onsdag 26 april 2017

Bamsedryck

Vi fick mysigt besök av Bamse till påsk som lämnade lite dryck till Ida 😁

Kiviks Musteri lanserar nu tre Bamse-fruktdrycker med sugrör i smakerna äpple, päron och jordgubb. Självklart är drycken gjord på naturliga råvaror. Jag bad Ida berätta vilken smak som var godast, men det kunde hon inte för alla var lika goda. Och jag håller med henne! Jag har faktiskt provsmakat lite och de kändes inte lika söta eller starka som andra liknande drycker. Det i kombination med de supersnygga förpackningarna gör att detta kommer bli favoritdrycken i sommar.

Vem gillar inte Bamse och hans vänner?


Jag blir så lycklig när jag ser dessa förpackningar, absolut snyggaste jag sett i barnväg. 
Ida som inte tycker om "bubblor" (kolsyra) älskar dessa fruktdrycker....och Bamse.

Men det kan bli svårt för barnen att välja. Ska man välja favoritsmaken eller favoritfiguren?
Vilken skulle du välja?

tisdag 25 april 2017

Biscotti med mörk choklad

Jag sa precis till barnen vilken lugn o skön kväll vi har haft och jag menar det verkligen. Sån underbar känsla en vanlig tisdag. Ofta är det bara stress, stress, stress på vardagar, men inte i dag så den här känslan ska jag leva länge på. Jag har till och med hunnit baka lite - en gå-bort-present som jag hoppas blir uppskattad. 

Vi älskar denna kaka/skorpa som inte ser mycket ut för världen och smakmässigt är det ingen wow-känsla men det är ändå nånting som gör det så svårt att bara ta en.


Biscotti med mörk choklad

100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
100 g mörk choklad

Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Hacka chokladen.
Blanda mjöl, bakpulver och choklad separat och rör ner i smeten. 
Knåda lätt och forma till tre längder. 
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. 
Skär genast i sneda två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

Som jag skrev - de ser inte mycket ut för världen men är ändå så goda. Perfekt med en biscotti till en kopp te. Åh så gott det är, så synd att jag försöker undvika kolhydrater, eller det är kanske tur för annars skulle jag ta minst en varje dag till mitt efter-middagen-te.

Det är verkligen enkelt och lätt att baka biscotti, utan problem o stress fixade jag degen efter middagen. Det blir inte så mycket tråkig disk att ta hand om heller. Det enda "problemet" är att det tar tid innan man får provsmaka eftersom de ska torka på eftervärmen i ugnen.

Jag är sugen att prova andra smaksättningar också men jag hann inte experimentera just nu utan det får bli nästa gång. Har en påse med torkade jordgubbar. Det borde väl bli gott, eller vad tror ni?

Längder redo för ugnen.
Skurna och torkade med snittytan uppåt.

Varma grillade bönmackor

Snart dags för lunch och jag har med mig en matlåda med min goda lchf-lasagne som jag ska sitta i lunchrummet på jobbet o äta. Nog hade det varit mysigare och därmed godare att sitta hemma ute på altanen och äta nygrillade mackor. Jag drömmer mig tillbaka till påskhelgen då solen sken och Leif fixade lunch på vår firebox (portabel fiffig grill).

Mitt nya favoritbröd är Fazers bönkaka, osötat och med mindre mjöl. Tycker om den runda formen och dessutom blir det inte så tjocka som när man använder sig av vanligt rostbröd. Supergott trots en vanlig fyllning av skinka och ost. Krångligare behöver det inte vara!

Favoritlunchen på vårvintern då solen skiner!
Goda mackor i mackjärnet och sen några minuter på elden.
Älskar vår Firebox, så fiffig och så användbar.

Mer fakta: Bönkaka är ett osötat ljust portionsbröd som innehåller 33 % grönt och mindre vetemjöl. Av dessa 33% är 14 % kidneybönor och 19 % palsternacka. Brödet har en hög proteinhalt och är dessutom mjölkfritt.

måndag 24 april 2017

Mazarinmuffins

I dag är en spännande dag då vi ska till sjukhuset och Ida ska provoceras mot mandel. Vi hoppas att det går lika bra som med soja som hon inte alls reagerade mot. Jag kan inte äta rå mandel utan jättekli i halsen, men i tillagad form går det hur bra som helst. Det beror på att det mest troligt inte är en äkta allergi utan en korsallergi, dvs jag är pollenallergiker och eftersom björkpollen och mandel är så nära besläktade så känner jag även av mandel.

Om det är likadant för Ida, dvs det går bra med mandel i bakverk, så vill jag att hon testas mot det och inte bara rå mandel så därför bakade jag dessa mazarinmuffins med mandelmassa som vi tar med oss till sjukhuset.


Mazarinmuffins 

100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 ägg
0,5 msk vaniljsocker
100 g riven mandelmassa
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,75 dl kall mjölk

Vispa smör och socker poröst.
Vispa ner ägget och den rivna mandelmassan.
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker och sikta ner det. 
Rör ner mjölken.
Fördela i 10-12 formar och grädda i 200 grader i ca 14 minuter.

Mandelmassa gör så att det blir jättesaftiga muffins med en god smak där man anar lite mandelsmak. De ser väldigt tråkiga ut eftersom de inte är pyntade med varken frosting eller glasyr. Men de är riktigt riktigt goda. För att få mer mazarinkänsla så garnerar man med florsockerglasyr, fast det tycker jag ofta blir alldeles för sött. 


Förra gången vi var till sjukhuset så vräkte snön ner och gissa vad det är för väder i dag? Jo, det har toksnöat hela natten så vägarna har ett tjockt snölager och det fortsätter snöa. Så typiskt, dels för att jag ska köra lite längre än när jag bara ska till jobbet och dels för att nu vill vi ha vår och sommar.

Nej, nu måste jag packa väskan, sopa av snön från bilen och börja åka mot sjukhuset. 
Håll tummarna för Ida i dag!

Uppdaterat:
Ida åt rå mandel i flera steg med väntan emellan för att vara säker på att hon inte reagerar. Sista steget innebar att hon FEM råa mandlar på en gång. Och det gick jättebra, hon hade inte minsta lilla kli i halsen trots så många mandlar. Lycka! Så nu ska hon äta prinsesstårtor, semlor, daim och en massa annat gott. Hon började redan i dag med en daimglass 😀

lördag 22 april 2017

Cookies & Cream - Oreoglass

Första gången jag smakade Häagen Dazs Cookies & Cream var jag i glasshimlen. Det var den godaste glassen jag hade smakat. GBs gräddglass med GB Sandwich-bitar som fanns för något år sedan var nästan lika god. Förstår inte varför de har slutat med den.

Nu har jag lyckats göra lika goda glass själv - utan glassmaskin och utan ägg.


Cookies & Cream - Oreoglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 paket oreo

Krossa kakorna, enklast är det att sätta dem i en plastpåse och krossa med händerna. 
Det ska inte vara för små smulor utan lite olika storlekar blir godast.
Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Blanda ner kaksmulorna i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering. 

Oj, oj, oj den här måste ni prova! Jag är ju egentligen ingen stor glass-älskare så det är kanske därför jag tycker att glass med mycket kakor i är så himla gott. Eller vad tror ni? Vad är er glassfavorit?

Det blev ganska mycket kaksmak på den här glassen, så om man vill ha mer glass behöver man inte använda hela kakpaketet. Spara några och garnera med istället.

Både den kondenserade mjölken och kakorna är ganska sött så det är gott att äta något fräscht till glassen, t.ex. jordgubbar.

Endast tre ingredienser till en sån smarrig glass.
Superenkel glass att göra. Ida gjorde nästan allt själv. Här hälls den kondenserade mjölken ner i grädden. 
Tillsätt kaksmulorna.
Dags att sätta glass-smeten i en låda.
Frys in i några timmar (eller förbered några dagar i förväg) 
Dags att äta! Servera gärna till jordgubbar eller andra bär.
Så gott och så enkelt!

fredag 21 april 2017

God glass tack vare Kökets box

Senaste Kökets box innehöll mycket mumsigt och gott. Dessa boxar blir bara bättre o bättre, spännande att se vad nästa box innehåller. Första boxen var jag inte så imponerad över men den här var det mer wow-känsla över. Vill ni också börja prenumerera kan ni läsa mer här.

Många bra-att-ha-saker i senaste Kökets box

Ida har längtat efter den hemmagjorda supergoda glassen jag gjorde till nyårsafton. Vilken tur då att boxen innehöll både kondenserad mjölk och oreo. För den här gången hade vi planerat att smaksätta glassen med Oreo istället för After Eight. Boxen innehöll också karamelliserad mjölk, funderar vad jag ska göra för gott med den. Visst vet ni skillnaden på kondenserad och karamelliserad mjölk? Annars kan ni läsa mer om det här.

Produkter från Kökets box och grädde från Norrmejerier bli en supergod glass. Recept kommer!
Mums!
Tycker om deras text i lådorna "Det ska vara gott att leva!" är en av dem.

Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön

Oj som vi mumsade på nybakat bröd i går, det är ju så himla gott och varje gång jag bakar tänker jag "Det här måste jag börja göra oftare". Men nu när jag försöker undvika bröd är det ju inte så smart att ha en massa gott bröd i frysen. Min karaktär klarar inte riktigt det.


Rågsiktsbröd med havregryn och linfrön

4 dl havregryn
5 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
1 dl linfrön
5 dl rågsikt
Ca 7 dl vetemjöl

Koka upp mjölk och havregryn i en kastrull och ta sedan av den från plattan.
Häll sedan i vattnet och låt det svalna till ca 37 grader.
Smula jästen i en degbunke.
Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Tillsätt smör, honung/sriap, salt, linfrön och rågsikt. Rör om.
Tillsätt mjölet lite i taget. 
Låt sedan maskinen jobba några minuter, degen ska vara lite kladdig men ändå smidig. 
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Lägg i degen i en långpanna med bakplåtspapper och platta ut så den ligger jämnt i plåten. 
Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter. 
Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter. 

Mycket bröd för lite ansträngning är en bra sammanfattning av detta och många andra långpannebröd. Den här varianten blev väldigt luftigt och gott. Man kan tillsätta lite vad man vill i degen, jag hade lite lite solrosfrön som jag också tillsatte för att tömma påsen. Chiafrön eller sesamfrön fungerar också att tillsätta och vill du inte alls ha frön i ditt bröd så skippar du även linfröna.


Nu är det helg - woho! 
Eftersom barnen har påsklov har jag slutat tidigt även i dag men i dag var det nog mest för min egen skull för jag har sjukt ont i huvudet. Så nu ska jag ta tabletter o lägga mig i ett mörkt rum och hoppas att huvudvärken försvinner tills i kväll så jag kan njuta av fredagkvällen ordentligt.

Vad har ni för fredagsplaner?