söndag 28 februari 2016

Hemma-sushi

Vilken underbart god middag jag och Olivia åt i dag. Och så himla kul vi hade när vi tillagade den. För första gången har vi gjort egen sushi! Jag är lite imponerad över mig själv.

Av nån konstig anledning trodde jag att det skulle vara jättesvårt att få till god och bra sushi, men det var det ju inte alls. Så det här kommer vi göra fler gånger. Eftersom vi bestämde oss i dag för att göra sushi hade vi inte rå, fryst lax som vi kunde använda så istället köpte jag gravad lax. Det var ok, men inte lika gott som "sushi-lax".

Vi gjorde både Nigiri och Maki. Maki-rullarna fyllde vi med gurka, avokado och crab-sticks, På riskuddarna, Nigiri, la vi gravad lax och avokado.

Mums!
Ingredienser till våra maki-rullar

Betor - inte bara röda

Jag har fått nya favoriter!


Jag har alltid älskat rödbetor men allt blir ju så rött när man använder sig av dem. Så nu använder jag gulbetor eller polkabetor istället mest varje dag. Har ni provat? De smakar nästan som rödbetor men är så mycket enklare att hantera då man slipper all röd färg.

Ska jag tillaga något i ugnen så slänger jag in lite bitar av gul- eller polkabetor samtidigt i ugnen. Annars kokar jag dem hela på spisen. Perfekt variation!


Gulbetor 

använder jag nog mest för de blir så fina tillsammans med andra orange-gula rotsaker som man tillagar i ugn, t.ex. kålrot, morot och sötpotatis.


Polkabetor 

är så fina med de rosa ränderna till det vita, som polkagrisar. Tyvärr försvinner de rosa ränderna vid tillagning. I alla fall för mig. Är det nån som har nå tips på hur man ska tillaga dem för att de ska vara lika fina tillagade som råa?


Nu är te-pausen slut och jag ska fortsätta projekt städa-och-organisera-förråd. Jag har hunnit nästan klart med första förrådet och det är såå fint, jag blir så lycklig när jag kommer in där. Det mesta är sorterat i lådor, så nu är det lätt att hitta och lätt att sätta tillbaka. Var sak på sin plats! Jag älskar ordning o reda, önskar att resten av familjen också gjorde det :)

Ute strålar solen och det verkar vara ett underbart väder, men när städ-ilet satte igång i morse kunde jag inte strunta i det. Man vet aldrig när man blir sugen på att städa igen.

fredag 26 februari 2016

Rostbiff med dragon- och vitlökssås

Nu är det dags att ge er receptet på Schlagerpartyts huvudrätt, svårt att kalla det varmrätt eftersom det var kall rostbiff med en god kall sås som jag serverade. En perfekt festrätt där allt går att förbereda nån dag i förväg och sen förvara i kylskåp var för sig. Precis innan servering lägger man upp allt på ett fint fat på några minuter. Perfekt, eller hur?


Rostbiff med dragon- och vitlökssås

Sås

1 st ägg
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad färsk dragon
1 dl olja
salt och peppar

100 g ruccola
1 ask coctailtomater
400 g rostbiff i tunna skivor

Sås
Blanda ägg, vitlök, senap, vinäger och dragon med en stavmixer. 
Tillsätt oljan lite försiktigt och mixa till en tjock sås. 
Smaka av med salt o peppar

Lägg sallad och tomater på ett serveringsfat.
Lägg rostbiffskivorna på salladsbädden och ringla över lite av såsen. 
Servera resten i en skål eller kanna vid sidan om. 

Ugnsstekt rostbiff på låg temperatur blir såå gott och är så värt att göra rostbiffen själv, framför allt i en sån här rätt där det är huvudfokus på rostbiffen. Här hittar ni ett kanonrecept på en mör och god rostbiff.

Dragon brukar inte vara nån favoritkrydda för mig men den här såsen är en favorit och till rostbiff och ruccola är den sååå himla god.


Jag serverade ugnsrostade rostsaker, gulbetor, kålrot, sötpotatis och morötter, till det här och det blev en vacker skål med orange-gula rotsaker. Gott med nå varmt till den kalla rostbiffen, framför allt nu när det fortfarande är vinter. Till sommaren kan jag tänka mig en stor skål med sallad istället eller kanske en bulgursallad.

Fredagsplock

Förut åt vi ofta småplock på fredagar. Lite smått o gott av våra favoriter, som knappt behöver nån tillagning. Räkor, chicken nuggets, salami, baguetter, frukt, grönsaker, tacochips o salsa är sånt vi ofta har till vår plockmiddagar. I fredags då vi återtog den gamla traditionen och hade en middag med småplock gjorde jag även de goda västerbottensstubbarna.


Hela familjen tycker om våra plockmiddagar då vi sitter länge och äter av alla godsaker och det finns alltid saker för alla smaker. Alla är nöjda o glada över en god middag med minimal ansträngning.

Nu är det fredag igen och jag har inte planerat nån middag så chansen/risken är stor att jag svänger förbi Kvantum på vägen hem och köper med mig lite godsaker för ännu en småplocksmiddag. Om jag inte kommer på något annat gott o smarrigt som inte kräver så lång tillagning. För på fredag vill jag inte stå nå länge vid spisen. En perfekt fredagsmiddag ska gå fort att fixa men länge att äta!

torsdag 25 februari 2016

Hallonbellini

Har ni fredagsdrinken klar till i morgon? Här kommer ett supergott tips annars! Hallon och mousserande vin - ett vinnande koncept.


Hallonbellini

5 dl hallon (blir ca 2,5 dl hallonsaft)
5 tsk florsocker
Prosecco eller annat vitt mousserande vin

Pressa ur hallonen i en sil för att bara få saften.
Rör ner florsocker och rör tills det löst sig.
Ställ kallt tills det är dags att servera.
Häll hallonsås i ett glas fyll på med vin.
Proportionerna ska vara ca 1/3 hallonsås och 2/3 mousserande vin.
Garnera ev. med några frysta hallon.

Både hallon och mousserande vin är gott var för sig. Gissa då hur gott det är tillsammans! Det här är en favoritdrink för mig - så fräsch och så god. Dessutom går den att förbereda om man ska bjuda många för hallonsåsen/saften kan man fixa några dagar i förväg och ha i kylskåp. Strax innan gästerna kommer häller man hallonsåsen/saften i glasen och sen när gästerna är på plats fyller man på med det mousserande vinet.


Åh vilken dag! Först en arbetsdag full med möten och sen blev det full fart från det jag stämplade ut tills nu när jag sjönk ner i soffan med datorn. Skrapa bilrutor, hämta Oliva, hämta Ida, dammsuga, skura golv (snickare har varit här), laga middag, diska, shoppa kläder med tjejerna, släppte av dem på sporthallsinvigning, hem o diska, hämta tjejerna, tvätta, förbereda inför morgondagen. Puuuh. Nu ska jag njuta av en kopp te och varva ner lite.

onsdag 24 februari 2016

Spenatsoppa

Spenatsoppa måste vara bland det snabbaste att tillaga utan förberedelser, bara man har ingredienserna hemma. Ta spenaten direkt från frysen och koka upp med buljong, i med kryddor och grädde, koka några minuter och sen har du en underbart god middag. Längtar redan till morgondagens lunchlåda :)


Spenatsoppa

400 g hackad fryst spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde
cayennepeppar
salt
svartpeppar

Koka upp fryst spenat, vatten och buljongtärningar.
Tillsätt grädde och kryddor.
Låt koka i 5-10 minuter.
Smaka av och servera tillsammans med ägghalvor.

Jag blev så otroligt sugen på spenatsoppa i dag, vilken tur att jag hade alla ingredienser hemma. Den blev precis så god som jag hade hoppats på, så jag kunde knappt sluta äta. Jag tycker att lite cayennepeppar blir en perfekt krydda till den ganska milda spenatsmaken.


Ägghalvor är en självklarhet till spenatsoppa men jag tyckte soppan blev så himla god i sig så jag hade kunnat strunta i äggen.

BelliniFloat

God morgon! 
Jag har redan varit vaken i två timmar - alldeles för länge. Men Ida kom ner till mig i natt och istället för att ligga på Leifs lediga sida av sängen skulle hon ligga nära mig. Det blev alldeles för trångt och varmt för mig, så till slut steg jag upp och tog en morgon i lugn o ro istället. Det gäller att göra det bästa av situationen i alla lägen, så jag duschade länge, drack te o åt Finn Crisp, surfade på datorn och såg på Nyhetsmorgon och fick en ganska bra morgon trots allt. Men nu är det dags att väcka barnen och morgonruschen sätter igång.

Vill ni ha en fräsch efterrätt efter en mastig middag eller kanske vill ni, som jag, orka två efterrätter. Då är denna Bellini Float perfekt. Välj själv om du vill ha den med eller utan alkohol.


BelliniFloat ca 8 portioner

1 stor burk persikor med lag
4 msk pressad citron
hallonsorbet
mousserande vin eller Fruktsoda/Sprite/7up

Mixa persikorna med sin sockerlag och pressad citron.
Lägg ca 1 dl persikomos i botten på ett glas.
Lägg 1-2 kulor hallonsorbet i glaset.
Häll på lite mousserande vin eller läsk.
Servera genast.

Det här var både festligt o gott och passar perfekt till fest. Sorbet används ofta som en mellanrätt vid fler-rättersmiddag eftersom det är så fräscht och efter lite sorbet orkar man äta ytterligare lite till.

Persikorna mixade jag med citronen da'n före festen och förvarade i en tillbringare i kylskåpet fram till servering.