tisdag 8 september 2015

Nötfri skola

Jag har precis kommit hem från jobbet och nu blir det vab med Ida resten av da'n. Det var skönt att hinna jobba undan lite på förmiddan, som jag kunde göra tack vare hjälpsamma föräldrar och hjälpsam dotter. Olivia hade sovmorgon så Ida var med henne en stund först och jag kunde cykla iväg före sju, och sen har hon varit ett par timmar med mormor o morfar. Perfekt lösning!


Den här allergilappen visade Olivia till mig igår, den sitter på alla korridordörrar på hennes nya skola. Jag blir så glad när jag ser att de tänker på allergiker, jag hoppas alla visar den hänsyn som de ber om. Alla skolor (inklusive personalrum) i Luleå kommun ska vara helt nötfria dygnet runt, det står i det konstpolitiska programmet som alla skolor måste följa. Men tyvärr är det alltför många som inte har koll på det så det är bra med lite extra kom-ihåg-lappar.

I våras var det en vikarie på Idas skola som kom gående i korridoren med en näve nötter, men då reagerade många av Idas kompisar och sa åt honom. Känns tryggt att 7-8-åringar har stenkoll på vad som gäller och att de även säger till de vuxna (som förhoppningsvis inte gör om samma misstag).

måndag 7 september 2015

Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

I dag blev det en vab-dag hemma i soffan med Ida (inte vad jag hade planerat). Det är astman som spökar igen och hon hostar rejält mycket, så vi har mest legat och myst i soffan. Men nu börjar hon piggna till lite och vill hitta på saker - ett bra tecken! Vågar jag hoppas på jobb imorgon? Tveksamt!

Här kommer receptet på lördagens smarriga efterrätt med bland annat hjortron. Jag hade förberett allt tidigare på da'n och förvarade i olika burkar, för att sen bara varva det i glas inför servering.


Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

Kardemummacrunch
3 dl havregryn
2 msk rapsolja
0,2 dl ljus sirap
0,5 msk honung
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljsocker

Mal kardemummakärnorna.
Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. 
Rosta i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, rör då och då. 
Låt svalna på plåten.

Vanilj-cream cheese
2 äggulor
2 msk florsocker 
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde
200 g naturell färskost, t.ex philadelphia

Vispa gulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt osten och fortsätt vispa till en slät smet.
Vispa grädden, inte för hårt, i annan bunke.
Vänd sedan ner den i ostblandningen.

Rårörda hjortron
500 gram hjortron
0,5 dl strösocker

Rårör hjortron och strösocker, genom att bara röra ihop med en slev.

Inför servering
Varva kardemummacrunch, vanilj-cream cheese och rårörda hjortron i fina glas.


En smaskig och fräsch efterrätt men som blev en aning för söt för min smak. Nästa gång använder jag nog hjortronen som de är istället för att råröra dem. Jag tror det skulle bli snäppet godare med lite syrliga bär som bryter av det övriga söta.

Kardemummacrunch blev riktigt gott, smakar lite som start så jag tror jag ska testa det som blev över i lite fil.

Vill man förenkla detta så kan man använda sig av grädde istället för den goda krämen. Men jag tyckte att krämen blev otroligt god och skulle inte byta bort den mot grädde.

Färsk pasta med godsaker

Tänkte bara säga hej och ge er ett snabbt middagstips. Perfekt att ta till när tiden är knapp (som den är alltför ofta). Länge sen jag åt vackrare mat än det vi åt igår.


Färsk pasta med godsaker
färsk pasta 
(jag använde tortellini med basilika och ravioli med spenat och ricotta)
lufttorkad skinka
salame Milano
rökt skinka
mozzarella
körsbärstomater
färsk basilika
olivolja

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Dela tomaterna om de är stora.
Plocka några blad basilika.
Häll den färdiga pastan på ett fint fat.
Lägg på skinka, salami, mozarella, tomater och basilika.
Ringla över lite god olivolja. 


Så gott, enkelt, färgglatt och vackert - precis som jag vill ha det. Här har jag samlat många av mina favoritsmaker på ett och samma fat, så det här skulle jag klara mig länge på. Jag använde mig av lite olika charkuterier så att alla kunde hitta en favorit, dessutom använde jag mig av två olika sorters pasta.

söndag 6 september 2015

Matsedel v.37 september 2015

God morgon! Har ni sovit gott? Det har inte jag! En småkrasslig Ida kom ner till oss och trängde undan mig så jag fick knappt nån plats att sova på. Till slut gick jag upp och la mig i hennes säng och fick några till timmars sömn.

Nu är det dags för frukost och sen kan vi kicka i gång den här molniga söndagen på allvar.
Matsedel v.37 september 2015

Meat free Monday
Morotssoppa med curry
Värmande soppa med god currysmak, ät gärna med en god macka.

Tisdag
Ugnsstekt falukorv och broccoli i chiligräddsås
Enkelt i ugn, ät som den är eller servera med ett gott potatismos.

Onsdag
Vardagsfisk för fru Bråttom
Allt-i-ett i ugnen. Så smidigt.

Torsdag
Äppel- och fläskfilégryta med grönpeppar
Förbered gärna dagen innan så smakerna får gosa till sig.

Mysfredag
Kycklingkebab
Byt ut fredagstacon mot kycklingkebab - barnen kommer inte bli besvikna.

Godsak till helgen
Hallonpannacottapaj
Servera pannacotta på ett nytt sätt

lördag 5 september 2015

Förberedd middag

Oj vad klockan hann bli mycket innan jag hade tid att sätta mig vid datorn, men jag vill ändå hinna dela med mig av dagens middag innan jag går och lägger mig för i morgon är det dags för nya inlägg, bl.a. är det dags för en ny veckomatsedel.

Mamma opererade foten i måndags och ska nu hålla sig hemma o inomhus och jag har inte hunnit dit en enda gång på hela veckan. Men i dag var det äntligen dags för ett besök så jag förberedde en enkel trerättersmiddag hemma som vi packade med oss och åkte dit med vid middagstid.


De goda rågkrustaderna ville jag att även mamma skulle få smaka, så det blev förrätten - fyllda med skagenröra och garnerad med en vindruva. Går snabbt att fixa i ordning precis innan de ska ätas!

Till varmrätt bjöd jag på en fläskfilégryta med champinjoner, paprika och minimorötter som vi åt med ugnsrostade morötter, potatis och lök och självklart även en sallad. Gryta är perfekt mat att förbereda och bjuda många på!

Efterrätten (som ni kanske har sett på Instagram) blev rårörda hjortron, kardemummacrunch och en kräm gjord på cream cheese, vaniljsocker och grädde. Vanilj-ost-grädden måste jag dock komma på ett bättre namn på. Vad ska jag kalla den?

Baconfyllt lantbröd

Lördag, härliga lördag!
I dag står det inte mycket på att-göra-listan utan jag ska mysa på här hemma med lite småfix. Vi ska bjuda mina föräldrar på middag så jag ska pyssla lite i köket inför det. Dessutom ska jag gå igenom barnens utvuxna kläder och se om något är så pass helt och rent så vi kan skänka det till behövande. Det finns många som behöver hjälp och det känns så bra att dra ett litet strå till stacken.

Till gårdagens middag fyllde vi ett lantbröd med en god och smakrik fyllning innan vi gräddade den i ugnen. Sen hade vi en jättestor varm macka att skiva upp och mumsa på.


Baconfyllt lantbröd
1 lantbröd eller liknande
1,5 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 stor morot
3 dl crème fraiche mexican chili
riven ost

Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Stek bacon och dela i småbitar. Jag steker så klart i ugnen.
Skölj och skär paprikan i småbitar och stek den litegrann.
Skala och riv moroten grovt, tillsätt till det övriga.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från lantbrödet. Gröp ur så att du har kvar ett skal. (Som man gör med semlor)
Fyll hålet med baconröra.
Strö över ost.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt lantbrödet.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera.


Åh så gott det här var och en riktigt fredagsmiddag enligt mig, "mysgott". Jag har gjort det här tidigare men hade då för mycket crème fraîche och för tunn "brödvägg" så fyllningen rann ut och brödet var svårt att skiva upp. Nu blev det perfekt!

Skippa bacon och lägg till zucchini så har du ett vegetariskt alternativ som är minst lika gott.

Gröp ur lantbrödet på samma sätt som du gör med en semla.
Stek ihop den färgglada fyllningen.
Fyll brödet.
Lägg på ost och locket.
Linda in brödet i blött bakplåtspapper
Grädda i ugnen och sen har du en god och smarrig middag att bjuda på.
Skiva upp brödet
Servera till sallad

fredag 4 september 2015

En bra fredagkväll

Alltså jag tror jag drömmer!

Klockan är inte ens tio en fredagkväll och alla är redan hemma. Jippie! Det innebär att jag kan gå och lägga mig o sova redan nu och behöver inte vänta in att barnen ska komma hem välbehållna. Lovely!

Så otroligt skönt, så nu ska jag bara skriva klart det här inlägget och sen ska jag gå och lägga mig i min nybäddade säng och läsa lite i boken jag håller på med just nu. Jag håller äntligen på att få tillbaka rutinen att läsa lite innan jag somnar.


Dagens middag var en typisk fredagsmiddag enligt mig, nämligen baconfylld långfranska. En godare och roligare variant på varm macka. Recept kommer i helgen.

Till efterrätt åt vi "rulle-bulle" som jag köpte med mig hem från matmarknaden. Jag tycker den ser torr och tråkig ut, men den är otroligt saftig och god. Den med strössel är vackrare men den med kanel är godare och blev hela familjens favorit.