onsdag 3 augusti 2016

Matkasse för stressiga dagar

Än har jag och barnen semester och sommarlov några veckor till och jag fyller på med energi för fullt. Det kommer bli en hektisk höst med många resor och mycket nytt som ska införas på jobbet.

För att underlätta vardagen under stressiga perioder brukar jag ibland ta hjälp av någon matkasse. På så sätt behöver jag inte ägna tid åt varken planering eller matinköp. Jag tycker om det någon enstaka vecka men se'n brukar jag längta efter att planera och laga mat igen. Men det är verkligen ett perfekt sätt att få tillbaka inspiration och att spara lite tid under extra stressiga perioder.

Det finns ju hur många olika matkassar som helst just nu, känns det som. På matkasse.se kan man jämföra olika matkassor. Perfekt, för då slipper man själv surfa runt och hitta de matkassar som finns just på din hemort. Man kan även välja om man vill ha en speciell kasse t.ex. vegetarisk, lchf, laktosfri osv. Vad har ni för erfarenhet av matkassar? Har ni provat? Är ni nöjda?

Men än är det semester och jag har tid att både planera mat, handla den och laga den. Så nu ska jag ut och surfa lite middagsinspiration.

Ha en bra onsdag!

Tapas Tuesday

Nu sitter jag här med mitt morgon-te o funderar vad jag ska laga till middag i kväll. Vad ska ni äta? I går behövde jag inte fundera över midda'n för då hade jag och två kompisar bestämt oss för att det skulle bli en Tapas Tuesday.

Tapas Tuesday är Tapas de Papás tisdagskoncept då man betalar 275 kr och se'n får man äta så mycket som man vill och orkar av både de varma och kalla rätterna. Jag har sagt det förut och jag säger det igen - jag älskar tapas-konceptet! Man sitter länge o pratar samtidigt som man äter och får prova en massa olika rätter. Helt i min smak! Ofta på fredagar kör vi ju småplocks-middagar här hemma och det är ju egentligen samma koncept.

Ett urval av de rätter jag provade i går

Högrevsgrytan (uppe till vänster) är en smakrik favorit som jag faktiskt var tvungen att ta två skålar av, ryggbiffen (uppe till höger) var en nyhet för mig som såg enkel och tråkig ut, men var himla god. Kycklingquesadilla med västerbottensost (mitten högst upp) var också en nyhet för mig och jag blev inte besviken på den heller, jag tog dock bort brödet eftersom jag försöker undvika kolhydrater. Ja, jag skulle kunna fortsätta att skriva bra omdömen om allt, för det är verkligen sååå gott.

tisdag 2 augusti 2016

Köttfärs- och vitkålsgratäng Lchf

Oj, vilken god middag vi åt i går. Jag älskar kombinationen köttfärs och vitkål och i denna gratäng blev det riktigt perfekt. Man tror man äter en köttfärs- och pastagratäng, men det gör man ju inte :) Jag hoppades att det skulle bli lika lyckat som vitkålscarbonaran och det blev det!


Köttfärs- och vitkålsgratäng Lchf

Köttfärssås

5 hg köttfärs
1 dl tomatsås
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 buljongtärning
kryddor

5-10 dl strimlad vitkål
3-4 dl riven smakrik ost 

Stek köttfärsen och blanda sedan i resterande ingredienser till en köttfärssås. 
Lägg den strimlade vitkålen i ett durkslag och häll kokande vatten över så att den mjuknar något. 
På vintern när det inte finns färsk vitkål kan det nog vara bättre att lägga ner vitkålen i kokande vatten några minuter.
Salta vitkålen lite.
Blanda vitkål och köttfärssås i en smord gratängform. 
Strö osten på och gratinera i 225 grader i ca 15 min. 
Servera med en sallad.

Jag använde en liter vitkål men då älskar jag vitkål, många kanske tycker det blir för mycket. Blanda ihop vitkål och köttfärs så att det blir en bra blandning. Gör en god köttfärssås, du behöver inte följa detta recept, men den får inte bli för vattnig för vitkålen suger ju inte upp vätska som pasta gör.


Vitkål är ju billigt nu och kommer så att vara ett tag (vitkål är alltid billigt, men nu under sommaren och hösten är det extra billigt) så passa nu på att äta vitkål i massor. 

Här hittar ni andra recept med den goda kombinationen vitkål och köttfärs:

Onyttig

God morgon! 
Efter flera dagar då vi har sovit lite för länge, känns det skönt att vi vaknade före nio i dag.

Ännu en semesterdag och jag ska fortsätta försöka göra så lite som möjligt. Men det är svårt...


I dag står det festligheter på agendan! Vi börjar med eftermiddagsfika hos min kusin som fyller år. Se'n blir det restaurangbesök ikväll och Tapas-frosseri med två tjejkompisar. Så ni hör - det här kommer bli en bra dag.

Jag återkommer lite senare med gårdagens go'middag som jag blev så himla nöjd med. Än en gång fungerade vitkål perfekt som pasta-substitut.

måndag 1 augusti 2016

Ingen grill i solen

Sitter ute o njuter i solen och funderar på när jag ska sätta igång med dagens middag. Nu när grillkocken inte är hemma så är det ugnen som får jobba istället. Känns konstigt att inte äta grillmat när solen skiner och det är kanonväder. Istället för grilla tänker göra en köttfärs- och vitkålsgratäng där vitkålen är tänkt som substitut för pasta. Hoppas det blir lika bra om vitkåls-carbonara.

I går däremot då grillade vi och vi körde en repris från föregående söndags middag som var så himla god. Men den här gången bjöd vi mina förädlar på mat så de också fick smaka på den goda laxen. Laxen som vi köpte direkt från fiskebåten och se'n åkte hem och slängde på grillen. Så enkelt och så gott. Dessutom kokade jag potatis (till gästerna), blandade ihop en löjromssås och en sallad.

En festmåltid kan vara så enkelt!

Instagram-tävling

Visst kommer ni ihåg min tävling som jag har på Instagram? 
Där ni har chans att vinna nästa Smakbox, med temat Nya vanor som börjar levereras kring den 17 augusti. Boxen innehåller ca 15 produkter till ett värde av ca 450 kr. De två tidigare smakboxarna har jag varit kanonnöjd med så jag har stora förväntningar på nästa och jag tror faktiskt inte att jag kommer bli besviken.


Så nu går ni in på instagram, letar upp bilden ni ser här ovanför, som finns på mitt (matro_sara) flöde. Där finns de instruktioner ni behöver för att tävla.

Lycka till!

Pannkakor / plättar Lchf

1 augusti - Ny dag, ny vecka och ny månad. Det är nog några av er läsare som börjar jobba i dag, det brukar ju vara så på måndagar i augusti. Själv har jag två o en halv vecka kvar att njuta av dessa sovmorgnar, lugna dagar och knappt några måsten. Nu tankar jag energi till hösten, en höst som jag tror kommer bli rätt så stressig på jobbet. Många projekt som ska slutföras och många resor är ingen bra kombination.

Dagens frukost är en kopp te och ett kokt ägg, inte lika lyxig och god som gårdagens frukost då vi åt pannkakor. Pannkakor utan gluten och socker. Jag åt hallon och grädde till mina pannkakor, medan Leif rullade in räkost i sina pannkakor och åt dem som crêpes.


Pannkakor / plättar Lchf

2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk fiberhusk
4 ägg
1-2 nypor salt

Vispa samman allt med elvisp. 
Låt stå i 5 minuter och grädda sedan i smör.
Smeten blir ganska tjock så man får bre ut den lite i stekpannan.
Vänd när den har stelnat och stek klart.

Riktigt goda pannkakor/plättar som man alltså både kan ha grädde och bär till, eller som Leif välja salta tillbehör som räkost. Smeten sväller riktigt mycket och blir lite småseg så man får breda ut den i stekpannan, det är inte som "vanlig" smet som rinner ut av sig själv.

Mysig söndagsfrukost med underlägg, servetter och godsaker på tallriken.
Pannkakor på hög redo att ätas!