söndag 1 november 2015

Halloween till slut

Tyvärr har jag inte orkat göra någon veckomatsedel till er i dag, men ni hittar en massa veckomatsedlar här. Febern har nästan hållit sig borta i dag så då passade jag på att göra lite halloween-inspirerad mat och dukning. Bättre sent än aldrig...

Olivia suckade dock åt mig och tyckte att jag skulle ha passat på att vila lite i dag efter flera dagars förkylning och innan en ny arbetsvecka drar igång. Men det var ju så kul, fast jag känner mig ganska trött nu...


Jag använde lite enkla knep för att få till en halloweendukning. Dracula-tänder passar perfekt som servettring och lite plastspindlar på bordet blir lite lagom läskigt. Lite orangefärgat socker blir fint på glaskanten tillsammans med orange dricka. Istället för pumpor kan man skära ur apelsiner och använda som fina serveringsskålar i portionsstorlek.

Själva middagen var inte så halloween-aktig - lax med osttäcke, mandelpotatis och löjromssås. Efterrätten däremot passar på halloween - spindeltårta full med spindlar.

Nu ska jag krypa ner och mysa lite med Ida innan hon somnar, så blir hon glad och jag får lite extra vila. Hörs imorgon med lite nya recept.

lördag 31 oktober 2015

Potatismos-spöken

Jag orkade inte, pga febern, göra nån rolig läskig Halloween-middag men lite orkade jag piffa till middagen. Jag som älskar högtider och "tema-helger" kan ju inte bara laga en vanlig middag när det är Halloween, det är ju ett helt år till nästa gång.


Efter Idas halloween-disco där jag bidrog med kattlådan, gick Ida en "Bus eller godis"-runda med kompisar och fick ihop en hel massa godis. Såna här helger är det risk för sockerchock deluxe. 

När vi sen kom hem hade klockan hunnit bli mycket så det var bråttom att få middagen på bordet. Trots det hann jag göra några spöken av potatismoset och till ögon använde jag små tomatbitar. Till spökena åt vi en chilikycklinggryta som passade perfekt till potatismos.

Kardemummacrunch

Är ni redo för Halloween idag? 

Ida är laddad! Hon ska både på Halloween-disco och gå en "Bus eller Godis"-runda. Själv hade jag stora planer på att göra en läskig Halloween-middag men det satte denna eländiga förkylning stopp för. Usch vad less och sur jag är. Jag vill ju vara frisk o pigg! Men jag känner mig lite piggare i dag så jag ska försöka orka lite Halloween-pyssel i sista sekund i alla fall innan febern slår till igen.

Denna krispiga kardemummacrunch är så användbar så man kan se till att alltid ha en skål i skafferiet. Man kan ha den i filtallriken, på smoothien eller till efterrätten.


Kardemummacrunch
3 dl havregryn
2 msk rapsolja
1 msk ljus sirap
0,5 msk honung
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljsocker

Mal kardemummakärnorna.
Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. 
Rosta i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, rör då och då. 
Låt svalna på plåten.

Jag älskar ju kardemumma så det här är en crunch helt i min smak och det luktar underbart i köket när man rostar den i ugnen.

Varva grädde, bär och kardemummacrunch i ett fint glas och du har en snabbfixad och god efterrätt.

fredag 30 oktober 2015

Spökmaränger

Visst har ni sett min kategori med Halloween-recept? Ni hittar den här. Det är några få recept där redan nu men jag tänkte försöka fylla på kategorin med några fler godsaker i helgen. Vi börjar redan nu!

Dessa spökmaränger har jag sett i några år men aldrig velat göra dem pga Isaks ägg-allergi. Men nu när han inte är så allergisk nå mer, så var det dags att prova. Han kan fortfarande inte äta ägg men det gör inget om vi hanterar ägg i köket och nu när han är äldre blir han inte ledsen när han inte kan äta saker som vi andra äter.


Spökmaränger
2 ägg, endast vitan
5 droppar ättiksprit (12 %)
1-1,5 dl socker
mörk choklad 

Vispa äggvitorna med ättikspriten och 0,5 dl socker. 
Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till ett fast skum, 5-7 minuter.
Spritsa ut toppar på en plåt med bakplåtspapper. 
Sätt tummen och pekfingret mot marängens ”midja” och släpp försiktigt så att två små strängar dras ut så får spöket armar.
Grädda i mitten av ugnen i 100º tills marängerna släpper från pappret, 45-60 minuter.
Låt marängerna kallna.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. 
Måla ögon med en liten sprits eller en provsticka.
Om du har choklad över kan du öven doppa bottnarna i chokladen.


Det här var ett riktigt roligt och gott pyssel. Och så effektfullt! Det ser ju verkligen ut som spöken.

Ida var jätteduktig att hjälpa till, hon spritsade några maränger och gjorde sen armarna på alla. Ögonen målade hon också medan jag doppade marängerna i chokladen. Och hon provsmakade också :) De fick klart godkänt av henne.

Ida målar ögon
Spritsa marängtoppar
Gör armar
Grädda i 100 grader ca 1 timme
Måla ögon

torsdag 29 oktober 2015

Halloween-bil

En natts sömn räckte inte för att bli kry. Usch jag känner mig riktigt risig ikväll, men jag har inte gett upp hoppet om att vara frisk o pigg i morgon. Jag är fortfarande förvånad att det kom så plötsligt, från jättefrisk o kry till feber o förkyld.

Jag ska alldeles strax gå o lägga mig men först måste jag visa er vad vi såg i en bil på en parkering utanför en affär i dag.


Så himla läskigt men så roligt. Tänk vad kul att se allas förvånade miner när man kör förbi med det här sällskapet. Ägaren till bilen kom precis när jag höll på att fota, och hon berättade att han ska få följa med till bilbesiktningen imorgon.

onsdag 28 oktober 2015

Tacorullar i god tomatsås

Gårdagens pigga och effektiva Sara har förvandlats till en trött och sjuk Sara. Jag fryser, har ont i huvud och hals, nyser och känner mig allmänt hängig. Hur kunde det ändras så snabbt? Hoppas det går lika fort att ändra tillbaka igen.

Jag tänkte bara ge er receptet på gårdagens goda middag sen ska jag krypa ner i sängen och försöka få riktigt många timmars sömn. Förhoppningsvis är det det som behövs.


Tacorullar i god tomatsås
1 kg köttfärs
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2,5 tsk malen spiskummin
2,5 dl grädde
Tomatsås:
2 burk krossade tomater, ca 400 g
2 köttbuljongtärning
2 dl mild ajvar relish
2 dl grädde
salt, svart- o cayennepeppar

Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin och grädde. Rör till en jämn smet.
Låt vila medan du gör såsen
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka.
Smaka av såsen med kryddor.
Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min.
Lägg ner dem i såsen.
Stek ev. några lökringar så att de blir mjuka och servera till.

Igår åt vi tacorullarna med pasta eller ris och tidigare har jag ätit det med ugnsrostad potatis. Trots att jag är en pastamänniska tror jag att ris var snäppet godare. Men Olivia som älskar ris fördrog pasta.

Eftersom många inte tycker om lök, medan jag tycker det är så gott i tomatsåser så stekte jag löken i ringar (lätt att peta bort) och la den överst vid servering.

Perfekt mat att förbereda. Stek tacorullarna och gör såsen, förvara var för sig eller tillsammans och värm sedan på när det är dags att äta. Perfekt! Jag värmde allt i ugnen istället för på spisen för att få servera i min fina ugnsform.

tisdag 27 oktober 2015

Kökskväll

Vissa dagar är man mer effektiv än andra!

Efter att jag kom hem från min arbetsdag har jag både hunnit bjuda mina föräldrar (och barn) på middag och haft Halloween-pyssel i köket med Ida.

Tacorullar i tomatsås färdig att äta. Recept kommer!

I lördags gjorde jag i ordning en stor sats tacojärpar i tomatsås men sen när det var dags för middag blev det andra planer och all mat blev kvar. Så i dag behövde jag bara värma det samtidigt som jag kokade ris och pasta, dukade och gjorde sallad. Älskar när jag har förberett mat! Sen hade vi en mysig stund runt middagsbordet.

När gästerna hade gått hem och middagen var bortplockad blev jag sugen att prova några Halloween-recept och Ida var inte sen att haka på. Bättre assistent kunde jag inte haft! Vi gjorde bland annat spökmaränger och när jag höll på med äggvitorna frågade Ida "Ska vi göra italiensk eller vanlig maräng?" Hur många 8-åringar vet att det finns olika sorters maräng? Eller, hur många vuxna vet det?

Spökmaränger på väg in i ugnen