fredag 22 juli 2016

Pink Lemonade Frosé

Det blev ingen drinktorsdag på bloggen i går heller, men nu firar vi att jag äntligen har semester med en drinkfredag istället. Precis när högsommarvärmen har kommit till Luleå går jag på semester - perfekt tajming! Nu ska jag jag vila, vila och vila i minst en vecka. Ska bli så skönt och välbehövligt.

Frosé verkar vara sommarens drink och det går att variera i det oändliga. Det som är lika är dock att man fryser ner rosévin som man sen tar upp och mixar till en iskall röra. Frozen + rosè = Frosé


Pink Lemonade Frosé

rosévin
Pink lemonade

Frys in rosévinet i iskuber.
Mixa till slush-konsistens.
Fyll på med Pink lemonade.
Rör om och njut av en svalkande rosa drink.

Rosa och fin drink som svalkar bra i solen. Har ni provat Frosé i sommar än? Hur gjorde ni er?

torsdag 21 juli 2016

Sara-dagen

Jag är tillbaka!

Jag har haft en underbar mini-semester från både jobbet och bloggen. Känns som jag har varit ledig i flera veckor fast det egentligen bara är några dagar. Men både vädret och våra Jämtlandsgäster gjorde att jag snabbt kom in i "semester-mode". Vi har haft långfrukostar på altanen varje morgon - det bästa jag vet och en perfekt start på dagen. Förutom trevligt sällskap så har vi Leif  fått bygg-hjälp så nu har vi kommit en bra bit på väg i byggandet av vår nya grillplats. (Bilder kommer!)

Jag har även hunnit fylla år, på Sara-dagen, och hade en underbar dag med hela altanen full med släktingar. Ida sa "Jag älskar sån'a här släktträffar" och jag håller med henne fullständigt. Och extra skönt känns det att vi hade sol och värme för det hade nog blivit liite mer trångt inomhus med alla gäster. Lite småhäftigt med åldersspridningen på kalaset. Det var gäster från 1 till 84 år och det var minst en person från varje årtionde från 1930-talet till 2010-talet.

Min födelsedag

Fikabordet

knäckig glutenfri rabarberpaj
drömmar
chokladknappar
kardemummakakor
kolasnitt
chokladcupcakes
blåbärcupcakes
grädde
Oatly vaniljsås
blåbär
hallon
hjortron

te
kaffe
sommarsaft Smultron
Hallon-blåbär-saft


För att jag inte skulle falla för frestelsen att äta massa godsaker struntade jag faktiskt i att baka en jordgubbstårta i år. Måste vara första gången det händer! Men jag kommer hinna äta många jordgubbstårtor i framtiden så ett år utan är ingen större uppoffring. Hoppas inte gästerna blev alltför besvikna :)

Mousserande rosé är lite extra gott att dricka i solen på altanen så inför maten när barnen gick ner o bada öppnade jag två flaskor vin. Min favorit, Rotari Rosé, och en nyhet för mig, Fresita ett halvtorrt mousserande jordgubbsvin. Ett riktigt sommarvin i fin flaska.


I väntan på maten-drink

Rotari Rosé
Fresita, mousserande jordgubbsvin


Till middagen dukade jag upp ett salladsbord, på samma sätt som till Idas kalas (hjälp, nu när jag ska länka till det inlägget så är det ju borta. Vad har hänt? Puuh nu är det hittat igen. Här är det återpublicerat). 

Plocka-din-egna-sallad är enkelt, går att förbereda och det finns något för alla smaker.


Salladsbord

köttbulls- och pastasallad med pasta, köttbullar, isbergsallad, gurka, tomat, paprika och majs
sallad, paprika och gurka ihopblandat i en skål
kyckling marinerad och stekt i thaichilisås och soja
baconbitar
handskalade räkor
fetaost
äggkvartar
citronklyftor
kvarngryn
tomat
purjolök
rhode island både köpt och hemgjord
brieost
tunnbröd, finn crisp, glutenfritt knäcke, havreknäcke

söndag 17 juli 2016

Mangoyoghurtglass

Sommar innebär glass! Och Ida är ett riktigt glass-monster som nog skulle kunna leva på glass. Vilken tur att hon älskar min hemmagjorda glass utan socker, för den är mycket nyttigare än all "vanlig" glass. Vill man så kan man tillsätta färska bär till glassen också, nu i sommartider.


Mangoyoghurtglass

2 dl fryst mango
1,5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mjölk

Mixa alla ingredienser till en mjukglass-konsistens.
Servera på en gång.

Tillsätter man för mycket mjölk blir det smoothie men det är också gott :) Låt inte mangon tina för det är ju den frysta mangon som gör det till glass.

Freda' o middag

Sitter hemma i köket och dricker mitt kvälls-te efter en kväll på sta'n. Men min kväll på sta'n blev inte så långvarig. Som vanligt är det trevligast innan utgång, så jag cyklade hem nästan på en gång. Hem till mitt kära kök och en kopp te :)

Jag cyklade in till sta'n vid middagstid för att träffa några tjejkompisar, laga middag, dricka vin och surra och precis då jag kom till sta'n uppträdde en gammal tonårsidol. Uno Svenningson f.d. sångare i Freda' sjöng precis en av sina låtar, så jag var tvungen att stanna och lyssna på låten han sjöng innan jag fortsatte vidare.


Se'n lagade vi en kanonmiddag! Spontant bestämde vi i morse att vi skulle äta lax för det var jag så sugen på, att jag skulle ta med ett blomkålshuvud som behövde ätas upp och att jag även skulle ta med lite tzatziki som blev över från vår souvlaki-middag. Av detta blev det en sån himla god middag som jag snart ska planka och bjuda familjen på.

Ugnsstekt lax o blomkål, sallad med fetaost, tzatziki och bulgur (som jag skippade). Till det drack vi ett ekologiskt lättdrucket rödvin, Tavernello, som passade bra till denna lätta middag.

fredag 15 juli 2016

Souvlaki

I onsdags åt vi en underbart god grillmiddag, så vi har redan planerat in när vi ska äta den nästa gång. Hela familjen satt o mmm:ade för det var så gott. Vad åt vi då? Jo, souvalki på fläskytterfilé marinerad i en massa citron och till det hade Olivia gjort en jättegod tzatziki. En perfekt sommarmiddag!


Souvlaki - grekiska grillspett

ca 1 kg fläskytterfilé
0,75 dl olja
1 citron, skal + saft
1-2 vitlöksklyftor
1,5 tsk rosmarin (alt 1,5 msk färsk)
1 msk oregano (alt 3 msk färsk)
3 krm svartpeppar
1,5 tsk salt

Skär köttet i bitar, ca 2-3 cm stora. 
Blanda de övriga ingredienserna i en påse och lägg i köttbitarna. 
Låt marinera minst två timmar i kylen. 
Trä upp köttet på blötlagda grillspett av trä. 
Strö över lite salt och grilla tills de är genomstekta, ca 10 minuter.
Servera med tzatziki.

Vi åt grillspetten med tzatziki och grönsaker, men även pommes frites och/eller pita- eller libabröd passar till detta. Men så gott som köttet och tzatzikin var så behövs det inte nå mer som konkurrerar om smakerna.

Fredagen är hittad

Dags för ett sista ryck! 
Tur att solen skiner för det gjorde det lite lättare att stiga upp i morse, för oj så trött jag var när klockan ringde. Men nu är det f.r.e.d.a.g och fem dagars ledighet på gång.


Efter middagen i går cyklade vi in till Luleå hamnfestival där Rix FM festivalen var på besök med artister som Lisa Ajax, Martin Almgren, Jakob Karlberg, Wictoria, Robin Bengtsson och Molly Sandén. Ingen höjdar-uppställning, det brukar vara bättre, men det var ändå helt ok. På tivolit var det proppfullt med folk så Ida får vänta tills i dag med att åka lite. Istället för att stå i köer åkte vi hem - jag hamnade med en kopp te i soffan medan Ida (och Leif) umgicks med kompisar.

Det var en annorlunda känsla att vid 23-tiden säga åt Ida o hennes kompisar att jag går o sover så de måste vara lite tysta. Sommarlovslediga barn som har vänt dygnet. Härligt för dem och snart är det min tur att vara vaken länge på kvällarna och sova länge på morgnarna. Det bästa med att vara ledig! de lyckades faktiskt vara så pass tysta så att jag kunde somna.

torsdag 14 juli 2016

Glutenfri Cornflakespaj med rabarber

På Idas båda kalasdagar bjöd jag på denna glutenfria rabarberpaj med corn flakes. Den blev så god och krispig vid första försöket så självklart gjorde jag en till paj till nästa kalasdag. Men då nöjde jag mig inte med enkel sats utan gjorde dubbel sats så att den skulle räcka riktigt länge. Då kunde jag även glädja de få som jobbar tillsammans med mig den här veckan med lite go'fika i måndags.


Glutenfri Cornflakespaj med rabarber


7,5 dl rabarber
0,75-1 dl socker
0,75 msk potatismjöl

Smulpaj

125 g smör
5 dl glutenfria cornflakes
2 dl glutenfritt havremjöl
0,5 dl kokos
0,75 dl socker

Skiva rabarbern och lägg den i botten av en ugnsform.
Blanda socker o potatismjöl och strö det över rabarbern.
Smält smöret.
Smula cornflakes med handen ner i en bunke.
Blanda havremjöl och socker med cornflakes.
Häll det smälta smöret i blandningen och rör om.
Lägg cornflaksenröran ovanpå rabarbern i formen.
Grädda i 225 grader i ca 20 min.

Det här blev kanongott med en liten crunchig yta tack vare corn flakes. Kokosen ger en lite kolaaktig god smak och passar perfekt i smulpajer, jag tillsätter nästan alltid lite kokos i mina pajdegar numera. Pajen är superenkel att göra mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin istället för smör.

Den förta pajen (enkel sats) på väg in i ugnen