tisdag 13 juni 2017

Ädelostkrustader med hjortronsylt

Jag har ett krustad-recept från drinkkvällen kvar att ge er och det är denna klassiker med ädelost som värmts i ugnen och sen klickar man dit lite hjortronsylt innan servering. Supergott...som vanligt med krustader. Jag älskar verkligen krustader, de är så lättanvända, går att variera, känns lite lyxigt och smakar supergott.


Ädelostkrustader med hjortronsylt

krustader
ädelost, i tub eller bit
hjortronsylt

Fyll krustaderna till två tredjedelar med ädelost.
Tillaga i 200 grader ca 7 minuter.
Klicka i lite hjortronsylt i varje krustad.
Servera.

Det är snäppet enklare att använda tubost, men om man använder ädelost i bit blir det något starkare ädelsost-smak. Välj själv vilket du föredrar. Jag föredrar oftast enkelheten.

På fredag ska vi ha examensfest för Isak och då funderar jag på att ha lite krustader till fördrinken. Kanske provar jag då lite nya varianter. Har ni någon krustad-favorit som ni kan tipsa om?


Jag har så mycket att göra den här veckan som avslutas på fredag med barnens skolavslutningar och Isaks examensfest så det känns nästan som att jag räknar ner mot semester. Kom på mig själv med att tänka tanken "Nästa vecka får jag sova", men riktigt så bra är det inte. Min semester börjar först 5 juli med en kalasvecka och sedan ska jag jobba några strödagar innan jag har tre veckors semester på raken.

måndag 12 juni 2017

Grilltallrik

Vi grillar mycket, nästan varje dag, på sommaren och i lördags åt jag den här härliga grilltallriken i solen på vår altan. Älskar att ha en massa gott att välja på, nu blev det två olika varianter på kyckling och tre grönsaksvarianter. Till det grillade hade jag gjort en sallad med fetaost och drack ett glas rödvin och en massa bubbelvatten.


Grilltallrik

Grillad marinerad kycklingfilé

olja
soja
thaichilisås
kycklingfilé

Dela kycklingfiléerna i två bitar (tre om det är stora filéer)
Blanda ihop marinaden i en påse och lägg ner kycklingen.
Låt marinera ett tag.
Ta upp filéerna och grilla tills kycklingen är helt klar.

Grillade kycklingben

grillkrydda
thaichilisås
kycklingben

Krydda kycklingbenen runt om med grillkrydda.
Grilla tills kycklingen är helt klar.
Pensla thaichilisås runt om kycklingbenen och grilla nån minut för extra färg.

Grillade majskolvar

majskolvar (vakuumförpackade är enklast tycker jag)
olja
grillkrydda

Häll lite olja och grillkrydda i en plastpåse.
Dela majskolvarna och lägg ner i påsen.
Rör runt så att hela majskolven blir täckt med olja och krydda.
Grilla försiktigt så att saftigheten behålls.

Grillad grön sparris

grön färsk sparris
olja
örtsalt

Ta bort biten längst ner på sparrisen, lägg på ett fat.
Ringla olja över sparrisen och krydda med örtsalt.
Grilla försiktigt tills sparrisen blir lite mjuk men behåller tuggmotstånd.

Grillad zucchini

zucchini
olja
örtsalt

Dela zucchinin på längden i cm-tjocka skivor.
Pensla olja på båda sidorna och krydda med örtsalt.
Grilla försiktigt tills zucchinin blir lite mjuk men behåller tuggmotstånd.

Vad är era grillfavoriter? Jag har svårt att bestämma mig för det finns så himla mycket gott. Men den här thaichilimarinerade kycklingfiléen ligger i alla fall på topp 5 och vi äter den många många gånger på en sommar.

I dag har det regnat på förmiddan (halleluja för det brukar innebära mindre pollen ett tag) men nu håller det på att klarna upp och de har lovat sol till ikväll. Men även om det blir sol så lär vi inte grilla i dag för vi har alla en massa olika uppdrag vid middagstid så alla lär få ta sig något i farten. De har lovat fint väder hela veckan och det hoppas vi på eftersom det är skolavslutningsvecka med en massa ute-aktiviteter för barnen på kvällstid och på fredag är det Grand Finale med själva avslutningen.

söndag 11 juni 2017

Smakbox Firande

Nu har ytterligare en Smakbox dykt upp och det är lika spännande varje gång. Och än en gång blev vi supernöjda när vi plockade upp produkterna och vi hittade alla några favoriter som vi paxade.

Den här gången har jag till och med fått mejl från en blogg-läsare som tackade mig för min rabattkod som gjorde att hon började prenumerera och hon tyckte att den här boxen var den bästa någonsin. Det är så himla kul när ni bloggläsare hör av sig, antingen via mejl eller via kommentarer.

Vad finns det för roligt i Smakboxen?
Ida med allt som rymdes i den senaste boxen.

Om ni också vill ha en proppfull Smakbox varannan månad så kan ni starta en prenumeration här. Kom ihåg att ange rabattkoden MATRO så får ni 15% rabatt på er första Smakbox. Du kan säga upp din prenumeration när du vill, helt utan köpkrav.

Här kan du läsa mer om Smakbox, deras vinster, de tidigare boxarna, om hur du börjar prenumerera och hur du kan ge bort Smakbox som gåva till någon.

Mums!

Om ni vill ha chansen att vinna en Smakbox så har jag just nu en tävling på Instagram (@matro_sara) där jag tävlar ut en Smakbox Firande. Men skynda er för i dag, söndag 11 juni, är sista tävlingsdagen och i morgon presenterar jag vinnaren. Men än finns chansen....

fredag 9 juni 2017

Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehör

F.R.E.D.A.G
Men ingen fredagskänsla, tyvärr. Känner mig riktigt krasslig och jag tror att det är en kombination av allergi och förkylning som har sänkt mig. Så den här helgen lär jag vila en massa för att vara piggare nästa vecka som är skolavslutningsveckan med aktiviteter varje kväll.

Känner jag mig bättre i morgon kommer jag nog baka årets första rabarberpaj. Men till er andra tänkte jag tipsa om denna smarriga skapelse som jag tycker att ni ska njuta av i helgen. Seg maräng, len vaniljsmakande smörkräm, grädde och bär är verkligen en perfekt kombination och ett perfekt avslut på middagen.


Mini-pavlova med rice krispies och goda tillbehör

Mini-pavlova med rice krispies

2 ägg
1 dl strösocker
2 dl rice crisps

Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.
Vänd ner flingorna i marängen. 
Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. 
Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Smörkräm

2 äggulor
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. 
Låt sjuda, under omrörning, på svag värme till den tjocknar. 
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills smöret smält.
Låt krämen svalna i kylen.

Garnering

smörkräm (se ovan)
3 dl vispgrädde
hallon och blåbär

Bred smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. 
Garnera med färska bär.

Det här är så himla gott - trots att det inte innehåller minsta lilla choklad. Jag serverar ofta allt för sig istället för att montera ihop marängbakelserna och sen får gästerna montera ihop sin egen favorittårta med så mycket de vill av de olika ingredienserna. En del vill knappt ha nå grädde medan andra vill dränka bakelsen i grädde. Här är det fritt fram för eget val.

Smörkräm låter verkligen inte gott men den här krämen är såå god, skulle vilja hitta ett bättre namn. Har ni några förslag?


Minipavlovor på rad
Smarrig smörkräm

torsdag 8 juni 2017

Minttryffel

Mint och choklad kan vara bästa kombinationen - ever. Jag verkligen älskar choklad smaksatt med mint och dessa lena minttryfflar med krispigt yttre är sååå goda och jag skulle mer än gärna äta minst en varje dag till mitt efter-middag-te.


Minttryffel

200 g mörk choklad med mintsmak
1 dl grädde
ev. pepparmyntsolja
garnering: råsocker

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält.
Smaksätt ev. med någon extra droppe pepparmyntsolja.
Låt svalna, men lämna inte så att det hinner stelna helt.
Forma till kulor och rulla i råsocker. 

Jag använder ofta råsocker att rulla tryfflar och chokladbollar i, det blir så guldglittrigt och fint. Till dessa tryfflar som har så len konsistens blir det bra med lite knaster också. Som proffsen brukar säga "Bra med olika textur".


Nu har vi Bieber-fever igen. Kan ni tänka er att Justin Bieber är i lilla Norrbotten på semester inför sin spelning i helgen på Summerburst. Ganska otroligt, va? Han landade i Luleå igårkväll och i dag är han i skogarna utanför Boden och "campar". Hade inte Olivia jobbat hade hon nog velat åka dit o spana.

Själv har jag efter jobbet suttit inne på Leos lekland i över tre timmar trots kanonväder ute. Men som klassmamma för Idas klass var jag tvungen vara med i dag då det var dags att göra av med en massa pengar som de har sparat ihop under deras 4 år på Munkebergsskolan. Lek, bus, middag och glass hann de med under dessa timmar och alla verkade så himla nöjda, glada och trötta när det var dags att åka hem. Glada barn är så underbart!

onsdag 7 juni 2017

Västerbottenskrustader med räkor

Är ni redo för ett till krustad-recept? Dessa krustader med västerbottensostfyllning och toppad med räkor är det lite mer pyssel med än många andra krustad-recept, men så värt det för de blir supergoda.


Västerbottenskrustader med räkor

krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar
handskalade räkor

Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10-13 minuter, till äggstanningen har stannat.
Låt svalna något innan du garnerar med handskalade räkor.

Jag säger än en gång - Krustader är ett sånt perfekt drinktilltugg! Dessa smålyxiga och goda krustader passar perfekt till välkomstdrinken. Även löjrom passar perfekt som garnering till dessa västerbottenskrustader.

Använder man den större varianten av krustader kan man servera två stycken som en förrätt vid bordet.


Nu har allergin slagit till med full kraft, nu när vi äntligen har sommarvärme och strålande sol från klarblå himmel. Jag nyser, det kliar i näsan o halsen, har problem med astman och känner mig allmänt hängig. Men efter en dusch känner jag mig något bättre. En dusch för att få bort all pollen är bästa medicinen vid pollenallergi. Lite nässpray, astmamedicin och antihistamin-tabletter gjorde nog sitt också. Längtar tills jag får gå och sova och slipper detta snörvlande. Hoppas att medicinen har gett lite effekt till imorgon.

Hallon och ingefära

Gissa paniken i fredags när det kändes som att en sommarförkylning var på gång och jag som skulle ha drinkkväll på lördag. Ingefära, ingefära, ingefära är vad som gäller då! Jag gjorde ingefära-te och ingefärashot, men framför allt drack jag Brämhults supergoda Hallonad med hallon och ingefära. Den var otroligt god och läskande så den kommer jag se till att ha hemma i förkylningstider....och annars också.

Lika stor panik som jag hade i fredags, lika lycklig var jag på lördag när jag vaknade helt frisk och inte hade minsta lilla förkylningssymptom. Älskar ingefära!


Ingefära och citron är den vanligaste kombinationen men hallon var minst lika gott till ingefära, kanske snäppet godare till och med. Citron och ingefära är för mig så förknippat med förkylningar så därför kändes det här godare och festligare. Brämhults juicer är ju dessutom ren lyx och känns nästan hemgjord.


Men faran var inte över och jag borde inte ha slutat dricka ingefära, för i natt vaknade jag med hosta. Är det förkylning eller allergi? Är då frågan som alltid den här årstiden. Vi har äntligen fått värme så det har verkligen exploderat i björkarna och pollenmängden lär vara därefter. Men å andra sidan är många runt omkring oss förkylda. Hoppas dock att jag slipper feber och att hostan är snabbt övergående, har inte riktigt tid att vara sjuk just nu med två hektiska och roliga veckor framför mig.