söndag 22 januari 2017

Blir så less

Usch vad less jag är att vara sjuk. 
En hel helg är förstörd på grund av denna eländiga förkylning.
Orkar inte mycket mer än att ligga i soffan, fast samtidigt vill jag inte ligga ner för då täpper både hals och näsa igen så jag knappt kan andas. Är sugen på en massa gott, fast när jag väl äter o dricker så smakar inget gott. Fryser så jag tar på mig en extra filt, då börjar jag svettas och måste sparka av mig allt. Ja ni hör inget är bra just nu. 

Men nu hoppas jag att det vänder!


Jag ska ligga och vila hela da'n i dag också för att på bästa sätt förbereda mig inför kommande vecka då jag vill vara frisk. I morgon har jag en visning av systemet som jag har designat och jobbat med senaste halvåret - Vill visa! och på tisdag har jag massage inbokat - Vill och behöver det!

Jag drömmer mig bort till sommar o sol och en c-vitaminpreppad apelsindrink designad av Ida.


Min högsta önskan just nu är att övriga familjen klarar sig från förkylningen och får fortsätta vara friska och glada. Men det skulle förvåna mig om vi är så lyckosamma.

fredag 20 januari 2017

Kesoplättar i ugn

Jag är såå sugen på semlor just nu, jag lär inte kunna vänta till fettisdag med att äta en eftersom det är först 28 februari - över en månad kvar. Men i väntan på semlor äter jag nå annat med grädde men mycket nyttigare. Sockerfritt, glutenfritt och med få kolhydrater. Kesoplättar har jag ätit förut men då stekte jag dem i stekpanna och eftersom det inte finns mycket som är tråkigare än att steka pannkakor var jag snabb att prova tipset om att tillaga dem i ugnen.


Kesoplättar i ugn

2 ägg
200 gram keso (en liten burk)
1,5 msk fiberhusk
En nypa salt

Mixa alla ingredienser med stavmixer.
Klicka/bred ut 6-8 stycken på en plåt med bakplåtspapper.
Tillaga i 200 grader i ca 15 minuter.
Servera med grädde och bär.

Det här var ett jättesmidigt sätt att tillaga dessa kesoplättar på och jag kommer definitivt göra om det. Mest för att det är så tråkigt att steka plättar och för att jag är slö, för det blev inte lika gott som när man steker dem i en stekpanna. De såg lite tråkiga ut men smakade helt ok, framför allt med hallon och grädde. Mums!

Klicka/bred ut på plåt.
Nygräddad kesoplätta
Mumsigt med hallon och vispad grädde

Det är ingen vanlig härlig fredag här i dag. Som jag saknar den härliga fredagskänslan! Jag är tokförkyld med feber och vill helst bara sova och Ida får vara hemma med mig i dag för att vila nacken som hon gjorde illa igår. En riktig sjukstuga alltså, men jag hoppas att vi kryar på oss lite tills ikväll så vi kan njuta lite av fredagskvällen åtminstone.

torsdag 19 januari 2017

Fredag den 13:e?

Jag tror att kalendern är lite fel. Det var inte i fredags som det var fredag den 13:e, utan i dag. 
Det känns som att allt går fel i dag.


Det började strax före lunch med att jag var så pass hängig att jag var tvungen att åka hem från jobbet. Jag satt mest o stirrade på skärmen utan att göra nån nytta. Så det var ju lika bra att åka hem o lägga sig i soffan och försöka vila bort denna förkylning.

När jag ligger o vilar så plingar mobilen till och jag får ett meddelande i vår grupp-chatt att vår planerade Mallorca-resa är inställd. Så irriterande! Vi är fem familjer på totalt 20 personer som skulle ha åkt i väg tillsammans en vecka. Inte lätt att hitta en resa till bra pris nu! Eftersom vi är 5 personer i familjen funkar inte alla hotellrum utan ofta behöver vi boka två hotellrum och då blir resan mycket dyrare som ni kanske förstår.

Oj vad härligt det hade varit med lite sol o bad i maj i år igen.
Bruna o fräscha favorittjejer.

När jag ligger i soffan och deppar över min förkylning och den inställda resan ringer Ida och säger att hon har ont i nacken. De hade lekt och en kille i klassen hade ramlat över hennes huvud när hon satt ner. Personalen på skolan tyckte att vi borde kolla upp nacken eftersom just nackskador inte är att leka med. Så det var bara att lämna soffan, hämta Ida och åka till hälsocentralen där vi, tack o lov, bara behövde vänta några minuter innan de hade tid att titta på hennes nacke. Förmodligen är det bara en kraftig sträckning, men vi skulle ha lite koll på henne så att hon inte börjar må illa, börjar frysa eller får mer värk i huvudet eller nacken. Tack o lov har det inte blivit värre. Nu hoppas vi bara att hon inte har så ont i morgon när hon vaknar då musklerna har vilat och är kalla.

Jaha inte var det slut på eländet heller. Nu när jag sjunker ner i soffan och tänker se Luleås hockeymatch så djävlas det också. Tror det är lika bra att gå och lägga sig så att det blir en ny dag snart.

onsdag 18 januari 2017

F som i förkyld, fisk och fetaost

Usch, nu verkar jag också ha åkt dit på en förkylning. Jag har varit så himla glad att jag har klarat mig så bra trots att alla på jobbet både har varit förkylda och haft influensa. Men nu lyckades jag inte hålla bacillerna i från mig nå längre. Jag är inte jätteförkyld och det är absolut inte nån influensa (peppar, peppar....) men jag har ont i halsen, hostar, är tung i huvudet, har lite lite feber och känner mig allmänt trött o hängig. Nu försöker jag peppa mig själv att det går över på nån dag så att jag är frisk till helgen.

När tid och energi är bristvaror är det perfekt att tillaga laxfiléer i ugn. Jag kryddar med salt och citronpeppar innan de åker in i ugnen på 200 grader i ca en kvart. Den goda fetaostkrämen och en sallad är perfekta tillbehör till denna perfekta lågkolhydratkost.


Nu är det dags för ännu en kopp te, jag har tappat räkning hur många det har blivit i dag för att lindra den onda halsen. Men det har blivit betydligt fler än vanligt.

Oj, nu börjar ju Sveriges Mästerkock. Jag har inte sett något avsnitt av årets säsong. Har ni? Är det värt att se? Eftersom jag inte har andra planer ikväll än att vila så blir det nog att jag ser dagens avsnitt. Hoppas det är sevärt 😀

tisdag 17 januari 2017

Pizzalåda med skinka

Jag försöker ofta förbereda måndagens middag redan på söndag då jag är ledig men i helgen gjorde jag inte det. Så utan något förberett var den här pizzalådan perfekt när jag kom hem från jobbet. Det gick fort att blanda ihop alla ingredienser och medan den blev klar i ugnen hann jag skära lite grönsaker och duka.


Pizzalåda med skinka

5 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl riven ost
100 g skinka, finhackad
1,5 tsk oregano
0,5 tsk basilika
salt o svartpeppar

Blanda allt och häll i en smord ugnsform. 
Tillaga i 200 grader ca 25 minuter, beroende på formens storlek.
Servera till sallad.

Det här var mycket godare än jag trodde och så himla enkelt så det här kommer jag göra fler gånger. Olivia blev också positivt överraskad, innan maten tyckte hon att jag bara skulle göra en vanlig ugnsomelett som är så gott. Hon var rädd att jag skulle förstöra den med att tillsätta en massa grejer. Men hon erkände att det här också blev gott.

Jag hade en ganska liten form för jag ville ha lite höjd på omeletten och därför behövde jag ha inne den lite längre i ugnen, det blev nog över en halvtimme.


Tisdagar är stress-dagen nummer 1 så i dag lär det inte bli mycket till middag utan vi tar något i farten mellan barnens träningar. Kanske blir det resterna från pizzalådan 😁 Jag hoppas att planen att kunna sluta tidigare fungerar, för annars blir det lite tajt om tid innan Idas basketträning. Vilken är er värsta/stressigaste dag?

måndag 16 januari 2017

Harmonisk kväll

Det märktes i dag att vår slöarhelg var välbehövlig. Vi har haft en otroligt lugn och harmonisk kväll med läxläsning utan tjat o gnäll, trevlig middag med bra samtal, sängläggning utan tjafs och det har inte varit ett enda bråk eller nån höjd röst från nån av oss. En härlig kväll som jag nu avslutar med idrottsgalan.

Till middag åt vi den lättgjorda och goda pizzalådan, en perfekt lchf-rätt som ni ska få receptet på i morgon (hoppas jag).

Halinas gryta

Jag hade ingen inspiration och kom inte på en enda god maträtt som jag ville bjuda på i fredags. Men sen rätt som det var så hittade jag denna gamla goding som vi åt jätteofta tidigare och jag kände på en gång "Den vill jag äta!". Och den var lika god som jag kom ihåg den.


Halinas gryta

1 kg skinkstek, fläskytterfilé eller liknande
1 purjolök
1 stor röd paprika 
300 g Philadelphiaost
5 dl grädde
1,5 buljongtärning eller 2 msk fond
1 dl crème fraiche
2 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
lite curry

Strimla och bryn purjolöken, lägg i en ugnsform.
Skiva och stek köttet, salta och peppra. Lägg på purjolöken i ugnsformen.
Hacka paprikan och strö över.
Värm grädden och låt osten smälta med.
Tillsätt buljongtärning, crème fraiche och kryddor.
Koka upp.
Slå såsen över köttet.
Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.

Det blir riktigt god smak på den här grytan som tillagas i ugnen. Jag serverade den till broccoli, pasta och sallad men tidigare åt vi ofta klyftpotatis till den och det är också supergott.

Perfekt rätt att bjuda gäster på för man kan förbereda allt dagen innan och sen bara tillaga i ugnen strax innan man ska äta. Kan inte bli mer perfekt för stressade dagar, eller när man har middagsgäster strax efter man kommer hem från jobbet.


Stekta fläskytterfiléskivor och paprika på en purjolöksbädd.

Och lite sås över 

Efter ca 25 minuter i ugnen har man en god gryta att bjuda på

Grytan passar jättebra till broccoli,
Tog en vilodag även igår, därför var det lite bloggtystnad. Så skönt med en riktig vilohelg då jag gick i pyjamas mest hela da'n och låg i soffan och såg Vinterstudion och hade lite Skam-maraton. En välbehövlig energipåfyllnadshelg, så nu är jag såå redo för denna arbetsvecka med en massa aktiviteter på kvällarna som jag måste skjutsa till o från eftersom Leif jobbar på annan ort.

För att vara extra redo och minimera stressen när man kommer hem hungrig från jobbet så har jag planerat veckans middagar. Få se om planeringen håller eller om vi, som vi oftast gör, planerar om längs vägen. Men det är ändå skönt att ha en plan att utgå från. Idag blir det pizzalåda till middag - om vi inte ändrar oss.