Oj så länge sedan jag åt lasagne. Jag har ätit köttfärsgratänger med vitkål eller zucchini som substitut till pasta, det har varit jättegott men inte helt likt lasagne. Men nu har jag ätit en lchf-lasagne då vi gjorde lasagneplattor av ost o ägg. Det var mycket enklare än det låter och riktigt gott.
Lchf-lasagne
lchf-lasagneplattor (se recept nedan)
bolognese/köttfärssås (se recept nedan eller använd egen)
ostsås (se recept nedan)
100 g riven ost
lchf-lasagneplattor
4 ägg
125 g philadelphiaost
0,5 dl fiberhusk
Vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt.
Lägg ett bakpapper över och kavla riktigt tunt, hela bakplåtspappret ska fyllas.
Låt papprena vara kvar under gräddningen.
Grädda i 10 minuter i 150 grader
Ta sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor.
Höj ugnsvärmen till 225 grader
Bolognese/Köttfärssås
500 köttfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater (400-500 gr)
0,5 dl tomatpuré
Salt o Svartpeppar
2,5 msk basilika
Gör en god köttfärssås, t.ex. så här eller använd ditt egna favoritrecept.
Stek färsen och löken. Pressa i vitlöken.
Smula ner buljongtärning, tillsätt tomatpuré och krossade tomater.
Låt koka länge.
Krydda med salt, peppar och basilika.
Ostsås
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
100 g riven ost
salt, svartpeppar.
Låt crème fraiche och grädde koka upp.
Dra från värmen och rör ner osten.
Smaka av med salt och peppar.
Montering
Lägg plattorna i en smord ugnsform, lägg på bolognese, sedan ostsås.
Varva så i 1-2 varv till. Avsluta med ostsås.
Strö över riven ost.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.