onsdag 31 maj 2017

Grillade champinjoner fyllda med färskost

Vill ni ha ett riktigt gott tillbehör till grilltallriken? De här fyllda champinjonerna är så himla goda och mättande att äta tillsammans med grillat kött och sallad.


Grillade champinjoner fyllda med färskost

färska champinjoner
färskost, t.ex philadelphiaost
grillkrydda
olja

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Fyll med färskost.
Krydda med grillkrydda.
Olja undersidan, jag häller lite olja på tallriken där alla champinjoner ligger så får de olja på sig.
Grilla.

Champinjoner tar längre tid att man kan tro att grilla. Jag tycker de blir bra om man grillar dem länge på låg temperatur så att de blir genomgrillade och lite mjuka men ändå behåller lite tuggmotstånd.

Ostfyllda champinjoner kryddade med grillkrydda redo för grillen
Perfekt tillbehör på grilltallriken

En onsdag med många tider att passa, hoppas jag håller koll på alla och inte missar något viktigt. Tur att jag har kalendern i mobilen och alltid kan dubbelkolla vad som gäller. Det blev dock lite ändrade planer i sista sekund då Ida kom ner till oss i natt med orden "Det känns som när jag hade halsfluss", vi hoppas dock att det inte är så allvarligt utan bara lite halsont. Hon sover fortfarande så jag har inte kunnat kolla status på henne än, skönt att han sover för sömn är bästa medicinen....hoppas jag. Vi har varken tid eller lust med sjukdomar nu när så mycket roligt står i våra almanackor.

Nu är det i alla fall dags för en kopp te - trots att det inte står i min kalender 😀
Ha en bra onsdag, denna sista dag i maj.

måndag 29 maj 2017

Hälla-ut-bröd

Det här är mitt favoritbröd till fest och står ofta på vårt buffébord. Det är superenkelt att göra med få ingredienser och passar perfekt till mat. Inför stora fester då jag ska bjuda på många olika saker så bakar jag detta bröd i förväg och fryser ner för att sen ta upp på festdagen då jag har fullt upp med annat. Det blir inte lika gott som när det är nybakat, så klart, men det är helt ok ändå.


Hälla-ut-bröd

0,5 pkt jäst
2 tsk salt
4 dl fingervarmt vatten
8-9 dl vetemjöl (special)

Smula ner jästen i en degbunke. 
Lägg i salt, slå på litet av vattnet, rör ut jästen och häll i resten av vattnet.
Häll i allt vetemjöl och rör ihop degen med en trägaffel. Degen blir ganska lös.
Jäs degen under bakduk i ca 1-1,5 timme.
Häll försiktigt upp degen i en ugnsform eller liten långpanna med bakpapper.
Låt den jäsa i 15 minuter och sätt under tiden ugnen på 250˚.
Grädda längst ner i ugnen i 15 minuter.
Sänk sedan värmen till 125˚ och fortsätt grädda i ca 40 minuter.
Låt brödet svalna på ett galler.

Jag gör ofta dubbel sats, på ett helt jästpaket, och sätter degen i två olika ugnsformar. Perfekt att baka lite extra så att man får över några skivor för brödet är även jättegott att rosta, så dagen efter festerna har vi ofta go-frukost då vi rostar detta bröd och äter med smör o ost (och marmelad när det är riktig lyx).

Ett stort bröd som jag ofta delar på längden innan jag skär upp skivor att bjuda på.
Det blir bättre storlek på skivorna på så sätt.

Eftersom jag slutade tidigt i dag passade jag på att tvätta fönstren så nu känner jag mig sååå duktig. I och för sig har jag insidan kvar men jag har plockat undan i alla fönster så när jag har skrivit klart till er och druckit upp min tekopp är det bara att sätta igång.

När alla fönster är tvättade ska jag ligga och slappa i soffan resten av kvällen. Har blivit lite väl lite av det senaste tiden och jag känner jag måste dra ner på tempot en aning nu.

Morsdag

Igår tillbringade vi några timmar hos mina föräldrar för att fira mamma och det blev värsta mys-eftermiddagen tillsammans med mina föräldrar, min syster med familj och min egna familj och dessutom med en massa gott att äta. Mamma bjöd dit oss med orden "Jag ska bara baka en paj som ni kan komma o smaka om ni vill". Men när vi klev genom dörren hade hon dukat fram en massa goda snittar o gott bubbel och sedan dukades det fram kaffe, te, kakor, paj, bär och grädde som vi fortsatte mumsa på.


Ingen middag var bestämd eller förberedd hemma så vi blev lite slöa och beställde pizza istället. En nödlösning som är skön att ta till ibland när man varken har tid eller energi att laga mat. Men nu är jag lite less pizza för ett tag, då jag åt samma pizza både i fredags och i går (och resterna i dag till lunch).


Eftersom barnen har ledigt från skolan i dag passade jag på att sluta lite tidigare. Och det var nog tur för jag är så himla trött för vi har lyckats vända på dygnet denna ledighet och jag somnade därför alldeles för sent i går för att orka stiga upp jobb-tid i morse. Undra hur det går för barnen att stiga upp imorgon. Ida sov till halv tio i morse och lär inte kunna somna i vettig tid i kväll.

Nu ska jag baka ett hälla-ut-bröd som ska jäsa i över en timme och då ska jag passa på att vila. 
Vi hörs lite senare!

söndag 28 maj 2017

Räkmacka lchf

Jag älskar räkor och jag älskar räkmackor! Men det måste vara handskalade räkor. Vi har alltid räkor med skal i frysen och lägger man ut dem på en dagstidning för att tina går det superfort (och tidningen samlar upp allt vatten som också tinar).


Räkmacka lchf

keso-tekaka med mandelmjöl (se recept nedan)
citron- och dillsås (recept finns här)
handskalade räkor
kokta ägg i skivor
gurkstavar
tomatskivor
salladsblad
smör

Smöra en tekaka och lägg på ett stort salladsblad.
Lägg på grönsaker och äggskivor.
Toppa med räkor och sås.

Mums, så gott det här är och en perfekt sommarlunch. Vad har ni för måsten på en räkmacka? För mig är det handskalade räkor, mediumkokt ägg, en massa grönsaker och en god sås.


Keso-tekaka med mandelmjöl

3 ägg 
100 g keso (drygt 1 dl)
0,75 dl mandelmjöl
2 msk pofiber 
1 msk fiberhusk 
1 tsk bakpulver 
salt
ev frön till garnering

Mixa keso och ägg med stavmixer. 
Mixa ner mandelmjöl, pofiber, fiberhusk, bakpulver och salt. 
Låt stå i minst 5 minuter. 
Klicka ut 6 klickar på bakpappersklädd plåt.  
Garnera ev. med t.ex. sesamfrön.
Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter tills tekakorna fått fin färg.
Lchf-bröd går fort och enkelt att baka eftersom det inte ska jäsa. Inte är det lika gott som "vanligt" bröd men om man rostar det eller äter det med en massa pålägg, t.ex. som en räkmacka är det helt ok.

lördag 27 maj 2017

Kallt, grillat och Netflix

Åh vad jag längtar efter sol och riktig sommarvärme. 
Överallt läser man om södra Sveriges otroliga värme med temperaturer på långt över 20 grader och värmerekord som nog slås. Själv har vi superkallt och i dag då inte ens solen har varit framme har det känts mer som höst än sommar.

Men trots det kalla och gråtråkiga vädret så blev det en grillmiddag även i dag. Vi grillade thaichilimarinerade kycklingfiléer, ostfyllda champinjoner och zucchini som vi sedan åt till en örtkryddad sallad med fetaost. Supergott, men nog hade det smakat lite bättre om solen hade lyst och temperaturen hade visat på över 20 grader istället för 10.

Dagens grilltallrik
Thaichilimarinerade grillade kycklingfiléer
Ostfyllda grillade champinjoner kryddade med grillkrydda

Nu väntar jag på att Leif ska komma hem så vi kan lägga oss i soffan och se de tre sista avsnitten av första säsongen av Designated Survivor på Netflix. Älskar långledigheter då vi plöjer avsnitt efter avsnitt av någon bra serie och jag håller mig vaken till långt efter midnatt. Det brukar inte höra till vanligheten.

Ni missar väl inte morgondagens viktiga dag - Mors dag! 😀

Gusto igen

Så härligt att det bara är lördag i dag trots att vi redan har varit lediga och hunnit med jättemycket de senaste dagarna. Vi har hunnit göra ett litet ryck i trädgården, rensat bland kläder och skor (never ending story med växande barn), tvättat en massa maskiner, slöat, solat och promenerat en massa.

Gårdagen avslutade vi med ett mysigt restaurangbesök då vi cyklade in till stan för att äta på Taverna Gusto med den goda italienska maten och numera även den bästa personalen eftersom Olivia har börjat jobba där. Ida har tjatat o tjatat om att få se Olivias jobb och smaka deras Carbonara och i går var det äntligen dags. Tyvärr gör de carbonara med skinka istället för pancetta till barn eftersom "barn ofta föredrar det", men då känner de inte vår lilla gourmet-tjej som hade sett fram emot en riktig carbonara med pancetta. Hon som frågar om vi ska göra italiensk maräng när det är dags att göra något med maräng och som valde kokböcker som kväll-litteratur när hon var yngre. Undra vem hon ärvt det intresset från?

Ida med två goda alkoholfria drinkar
Till förrätt delade vi alla på bruschetta La Diavola med tomatsås, stark salami och mozzarella.
Fina Olivia, som stormtrivs på jobbet.
Ida fick äntligen smaka Gustos Pasta Carbonara
Isak smakade Ragun, en supergod högrevsgryta,
fast jag hade gärna skippat spagettin och ätit den tillsammans med en sallad.
Leif valde den starka Nduja, efter rekommendation av Olivia.
Bra tips till en som gillar stark mat!
Själv tog jag en Bresaola-pizza och den var supergod så det blir nog den nästa gång också.
Även Isak och Ida tyckte att den var supergod och lär välja den nästa gång.
Gelato till efterrätt är en självklarhet, här i smakerna jordgubb, salted caramel och lakrits.
Vinnare blev salted caramel som var riktigt riktigt god.

I dag tänkte jag hinna baka en del och frysa ner inför mina två kommande fester, drinkkväll och examensfest. Perfekt bakdag i dag då det är helt igen-mulet och solen lär inte visa sig nånting. Måste bara bestämma vad jag ska baka 😀

torsdag 25 maj 2017

Kladdkaka med krispigt täcke

I söndags slängde jag ihop en kladdkaka lite snabbt till vårt fika ute i solen. Kladdkaka tycker väl alla om, i alla fall jag älskar kladdkakor och den här med ett krispigt täck var inget undantag. Jag gjorde snabbaste varianten av kladdkaka, har man mer tid kan man använda ett "roligare" recept med t.ex. choklad som komplement till kakaon.


Kladdkaka med krispigt täcke

Kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
100 g margarin
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 dl vetemjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt margarin, vaniljsocker och kakao.
Rör ner mjölet.
Häll i rund bröad form och grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
Låt den bli kall innan du täcker med det krispiga täcket.

Krispigt täcke

120 g choklad
1,5 dl Rice krispies

Smält chokladen över vattenbad.
Dra från värmen och rör ner flingorna.
Låt svalna något.
Bred över den kalla kakan.
Låt stelna, ev. i kylskåpet.
Det passade perfekt med ett krispigt täcke till den lena och mjuka kakan. Jag hade ingen smak på chokladen eftersom vi skulle äta jordgubbar till, annars hade jag nog provat Marabous mint- eller apelsinkrokant som är så supergoda till kladdkakor.

Eftersom jag hade lite ont om tid så lät jag kladdkakan svalna i frysen medan jag gjorde täcket och sen när fick även kladdkakan med täcket stå ett tag i frysen innan vi njöt av den. Bra knep när något måste kallna fort!

Här har jag precis strukit ut täcket på kakan. Efter ett tag stelnar chokladen och blir ännu lite krispigare.
Ät som den är eller med jordgubbar och/eller grädde.

Halv nio smög jag upp och resten av familjen sov fortfarande. Gissa om denna ledighet var efterlängtad?! Vi har varit sååå trötta, men nu får vi äntligen vila lite extra. För pollenallergiker är det en jobbig tid nu och vi blir lite extra trötta, både pga allergin och av medicinen.

Det verkar vara kanonväder - strålande sol och nästan vindstilla, så det blir perfekt med ljudbok och en morgonpromenad längs vattnet. Ska bara ta en snabb kopp te först.