fredag 7 oktober 2016

Kycklingtacogratäng

Nyss var det en stressig tisdag och veckan kändes evighetslång, men nu är det helt plötsligt fredag igen. Hur gick det till?! Vi ska grilla med grannarna ikväll, en sista grillkväll inför vintern. Men jag förmodar att ni är många som ska ha taco-fredag ikväll. Kanske dags att variera köttfärsen med lite kyckling och servera den som en gratäng.

Inspirerad av denna paj gjorde jag en kycklingtacogratäng till gårdagens mysiga snart-är-det-helg-middag. En smakrik krämig gratäng med taco-smak som gjorde att hela familjen tyckte om den.


Kycklingtacogratäng

1 kg kycklingfilé
1 gul lök
0,5 kg vitkål
salt o peppar
2 påsar taco-kryddmix
3 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
riven ost

Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs på låg värme tills det mjuknar.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den klar. Salta lite o peppra.
Blanda ihop lök, vitkål och kyckling.
Tillsätt taco-krydda, crème fraiche och grädde.
Rör om och låt puttra en stund.
Häll kycklingröran i en ugnsform och strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 20 min. 
Servera med en god sallad och tacochips.

Det här blev verkligen gott. Ida och Isak tyckte det var lite för mycket vitkål medan jag gärna hade haft lite mer av just den goda vitkålen. Perfekt att använda vitkål nu på hösten när den är billig och god.

 Visst vet ni att det finns sockerfri tacokrydda? Det är inte så lätt att hitta men det finns.

God gratäng i formen, nu saknas bara lite ost och ca 20 minuter i ugnen.
Maten är klar!
Servera den goda gratängen med sallad och ev tacochips.

torsdag 6 oktober 2016

Lyxshopping

Vad är lyxshopping för er?


För mig är det, just nu, att handla matvaror på nätet och få det hemlevererat. Tala om lyx! Så skönt att slippa tillbringa över en timme på en matvaruaffär och dessutom slippa åka till o från affären, istället sitter jag hemma i soffan och klickar i vad jag vill shoppa. Se'n är det bara att vänta på varorna och packa in dem i kyl, frys, skafferi och andra skåp när de väl har blivit hemburna.

Just nu känns det som att det är bästa och billigaste sättet att spara tid. Och tid är en bristvara av stora mått för mig just nu så det här är perfekt. Varje höst är det likadant, så jag borde ha lärt mig och vara mer förberedd på denna tidsbrist.

De gånger jag beställer via nätet passar jag på att köpa lite extra av tunga eller otympliga varor t.ex. havremjölk, toapapper och maskindiskmedel. Då kan jag se'n koncentrera sig på att handla färskvaror när jag väl är på affären.

Prata inte med mig

Riktigt så här farligt är det inte.....men det var i tisdags.


När jag kom hem från jobbet så varnade jag faktiskt Isak, som var den enda som var hemma, att det inte var läge att prata med mig. Fast jag var inte bara stressad, jag var även arg. Så istället gick han o städade sitt rum. Inget ont som inte för nå gott med sig....

Men som jag skrev redan igår så börjar jag komma ikapp på jobbet nu så det börjar kännas bättre. Men det är inte kul att två dagars frånvaro märks så väl och med tanke på att Ida klagar på ont i halsen lite nu och då är jag rädd att det blir fler vab-dagar snart.
Uppdaterat: Vid lunch ringde Ida och ville hem för att hon hade så ont i halsen.

Helgen ska spenderas på bästa sätt - utan jobb och med släkt o vänner både fredag och lördag, så jag ska äta och dricka en massa gott hela helgen och bara ha det bra.

onsdag 5 oktober 2016

Enkel kantarelltoast

Äntligen en bättre dag. 
Jag kom ikapp hyfsat på jobbet, så målet att vara i kapp till lunch i morgon kommer nog att lyckas. Se'n kom jag hem till ett nystädat hus - Bästa känslan! och eftersom jag hade förberett middagen så hade jag en god middag på bordet i bra tid. Nu hoppas jag att det fortsätter lika bra resten av veckan.

I söndags när vi kom hem från Stockholm åt vi riktigt gott kvällsfika - kantarelltoast med en massa kantareller.


Enkel kantarelltoast

kantareller
smör
salt, peppar
rostbröd

Stek kantarellerna i en torr stekpanna, du kan ha stekpannan riktigt full för kantarellerna krymper. Stora kantareller kan du dela något.
Stek på medelvärme tills all vätska har kokat bort.
Tillsätt en klick smör, salta och peppra.
Rosta en macka och smöra den eller smörstek den i en stekpanna.
Lägg på ett stort lass med smörstekta kantareller.
Ät o njut!

Det finns många recept på kantarelltoast med fler ingredienser, t.ex. lök och grädde. Men när man har bråttom och inte har så mycket i kylskåpet är det här ett fullgott alternativ. Ja det fungerar även när man har gott om tid och fullt kylskåp.

Tycker ni om kantareller? Jag älskar det, framför allt till toast och i sås till älgkött.

tisdag 4 oktober 2016

Fetaostlax på spenatbädd

Igår var det dags för lax till middag igen och jag kombinerade två gamla lax-favoriter - fetaostlax och lax på spenatbädd.


Fetaostlax på spenatbädd

500 g laxfilé
200 g bladspenat
150 gram fetaost
2 dl crème fraiche
vitpeppar
salt

Smöra en ugnsform, salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Rör ner crème fraiche.
Bred fetaosttoppingen på laxen.
Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

Det här var supergott. Lax och spenat är en perfekt kombination och det passar alldeles utmärkt till den lite salta fetaosttoppingen. Ni måste prova!


Det är mycket nu! 
Men just nu har jag några minuter i soffan och passar på att njuta för fullt så länge vilan pågår. Det är inte lätt att vara borta två dagar från jobbet - känns som att man får igen det dubbelt upp när man väl är tillbaka igen. Inte riktigt den återhämtning jag behövde och hade hoppats på. Det har varit en hemsk dag på jobbet och det lär inte bli mycket bättre i morgon är jag rädd för. Men vid torsdaglunch hoppas jag att jag är i kapp igen.

S som i Saras favorit

God morgon på er, nu sitter jag nyduschad med min kopp morgon-te och njuter av lugnet i nån minut till. Snart sätter morgonruschen igång, med nyvakna barn som ska försöka äta frukost, borsta tänderna och klä på sig fast de helst av allt bara vill krypa ner i sängen igen.

S som i Saras favorit

I dag är det alltså kanelbullens dag och jag har inte bakat kanelbullar - det känns konstigt! Men jag fick ju min jätte-kanelbulle i lördags så jag får tänka tillbaka på den istället. Efter en helg i Stockholm där jag åt lite allt möjligt måste jag komma tillbaka till gamla (lchf)vanor igen.

Efter jobbet i dag är det städning som gäller, eller rättare sagt så ska vi röja så att det går att städa. Inga saker ska ligga framme utan det ska vara rena ytor och golv för imorgon är det äntligen dags för de nya städerskorna att städa hos oss för första gången. Oj, så jag hoppas att det ska gå bra, jag vill så gärna få detta att fungera för det skulle underlätta mitt liv nå enormt just nu.

måndag 3 oktober 2016

Stora och enkla kanelbullar

En dag hemma i soffan var precis vad jag och Ida behövde. Nu mår vi båda mycket bättre, ingen feber och knappt nå halsont, så jag räknar med att det blir jobb och skola för oss båda i morgon. Håll tummarna att det blir så.

Visst vet ni vad det är för dag i morgon? Världens bästa dag efter min födelsedag och jul

Det är ju kanelbullens dag och kanelbullar är det bästa jag vet. I helgen när vi var i Stockholm åt jag en kanelbulle till lunch på lördag. Knäppt, jag vet men såå gott. Det gäller att välja sina kolhydrater med omsorg.

Vi åt på Saturnus som är kända för sina enorma kanelbullar och de var stora, men jag hade aldrig en tanke på att dela :)

Svårt att se men jag hoppas ni förstår hur enormt stor den var. Helt underbart!
En kanelbulle och en kopp te. Kan nog inte tänka mig en bättre lunch!
Kanelbullar tar ju lite tid att baka, då de både ska jäsa, bakas ut och gräddas i flera omgångar. Vill man göra det enkelt för sig bakar man den supergoda och saftiga kanelbullesockerkakan. Har ni inte provat så tycker jag att ni ska prova nu. Ni kommer inte bli besvikna.

Ni kan göra den i en rund sockerkaksform enligt det här receptet. Men eftersom den är så otroligt god och går utmärkt att frysa är det lika bra att baka den i en långpanna enligt det här receptet annars är risken stor att kakan tar slut alldeles för fort.

Kanelbullekaka - saftig och supergod.