lördag 10 september 2016

Bacon-brie-omelett

Vilken härligt väder vi vaknade till...Regn och rusk! Precis sånt väder jag hade önskat denna lördag. Eftersom jag ville/behövde vara inne och jobba hela da'n var det perfekt att inte solen sken och lockade ut mig. Det enda jag har varit ute i dag var när vi åkte på affär'n för att fylla på skafferi och kyl litegrann. Men nu tänker jag inte gå ut nå mer i dag utan planerar en riktigt myskväll inne i värmen med tända ljus, god mat och god dryck.

Omelett är perfekt lunchmat, så mättande, så enkelt och så lätt att variera.


Bacon-brie-omelett 1 portion

2 ägg
2 msk grädde
1 bit brieost
1-2 skivor bacon
salt, peppar

Dela bacon i småbitar och stek det. Ta bort kanten på brieosten, dela i småbitar.
Blanda ägg och grädde, krydda med lite salt och peppar.
Häll äggblandningen i en stekpanna (med smält smör).
När omeletten har börjat stelna tillsätter du brieosten och baconbitarna.
Stek klart och vänd sedan omeletten så att den får lite färg även på andra sidan.
Ät genast!

Vi äter mycket omelett nu för tiden, så smidigt och så enkelt att variera genom att smaksätta den på olika sätt. Perfekt att använda rester i kylskåpet och slänga ner i en omelett. Servera se'n tillsammans med en sallad så har du en god måltid.

Ida pyntade sin omelett-bit med lite extra grönsaker

fredag 9 september 2016

Fredags-AW

Äntligen fredag och helg! 
Och en helg då hela familjen är hemma tillsammans. Det var länge se'n.

Ikväll hade vi after work med jobbet, hela förvaltningen så vi var 75 stycken som åt god plockmat, underhölls med trevlig sång och teater och avslutade med en smarrig chokladbrownie. Jag åkte hem rätt tidigt dels för att hinna umgås med familjen lite men framför allt för att jag satt i värsta draget så jag fick ont i rygg o nacke och frös som att det var mitt i vintern.

Kändes skönt att cykla hem tidigt, duscha kokhett och se'n ta en stor kopp varmt te och surra med min man. Känns som att vi knappt har sett varann på flera veckor. Mindre kul att Isak precis kom o sa att han känner sig hängig och vill prova feber. Tyvärr visade den på 39 grader. Det positiva är att Isak sällan har feber mer än ett dygn, och vi hoppas att det fortsätter vara så. Jag varken vill eller hinner vara sjuk just nu.

Ursäkta de dåliga och mörka mobilbilderna.

Plockmaten bestod av västerbottensostpaj, ceasarsallad med krutonger, lufttorkad skinka, laxspett, melon- och fetasallad och kycklingfajitas.

torsdag 8 september 2016

Planering på Sörbyn turism och konferens

En trött men nöjd bloggerska har nu landat i soffan med datorn i knäet, tekoppen i handen och Per Morberg och Vad blir det för mat på tv:n. Efter två planeringsdagar på annan ort med övernattning kom jag hem mitt i torsdagsstädningen. Men nu är huset städat och fint och jag njuter lite extra.


Planeringsdagarna hölls på Sörbyn turism och konferens, ett vackert ställe ca 8 mil från Luleå. Där blev vi bjudna på god mat, fika, arbetsro och vacker utsikt. Men jag förstår inte att det ska vara så svårt att köpa hyfsat gott te. Tur att jag är rutinerad och alltid bär med mig egna tepåsar.

På onsdagkväll fick vi välja mellan två olika aktiviteter - matlagning eller måleri. Vad tror ni jag valde? Självklart tog jag tillfället i akt att få laga mat i ett restaurangkök med en riktig kock, alltid lika kul att få lite tips o idéer.

Vi lagade en supergod 3-rättersmiddag tillsammans under två timmar. Se'n satte vi oss vid ett fint dukat bord och började med en renstekscheesecake o tranbärssås, fortsatte sedan med perfekt stekt reninnanlår (kocken fick ansvaret för köttet) med rösti, svampsås och annat gott. Middagen avslutades med hjortronpaj och citron-creme fraîche. Efter det var jag så mätt o trött så jag somnade ovaggad.


Mer om matlagningskvällen kommer om nån dag, måste bara gå igenom drygt 100 kort först. Jag hoppas att jag även har hunnit få alla recept mejlade till mig till dess.

Blomkålsris

Efter jag la upp receptet på vingrytan igår har jag fått frågor om hur jag gjorde blomkålsriset. Så här kommer "receptet"! Blomkålsris är ett perfekt substitut för vanligt ris till grytor bland annat. Definitivt värt att prova, så jag hoppas ni vågar. Passa på nu när ni får tag i färsk, god och billig blomkål i affärerna (eller trädgårdslanden). 


Blomkålsris

1 blomkålshuvud
salt
vatten

Koka upp vatten i en kastrull. Salta ordentligt.
Skölj blomkålshuvudet ordentligt i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen. 
Riv blomkålshuvudet, både buketterna och stammen, på den grova sidan på rivjärnet. 
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet. 
Låt det ligga i det kokande vattnet i nån minut. Provsmaka för rätt konsistens.
Häll av i ett durkslag och servera.

Jag serverade blomkålsriset till vingrytan och det passar så himla bra. Eftersom blomkålsriset ser ut som vanligt ris tror man nästan att det är vanligt ris man äter. Blomkålsris smakar ju egentligt inte så mycket så det är väl därför man är så lättlurad och tror att det är vanlig ris.

Till helgen funderar jag på att göra en risotto med blomkålsris. Är det nån som har provat?

onsdag 7 september 2016

Vingryta

I söndags förberedde jag denna köttgryta genom att koka köttet i ca två timmar. I går behövde jag bara koka upp grytan, tillsätta grädde och smaka av med lite mer salt. Se'n var maten färdig! Jag har sagt det förut - Jag älskar mat som går att förbereda och jag älskar när jag själv är så förutseende så jag förbereder veckans middagar.


Vingryta

7 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk tomatpuré
3 dl rött vin
3 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
2 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde
salt och peppar

Skala och dela löken i bitar. Bryn i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut.
Häll allt över köttet och löken.
Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, hel vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock ca 1 timme.
Tillsätt sedan buljongtärning och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Tillsätt grädde och smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.

Alla åt med god aptit och det var verkligen supergott. Rödvin är en sån god krydda i köttgrytor. Jag serverade grytan till blomkålsris och sallad, men självklart funkar det med vanligt ris eller potatis också.

tisdag 6 september 2016

Läsvärda inlägg

Jag måste tipsa om Olivias blogg igen. Här hittar ni den: http://nouw.com/edmanolivia


Jag är ju så klart partisk men jag tycker att det är en riktigt bra blogg med många inlägg och bra blandning på inläggen. Hon har outfit-tips, som värsta modebloggaren och för någon dag sedan hade hon ett kanon-inlägg där hon tipsade om hur man klarar skolan. Nånting som hon gör väldigt bra. Det var så himla bra tips så jag tycker definitivt ni ska gå in o läsa dem här.

Men det jag egentligen hade tänkt tipsa er om och som jag tycker att alla ska läsa det är den resa som Olivia fick möjlighet att följa med på i fjol. Hon blev utvald som 1 av 5 elever på hennes skola som åkte till Krakow och bl.a. besökte Auschwitz. En resa med många jobbiga och känslosamma ögonblick, men en viktig resa för Vi får aldrig glömma!

Det var så många intryck och platser de besökte så resan delades upp i tre blogginlägg som ni kommer till genom att klicka här nedanför på de olika länkarna.

Hjälp mig!



Om ni vill göra mig glad...
Om ni inspireras av mina recept...
Om ni tycker om min blogg...

Då får ni gärna nominera mig till 

Matbloggspriset Folkets val


Här är länken till sidan för att nominera: http://matbloggspriset.se/nominera/
Och här är länken till min blogg: http://mat-ro.blogspot.se

Ja, självklart får ni nominera mig även om ni inte tycker om mig, min blogg och mina recept :)

Det finns många matbloggar just nu och många som är så mycket större och mer kända än Matro men jag hoppas ändå att jag har chansen att synas bland alla andra. Det är en lång väg till det fina Matbloggspriset, först ska man nomineras, sedan väljs några bloggar ut av de nominerade som man ska rösta på och därefter koras vinnaren.

Så det här är bara första steget - att bli nominerad till en av de röstningsbara bloggarna.