måndag 18 april 2016

Tomat- och löksallad med mozzarella

Måndagkväll och en ny vecka är i gång. Den här veckan verkar kunna bli något lugnare än förra vecka. Skönt! Enda orosmolnet är alla förkylningar som härjar. När ska det ta slut? Jag har i alla fall gjort en ny omgång Ingefärashot som jag nu ska dricka för att försöka hålla mig frisk.

Av någon anledning hade jag extremt många tomater hemma i helgen så då passade jag på att göra en god tomatsallad.


Tomat- och löksallad med mozzarella

4 tomater
1 rödlök
2 mozzarellabollar
olivolja
örtsalt
torkad basilika

Skiva tomaterna, halver eventuellt.
Skala och skiva löken i halvmånar eller mindre bitar.
Dela mozzarellan i bitar.
Blanda ihop på ett fat.
Strö över örtsalt och basilika. Ringla över olivolja.

Den här tomat- och löksallad blir jättegod att servera på en ruccolabädd. Men eftersom flera i min familj inte tycker om ruccola så serverade jag den och annan sallad i skålar på sidan om så får var o en ta det den vill. Perfekt i en familj med många olika smaker och viljor :)

VitkålsCarbonara

Nu är jag inne på min tredje lchf-vecka och det går bättre än förväntat med tanke på att jag älskar mackor, bakverk och pasta :) Jag har bakat många goda varianter på lchf-bröd så jag får min del av mackor (trots att jag inte äter vetemjöl) och nu har jag även lyckats göra en av våra pastafavoriter, Carbonara, utan pasta och den blev lika god som vanligt. Lycka!

Gårdagens middag var alltså en riktig höjdare. Jag hade höga förväntningar på min Carbonara där jag bytte ut spagettin mot vitkål, och jag blev inte det minsta besviken.


VitkålsCarbonara

0,5 vitkålshuvud
1-2 pkt bacon
3 ägg
0,5 dl grädde
2-3 dl ost, helst parmesan
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
smör

Strimla vitkålen.
Koka i saltat vatten i 5 minuter. Låt rinna av.
Stek bacon i bitar.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Smält smör i en kastrull. Tillsätt äggblandningen.
Rör ordentligt hela tiden medan det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.
När blandningen precis börjar tjockna (även här är det viktigt att inte vänta för länge så det blir äggröra istället) tar du kastrullen från plattan och blandar ner bacon och vitkål.

Alltså detta var så gott så jag kan knappt sluta prata om det med folk. God mat gör mig lycklig! I Carbonara är det ju osten som är det smak-karakteristiska och den smaken har du ju även utan spagetti. Det här kommer serveras många gånger framöver hemma hos oss. Ni måste prova!

Jag älskar pasta och aldrig trodde jag att jag skulle säga att jag inte saknar pasta. Men här kan jag ärligt säga att det här var minst lika gott.

Det var svårt att ta fina kort på den goda maten.

söndag 17 april 2016

Tävling: Ramlösa Kvarn


Nu pågår en tävling både på min Facebook-sida och min Instagram-sida.


In och tävla så har ni chans att få hem ett paket med 4 nya proffsmjöler, Rustique Råg och Vete, Manitoba cream och Parisserie, från Ramlösa Kvarn. Jag har själv fått hem ett sådant paket med recept så jag längtar tills jag får provmaka lite med dem. Så spännande!


Tävlingsreglerna får ni läsa på respektive ställe, dvs Facebook och Instagram. Man får tävla på båda ställena och har då större chans till vinst.

Men skynda er för redan om en vecka, söndag 24 april, utser jag en vinnare som får hem detta fina paket med mjöl och recept.

lördag 16 april 2016

Fredagmiddag med vin

Måste börja med att visa er hur det såg ut när jag steg upp i morse. Det var snöfall à la April, tack o lov slutade det efter några minuter, men då började det hagla, sen vräkte regnet ner och nu är det uppehåll. Aprilväder, it is!

Solen lär vi dock inte få se i dag enligt väderprognosen och jag som längtar så efter vår, värme, solsken och altanhäng.


Istället för altanhäng blir det soffhäng idag. En lördag utan planer känns så konstigt men skönt så jag ska passa på att vila extra mycket i alla fall i några minuter.

I går firade vi in helgen med en go'middag - entrecôte, tillbehör och rödvin. En god middag med hela familjen är mitt favoritsätt att avsluta stressiga arbetsveckor med och inleda härliga helger med.


Vi stekte några skivor entrecôte, ugnsstekte potatishalvor och zucchinibitar, kokade ihop en kantarellostsås och gjorde en tomat- och löksallad med mozzarella. Det är tack vare såna här hemmamiddagar som jag sällan går på restaurang. Tror knappt de hade gjort det mycket bättre o godare och dessutom hade vi gått miste om det roliga i att laga middag tillsammans, prata om veckan och smutta på ett glas vin.

Till entrecôten blev Leif rekommenderad ett italienskt vin, Albe Barolo, som vi inte har provat tidigare och det passade både att dricka under matlagningen och till själva maten. Viktigt att det är gott till båda tillfällena. Ett riktigt gott vin (fast i den prisklassen ca 200 kr är de flesta viner goda).

Jag åt ugnsstekt zucchini till maten....
...medan de övriga valde potatishalvor.
Jag gjorde en tomat-, lök- och mozzarellasallad, kryddad med örtsalt, basilika och olivolja.
Till den serverade jag blandsallad och ruccola.

fredag 15 april 2016

Löjromstacos

Solen skiner, det är fredag och jag ska jobba hemifrån i dag! 
Allt är på topp....nästan. 

Isak, som nästan aldrig är sjuk, är nu ordentligt sjuk men han är i karantän i sitt rum så jag hoppas att alla vi andra klarar oss. Det bästa med Isak det är att han brukar sova sig frisk. Han kan vara jättesjuk, sova ett helt dygn och sen vakna frisk. En ganska bra egenskap som jag också skulle vilja ha.

Nu när det är helg tänkte jag ge er godaste drinktilltugget. Löjrom är ju såå gott och förra helgen gjorde jag en lchf-förrätt med löjrom som blev kanongod. Över förväntan! Kanske blir det en ny omgång i helgen.

Börja med att göra tacoskålarna av ost, låt de sedan kallna innan du fyller dem med godsaker.


Tacoskålar av ost

Riv en smakrik ost, Västerbottensost passar riktigt bra
Sätt ut små högar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i 3-5 minuter.
Klipp bakplåtspapperet så ett ostchips hamnar på varje bit.
Vik ihop pappret med den smälta osten och ställ i någon form. Baksidan av muffinsplåt eller äggkartong passar bra.
Låt svalna.

Tacoskålarna av ost stelnar till rätt form

Det gäller att vara snabb för osten stelnar fort. Det är det enda kritiska ögonblicket, i övrigt är de jätte-enkla att göra. Så mitt tips är att inte göra för många ostskålar på samma gång. Det är bättre att göra några åt gången.


Löjromstaco

När skålarna har kallnat och stelnat är det bara att fylla med gräddfil, löjrom och purjolök. 
Servera genast.

Det här blev riktigt gott och vackert. Fast nästan allt med löjrom blir vackert, de små orangea kornen blir fint i de flesta former.

Mmmm
Mitt fat till varm korv passade perfekt att servera Löjromstacos i.
Tänk att dessa små högar av ost blir goda tacoskålar.

torsdag 14 april 2016

En dag på WTC

Jag älskar att ordna fester, borde kanske sadla om till festfixare :)

När jag slö-surfar hamnar jag ofta på sidor om catering, konferens-ställen, menyer, festvåningar och liknande. I kväll ska jag faktiskt till ett nytt ställe utanför Luleå som inriktar sig just på konferenser och fester. Ska bli jättekul! Det lär komma ett blogg-inlägg om det senare :)

Min senaste googling resulterade i att jag hittade WTCs sida, dvs Word Trade Center i Stockholm som ligger vid Cityterminalen. Jag har ofta gått förbi där men inte tänkt så mycket mer på det. Jag har nog trott att det "bara" är ett konferenscentrum med konferensrum och inte så mycket mer. Så fel jag hade!

De har catering och olika restauranger med olika menyer och de har en fin festvåning. De arrangerar temafester, matlagningskurser och vin- o chokladprovningar. I dess närhet finns även ett hotell där man kan övernatta efter sin konferensdag och/eller festkväll. Så smidigt!

Tänk om man fick ordna en fest där......
eller vara där på konferens, planeringsdagar eller andra jobbrelaterade saker. Vilken lyx det skulle va'

onsdag 13 april 2016

Keso- o kokos-tekakor Mandelfria o Lchf

Mitt i denna stressiga vecka fick jag en ledig kväll hemma. Så underbart! Jag har hunnit både gå på promenad, städa och baka. Det trodde jag inte när jag kollade veckans schema i söndags.

Det går fortfarande riktigt bra för mig att undvika kolhydrater och jag känner mig så stolt. Till 10-fikat på jobbet, som är första gången jag äter på dagen, vill jag gärna ha en macka, både för att det är smidigt o enkelt och för att det passar perfekt till en stor kopp te.

Senaste tiden har jag ätit mycket fröbröd, både mjukt och hårt, så nu var jag sugen på vitt bröd. Men självklart menar jag inte vitt bröd gjort på vetemjöl utan vitt bröd tack vare kokosmjöl. 


Keso- o kokos-tekakor Mandelfria o Lchf

1,5 dl keso
3 ägg
5 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 msk olja
lite salt
sesamfrön till garnering

Mixa keso o ägg med en stavmixer till en slät smet.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Rör ner i äggsmeten tillsammans med oljan.
Rör tills du har en slät smet.
Platta ut ca 6 tekakor på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite sesamfrön.
Grädda i 200 grader i ca 13 minuter.

Åh så goda de här blev, fluffiga med bra smak. Blir så himla glad när jag lyckas med lchf-bakning. Jag är ju en riktigt mack-människa och tror inte jag skulle klara mig om jag aldrig skulle få äta mackor. Men man kan alltså äta goda mackor utan att de är fullproppade med kolhydrater. Me like! 

Jag använde samma recept som till kesofrallorna men istället för att rulla dem till frallor plattade jag till dem till tekakor och strödde över lite sesamfrön. Det blev supergott! Nu har jag jobb-frukost till ytterligare några dagar.

Det är ju så snabbt o enkelt att baka lchf-bröd med bakpulver då man slipper jäs-tiden, bara att blanda ihop allt, baka ut och grädda. 

Platta till smeten/degen till flera tekakor och strö över sesamfrön.
Efter gräddning - en fluffig och god tekaka.
Njut tillsammans med gott pålägg.