fredag 3 juni 2016

Oxfilé, pioner och vila

Efter två kvällar i rad på krogen känns det helt underbart med en hemmakväll i soffan. Hur trevligt man än har det och hur gott man än äter på restaurang så vill jag inte göra det varje kväll. God mat hemma med familjen är svårslaget.

Igår på Bistro Norrland åt jag en god oxfilé, bearnaisesås och sallad, till det drack jag en chianti. Oxfilé är supergott och svårt att misslyckas med så det är ett säkert kort. Enda felet man kan göra är väl att steka det för mycket :) Jag var ute med ett gäng allergiker så det behövdes många olika varianter på specialmat och de lyckades med beröm godkänt att få det rätt och gott. Den mjölk- och äggfria bearnaisesåsen var visst kanongod. Bra jobbat Bistro Norrland!


Det har varit lite segt på jobbet i dag och det beror inte bara på gårdagens vinmängd utan även på att jag steg upp klockan fyra i morse för att skicka i väg Isak med flyget till Halmstad. Efter veckans sista arbetsdag kändes det extra bra att komma hem från jobbet till ett städat hem och snittpioner på bordet och veta att jag nu är ledig i tre hela da'r. Lovely!

Fredagsblommor på bordet gör väl alla lite gladare :)

torsdag 2 juni 2016

Bar CG i Luleås drink

Nu fortsätter jag med drinktorsdag - den perfekta uppladdningen inför helgen.
Veckans drink är CGs tävlingsbidrag från drinktävlingen där jag satt i juryn. Här kan ni läsa mer om den kvällen.

Petter, barchef på Bar CGs i Luleå skickade mig en sån fin beskrivning, man märker hur passionerad han är och att han verkligen älskar sitt yrke i baren bland alla fina produkter. 


Drinken med alkohol 
gjorde jag med prisbelönta Härnö Gin som får ganska skogig karaktär tack vare kombinationerna av enbär och lingon som den kryddas med. Jag matchade upp de skogiga smakerna med en blåbärssyrup som jag smaksatte med mandel, rosmarin, timjan, granskott. Rörde upp de tillsammans med citron, gjorde sedan ett äggvite-skum på brännlands iscider, en dessertvinsliknande dryck som man gör på samma sätt som ett eiswein (fryst frukt som mustas försiktigt) fast man gör den på norrländska äpplen. På skummet flingade jag lite havssalt för att balansera syra och göra en smakbrygga mellan smakerna och även bidra med ytterligare en struktur. Garnerade med frystorkade lingon som jag hade malt. 
Serverades på björkbrickor med plock från skogen.

Kommentar från Sara: Härnö Gin kommer från Härnösand, en rolig detalj som kanske inte alla känner till.

Visst blir man sugen att prova?! Oj vad jag hade velat prova drinken nu igen samtidigt som jag läser den härliga beskrivningen. Tror att det skulle vara en kanonupplevelse. Man märker att de verkligen har en tanke med allt de gör, de blandar inte bara ihop lite roliga grejer på måfå. Imponerande!


Min alkoholfria 
så gjorde jag en sylt på lingon och åkerbär som jag lade i botten av ett glas, sedan hade jag gjort en havtorns-cordial, det vill säga en syrlig saft på havtorn, citronsaft, citronsyra, socker. Till sist swizzlade jag dessa ingredienserna med en dash sodavatten och lite krossad is.

onsdag 1 juni 2016

AW @ BBB

Nu har jag precis kommit hem från en härlig After Work med jobbarkompisarna. Sommarvärmen och solen gjorde att vi kände att vi måste ta en AW på BBB, (Bistro Bar Brygga) en restaurang/krog vid kajen i Luleås Norra hamn med härlig utsikt över vattnet och mot mitt älskade Mjölkudden.

Vi hängde på låset när BBB öppnade och jag beställde genast in deras underbart goda Frozen Strawberry Daiquiri. Sommar i ett glas! Fast jag tror att de glömde tillsätta rom.


Kvällen fortsatte med en god fisk- och skaldjursgryta, vitlöksbröd och aioli tillsammans med ett glas rödvin. Alltså, vitlöksbröd med aioli kan vara bland det godaste som finns.

När den unge servitören kom in med brickan full med våra vinglas så råkade han luta brickan lite för mycket så ett glas ramlade och slog omkull de andra glasen. Stackarn! Hon som satt närmast fick rödvin över hela sin vita väska som numera är rosa :) Men de var snabbt framme och sa att de skulle ersätta den. Bra jobbat! Lite senare kom de även och sa att de bjöd oss alla på efterrätt. Ännu bättre jobbat! Precis så ska en restaurang agera, mycket Good will tjänade de ihop där. En olycka händer så lätt..


Till efterrätt valde jag en choklad-triologi, serverad i ett glas. I botten en pannacotta, sen en kula glass och en bit brownie, toppad med grädde och jordgubbe. Trippelchoklad lät ju hur bra som helst, men jag blev lite besviken framför allt för Brownien var så torr. Det där kan jag göra bättre själv! Jag skulle nog även valt att servera det i tre olika små skålar/glas som står på en bricka.

Perfekt ägg

Blixtar och Dunder! 
Vilket åskoväder som drog förbi i natt. Jag som sällan vaknar på nätterna vaknade av ett ryck när det lät som mest. Men nu skiner solen igen och vi har samma kanonväder som vi har haft den senaste veckan. Hoppas det håller i sig hela dagen och kvällen för i kväll ska vi på After Work med jobbet och vi vill sitta ute.

Har precis ätit för första gången i dag. Jag prioriterar att sova på morgonen så jag skippar att äta någonting hemma, istället äter jag för första gången på jobbet till förmiddagsfikat. I dag som nästan varje dag är det te och ägg som gäller. Perfekt frukost som håller mig mätt till lunchen. Men det är inte alltid man lyckas lika perfekt med ägget som i dag.


Hård vita med krämig gula, precis som jag vill ha den. Torr tråkig gula är såå torrt och lös gula vill jag absolut inte ha. Det är en fin linje mellan för lös och för hård, men all äggkokning har gett resultat för nu lyckas jag nästan jämt.

tisdag 31 maj 2016

Coleslaw

Nu när jag äter lågkolhydratkost har jag ofta coleslaw som tillbehör, extra gott nu när man dessutom enkelt får tag i färsk vitkål. Jag använder aldrig recept när jag gör Coleslaw utan höftar, men innan jag blev van hur just jag vill ha den så använde jag det här receptet som grund.


Coleslaw

3 dl vitkål
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche, gräddfil eller turkisk yoghurt
Salt
Svartpeppar

Strimla vitkålen med en kniv. Lägg i en bunke.
Tillsätt majonnäs, crème fraîche och kryddor.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av.

Vissa vill ha väldigt mycket majonnäs-smak och mycket "klet", andra vill ha den lite fräschare där man mest bara anar att det är mer än vitkål i bunken. Hur vill du ha din? Jag vill inte ha så mkt majonnäs och jag vill inte ha för mycket crème fraîche, men man ska mer än ana den.

Coleslaw är kanongott till en bit grillat kött och en blandsallad med tomat. Extra bra att den klarar sig några dagar i kylskåpet så att man kan bunkra lite och slippa laga nytt varje dag. 

Salladsvärme

Väderlyckan fortsätter!
Tänk att vi får så här många dagar i rad med fin-väder. Helt otroligt! 

Jag har inte kommit på vad jag vill laga och äta till middag i dag. Har ni några tips? Varma dagar som dessa blir det mycket sallad eller grillat, men grillkocken är inte hemma i kväll så det lutar åt sallad eller någon annan lättlagad och lätt mat. Men vad?!

I går åt jag en tacosallad när de andra åt "vanliga" tacos. Perfekt middag att anpassa efter eget tycke o smak. Ingen tallrik är den andra lik.


Nu är tekoppen snart uppdrucken och det är dags att väcka barnen så att morgonruschen kan dra igång. Stressigaste halvtimmen på hela da'n när frukost ska ätas, hår och tänder borstas, kläder hittas och tas på, väskor ska packas och hjälm o cykelnyckel hittas. Puuh! Hur är era morgnar?

måndag 30 maj 2016

Sommar i maj

Alltså hur lycklig blir man inte av detta väder! 

Det är så härligt med denna sol från en klarblå himmel, känns som högsommar och inte som maj. I dag har gården varit full med glada barn som leker, hoppar studsmatta, äter glass och har det så där kul som bara barn kan. Det är något speciellt med första värmen.

Själv satt jag i loungemöbeln och hade det så där lugnt och skönt som bara vuxna kan :) Jag njöt av värmen, barnens lek och en ledig kväll tillsammans med te och Elle Mat & Vin. Mycket mer behöver jag inte för att vara lycklig.