söndag 23 oktober 2016

Äggfri äppelkaka

Eftersom jag bakade en lågkolhydrat-äppelkaka med en massa ägg i går ville jag även baka en äggfri variant så att Isak också skulle få go'fika. Lika fascinerad som jag var över hur god lchf-kakan var, så är jag lika fascinerad över hur god och bra den här äggfria varianten blir.


Äggfri äppelkaka

3 dl mjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör 
1,5 dl mjölk
Fyllning
3 äpplen
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Smörj och bröa en springform.
Rör ihop alla ingredienser till kakan.
Häll smeten i formen.
Skala och skiva äpplena. Stick när äppelskivorna riktigt tätt i smeten, det ska vara mycket äpplen.
Blanda ihop kanel och socker och strö ovanpå.
Grädda i ca 225° ca 25-30 min.

Så kul att kunna göra en riktigt god äppelkaka som är äggfri. Äppelpaj, t.ex. smulpaj är inga problem utan det som brukar vara problem att få till riktigt bra utan ägg är sockerkaksaktiga mjuka kakor. Men den här äppelkakan blir riktigt, riktigt bra.

Det är inga problem att göra den även mjölkfri. Då använder du mjölkfritt margarin och havremjölk och den blir ändå lika bra.


På dagens agenda står, förutom de vanliga söndagssysslorna, shopping, kalas, fönsterputs, göra Blocket-annonser, basketträning, hockeymatch och att förbereda inför kommande veckas hantverkarbesök. Vad har ni för planer?

Men först börjar jag med ytterligare en kopp te och lite Nyhetsmorgon.

lördag 22 oktober 2016

Härliga lördag

Godkväll har ni haft en bra lördag? Det har jag! Jag har hunnit göra lite allt möjligt i dag, framför allt har jag bakat. Jag har varit sugen på äppelkaka sååå länge och i dag har jag äntligen sett till att baka det. Och det blev faktiskt två stycken när jag ändå höll på - en lågkolhydratvariant utan mjöl och vanligt socker men med massor av ägg och en med mjöl och socker men utan ägg.

Lågkolhydratvarianten som jag åt av blev supergod, trodde faktiskt inte att det kunde bli så gott och så likt "sockerkaka" när man inte använder vetemjöl. Så den kommer jag baka många fler gånger. Undra om det blir lika bra och gott med blåbär? Det var så himla kul att baka så nu vill jag baka i morgon igen, men det lär jag inte hinna och egentligen vill jag baka bullar och jag har ingen jäst hemma så jag avvaktar nog med nästa baktillfälle ett tag.


Till middag blev det lite smått och gott - kräftor, räkor, löjrom, ägghalvor, ostsufflé, gurka, sallad och aioli. En riktigt god lyxmiddag som var superlätt att fixa. Ostsuffléerna fick toppbetyg, alltid kul att få beröm för matlagningen (och annat). Visst kommer ni ihåg att det är jättelätt att göra egen aioli och den blir så himla mycket godare än köpt? Det är så värt att göra egen. Ni måste prova!

Nu ska jag bänka mig framför tv:n för säsongspremiären av Så mycket bättre - mysprogrammet nummer ett. Tror jag tar med mig en bit äppelkaka....

Ge bort en kaka

Har ni hört talas om Postkakan? 
Det hade inte jag, men nu vet jag mer. Det är något som är helt i min smak så det måste jag tipsa er om. Man kan alltså skicka en god kaka istället för blombud när någon fyller år eller behöver lite extra uppskattning. Perfekt, eller hur? Du behöver inte ens baka själv.


Hur gör man?
Man går in på postkakan.se och väljer bland fem olika tårtor/kakor. 
Jag valde Kola Cocos - chokladbotten med kolafyllning och kokostopping. 
Se'n kan man skriva en hälsning till den man vill skicka en kaka till innan man slutför beställningen. 
Efter någon dag så har personen en god kaka i brevlådan. 
Fiffigt, eller hur?


Kakan då? 

Var den hel eller mosad?
Kakan var inte det minsta skadad, t.o.m all kokos satt kvar på tårtan så den har verkligen klarat postgången utan problem.

Var den god? 
Jag älskar ju choklad och tycker om det mesta med choklad, även den här. Den krämiga chokladkolafyllningen höjde smaken och gjorde kakan saftig och god. Kokostoppingen blev dock lite torr och tråkig efter nån dag (vi åt inte upp hela på en gång). Men den gick enkelt att skrapa bort :)


I samarbete med Postkakan men åsikterna är mina egna.

fredag 21 oktober 2016

Champagnedagen

Det är internationella champagne-dagen i dag. Har ni koll på det?

Många blir irriterade på dessa temadagar som infaller var o varannan dag men jag tycker faktiskt att de är ganska roliga. En anledning att få äta och dricka gott tackar man väl aldrig nej till. Och känner man inte för att fira nån temadag då struntar man i det.


Gårdagens lugna torsdagskväll med fredagsfeeling var helt underbar och precis vad jag behövde, nu ser jag framemot veckans riktiga fredagskväll i kväll.

Snart dags att åka in till sta'n för att jobba veckans sista dag. Jag hade planerat att promenera men vaknade upp till ett höstgrått Luleå där regnet hänger i luften så jag "vågar" inte promenera och riskera vara dygnsur innan jag kommer fram. Får satsa på en lunchpromenad istället.

Ha en underbar champagnedag så hörs vi ikväll!

torsdag 20 oktober 2016

Taco-gratäng

Ni som följer mig på Instagram har sett att vi har haft fredagskänsla här i kväll med god middag (low-carb-onara), ett glas rödvin och se'n lite efterrätt på det. Dessutom åt hela familjen samtidigt och länge, det hör inte till vanligheterna. En riktigt mysmiddag och vardagslyx av stora mått.

Förra helgen hade vi också en mysmiddag då vi åt taco till barnens stora glädje, och jag passade på att även göra en taco-gratäng som blev supergod. Är sugen på den igen...


Taco-gratäng

500 g köttfärs
1 påse tacomix
400 g krossade tomater
röd jalapeño
200 g philadelphiaost, naturell
0,5 purjolök
riven ost

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka i ca 10 minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form.
Fördela avrunna och grovhackade jalapenos ovanpå.
Bred/klicka sedan över ett täcke med Philadelphiaost.
Strimla purjolök och strö över, avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.
Servera tillsammans med sallad och eventuellt tacochips.

Det här blev jättegott, men lite småstarkt av den röda jalapeñon. Jag hade rätt mycket på gratängen så jag plockade bort några från min tallrik, medan Leif tog några extra direkt från burken.

Jag tyckte att både de krossade tomaterna och philadelphiaosten gjorde rätten så himla krämig och mycket godare än vanlig tacoköttfärs. Kanongratäng som var lika god i matlådan.

Det är fredag

...nä jag skojade bara. Men det känns nästan som fredag för nu är det bara bra dagar kvar av veckan. (Peppar, peppar....) Så jag börjar fira helgen redan nu så känns helgen extra lång. Smart, va?


Inte ens huvudvärken jag vaknade med kan förstöra glädjen att vi nu har några lugna och sköna dagar framför oss. Lugna och sköna kanske var en överdrift för det är mycket som måste göras och många beslut som ska tas för nu är renoveringen igång på allvar. Om tidplanen ska hålla måste vi Leif jobba på bra i helgen. Det är så himla kul o spännande och kommer bli så fint när vi väl är klara. Men vi har några veckor i kaos framför oss. Men den som väntar på nå gott....

Nu är det dags för jobb i några timmar innan jag återkommer i kväll med recept på nå gott som passar perfekt imorgon då det är fredag - på riktigt.

onsdag 19 oktober 2016

Biff Stroganoff

Nu har jag nästan en timmes paus i soffan och tar det lugnt med datorn och en kopp te, samlar energi för att orka med "kvällspasset". När jag sjunker ner i soffan nästan gång då har veckans stressigaste dagar passerat och det är nedförsbacke till helgen. Jag hoppas målaren är klar med tapetseringen tills dess så att vi kan flytta över Idas grejer och börja göra i ordning hennes nya rum. Den nya garderoben får vi vänta på en vecka till men vi kan ändå börja möblera rummet och försöka göra det så smart som möjligt. Mycket saker på liten yta med få förvaringsmöjligheter är ingen bra kombination.

I helgen åt vi en jättegod biff stroganoff, inte så mycket kryddor men ändå så smakrik och god.


Biff Stroganoff

1 kg lövbiff
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl tomatpuré
2 msk kalvfond
1,5 msk dijonsenap
4 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt, peppar


Finhacka lök och vitlök och skär biffen i strimlor
Stek lök och vitlök på låg värme så de mjuknar, lägg sedan över i gryta.
Stek köttet i omgångar på hög värme, lägg sedan över i grytan.
Tillsätt tomatpuré, fond, senap, crème fraiche och grädde.
Låt allt småputtra i 5-10 minuter.

Jag serverade broccoli och sallad till köttet o såsen och det passade perfekt. Den krämiga goda såsen "fastnade" på broccolin och det blev så himla gott.

Barnen var skeptiska när jag sa att vi skulle äta Biff Stroganoff men sen åt alla med god aptit, så förmodligen låter inte namnet så roligt och aptitretande.