lördag 31 oktober 2015

Kardemummacrunch

Är ni redo för Halloween idag? 

Ida är laddad! Hon ska både på Halloween-disco och gå en "Bus eller Godis"-runda. Själv hade jag stora planer på att göra en läskig Halloween-middag men det satte denna eländiga förkylning stopp för. Usch vad less och sur jag är. Jag vill ju vara frisk o pigg! Men jag känner mig lite piggare i dag så jag ska försöka orka lite Halloween-pyssel i sista sekund i alla fall innan febern slår till igen.

Denna krispiga kardemummacrunch är så användbar så man kan se till att alltid ha en skål i skafferiet. Man kan ha den i filtallriken, på smoothien eller till efterrätten.


Kardemummacrunch
3 dl havregryn
2 msk rapsolja
1 msk ljus sirap
0,5 msk honung
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljsocker

Mal kardemummakärnorna.
Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. 
Rosta i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, rör då och då. 
Låt svalna på plåten.

Jag älskar ju kardemumma så det här är en crunch helt i min smak och det luktar underbart i köket när man rostar den i ugnen.

Varva grädde, bär och kardemummacrunch i ett fint glas och du har en snabbfixad och god efterrätt.

fredag 30 oktober 2015

Spökmaränger

Visst har ni sett min kategori med Halloween-recept? Ni hittar den här. Det är några få recept där redan nu men jag tänkte försöka fylla på kategorin med några fler godsaker i helgen. Vi börjar redan nu!

Dessa spökmaränger har jag sett i några år men aldrig velat göra dem pga Isaks ägg-allergi. Men nu när han inte är så allergisk nå mer, så var det dags att prova. Han kan fortfarande inte äta ägg men det gör inget om vi hanterar ägg i köket och nu när han är äldre blir han inte ledsen när han inte kan äta saker som vi andra äter.


Spökmaränger
2 ägg, endast vitan
5 droppar ättiksprit (12 %)
1-1,5 dl socker
mörk choklad 

Vispa äggvitorna med ättikspriten och 0,5 dl socker. 
Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till ett fast skum, 5-7 minuter.
Spritsa ut toppar på en plåt med bakplåtspapper. 
Sätt tummen och pekfingret mot marängens ”midja” och släpp försiktigt så att två små strängar dras ut så får spöket armar.
Grädda i mitten av ugnen i 100º tills marängerna släpper från pappret, 45-60 minuter.
Låt marängerna kallna.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. 
Måla ögon med en liten sprits eller en provsticka.
Om du har choklad över kan du öven doppa bottnarna i chokladen.


Det här var ett riktigt roligt och gott pyssel. Och så effektfullt! Det ser ju verkligen ut som spöken.

Ida var jätteduktig att hjälpa till, hon spritsade några maränger och gjorde sen armarna på alla. Ögonen målade hon också medan jag doppade marängerna i chokladen. Och hon provsmakade också :) De fick klart godkänt av henne.

Ida målar ögon
Spritsa marängtoppar
Gör armar
Grädda i 100 grader ca 1 timme
Måla ögon

torsdag 29 oktober 2015

Halloween-bil

En natts sömn räckte inte för att bli kry. Usch jag känner mig riktigt risig ikväll, men jag har inte gett upp hoppet om att vara frisk o pigg i morgon. Jag är fortfarande förvånad att det kom så plötsligt, från jättefrisk o kry till feber o förkyld.

Jag ska alldeles strax gå o lägga mig men först måste jag visa er vad vi såg i en bil på en parkering utanför en affär i dag.


Så himla läskigt men så roligt. Tänk vad kul att se allas förvånade miner när man kör förbi med det här sällskapet. Ägaren till bilen kom precis när jag höll på att fota, och hon berättade att han ska få följa med till bilbesiktningen imorgon.

onsdag 28 oktober 2015

Tacorullar i god tomatsås

Gårdagens pigga och effektiva Sara har förvandlats till en trött och sjuk Sara. Jag fryser, har ont i huvud och hals, nyser och känner mig allmänt hängig. Hur kunde det ändras så snabbt? Hoppas det går lika fort att ändra tillbaka igen.

Jag tänkte bara ge er receptet på gårdagens goda middag sen ska jag krypa ner i sängen och försöka få riktigt många timmars sömn. Förhoppningsvis är det det som behövs.


Tacorullar i god tomatsås
1 kg köttfärs
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2,5 tsk malen spiskummin
2,5 dl grädde
Tomatsås:
2 burk krossade tomater, ca 400 g
2 köttbuljongtärning
2 dl mild ajvar relish
2 dl grädde
salt, svart- o cayennepeppar

Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin och grädde. Rör till en jämn smet.
Låt vila medan du gör såsen
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka.
Smaka av såsen med kryddor.
Forma färsen till ovala bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min.
Lägg ner dem i såsen.
Stek ev. några lökringar så att de blir mjuka och servera till.

Igår åt vi tacorullarna med pasta eller ris och tidigare har jag ätit det med ugnsrostad potatis. Trots att jag är en pastamänniska tror jag att ris var snäppet godare. Men Olivia som älskar ris fördrog pasta.

Eftersom många inte tycker om lök, medan jag tycker det är så gott i tomatsåser så stekte jag löken i ringar (lätt att peta bort) och la den överst vid servering.

Perfekt mat att förbereda. Stek tacorullarna och gör såsen, förvara var för sig eller tillsammans och värm sedan på när det är dags att äta. Perfekt! Jag värmde allt i ugnen istället för på spisen för att få servera i min fina ugnsform.

tisdag 27 oktober 2015

Kökskväll

Vissa dagar är man mer effektiv än andra!

Efter att jag kom hem från min arbetsdag har jag både hunnit bjuda mina föräldrar (och barn) på middag och haft Halloween-pyssel i köket med Ida.

Tacorullar i tomatsås färdig att äta. Recept kommer!

I lördags gjorde jag i ordning en stor sats tacojärpar i tomatsås men sen när det var dags för middag blev det andra planer och all mat blev kvar. Så i dag behövde jag bara värma det samtidigt som jag kokade ris och pasta, dukade och gjorde sallad. Älskar när jag har förberett mat! Sen hade vi en mysig stund runt middagsbordet.

När gästerna hade gått hem och middagen var bortplockad blev jag sugen att prova några Halloween-recept och Ida var inte sen att haka på. Bättre assistent kunde jag inte haft! Vi gjorde bland annat spökmaränger och när jag höll på med äggvitorna frågade Ida "Ska vi göra italiensk eller vanlig maräng?" Hur många 8-åringar vet att det finns olika sorters maräng? Eller, hur många vuxna vet det?

Spökmaränger på väg in i ugnen

måndag 26 oktober 2015

Långkokt mustig köttgryta

Nu är höstlovet igång, i alla fall för Olivia och Isak. Ida måste upp tidigt till fritids eftersom jag och Leif jobbar, men på torsdag och fredag ska hon få vara ledig och ta det lugnt på morgon som hon älskar. Kan hon ha ärvt det från mig :)

Vilken tur att jag förberedde maten redan i går så att det gick fort att fixa dagens middag, för det var många hungriga barn här hemma när jag kom hem, både mina och andras.


Långkokt mustig köttgryta
7 hg grytbitar av älg (eller nöt)
2-3 morötter
1 gul lök
1 dl rödvin
1 dl vatten
0,5 dl fond, vilt eller kalv
2 msk soja
2 tsk maizena
1-2 dl grädde
salt o peppar

Bryn grytbitarna, krydda med salt o peppar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Skala och klyfta löken.
Lägg morötter och lök i botten på crock-poten och lägg köttbitarna ovanpå.
Tillsätt vin, vatten, fond och soja.
Tillaga på låg temperatur i ca 8 timmar.
Rör ut maizena med lite vatten och rör ner i grytan.
Tillsätt grädde och ev mer vin eller vatten (och ev fond) om mycket vätska har kokat bort.
Koka upp och smaka av med mer salt o peppar.

Oj vad mustig och god den här grytan blev. Alla barnen och deras kompisar tyckte också om den (vissa petade dock bort lök och/eller morötter). Jag kokade grytan (nästan) klar i går i min underbara Crock-Pot så i dag behöver jag bara värma den samtidigt som jag kokade ris och bulgur. 

I dag vid uppkoket tillsatte jag sista skvätten av rödvinssåsen (ca 1 dl) och lite grädde. Fiffigt att använda rödvinssås som redan är kryddad och god.

Har du ingen Crock-Pot kan du låta gryta koka ett par timmar på spisen för att få en riktigt mustig och god gryta med mört kött.

Lägg morötter, lök och brynta köttbitar i grytan tillsammans med vin, vatten, soja och fond.
Sätt Crock-poten på 7 timmar och under tiden köttgrytan blir klar kan du roa dig med annat.
Kan det bli smidigare?!

Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost

Höst innebär älgjakt hos oss. Hur är det hos er? Ibland har man tur att få älgfilé och den vill man inte misslyckas med. Godaste sättet att tillaga älgfilé på är så här! Fyll den med en god röra av smaksatt ost och bacon, helstek den i ugn och servera med god potatis och min underbart goda balsmicosås.
 

Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost
ca 1 kg älgfilé i bit
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök-, ört- eller kantarellsmak
Salt
Peppar
Kantareller

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.
Smörstek kantarellerna, salta o peppra.
Garnera köttet med kantarellerna.
 
Det här är så himla gott. Det vattnas i munnen nu när jag skriver receptet. Tyvärr har vi inte nån älgfilé i frysen men vi har en fin bit entrecôte och den kan man också tillaga så här.
 
När jag tipsade en bekant om det här receptet tyckte han först att jag var knäpp. Han tyckte det lät som att man förstör filén genom att skära en skåra i den och onödigt att fylla den. Men han gav det en chans och han blev mer än nöjd så nu lär han aldrig tillaga älgfilé på nå annat sätt.