onsdag 3 februari 2016

Vitkålspasta

I dag hände något som händer väldigt sällan. 
Isak lagade middag till hela familjen! Han gjorde en riktigt god köttfärssås från grunden, det finns hopp om honom :) Han använde det här receptet på en enkel men supergod köttfärssås. Så himla skönt att komma hem och maten är färdig.

Vill man inte äta så mycket kolhydrater kan man göra spagetti av vitkål istället. Har ni inte provat så måste ni göra det, för vitkål och köttfärs passar perfekt ihop.


Vitkålspasta
Strimla vitkålen
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i vitkålsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.
Häll bort vattnet och servera.

Koktiden varierar beroende på hur tunna strimlor du gjort och vilket tuggmotstånd du vill ha. Jag tycker det blir godast med lite tuggmotstånd kvar. Provsmaka en vitkålspasta innan du häller bort vattnet, så du får den som du vill ha den.

Strimlad vitkål redo att kokas.

tisdag 2 februari 2016

Inbakad choklad

Gissa vad som gömmer sig i denna flätade bulle (smördeg)?


Choklad! 
Så enkelt, så gott och så smart. 

Gissa om man imponerar på gästerna genom att göra efterrätten direkt på plats när det är dags att äta den. Eller om man snabbt fixar go'fika när man får oväntat fikabesök.

De enda ingredienserna som behövs är en chokladkaka på 200 g och en färdig smördeg på rulle som man hittar i kyldisken. Om man sen vill göra den lite vackrare så behöver man ägg och pärlsocker till att garnera med.


Inbakad choklad
1 rulle kyld smördeg
200 g chokladkaka
Garnering
ägg
pärlsocker

Rulla ut smördegen.
Lägg på chokladkakan.
Skär degen från kakans långsida och ut, i cm-tjocka remsor.
Vik in remsorna över chokladen i ett flätmönster.
Skär bort smördegen som blir över.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i 15 minuter.
Servera genast med glass eller grädde.


Oj så gott det här var och det var nästan för enkelt, så det kommer vara svårt att motstå göra när chokladsuget sätter in. Frasig smördeg och perfekt smält choklad, ja ni hör ju hur gott det här var.

Ni måste prova!

Skär degen i cm-breda remsor från chokladen och ut, vik över i ett flätmönster.
Fin fläta med gömd choklad
Pensla med lite ägg och strö över pärlsocker.
Mums. Färdig att äta!

måndag 1 februari 2016

Sjukt

Usch vad det är tråkigt att vara sjuk. Jag blir så rastlös och less att bara ligga, men jag orkar inget annat. Och inget smakar gott inte ens te, så jag kan inte ens trösta mig med det.

I går diskuterade jag och Olivia vilken sjukdom som är värst (av de vanliga som går över på några dagar). Just nu tycker jag att feber är värst med muskelvärk och frossa som det innebär, men det beror nog på att det är just det jag har nu. När jag har magsjuka är det värst, när jag har huvudvärk är det värst, när jag har hosta och inte får sova är det värst osv. Vad tycker ni?

Den här bilden och texten som jag hittade på nätet var så bra så jag måste ju visa er...och dessutom gjorde den mig lite gladare :)

Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri

Tittar in från sjukstugan för jag kom på att jag har ju glömt ge er det här glutenfria receptet på en god paj med skinka och Västerbottensost. Fyllningen kan man variera efter egen tycke o smak men jag tycker definitivt att ni ska prova pajdegen för den var över förväntan...och fyllningen är inte så dum den heller. 


Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri
4,5 dl Glutenfri Mjölmix
150 g margarin
4 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
Fyllning
riven Västerbottensost
skinka
Äggstanning
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt o peppar

Hacka samman margarin, mix och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen.
Tryck ut den i en lätt smord pajform. Nagga.
Låt den stå i kylskåpet medan ugnen värms till 225 grader.
Förgrädda i 225° ca 15 minuter.
Strö skinkbitar i botten på pajen.
Strö Västerbottensost ovanpå.
Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajen.
Grädda i ca 25 min eller tills äggstanningen stannat.

Betyget jag fick var "Den smakar som vanlig paj" så ni som är rädd att glutenfritt ska smaka konstigt eller ha någon bi-smak måste prova det här receptet. Jag hade Sempers finmix hemma och använde den men det går bra med andra glutenfria mixer också.

Alla tycker väl om Västerbottensostpaj och tillsätter man lite skinka så blir den ytterligare lite matigare.

Naggad och klar att förgräddas
Mmmm färdig att äta

Nu ska jag bädda ner mig igen och lyssna på min ljudbok, men det är lite jobbigt för jag slumrar till lite då och då och missar då ganska viktiga avsnitt så jag får börja om hela tiden. Men jag känner mig lite piggare nu så jag kanske orkar hålla mig vaken något längre.

Sötpotatispommes

Har ni provat sötpotatis? Det smakar sött men innehåller mycket färre kolhydrater än vanlig potatis. Den blir även mjukare/mosigare än vanlig potatis när man tillagar dem i ugn. Ett tips att få dem lite krispigare är att använda maizena.


Sötpotatispommes
2 stora sötpotatisar
1 msk Maizena majsstärkelse
salt, peppar eller andra kryddor efter smak
2 msk olja

Skär sötpotatisen i stavar. Lägg i plastpåse. 
För att få krispiga klyftor så pudra ner 1 msk maiena majsstärkelse och blanda ordentligt.
Häll i kryddorna och sist oljan, blanda ordentligt. 
Lägg på plåt och grilla i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills sötpotatisen är klar

Det här är ett riktigt gott och färgglatt tillbehör. De ser ut som morötter och smakar mer morötter än potatis när de är tillagade, tack vare sin fina orangea färg.

****************

Jag hade tänkt höra av mig till er igårkväll men jag däckade i soffan med feber, muskelvärk och otrolig trötthet. Jag känner mig något bättre i dag men jobb är inte att tänka på och Leif var tvungen att stanna hemma från Svappavaara, vill inte ha honom 30 mil bort när jag känner mig så här.

Nu ska jag försöka få i mig lite frukost, energi behövs för att bli frisk, sen ska jag krypa ner i soffan för sömn behövs också för att bli frisk.

söndag 31 januari 2016

Matsedel v.5 februari 2016

Söndagmorgon brukar betyda en ny veckomatsedel och det gör det även i dag när det är dags för februaris första matsedel. Helt otroligt att det i dag är januaris sista dag och att det i morgon är februari. Jag hoppas att det inte innebär vabruari :)

Ha en härlig söndag!


Matsedel v.5 februari 2016
Köttfri måndag
Konstigare eller krångligare än så här behöver inte vegetarisk mat vara.

Tisdag
Annorlunda men otroligt god kryddning på köttfärsbiffen.

Onsdag
Italienska goda smaker passar perfekt även till lax.

Torsdag
Köttgrytor passar perfekt när det är kallt ute.

Mysfredag
Min favoritkebab!

Veckans godsak
Choklad kan man aldrig få för mycket av!

lördag 30 januari 2016

Fläskfilégryta med kronärtskocka

Övriga familjen sover och jag smög upp för att skriva till er medan jag kommer ihåg receptet från igår. Snart ska jag fixa frukost och funderar på om jag ska fixa nybakade kokosfrallor att lyxa till lördagsmorgonen med. Den förra omgången jag bakade har redan tagit slut. Ett gott betyg!

Fläskfilégrytor gör jag ofta för de är så himla enkla att tillaga o variera och de blir alltid goda. Perfekt fredagsmiddag eftersom det blir så gott med så liten ansträngning.


Fläskfilégryta med kronärtskocka
1 kilo fläskfilé
salt, svartpeppar
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
100 g soltorkade tomter
0,5-1 msk soja
125 g färskost
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1-2 dl vin, vatten eller mjölk
1 burk kronärtskockshjärtan 

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Bryn, salta o peppra och lägg över i en gryta.
Skär champinjoner i mindre bitar. Stek, krydda med salt o peppar, och lägg över i grytan.
Klyfta rödlöken, stek och lägg över i grytan. Pressa över vitlök.
Skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt i grytan med sojan.
Tillsätt ost, crème fraîche och grädde och låt småputtra.
Späd med en skvätt vin, mjölk eller vatten till en bra konsistens.
Låt allt puttra en stund och rör ner kronärtskockorna innan servering.

Vi åt klyftpotatis, sötpotatispommes och sallad till grytan och eftersom det var fredag tog vi ett glas rödvin till maten också. Kom ihåg att inte koka grytan nå mer när du har tillsatt kronärtskockorna för då är risken att de kokar sönder.

Smaka av hur mycket soja ni vill ha, pga Idas allergi är vi alltid lite försiktiga med soja.