I helgen hann jag faktiskt med att baka en ananaskaka också (förutom filkaka och kanelbullesockerkaka).
Ananaskaka i långpanna
ca 500 g ananasringar, 1 stor eller 2 små burkar
4 ägg
3 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl juice från ananasburken
Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten.
Rör ner smör, mjölk och ananasjuice.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 min.
Låt kakan svalna i formen innan du skär den i rutor.
Kakan i sig var inge speciell
Den här kakan paketerades bit för bit och fraktades iväg till de volontärer som gör matpåsar till flyktingarna som fortfarande passerar Luleå. Känns bra att kunna hjälpa till med det lilla.
Låt ananasbitarna rinna av i ett durkslag eller sil. |
Strö ananasbitarna över smeten i långpannan. |
Sen har du en smarrig kakbit. |