onsdag 21 september 2016

Krämig chili-kyckling

Kycklinggrytor blir oftast supergoda och det är enkelt att förbereda genom att steka kycklingen nån dag i förväg. Så det var ett ganska självklart val att bjuda på det i går när Olivia fyllde år och gästerna skulle komma mindre än en timme efter att jag kom hem från jobbet. Tack vare att jag hade stekt kycklingen i förväg blev det ingen stress utan jag kunde duka och fixa sallad innan jag började med själva grytan.


Krämig chili-kyckling

1 kg kycklingfiléer
1 paprika
1 bit purjolök
3 tsk sambal oelek
1 dl thaichilisås
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde
salt, peppar

Skär kycklingen och paprikan i mindre bitar och strimla purjolöken.
Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg i en gryta.
Bryn purjolök och paprika. Tillsätt i grytan
Rör ner crème fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt.

Det här är en kanongod gryta med perfekt styrka och krämig konsistens. Jag åt sallad och ugnsstekt broccoli till grytan, men serverade även klyftpotatis för de som ville ha det. En toppen-middag!

tisdag 20 september 2016

Olivia 17 år

I dag fyller min omtänksamma, hjälpsamma, empatiska, kloka och superduktiga dotter 17 år. 

Jag kommer ihåg dagen för 17 år sedan i detalj som om det vore i går, både den otroliga smärtan, i framför allt ryggen, och den enorma glädjen och allt där emellan.

Hon önskade sig nybakat fröbröd till frukost i dag så självklart steg jag upp lite extra tidigt för att hinna baka. Tur att det är lättbakat. Se'n väcktes hon med skönsång och paket innan hon kunde stiga upp till ett kalasdukat frukostbord.

Som vanligt bjöd vi mormor o morfar på födelsedagsmiddag, resten av släkten får vänta med att fira Olivia tills vi har vår traditionsenliga höstfest i början av oktober.


Födelsedagsmiddagen bestod av

krämig chilikyckling
ugnsstekt broccoli
sallad
klyftpotatis

lchf-kladdkaka
blåbär
grädde

måndag 19 september 2016

Zucchinispagetti

Till dagens middag provade jag att göra zucchinispagetti till min köttfärssås. Gott o roligt! Utseendemässigt ser det ju klockrent ut som vanlig spagetti, eller hur? Smakmässigt är det inte lika likt, men zucchini är supergott och passar perfekt till köttfärs så det blev ändå kanongott.

Köttfärssås och spagetti, ja zucchinispagetti alltså.

Hade jag skalat zucchinin och tagit bort allt grönt hade det sett exakt likadant ut som vanlig spagetti, eller hur?

Jag, eller rättare sagt Leif, använde en grönsakstwister för att få till denna spagetti. En himla rolig manick som jag ska visa er mer av i ett annat inlägg för nu måste jag förbereda inför morgondagen då vi har ett födelsedagsbarn som ska firas.

Innan kokning.

WOW MOM

Ibland behöver man lite uppskattning och då blir man glad när man ser såna här texter. Jag såg tavlor med denna text på Formex-mässan och tyckte att de var så fina och fiffiga. Tror jag måste köpa en!


Vet ni vad jag funderar på?
Jag funderar på om vi ska anlita städhjälp igen. Ni som har följt mig ett tag vet att jag har försökt ett antal gånger men alltid blivit besviken. De har glömt torka alla ytor, de har glömt skura, de har inte kommit på utsatt dag och tid osv. Det måste ju finnas nån bra städfirma i Luleå! Jag tar gärna emot tips.

Jag har en hektisk tid framför mig med mycket på jobbet, flera födelsedagar och fester, halloween och sist men inte minst jul och nyår. Skulle vara underbart att kunna fokusera på det jag vill, dvs fixa fester, laga mat, baka och umgås med nära och kära.

söndag 18 september 2016

Redan slut

Trots att jag har vaknat tidigt hela helgen och fått många vakna timmar så känns helgen alldeles för kort. Eller så är det just för att jag har vaknat tidigt som gör att jag inte är redo för en ny arbetsvecka. Jag skulle behöva lite mer helg och lite sovmorgon :) Men så fort som veckorna går så är det snart helg igen, eller hur?


Det blir en intensiv vecka med veckans viktigaste dag på tisdag redan. För då fyller kloka, snälla och omtänksamma Olivia 17 år och det ska firas så klart. Det är nog bäst att jag går och sover nu så att jag får många timmars sömn i natt och kan börja den nya veckan riktigt utvilad. Bästa sättet att börja en ny vecka på!

Smakbox-rabatt

Jag har ju pratat mig varm om Smakbox ett antal gånger, nu senast när jag bakade Fröbrödet med mix från Risenta som fanns i senaste Smakboxen med temat Nya vanor. Ett fröbröd som jag nog aldrig hade provat om jag inte hade fått det hemskickat till mig. Vilken tur att jag inte gick miste om det!

Malmö Chokladfabriks helt nötfria choklad upptäckte jag också via Smakbox. Jag älskar att få hem en Smakbox, dels för att jag älskar paket o överraskningar men även för att jag aldrig blir besviken på produkterna i boxen.

Det finns fortfarande kvar några Smakboxar från senaste utskicket, den med temat Nya vanor och om du använder koden MATRO så får du 50 kr rabatt (Du betalar då 139 kr inkl frakt). Vilket kanontillfälle att prova, eller hur? Men koden gäller bara en vecka till och så länge boxarna finns kvar i lager, så fundera inte för länge. Klicka här så kommer du direkt till prenumerationssidan, glöm inte att aktivera rabattkoden MATRO.


Vad är Smakbox?


Smakbox är till för dig som är matintresserad, söker inspiration och vill upptäcka nya produkter!

Varannan månad får du ca 15 nya smaker och produkter från små och stora varumärken. Vissa kan du äta direkt, som en fin mörk choklad eller en dryck med ny smak. Andra ingår i din matlagning eller bakning, som en spännande krydda, pasta eller en ny olivolja. Recept och inspiration medföljer! 

Du betalar 189 kr per box och värdet uppgår till 350 - 450 kr. Frakt ingår i priset. Det är ingen bindningstid och det är enkelt att starta, pausa eller avsluta din prenumeration.

Smakbox skickas via PostNord över hela Sverige och hämtas hos ditt närmaste utlämningsställe. Hemma i köket packar du upp, överraskas och upplever nya smaker och produkter. 

Smakboxen är välfylld och tung

Mintkrokantmuffins

Även i dag har jag vaknat tidigt och njuter av mitt morgon-te i ett tyst hus och med en härlig höstmorgon utanför fönstret. Ska se till att Isak tar sig i väg till sina domaruppdrag se'n går jag nog o lägger mig o förhoppningvis slumrar ett tag till. Det har blivit lite för tidiga morgnar ett tag nu. Är det fullmånen som spökar? Tror ni att månen kan påverka oss människor?

I torsdags blev jag så baksugen och eftersom det var min korridorvecka på jobbet så passade det bra att avsluta den veckan med att bjuda på fika. Men det märks att det var länge sedan jag bakade, jag kände mig så osäker och jag hade dessutom muffinsplåten för länge i ugn så de blev lite torra.


Mintkrokantmuffins

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
50 g smör
0,5 dl mjölk
100 g mintkrokantchoklad

Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Rör i de torra ingredienserna växelvis med vätskan i äggblandningen.
Smält chokladen.
Fördela smeten i 12 muffinsformar och klicka sedan i en sked smält choklad.
Rör runt chokladen med hjälp av en kniv.
Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter.
De får gärna vara lite kladdiga i mitten.

Jag som älskar choklad tror att det hade blivit godare med chokladmuffins till den goda mintkrokanten. Och då skulle jag använda det här kanonreceptet på chokladmuffins, de blir otroligt saftiga och goda.

Jag gjorde 15 muffins istället för 12 och det blev perfekt storlek. Jag hade även lite mer än 100 g mintkrokant, för som ni vet eftersom jag tjatar om det - jag älskar choklad.

Klicka en sked smält choklad i varje form.
På väg in i ugnen. Fast först snurra runt chokladen lite...
Dags att fika!