lördag 23 januari 2016

Quesadilla

I går hade vi tacofredag, förmodligen var det fler barnfamiljer som hade det, eller hur? Om ni, liksom vi, fick över mjuka tortillas så är quesadillas en perfekt lördagslunch som både vuxna och barn brukar tycka om.


Quesadilla
mjuka tortillas 2 st/quesadilla
skinka
riven ost
olivolja

Lägg ut hälften av tortillabröden. 
Fördela skinkan på dem. Strö över rikligt med ost. 
Lägg på tortillabröd som lock. 
Stek/rosta i stekpanna med lite olja i någon minut på varje sida.
Skär upp i halvor eller i tårtbitar. Servera genast.

Det här är Olivias favorit och tidigare gjorde vi det rätt ofta, men nu var det ett bra tag sedan vi gjorde quesadillas. En snabb och enkel lunch serverad med en sallad. Innehållet kan man ju så klart variera men vi gör oftast den här varianten med skinka och ost. Sätter man in för mycket fyllning eller för stora bitar så är det svårare att vända dem utan att fyllningen ramlar ut.


Jag har precis tagit en paus från mitt städande och packande. Medmänniskor i Luleå som förmedlar kläder och andra saker till behövande i Luleå har efterlyst saker som jag vet att vi kan avvara t.ex. pojkkläder, husgeråd, varma jackor, lampor och porslin. Så nu håller jag på att packa och sortera så att de enkelt kan hitta bland sakerna.

Jag ska bland annat göra en "baklåda" med visp, bunke, slickepott, bakform, måttsats och lite annat som man kan behöva när man bakar. Hoppas det finns någon bakintresserad som får nytta av den lådan.

Känns bra att kunna hjälpa till men lite sorgligt att det är såna skillnader bland människor, vissa lever i överflöd medan andra inte ens har det viktigaste.

fredag 22 januari 2016

Crostini med brie och pesto

Huset är städat, middagen uppäten, disken bortplockad och nu myser vi i soffan med te och en film.  Eller rättare sagt jag dricker te och Ida ser film. Istället för filmen väljer jag datorn och surfar matinspiration tills i morgon, är sugen på nån god kötträtt med gott vin. Har ni några tips?! Sen tror jag att jag ska göra sötpotatis-pommes också, har varit sugen på det sen jag var på Tapas de Papá före jul.

Har ni smakat Matros Pink Heaven än? Till den passar dessa godbitar perfekt, som jag också hade fixat i ordning till lördagens drinkkväll.


Crostini med brie och pesto
Crostini
Brieost
Röd pesto

Lägg crostinis på ett fint fat.
Skär brieosten i mindre bitar.
Stryk lite pesto på vare ostbit och lägg på crostinin.

Det här var riktigt gott. Först var jag rädd att det skulle vara för enkelt och tråkigt. Men även det enkla kan vara perfekt! Det är det här tilltugget bevis för. Dessutom var det lättfixat så jag fixade snabbt i ordning några stycken precis när gästerna kom.

Jag använder alltid Icas röda pesto som är nötfri (I love it!) och underbart god.

Matros Pink Heaven

Den här veckan har varit lång, seg och otroligt kall men nu är det äntligen fredag. Så efterlängtad! Som vanligt tänker jag försöka sluta lite tidigare och sen åka hem o njuta för fullt över att det är en helg utan planer, vill jag så kan jag stanna under täcket hela helgen. Men det lär jag inte vilja, det är jag alldeles för rastlös för.

Kommer nog fira in helgen med en fredagsdrink och vad passar väl bättre än min nykomponerade drink som jag premiärdrack i lördags på min drink- och tjejkväll.


Matros Pink Heaven
3 cl Bacardi
2 cl pressad citron
2 cl koncentrerad tranbärs- och hallondryck (Kiviks lättdryck)
1 dl sprite (eller liknande)
frysta hallon
is

Blanda bacardi, citron och tranbärs- och hallondrycken med is i en shaker.
Sila ner drycken i ett glas.
Toppa med sprite och frysta hallon och ev. en isbit.

Efter mycket funderande lyckades jag till slut få till en riktigt bra drink som jag blev så himla nöjd med. Jag hade nästan gett upp hoppet. Men den här godingen hade en perfekt blandning av sött och surt och smakade mer hallon än jag hade vågat hoppas på.

Den alkoholfria varianten, utan Bacardi, fick också tummen upp.

Åsa tog sån läcker bild på drinken framför ljuset.

torsdag 21 januari 2016

Omelettmacka

Min nya favorit är denna omelettmacka eller egentligen är det ju en fylld omelett men eftersom jag äter det som en kall eller varm macka var det roligare att kalla det för omelettmacka. Så himla användbar, som mellanmål, till frukost, efter träning, till lunch, så omelettmackor kommer jag fortsätta att göra. Jag har nog ett uppdämt behov av att äta ägg efter alla år vi inte kunde ha ägg i huset pga Isaks allergi. Isak kommer nog aldrig kunna äta omelett men numera blir han inte sjuk om vi andra äter ägg i hans närhet (han tycker bara att det luktar äckligt).


Omelettmacka
2 ägg
1 msk grädde eller mjölk
örtsalt
2 skivor skinka
2-4 skivor ost
paprika

Vispa ihop ägg, vätska och örtsalt.
Häll i en varm stekpanna (där smör redan smält).
Sänk plattan något.
Stek på ena sidan tills översidan stelnat, det tar några minuter.
Vänd och stek någon minut på andra sidan.
Vänd omeletten igen så att den varma sidan kommer uppåt.
Lägg på ost (som smälter mot den varma omeletten), skinka och paprikabitar på halva omeletten.
Vik ihop på mitten.
Servera med sallad.

Det här är gott både varmt och kallt. Jag har ätit den varm till lunch tillsammans med en sallad och jag har ätit en halva kall som mellanmålsmacka. Perfekt till lite allt möjligt alltså.

Ha inte för bråttom när du ska vända omeletten för då är risken stor att den bara går sönder. Låt den stelna ordentligt så håller den ihop och då är det är inga problem att vända. Se till att inte ha plattan för varm så att du bränner omeletten innan den stelnat.

Ost, skinka och paprika på ena halvan innan omeletten viks ihop.

En varm dusch, en kopp varmt te, en varm filt i soffan och tända ljus - äntligen slipper jag frysa.

onsdag 20 januari 2016

Hjortfärsbiffar med grönpeppar

Söndagens goda middag fixade Leif och som vanligt är det lite svårt att få mått på ingredienserna av honom. Men han gjorde sitt bästa, så jag hoppas att alla måttangivelser stämmer. Men som vanligt gäller det ju att smaka och känna sig fram så att det blir bra just för dig.


Hjortfärsbiffar med grönpeppar
5 hg hjortfärs
1 potatis, kall pressad
1 dl matlagningsgrädde
1 msk konjak
1 msk grönpeppar, smulad
120 g västerbottensost, riven

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig färssmet.
Forma biffar som du steker i smör.

Dessa biffar som vi åt med grönpepparsås blev riktigt saftiga och goda. Vi använde hjortfärs men självklart blir det gott med nötfärs eller annan viltfärs också. Köttfärs, konjak och grönpeppar är en bra kombination.

Jag och Olivia valde vitkåls- och morotspasta till biffarna medan de övriga åt potatis. Grönpepparsåsen har jag inte fått receptet på ännu så det får vänta nån dag innan det publiceras. Men jag vet att han använde en bit grönpepparost i alla fall.


Kylan biter sig fast och verkar inte vilja ge med sig. Vill bara stanna inne i värmen och slippa gå ut, men det fungerar ju inte när man har ett jobb att sköta och barn som ska på aktiviteter. Men jag ska väl inte klaga att termometern är närmare minus 30 här, hos Leif är det minus 40. Brrrr.

Nej nu ska jag lägga mig under filten i soffan och vänta in Sveriges Mästerkock.

Sponsrad video: Itrim hälsocoach

Är det fler än jag som åt lite för mycket under jul- och nyårshelgen?! Eller rättare sagt så är det nog hela december som har satt sina spår för i ärlighetens namn blev det en hel del julgodis och pepparkakor under hela december. Men nu är det slut på sötsaker trots att pepparkaksburken står kvar på fikabordet på jobbet och frestar mig varje dag.

Itrim har jag hört talas om sen tidigare, men visste verkligen inte vad det var inser jag nu när jag hamnade på deras sida. Det fanns mycket intressant där och jag höll aldrig på att komma vidare i mitt surfande. Jag hittade smarta tips för att hålla vikten, nyttiga matlådor, recept för olika måltider och en massa annat.

Itrim erbjuder personligt skräddarsydda och hållbara program inom mat, träning och motivation. Precis vad man behöver i januari, eller hur? Har ni hört talas om Itrims handflatemetod? Den var lite småkul.



sponsrat inlägg

tisdag 19 januari 2016

Morotspasta

Efter lördagens festmiddag med drinkar, tilltugg och efterrätt var jag sugen på lite nyttigare alternativ på söndag. Så till hjortfärsbiffarna åt jag morotspasta istället för potatis. Ett gott, och färgglatt, alternativ istället för pasta, potatis eller ris.


Morotspasta
Skala bort skalet på morötterna.
Fortsätt sen skala så att du får morotsstrimlor.
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i morotsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.
Häll bort vattnet och servera.

Det här var riktigt gott, och en fin färgklick på tallriken. Morotspasta kommer jag prova mycket framöver, kan tänka mig att det passar till mycket. Till färsbiffar o sås passade det i alla fall perfekt.

Morotsstrimlor innan kokning


Brrr kylan fortsätter och jag är så less. Jag var inte speciellt sugen på att stiga upp i morse när jag gjorde misstaget att kolla termometern medan jag fortfarande låg kvar i sängen. Tyvärr har vi ingen köldgräns på jobbet så det var bara att stiga upp och göra sig redo för jobb.