torsdag 17 september 2015

Müslibröd i långpanna

Nu är det höst!
Ute spöregnar det o är kolsvart och hockeysäsongen är igång på riktigt med säsongens första SHL-match för Luleå. Vädret ska visst bli ännu värre i morgon - mysigt när man väl är hemma och myser men inte roligt om man måste ut.

I tisdags när jag var hemma med en krasslig Ida passade jag på att baka lite. Så roligt och gott! Varför bakar jag så sällan? Framför allt Ida älskar hembakat bröd så hon var nöjd när vi hade bakat klart och det fanns smaskigt bröd att äta.


Müslibröd i långpanna
6 dl ljummet vatten
1 pkt färsk jäst
2 tsk salt
3 msk sirap
4 dl müsli
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av det ljumna vattnet. 
Rör tills jästen har lösts. Häll på resten av vattnet, tillsammans med salt och sirap.
Rör ner müsli, rågsikt och nästan allt mjöl. 
Arbeta ner mer mjöl tills degen är smidig och lossnar från din bunke.
Låt degen jäsa i cirka 45-60 min.
Arbeta degen lite på bakbord och platta sen ut den i en liten långpanna.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i 225 grader i ca 20-30 minuter.

Det är mest på sommaren vi äter fil och müsli, nu när hösten är här och vi fortfarande har kvar en hel del müsli i skafferiet måste jag hitta andra användningsområde för den. Havregryn i bröd brukar bli gott, så då borde väl müsli också funka tänkte jag. Och jag hade rätt.....

Självklart använder jag Frebaco Kvarns müsli som är helt nötfri. Love it! Ska baka en ny omgång müslibröd snart, kanske redan i helgen, för det jag bakade i tisdags är redan slut.

onsdag 16 september 2015

Ädelostsås

Vilken konstig arbetsvecka det har varit, känner mig lite dagvild. Jobbade måndag, vabbade tisdag, tillbaka på jobbet idag men suttit på webbkonferens hela da'n. Trots att jag har suttit på mitt kontor ovanligt lite i veckan känns det som torsdag, förstår inte riktigt det. Två dagar kvar till helg och det blir en riktig kalashelg eftersom Olivia fyller år på söndag och ska firas både på fredag och söndag....till att börja med.

I fredags stekte vi fläskfilé, kokade pasta och broccoli var för sig och gjorde en ädelostsås. Sen serverade vi allt var för sig så man fick ta själv så mycket man vill av de olika sakerna. Och våra tallrikar såg helt olika ut :) Vilken blandning skulle du ha?


Ädelostsås
50 g ädelost
3 dl grädde
salt
peppar

Mosa ädelosten i en kastrull.
Koka ihop några minuter med grädden.
Smaka av med lite salt och peppar.

Det är jättesvårt att säga vilka proportioner man ska ha på ädelost och grädde eftersom det kan var så otroligt stor skillnad på styrka mellan olika ädelostar. Men som vanligt smaka dig fram till en bra lagom ädeloststark sås.

tisdag 15 september 2015

Fläskfilépastapanna

Det blev en kort sjuksväng den här gången för Ida, så det blir skola och jobb för oss redan imorgon. Så himla skönt! Fast jag ska kanske inte säga för mycket redan nu, man har ju varit med om en hel del bakslag tidigare då barnen plötsligt blir sjuk när natten kommer igen.

Broccoli, pasta och fläskfilé är en perfekt kombination, vi åt det i fredags och vi åt det i dag. Men det var helt olika smaksättningar så det kändes som helt olika maträtter trots samma huvudingredienser.


Fläskfilépastapanna
ca 7 hg fläskfilé
1-2 stånd broccoli
1 msk kalvfond
1 dl pastavatten
1-2 dl crème fraiche
salt o peppar
4-5 hg pasta, gärna penne

Koka broccolin i saltat vatten.
Koka pastan enligt anvisningarna.
Skiva o stek fläskfilén, salta o peppra.
Tillsätt fond, lite pastavatten och lite crème fraîche till köttet.
Låt koka ihop nån minut.
Tillsätt broccolin.
Tillsätt den kokade pastan, lite i taget så du får rätt mängd till köttet.
Blanda runt ordentligt.
Tillsätt ev. mer pastavatten och/eller crème fraîche.
Vrid några varv med pepparkvarnen innan servering.

Pastavatten är bra att använda när man vill reda såserna lite eftersom det innehåller stärkelse från pastan. Dessutom är det salt o gott. Det ska alltså inte bli pasta och en massa sås utan pastan ska bli lite krämig.

Perfekt maträtt att göra när man har kvar lite kött från en tidigare middag. Så var det för mig idag. Och nu när jag skriver det kommer jag på att jag har ju inte gett er fredagens middagsrecept på fläskfilé med pasta och ädelost. Det kommer....

Sjuk tisdag

Åh vad glada vi är att Anna-Sofia gick vidare i Idol, nu laddar vi för fredagens kval-final. Något som är mindre roligt är att jag är hemma med en sjuk Ida i dag igen. Lite extra ledsen blir man över hennes fråga i morse "Varför blir jag sjuk så ofta?". Men nu hoppas vi att vi har gjort bort hela höstens och vinterns sjukdomar.

Har ni sett våra vackra äpplen från vårt nyplanterade äppelträd? De är dessutom lika goda som vackra. Nu gäller det bara att sköta om träden så att vi får många vackra goda äpplen i flera år framöver.


Vad har ni för planer för dagen? Som vanligt när man får en extradag hemma tänker man på allt man ska passa på att göra - tvätta, städa, baka och en massa annat. Men som vanligt så slutar det med att man har fullt upp med att pyssla om och mysa med sjuklingen som är värd all uppmärksamhet.

måndag 14 september 2015

Idol-Anso

Vi sitter redan bänkade i tv-soffan och väntar på att Idol ska börja (om ca en timme). I år kan det bli ett riktigt roligt år! Anna-Sofia som vi känt sen förskoleåldern är en av deltagarna och vi tänker rösta allt vi kan i dag så hon tar sig vidare och får vara med på fredagsfinalerna. Heja Anso! Nu håller vi tummarna att du får vara Idol-Anso hela hösten :)

Ida tycker att det är jättestort att känna en i Idol och brukar skryta om att "Olivia sitter bredvid Anso på Franskan i skolan". Undra om någon blir imponerad :)

Fritidsgården här på området som har stängt på måndagar i vanliga fall har extraöppet i kväll och kör en Idolkväll där de lägger en röst på Anna-Sofia för varje besökare. Vilket bra initiativ och jag hoppas det blir fullt!

Lycka till!

söndag 13 september 2015

Matsedel v.38 september 2015

Inspirerad av Olivias medmänsklighet i går följde jag med henne in till buss- och tågstation i morse för att hjälpa alla hundratals flyktingar med att visa vägen, ge vatten o fika, svara på frågor, dela ut leksaker till barnen och se till att de hittar rätt buss för att ta sig vidare till Finland, som de flesta verkar vilja till.

Svårt att förstå vidden av detta, jag trodde verkligen inte att det var så många som passerar Luleå varje dag. Undra hur många som egentligen är på flykt, bara i Luleå passerar flera hundra per dag och har så gjort i flera da'r och det förväntas fortsätta.

Åter till vår enkla bekymmersfria vardag och jag har knåpat ihop en matsedel åt er för kommande vecka som vi avslutar med en äppelpaj i dessa äppeltider.

Matsedel v.38 september 2015

Meat Free Monday
Tisdag
Cf-torsk med pressad potatis

Onsdag

Torsdag
Tacobiffar med potatis och sås

Mysfredag
Het räkgryta med tagliatelle

Något gott

Paltmiddag

Vilken dimma det är ute. Hoppas den snart byts ut om strålande sol som igår. Vilken härlig dag det var i går med sommarvärme, sol och ledigt. Bästa lördagen!

Dessutom var vi bjudna på middag till mina föräldrar så jag behövde inte fundera på nå mat. Och det bjöds inte på vilken mat som helst utan det bjöds på palt, pappas goda palt. Åh det var så gott. Jag har inte vågat mig på att göra palt själv än nån gång, men det börjar verkligen bli dags. Men det har jag sagt i mååååånga år.

Till palt måste man ha stekt fläsk, lingonsylt och Norrgott

Dags för frukost och planera dagen, men även kommande vecka. Vad ska göras? Vilka tider är det som gäller? Vem ska göra vad? osv Det är mycket som måste planeras redan på söndag för att kommande arbetsvecka ska fungera så bra som möjligt. Jag ska även göra klart veckans matsedel åt er så den kommer publiceras snart för att ge er lite inspiration.

En form full med goda paltar.
Stekt fläsk som är riktigt salt är ett måste för att det ska bli riktigt gott.