lördag 5 september 2015

Förberedd middag

Oj vad klockan hann bli mycket innan jag hade tid att sätta mig vid datorn, men jag vill ändå hinna dela med mig av dagens middag innan jag går och lägger mig för i morgon är det dags för nya inlägg, bl.a. är det dags för en ny veckomatsedel.

Mamma opererade foten i måndags och ska nu hålla sig hemma o inomhus och jag har inte hunnit dit en enda gång på hela veckan. Men i dag var det äntligen dags för ett besök så jag förberedde en enkel trerättersmiddag hemma som vi packade med oss och åkte dit med vid middagstid.


De goda rågkrustaderna ville jag att även mamma skulle få smaka, så det blev förrätten - fyllda med skagenröra och garnerad med en vindruva. Går snabbt att fixa i ordning precis innan de ska ätas!

Till varmrätt bjöd jag på en fläskfilégryta med champinjoner, paprika och minimorötter som vi åt med ugnsrostade morötter, potatis och lök och självklart även en sallad. Gryta är perfekt mat att förbereda och bjuda många på!

Efterrätten (som ni kanske har sett på Instagram) blev rårörda hjortron, kardemummacrunch och en kräm gjord på cream cheese, vaniljsocker och grädde. Vanilj-ost-grädden måste jag dock komma på ett bättre namn på. Vad ska jag kalla den?

Baconfyllt lantbröd

Lördag, härliga lördag!
I dag står det inte mycket på att-göra-listan utan jag ska mysa på här hemma med lite småfix. Vi ska bjuda mina föräldrar på middag så jag ska pyssla lite i köket inför det. Dessutom ska jag gå igenom barnens utvuxna kläder och se om något är så pass helt och rent så vi kan skänka det till behövande. Det finns många som behöver hjälp och det känns så bra att dra ett litet strå till stacken.

Till gårdagens middag fyllde vi ett lantbröd med en god och smakrik fyllning innan vi gräddade den i ugnen. Sen hade vi en jättestor varm macka att skiva upp och mumsa på.


Baconfyllt lantbröd
1 lantbröd eller liknande
1,5 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 stor morot
3 dl crème fraiche mexican chili
riven ost

Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Stek bacon och dela i småbitar. Jag steker så klart i ugnen.
Skölj och skär paprikan i småbitar och stek den litegrann.
Skala och riv moroten grovt, tillsätt till det övriga.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från lantbrödet. Gröp ur så att du har kvar ett skal. (Som man gör med semlor)
Fyll hålet med baconröra.
Strö över ost.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt lantbrödet.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera.


Åh så gott det här var och en riktigt fredagsmiddag enligt mig, "mysgott". Jag har gjort det här tidigare men hade då för mycket crème fraîche och för tunn "brödvägg" så fyllningen rann ut och brödet var svårt att skiva upp. Nu blev det perfekt!

Skippa bacon och lägg till zucchini så har du ett vegetariskt alternativ som är minst lika gott.

Gröp ur lantbrödet på samma sätt som du gör med en semla.
Stek ihop den färgglada fyllningen.
Fyll brödet.
Lägg på ost och locket.
Linda in brödet i blött bakplåtspapper
Grädda i ugnen och sen har du en god och smarrig middag att bjuda på.
Skiva upp brödet
Servera till sallad

fredag 4 september 2015

En bra fredagkväll

Alltså jag tror jag drömmer!

Klockan är inte ens tio en fredagkväll och alla är redan hemma. Jippie! Det innebär att jag kan gå och lägga mig o sova redan nu och behöver inte vänta in att barnen ska komma hem välbehållna. Lovely!

Så otroligt skönt, så nu ska jag bara skriva klart det här inlägget och sen ska jag gå och lägga mig i min nybäddade säng och läsa lite i boken jag håller på med just nu. Jag håller äntligen på att få tillbaka rutinen att läsa lite innan jag somnar.


Dagens middag var en typisk fredagsmiddag enligt mig, nämligen baconfylld långfranska. En godare och roligare variant på varm macka. Recept kommer i helgen.

Till efterrätt åt vi "rulle-bulle" som jag köpte med mig hem från matmarknaden. Jag tycker den ser torr och tråkig ut, men den är otroligt saftig och god. Den med strössel är vackrare men den med kanel är godare och blev hela familjens favorit.

Måste äta choklad

Nu börjar vi denna soliga och härliga fredag med lite choklad-snack! Jag älskar choklad och skulle aldrig kunna sluta äta det. Det är såå gott och till en kopp chai-te är det ännu godare. Eftersom jag älskar choklad älskar jag även undersökningar och listor som visar att man ska äta mycket choklad. I Mitt kök/Expressen hittade jag en bra lista som jag måste dela med mig av. 


5 anledningar att äta choklad

Du blir en lyckligare person

Ja, det är vetenskapligt bevisat att vi blir lyckligare av choklad. Choklad innehåller många viktiga aminosyror bland annat en som skapar lyckohormonet serotonin.

Du stärker ditt immunförsvar
Strunta i grönsaker, frukt och all nyttig kål – ät choklad i stället! Enligt en amerikansk studie innehåller choklad innehåller mer antioxidanter än blåbär och mörk choklad har massa viktiga saker som stärker ditt immunförsvar. Bland annan vitamin A och E, järn, fosfor, kalium och magnesium.

Du blir snygg av choklad
Tyska forskare har kommit fram till att choklad är bra för huden! Och vem behöver smink, nya kläder och piffiga frisyrer när allt man behöver göra för att bli tjusig är att äta choklad?

Du blir rela-la-laxad av choklad
Är du stressad? Mycket på jobbet? Skriker barnen? Ät choklad! Forskare i Schweiz har kommit fram till att du minskar stressnivåerna i kroppen om du äter några bitar mörk choklad varje dag i två veckor.

Du blir smal av choklad
Ja, nästan i alla fall. Choklad ökar ämnesomsättningen och enligt forskare i San Diego har person som äter choklad fem gånger i veckan ett lägre BMI än de som inte äter choklad så ofta. 30-60 gram mörk choklad om dagen rekommenderas.
 
 
Så nu ser jag fram emot en helg med mycket choklad! För enligt den här listan kan det väl inte finnas något som är hälsosammare och bättre, eller?

torsdag 3 september 2015

Internationell matmarknad - tredje året

Den här veckan har den internationella matmarknaden besökt Luleå för tredje året i rad och det verkar bli samma succé som tidigare år. Storgatan fylls med matstånd där det säljs korvar, ostar, oliver, olivolja, godis, kakor, fudge, churros, matportioner och en massa annat.

Köerna ringlar sig långa och man måste vara förberedd på att få vänta på sin mat. Men oftast är det värt väntan. Olivia hade långlunch i dag så vi passa på att gå en sväng på stan och bestämde oss sen för att äta lite thaimat (nudlar med kycklingspett eller vegetariska vårrullar). Men det godaste var efterrätten som var nygjorda och stekheta churros med choklad. Så gott! Måste köpa en omgång i morgon också tror jag.


Till middag åkte Leif in och köpte med sig fyra matlådor hem som hela familjen delade på. Han valde Bigos (polsk jägargryta), Fish and chips, Blue cheese chicken och Salviapotatis med kycklingben. Inte riktigt vad jag hade valt, jag skulle nog ha valt Gyros, kyckling- och grönsaksspett, chicken red curry och pizzabaguette istället. Och framför allt hade jag köpt med mig lite efterrätt - churros, crêpes och "rullebulle" hade nog fått följa med mig hem.

onsdag 2 september 2015

Pernillas Kök

Plötsligt händer det!
Alla är ute på vift förutom jag som är ensam hemma och njuter av lugnet och tystnaden. Så nu är det te i massor som gäller för lite extra feel-good-känsla. Sen ska jag sätta mig och läsa lite noggrannare i kokboken som damp ner i brevlådan i dag. Perfekt tajming!


Jag har redan hunnit snabb-bläddra i den och hittat en massa smarriga recept som jag vill testa. Det första jag ska testa är nog en risotto. Jag har varit sugen på risotto ända sedan jag åt en sån himmelskt god kantarell-risotto på Restaurangakademien. Sen har vi pratat risotto på jobbet både i går och i dag och då blev jag än mer sugen på en riktigt god och krämig risotto.


Boken innehåller en massa recept och många av recepten är med italienska smaker - precis som jag gillar. Vackra bilder och enkla recept utan konstiga ingredienser gör att den här kokboken förmodligen kommer användas som inspiration en hel del framöver.

Lite smakprov, titta och njut!

Spenat- och ricottatartelette
Foto:Jenny Grimsgård
Biancas fisksoppa
Foto:Jenny Grimsgård
Polpette al sugo
Foto:Jenny Grimsgård
Pancettalindade kycklingrullar med sparrissallad
Foto:Jenny Grimsgård

Så här började pressmeddelandet från bokförlaget Semic om Pernillas Kök Familjematlagning till vardag, fredag och helg:
Middagen är viktigaste stunden på dagen och det är runt matbordet som Pernilla Wahlgren samlar familjen. Kärleken till maten är alltid i fokus - både när det måste gå undan, och när det finns mer tid att laga och njuta. I nya kokboken Pernillas kök bjuder fyrabarnsmamman på sina bästa vardagsfavoriter, sitt smaskigaste fredagsmys och helgens bästa festrätter!

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv :) Inte undra på att jag blev nyfiken på denna nya kokbok!

tisdag 1 september 2015

Tacopaj VV

Trots en dag med längre arbetstid lyckades jag fixa i ordning en riktigt god middag till oss...och i bra middagstid dessutom. Mycket tack vare att jag gjorde pajskalet redan i söndags och tacoköttfärsen var rester från fredagens tacomiddag. Men lite planering fixar man det mesta! 


Tacopaj VV (6 portioner 11 pp/portion)
Pajskal
4 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
2 tsk sakpulver 
0,5 dl margarin flytande 80% 
1,5 dl lättmjölk 
Köttfärsblandning
400 g nötfärs 10% 
1 gul lök 
2 paprika 
1 påse Taco kryddmix 
1 dl vatten 
Topping   
2 dl Fraiche 5% 
2 msk majonnäs lätt 32% 
1 krm Svartpeppar 
1 dl riven ost 17% 
4 tomater   
8 feferoni 

Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg. 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform. 
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter. 
Hacka lök, skär paprika i små bitar. 
Bryn färs och lök i en fettsnål stekpanna. 
Häll på tacokrydda, paprika och vatten, låt det småkoka 10 minuter. 
Lägg det i pajskalet. 
Rör ihop fraiche, majonnäs och peppar. 
Bred det över pajen. 
Skiva tomaterna och lägg ovanpå tillsammans med feferoni. 
Strö över ost och grädda ca 20 minuter. 


Alltså vilket pajskal - helt i min smak. Det här kommer jag ofta att använda mig av. Som en hårdare/fastare variant av pizzabotten men lite tjockare men inte så tjock som pan pizza. Helt perfekt enligt mig. Men om man älskar "vanligt pajskal" kanske man blir besviken. Men jag tycker helt klart att ni ska prova.

Degen var jätteenkel att blanda ihop. Jag använde ingen maskin (me like) utan blandade ihop allt med en slickepott.

Som ni kanske ser använde jag inga tomater i toppingen, pajen blir förmodligen både godare och vackrare med en röd färgklick men jag hade inga tomater hemma så det fick bli en tacopaj utan tomater.