lördag 1 juli 2017

Sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak

Kaktipsen fortsätter!
Sega mjölkchokladsnitt verkar många baka just nu och det kan jag förstå för de är så enkla att göra och smakar så gott. Jag gjorde dock en liten sommartwist på dem när jag bakade nu inför våra sommarkalas.


Sega mjölkchokladsnitt med jordgubbssmak

175 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
2,5 msk sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g mjölkchoklad (ev. med jordgubbssmak), grovt hackad

Vispa smör, strö- och råsocker och sirap fluffigt med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och arbeta sedan in det i smörblandningen. På slutet brukar jag ta hjälp av händerna för att få till en smidig och bra deg.
När du fått ihop en smidig deg så arbetar du in chokladen.
Dela degen i tre och rulla till längder.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem lite med fingrarna.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 20-25 minuter, tills de fått en gyllene färg.
Låt svalna en aning innan du skär dem i snittar.

Mmmm så goda. Min lilla twist var att jag använde Marabous mjölkchoklad Jordgubb, sommarens specialutgåva, för att få lite sommarkänsla över kakan och man anar verkligen jordgubbssmaken där bland all choklad- och kolasmak. Har ni smakat den chokladen? Den är supergod och smakar mer jordgubb än jag hade vågat hoppats på.

Jag blandade två sockersorter, men självklart går det bra att bara använda strösocker så du behöver inte springa och köpa råsocker. Perfekt att fylla upp frysen med småkakor för att ha till kommande utflykter och besök.

Längder på väg in i ugnen.
Grovhacka chokladen.

Nu ska jag skynda mig ut i solen och njuta av det äntligen är sommarvarmt och sol igen. Man vet aldrig hur länge det håller i sig. Ha en bra lördag så länge så återkommer jag senare med lite bilder från mina senaste dagar.

torsdag 29 juni 2017

Choklad- och hallongrottor

I helgen bakade jag en del småkakor för att ha på kommande kalas, jag provade bland annat denna annorlunda hallongrotta där man tillsätter kakao till degen. Älskar man choklad så gör man....


Choklad- och hallongrottor

200 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 dl hallonsylt

Vispa matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Tillsätt kakao, vetemjöl och bakpulver. Arbeta snabbt samman till en slät deg.
Forma degen till en rulle på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 jämnstora bitar.
Lägg i småbrödsformar.
Tryck en fördjupning i varje degbit och lägg en liten klick hallonsylt i varje.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader 12–15 minuter.

Jag rullar till en lång rulle med ungefär samma diameter som småbrödsformarna, sedan skär jag dem i lagom bitar och lägger i formarna. Jag struntar alltså i rull-momentet som ofta ingår i när man gör hallongrottor och liknande. Varför först rulla till bollar och sen göra en fördjupning till sylten som också innebär att man plattar till bollen något? Där sparar jag in en massa tid och tråkigt jobb och det blev ingen skillnad på slutresultatet.

Hallon och choklad är en himla god kombination men det kändes ändå lite konstigt/annorlunda att det smakade choklad då det ser ut som en hallongrotta. Men alla jag har bjudit har tyckt om det!

Lägg bitar i småbrödsformar
Gör en fördjupning i varje bit
Fyll varje hål med hallonsylt
Efter 12-15 minuter i ugnen har du en massa goda kakor.
Inte ser man att jag aldrig rullade bitarna till bollar, eller hur?

Vilken mysig ledig dag jag hade i går och jag hann precis lagom mycket på min att-göra-lista utan att stressa. Sen avslutade vi dagen med middagsgäster och vi bjöd på grillat och rabarberpaj. Ett bra avslut på en bra dag.

Nu är det två dagars jobb innan det är helg och ledigt igen och den här helgen innebär en hel del fotboll eftersom Isak har cup. Ska bli kul att se några matcher...äntligen, de har haft många långväga bortamatcher som jag inte har varit på och de två hemmamatcher de har haft har jag missat pga kalas båda gångerna.

onsdag 28 juni 2017

Ännu mer fest

Så välbehövlig den här lediga bonusdagen var för både mig och huset. Jag är så stolt över mig själv som tog det vettiga beslutet att "slösa" en semesterdag bara så här. Lyx!

Igår hade jag tänkt sluta lite tidigare men det hann jag inte, men jag hann trots det till kvällens fest för Andrea som har fyllt 40. Vi började med att skåla i Prosecco och åt lite krustader, den här gången bjöd jag på de starka chili cheese-krustaderna och ädelostkrustader med hjortronsylt.

Sedan dukade vi upp buffén med en massa gott som vi hade hjälpts åt att tillaga och köpa. Det fanns något för alla smaker. Jag tror inte att nån gick hungrig från bordet.

Jag hade gjort balsamvinägermarinerad rostbiff som serverades kall liksom lufttorkad skinka, rostbiff och en massa goda ostar.

Två olika sorters sallader och en superstark och riktigt god salsa passade perfekt till de två vegetariska och glutenfria pajerna, en grekisk och en grönsakspaj.

Dessutom beställdes några pizzor för att dryga ut buffématen och det blev vädligt populärt hos barnen...och kanske en o annan vuxen.

Till efterrätt serverades nöt- och glutenfri schwarzwaldtårta, jorgubbsmarängtårta, grädde, hallon och jordgubbar.


Nu ska jag stöka till i det nystädade köket eftersom det är dags att börja med dagens middag och efterrätt. Vi ska få gäster och då passar jag på att göra paj och använda lite av alla våra rabarber som håller på att ta över trädgårdslandet. Men först hinner jag nog med en lite power nap i soffan...hoppas jag.

Pinocchiotårta

Det har varit mycket tårta nu ett tag.
Det började med Isaks examensfest, fortsatte med midsommar och i går firade vi en nybliven 40-åring och snart fyller jag o Ida år och då blir det ännu mer tårta.

Till midsommar gjorde jag två tårtor, dels den goda marängtårtan med choklad och jordgubbar och dels denna klassiker - pinocchiotårtan. Båda faten var slickade och det blev inte kvar minsta lilla smula. Det kallar jag gott betyg!


Pinocchiotårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
1 liter färska jordgubbar

sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över den andra smeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och jordgubbar på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Trots att det blir finare med garnering uppe på tårtan så garnerar jag inte pinocchiotårtor för då smälter marängen. Det finns många varianter och namn på den här tårtan men det här receptet använde jag på midsommar. Nästa gång är jag lite sugen att prova ett recept där man gräddar botten ett tag först och sen brer man på marängsmeten och gräddar den bara på slutet. Då ska den visst bli krispigare. Med det här sättet så blir det ganska mjuk maräng men en otroligt god tårta.

Först brer jag ut en sockerkakssmet...
...och sen en marängsmet.
När kakan har kallnat delar jag den i två delar...
...och fyller med grädde och jordgubbar.

Jag tog en extra semesterdag i dag och det känns helt underbart med en bonusdag ledigt mitt i veckan. Det har varit så mycket så länge så jag behöver verkligen en dag hemma för att fixa o dona.

Jag ska baka tårtbottnar till kommande födelsedagar, tvätta bort lite av tvättberget, fylla på kylen (och rensa från gammal mat), hämta ut paket och städa o plocka i största allmänhet för vi har högar överallt med saker som jag behöver ta tag i.

Jag hade även tänkt planera Idas kompiskalas men jag tappade sugen när jag såg väderprognosen som visar regn mest varje dag. Vi har planerat att ha en uteaktivitet så vi vill ha fint väder och som det ser ut nu hittar vi inte ens ett bra datum för kalas. Suck!

tisdag 27 juni 2017

Överraskningar

Tittade igenom kameran i går och märkte att jag har glömt att tipsa om förra månadens Kökets box och nu har jag precis fått en avisering om att det redan är dags att hämta ut nästa box. Undra vad den innehåller. Älskar dessa boxar med hemligt innehåll, som julafton året om.

Och ser ni på bilderna vad soligt och fint väder vi hade när vi fotade dessa bilder. Oj vad jag längtar efter mer fin-väder. Just nu spöregnar det och är riktigt mörkt o kallt, känns mer som höst än sommar. Men enligt prognosen finns det lite hopp om sol snart.

Wow, så mycket bra
Många produkter plockas upp

Chips är alltid populärt

O'hojs nya smak Salted Caramel lät otroligt god, tyckte både Ida och jag.

Nya och gamla favoriter

Vill du också bli överraskad en gång i månaden så kan du starta en prenumeration på Kökets box här. Med rabattkoden köketvänner kostar första boxen 89kr och det är inget fortsatt köptvång. Men passa på för rabattkoden gäller endast i juni.

Första Kökets box var jag inte speciellt imponerad över men efter det så har de blivit bättre och bättre för varje box.

måndag 26 juni 2017

Skagencheesecake

Godast på midsommarbuffén - om jag får säga det själv 😁
Svårt att misslyckas när det är handskalade räkor inblandat, eller hur? Jag älskar allt med räkor - skagenröror, smörgåstårtor, grytor, på mackor eller bara äta som de är.


Skagencheesecake

Botten
6-8 skivor kavring
75 g smält smör

Cheesecakesmet
500 g räkor med skal
3+1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk (125 g) färskost med pepparrotsmak 
0,5 dl finhackad dill
0,5 finhackad rödlök
2 msk röd stenbitsrom
4 st gelatinblad

Garnering
500 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
gurkskivor
röd stenbitsrom eller löjrom

Botten
Smula kavringen i en bunke. Smält smöret, häll i bunken och rör om.
Tryck ut kavringsdegen i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. 
Ställ kallt. 
Cheesecakesmet
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. 
Skala och hacka räkorna grovt. 
Blanda dem med ca 3 dl crème fraiche, majonnäs och färskost, finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
Krama ur gelatinbladen ordentligt. 
Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. 
Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. 
Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. 
Häll smeten i formen och täck med plastfolie. 
Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.
Garnering
Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, gurk- o citronskivor och skalade räkor.

Jag måste göra den här snart igen. Den var så god, så vacker och så enkel att göra. Cheesecaken fick stå hemma i vårt kylskåp tills det var dags att äta så Olivia som kom lite senare fick bära med sig den och hon fick så mycket beröm för den längs vägen. Många av grannarna tyckte att hon kunde lämna av den hos dem istället.

Jag hade gärna garnerat med löjrom istället för den här billigare (och inte lika goda) varianten av rom, men jag blev lite snål eftersom det var kvar så mycket i burken efter att jag hade haft det i cheesecakesmeten. Men nästa gång kanske jag lyxar till det lite mer.

söndag 25 juni 2017

Laponiabröd - Perfekt till buffébordet

Trots en riktigt seg hemmadag i går lyckades jag baka två olika kaksorter - biscotti med mörk choklad och Silviakaka i långpanna. Jag tänkte fortsätta bakandet i dag och har letat fram några gamla och nya recept - banankaka, choklad- och hallongrottor, chipskakor, after-eight-snittar och rabarbergrottor tänkte jag hinna med i dag och i morgon.

Till midsommarafton hade jag fått en beställning på ett gott bröd till buffén och då valde jag det småsalta Laponiabrödet med linfrön.


Laponiabröd - Perfekt till buffébordet

1 pkt jäst
8 dl fingervarmt vatten
0,5 dl linfrön
1 msk salt
1kg vetemjöl
Till pensling
olivolja
flingsalt

Smula sönder jästen och rör ut i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet.
Kör i maskin i ca 15min.
Låt jäsa ca 20 minuter i bunken.
Pensla en liten långpanna med olivolja, häll ut degen och platta till något.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla med olivolja och strö på flingsalt.
Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.

När jag ska baka bröd till bufféer så väljer jag oftast mellan detta Laponiabröd eller Hälla-ut-brödet. Eftersom många nyss hade smakat mitt hälla-ut-bröd (på drinkkvällen) bakade jag Laponiabröd den här gången. Och det verkade ha varit ett bra val. Jag fick mycket beröm för det och jag håller med, det är verkligen gott. Men helt ärligt - det mesta som är nybakat och hembakat är supergott.

Vill man förbereda bröd och baka det någon vecka i förväg och sedan frysa in så rekommenderar jag hälla-ut-brödet eftersom flingsaltet på detta bröd smälter och blir lite tråkigt vid upptining. Eller strunta i flingsaltet. Men på midsommarafton kunde jag baka samma dag som vi åt brödet, mycket tack vare att vi inte skulle vara hos oss o äta så jag behövde inte städa och fixa efter bakandet.

Olivolja och flingsalt
Ett stort bröd som delas och skivas upp.
Mmmmm