onsdag 1 februari 2017

Kokos- och havrekakor med noblesse

Eftersom jag undviker vetemjöl och socker numera så blir det inte så mycket bakat. Men ibland kan jag inte låta bli att baka eftersom jag tycker det är så kul och så avslappnande. Det svåra då är att låta bli att äta godsakerna. En smakbit tar jag dock alltid så att jag kan ge er ett omdöme.

Det var kanonrea på Noblesse när jag var o handlade så jag kunde inte låta bli att köpa några paket. Goda att äta och goda i bakning.


Kokos- och havrekakor med noblesse

2 dl havregryn ev. glutenfritt
2 dl kokos
1 dl socker
175 gr smör
noblesse

Smält smöret.
Blanda havregryn, kokos och socker.
Rör ner smöret och blanda ihop.
Häll smeten i ca 20 folieformar.
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader ca 10-12 minuter.
Ta ut plåten och lägg en noblesse i varje form.

Både havre och kokos är favoritsmaker i kakor så det här blev en god blandning tillsammans med chokladen på toppen.

Vill du baka glutenfritt är detta perfekt också, då är det bara att köpa glutenfritt havregryn. Kom även ihåg att läsa innehållsdeklarationen på Noblesse för det händer ju att de ändrar ingredienser i produkter.

Fyllda aluminiumformar innan gräddning.

Eftersom Ida hade så ont i halsen och halsmandlarna var jättesvullna ringde jag hälsocentralen för att få göra ett halsprov, trots att det var första sjukdagen i den här omgången. Och tyvärr hade jag rätt - Det var halsfluss. Så nu är det Kåvepenin som gäller 3 ggr/dag i 10 dagar och vi hoppas på snabbt tillfrisknande. Glass-token Ida som kan äta hur mycket glass som helst vill inte ens ha glass idag. Jag tror aldrig att det har hänt förut att hon har tackat nej till glass. Lill-stackarn.

Februarihjärtan

Tänk att det nu redan har gått en månad på det nya året och i dag är det dags för den andra månaden. Februari är här och det innebär att det snart är dags för alla hjärtans dag. En av mina favoritdagar! Det är så kul att pynta med hjärtan.

Om man inte vill pyssla med att göra hjärtformad mat och/eller fika kan man på ett enkelt sätt ändå ha hjärtan på bordet.

Här har jag serverat skagensnittar i en hjärtformad pajform och grönsaker i en hjärtformad skål. Man behöver inte krångla till det så mycket mer om man inte vill...fast jag brukar ju vilja det 😀


Februari innebär också vabruari men jag trodde ju att vi hade gjort bort alla sjukdomar i slutet av januari och skulle slippa fler vab-dagar. Men så fel jag hade! Ida vaknade före fem i morse med över 38 graders feber och jätteont i halsen. Hon har fått precis samma bakslag som jag fick med min förkylning. Vi avvaktar nån dag och hoppas det blir bättre annars är det nog bäst att vi kollar upp om hon har fått halsfluss.

tisdag 31 januari 2017

Kryddig bacontorsk

Vi är väldigt dåligt på att äta torsk eftersom vi tycker lax är så mycket godare. Men ibland, väldigt sällan, blir det torskmiddag och den här rätten hittade jag hos Landleys kök men jag har gjort några små ändringar.


Kryddig bacontorsk

0,5 röd lök
1 paket bacon
6 bitar soltorkade tomater
4 msk flytande smör
1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
600 g torskfiléer
salt, peppar, timjan, oregano

Finhacka löken och stek den mjuk.
Stek bacon och klipp/skär i små bitar.
Strimla soltorkade tomater tunt och blanda sedan med lök och bacon. 
Ringla smör i en ugnsfast form. 
Klicka i sambal oelek , pressad vitlök, salt och peppar och rör ihop med smöret. 
Lägg i de tinade torskfiléerna. 
Salta och peppra ett varv och smula över örter. 
Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in allt i 200°C i cirka 15 minuter. 
Ös eventuellt efter halva tiden.

Det här var en väldigt annorlunda fiskrätt som mest smakade bacon och vitlök, men det var gott. Det var faktiskt mycket godare än jag trodde. Vi åt krämig blomkålsmos till fisken och det passade perfekt.

Roligt sätt att krydda smöret som man smörjer formen med, det tipset kommer jag använda mig av fler gånger.

Kryddat smör i botten på formen.
Torsk i botten och en massa baconröra över.
Efter ca en kvart i ugnen.
Vi åt bacontorsken tillsammans med blomkålsmos.

måndag 30 januari 2017

The tävling

Det blir en tidig kväll ikväll och jag är bara in en snabb sväng för att påminna er om att gå in på instagram där ni hittar mig som @matro_sara. Leta efter samma bild som här i inlägget så kommer ni till min tävling som jag har i samarbete med Lipton Sverige. Är ni med och tävlar har ni chansen att vinna en massa ekologiskt te. Vem vill inte ha skåpet fullt med te? Om du inte vill det så går det ju att ge bort i present till någon som tycker om te mer än du gör.

Baconwok

Måndagar kan vara lite sega...på alla möjliga sätt. Efter helgens alla goda maträtter ska man komma igång med god och snabblagad vardagsmat igen och det är inte det allra lättaste.Vad ska ni äta i dag? Har ni inte bestämt än så kan jag tipsa om Olivias goda baconwok som går fort att laga, är supergod och innehåller få kolhydrater.


Baconwok

bacon
broccoli
blomkål
soja
thaichilisås

Stek bacon i stekpannan eller i ugn.
Koka färsk broccoli o blomkål så de blir lite mjuka eller tina om du använder fryst.
Stek/woka allt några minuter.
Krydda med soja och thaichilisås.

Fort är det gjort! Och sen kan ni njuta av en god middag. Vill man kan man komplettera med mer grönsaker, både paprika och zucchini är jättegott i woken. Men den här bas-woken är supergod att äta och supersnabb att göra.


Jaha är ni redo att kicka igång denna måndag nu?
Det är jag! Känns konstigt att åka till jobbet efter att ha varit hemma så länge, då jag var sjuk först och sen Ida. Men det känns bra att komma igång igen, fast större delen av dagen kommer nog gå åt till att komma på banan igen. Vad ska jag göra? Vad har jag gjort? Vad har hänt? osv

söndag 29 januari 2017

Lördagsmys

God morgon härliga söndag!
Helgen börjar lida mot sitt slut och snart är en ny arbetsvecka här, men det känns helt ok. Jag är nöjd med helgen då jag har hunnit med en massa roligt, bl.a. rea-shopping, after work, bakning och lördagsmys med grannarna. Det jag saknar är långa isvägspromenader men nu hoppas jag att krafterna efter den långdragna förkylningen börjar komma tillbaka så jag orkar med lunchpromenader till veckan. En lunchpromenad varje dag är mitt mål för kommande vecka. Vi får se om vädret, orken och jobbet är med mig.

Efter att knappt har sett en människa, förutom familjen, på nästan två veckor kändes det bra att gå över till grannarna för lite lördagsmys med ost, kex, vin, oliver, grönsaker, charkuterier och en massa surr.


Ni har väl inte missat min tävling på Instagram? Jag heter @matro_sara där, leta upp mig så hittar ni även tävlingen. In o vinn!

Nej, nu är det dags att kicka igång denna söndag med ännu en kopp te och se'n ska jag planera veckans middagar.

lördag 28 januari 2017

Caesardressing till godaste salladen

I veckan när jag var hemma o vabbade med en förkyld Ida och jag visste att Olivia skulle komma hem på lunch så lyxade jag till det med vår favoritsallad - Caesarsallad med hemgjord caesardressing. Alltså det är så gott!

Nu har jag stekt upp 1 kg kycklingfilé som jag har fryst in styckvis så att vi enkelt kan ta upp en filé när vi vill göra sallad nästa gång. Som ni vet så älskar jag att förbereda saker för att underlätta vardagen.


Caesardressing

1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl kall rapsolja
1 dl riven parmesanost
ev. ca 0,5 dl vatten, mjölk eller grädde

Lägg alla ingredienser utom oljan och osten i en hög behållare. 
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop. 
Tillsätt oljan försiktigt medan du fortsätter mixa.
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixern. 
Späd eventuellt med lite vatten, mjölk eller grädde för att få dressingen lösare.


Caesarsallad - godaste salladen

Romansallad, strimlad tvärsöver
grillade eller stekta kycklingfiléer, i skivor
stekt bacon, i bitar
parmesan, skivad/riven 
körsbärstomater, halverade
rödlök, skivad
caesardressing

Lägg salladen på ett fat.
Lägg övriga ingredienser ovanpå.
Ringla caesardressing överst.


Jag ställde fram alla ingredienser i skålar så att man själv fick blanda ihop sin egna sallad av allt gott. Vilken är er favoritsallad?

Vad gör ni denna lördag?
Jag är ensam hemma o njuter av tystnaden o lugnet och har faktiskt bakat lite. Det hör ju inte till vanligheterna nu för tiden då vi undviker mjöl och socker. Men nu blev jag så sugen att prova en ny kak-variant med havregryn, kokos och noblesse. Recept kommer, ska bara provsmaka först så att jag vet om det är värt att dela med sig av.

I kväll blir det myskväll med vin, ost och kex hos grannarna och jag hade förberett fröknäcke att ta med. Men det var så himla gott så nu är det bara några få bitar kvar i burken och inget att ta med.