lördag 8 augusti 2015

Nektarinsalsa

Har ni saknat mig? :)

Jag tog semester från bloggen igår efter att ha skrivit två inlägg per dag nästan hela sommaren. Nu när Leif har börjat jobba borta på veckorna igen är det ofta så mycket som ska göras när han väl kommer hem. Dessutom var det ju riktigt härligt väder (på da'n) igår så jag passade på att vara ute en del också. Så jag kände faktiskt inte för att öppna datorn nånting…och det hör inte till vanligheterna. 

På måndagens tjejmiddag bjöd jag på lax- och bulgursallad toppad med denna nektarinsalsa. Men den är god även till annat än fisk. Grillad kyckling tror jag den skulle vara perfekt till, eller vad tror ni?


Nektarinsalsa
2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med sweet chili.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken. 
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.

Fräsch och god salsa med både nektariner och thaichilisås - två favoriter. Den är sur, söt, stark och salt, allt i en perfekt blandning. Det blir inte så jättemycket av denna sats och eftersom den är så god är det nog lika bra att göra dubbel sats på en gång.

torsdag 6 augusti 2015

Ännu en härlig tjejmiddag

Igår hade jag barndomskompisarna här och vi hade sån tur att vi kunde sitta ute på altanen till att börja med. Den här sommaren är man glad för det lilla. Ute i solen drack vi drinkar och åt lite tilltugg innan vi flyttade in till middagen, för då blev det mulet och blåsigt och vi var säkra på att det blåste upp till regn. Molnen blev kvar med regnet slapp vi, men det var ändå rätt skönt att sitta inne. Som vanligt den här sommaren är det inte mycket till värme på kvällarna. Snyft!


Vi åt och drack:
Frozen Strawberry Daiquiri
rågkrustader med skagenröra
cream cheese o thaichilisås med
rågkex, salta kex och tacochips

Ferrari mousserande vin
baguetter
brieost

chaite

onsdag 5 augusti 2015

Applepie Martini

Den här drinken har jag druckit flera gånger den senaste veckan. Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara) har sett att den har dykt upp några gånger. 
I kväll är det dags igen för jag vill att alla mina gäster ska få smaka denna godsak.

En f.d jobbarkompis tipsade om den men jag har minskat ner citronmängden och ökat på äppeljuicen för jag tyckte att den första varianten mest smakade citron. Så här bjuder jag på min variant av Applepie Martini.


Applepie Martini 1 glas
2-4 cl vodka
2 cl vaniljsockerlag (se nedan för 2 olika recept)
2 cl färskpressad citron
6 cl äppeljuice
Garnering (till flera glas)
1 klyfta citron
1 tsk socker
1 tsk kanel

Garnering
Förbered glasen en bra stund innan så det hinner stelna. 
Fukta kanten på ett martiniglas med citronklyftan.
Blanda socker och kanel på ett fat och doppa kanten försiktigt runtom. 
Drink
Blanda ingredienserna till drinken i en shaker och fyll på med is. (Detta kan göras någon timme i förväg och förvara i frysen så blir drinken riktigt kall.)
Skaka ordentligt så den blir isande kall. 
Häll upp i glaset och servera genast.

Sommarens fräschaste drink som jag nog kommer dricka i höst också. Äppel- och kaneltemat känns perfekt under hösten, eller hur? Det är inte bara jag som älskar drinken, även måndagens gäster verkade gilla den m-y-c-k-e-t. Hoppas den gör samma succé ikväll.

Skippa vodkan så har du en alkoholfri drink som är minst lika god. Kul för de som inte vill dricka alkohol att också få nå gott och vackert att sippa på.

Vill man ha mer slush-konsistens kan man mixa drinken tillsammans med isbitarna eller låta den stå i frysen lite längre så börjar den frysa. Det låter spännande men jag har inte provat det än, den är god som den är så jag har inte brytt mig om att prova en annan variant.


Vaniljsockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 vaniljstång, både urskrapade frön och stång

Blanda allt i en kastrull, låt koka i ca 3 minuter tills allt socker löst sig.
Låt svalna.
Sila  ev. genom ett kaffefilter för att få bort all vaniljstång.
Förvara i kylskåp.

Vaniljsockerlag - snabbvarianten
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 krm vaniljsocker

Blanda allt i en kastrull, låt koka i ca 3 minuter tills allt socker löst sig.
Låt svalna.
Förvara i kylskåp.


Jag älskar ju att förbereda saker och så här förbereder ni en Applepie Martini på bästa sätt :) 
Vaniljsockerlagen gör jag någon dag i förväg 
Citronen pressar jag på morgonen 
då jag även fixar kanterna på glasen 
Drinken blandar jag ihop nån timme innan den ska serveras och sen får den stå i frysen tills det är dags att dricka.  
Precis innan servering skakar jag den ordentligt tillsammans med 2-4 isbitar och sen häller jag upp den iskalla drinken i glaset. 

Jag älskar kanel så jag vill ha ett tjockt lager med härlig kanel- och sockerblandning.
Den här drinken får man absolut inte dricka med sugrör,
för då går man miste om kanelen som gör det där lilla extra till drinken.
Jag använder mina fina cocktail/champagne/efterrättsglas från Iittalas Essence-serie, har man inte dem eller något martiniglas så går det alldeles utmärkt att använda ett vanligt vinglas för att servera denna martini i.

Middag igen

Åh så underbart! Jag vaknade till sol ännu en dag, hoppas den stannar kvar för i dag är det dags för tjejmiddag hemma hos mig igen (men med nya gäster) - lovely - och vi börjar tidigt för att hinna äta, dricka och surra ordentligt innan Maria måste agera taxichaufför. Under sommaren måste vi kompensera att vi knappt träffas alls under resten av året, så det kan bli lite småhektiskt att hinna träffas så många gånger som möjligt när vi alla tre väl är samlade i Luleå. Men vi brukar lyckas rätt bra.

I torsdags bjöd Maria på underbart god grillmiddag med en ny bekantskap - majskräm. En sötstark kräm med mycket majssmak som passade perfekt till grillat.


Till maten drack vi ett gott och roligt vatten. Har ni sett det tidigare? Kolsyrat vatten med smak av Rieslingdruva. Ha ha jag vet inte om det smakade så mycket alls vattnet egentligen men det var en snygg och rolig etikett i alla fall.

Till efterrätt fick vi en underbart god glutenfri kladdkaka toppad med chokladkräm och dajm. Den måste jag komma ihåg att ta receptet på nu när jag känner så många som vill äta glutenfritt.


Nej, nu ska jag fixa frukost och skynda mig ut i solen. Sen ska jag fixa det sista inför mina gäster kommer - Tårtan ska monteras, drinktillbehören kylas, salladen hackas, bordet dukas, tilltugget fixas och en massa annat roligt. Hörs senare!

tisdag 4 augusti 2015

Västerbottensdillkräm

På gårdagens tjejmiddag bjöd jag på många gamla säkra kort, men självklart var jag tvungen prova någon nyhet också. Vilken tur att jag valde just denna! Jag hittade inspiration till den här förrätten hos Matildas mat men jag har gjort en del förändringar för att mer passa mig.


Västerbottensdillkräm 

Börja med att göra dilloljan!


Dillolja
1dl rapsolja
2 dl dill
citron
1 msk vatten
salt och vitpeppar

Mixa olja och dill med stavmixer. 
Tillsätt salt, vitpeppar, pressad citron och vatten, mixa ytterligare lite.
Förvara i glasburk i kylskåpet.


Kräm
1 dl dillolja
75 g västerbottensost
Garnering och tillbehör
färsk dill
nyskalade räkor
baguette

Mixa dilloljan och västerbottenosten med stavmixer.
Smaka ev av med citron, salt och/eller vitpeppar beroende på hur väl du fick till dilloljan.
Häll upp västerbottensdillkrämen i 4 små glas och ställ in i kylen minst en timme för att stelna.
Garnera med dill och räkor, servera med en skiva baguette.


Med tanke på gästernas reaktion vid första tuggan så tolkar jag det som att det var jättegott. Kul att få sån reaktion på en nyhet som man är lite osäker på. Jag serverade krämen i mina fina likörglas i Iittalas Essence-serie det är alltså inte vinglas (kan vara svårt att se storleken på bilderna). Snapsglas kan nog vara ett alternativ att servera krämen i.

För mig som älskar att förbereda middagar var detta perfekt. Dilloljan mixade jag ihop nån dag i förväg och förvarade den sen i kylskåpet, själva krämen mixade jag ihop på morgonen och förvarade sen glasen i kylskåpet under dagen. När det sen var dags att äta fixade jag bara garneringen (med räkor jag hade skalat på morgonen) innan jag dukade fram till gästerna.

Liten men naggande god!
Det är nog lätt att tänka att man ska dricka ett vitt vin till detta då det är räkor inblandade men eftersom det är så stark ostsmak tycker jag att ett rödvin passar bättre. Men det är min personliga lekmanna-åsikt. Vilket vin tror ni skulle passa till detta?

Vilken kväll!

Vilken trevlig kväll vi hade igår, och det känns i dag :)

Fast det beror nog mer på för lite sömn än för mycket dryck. Klockan gick alldeles för fort och helt plötsligt var den över midnatt och betydligt mer innan jag hade dukat bort i köket och tagit mig i säng. Mina planer var att ta en ordentligt sovmorgon i dag men det lyckades jag inte med. Men jag får väl slumra i soffan under dagen….igen, det verkar ha blivit min grej de senaste dagarna.

Gårdagskvällen började med en fördrink som jag hade hoppats få ta ute på altanen, men bristen på sol och värme (igen) gjorde att vi höll oss inomhus hela kvällen. Fördrinken var "veckans drink" som jag har druckit flera gånger den senaste veckan - Applepie Martini. Fräsch, god och vacker! Den nästan guldglimrande kanten är en effektfull, vacker och god detalj.


Förrätten hade jag aldrig provat tidigare och var lite skeptisk till eftersom jag inte är så mycket för stark ostsmak och denna Västerbottensdillkräm innehåller mest bara Västerbottensost. Men den såg så vacker och lite annorlunda ut så jag var tvungen att prova. Och vilken tur att jag gjorde det!


Sen bjöd jag på en lax- och bulgursallad med nektarinsalsa, en rätt som jag knappt kunde sluta äta av i fjol när jag gjorde den. Och den blev lika god nu trots att jag ugnsstekte laxen istället för att grilla den som i fjol.


Middagen avslutades med minipavlor med smörkräm, grädde och bär, en efterrätt jag ofta har bjudit på och det blir alltid samma succé. Den är så fräsch, otroligt god och inte alltför mäktig.


Jag tycker att det är så himla kul att planera mat o dryck och sen få servera med "fin-porslinet". När sen gästerna är lyriska och överöser mig med beröm är det ännu roligare. Gårdagens kommentar som jag kommer leva länge på är "CG:s och allt vad ni heter - Släng er i väggen". CGs är alltså en av Luleås bästa restauranger med fina vitsord från alla möjliga.

Nu är det dags att börja planera nästa tjejmiddag som är redan i morgon. Jag tror jag har menyn klar så i dag ska jag förbereda så mycket som möjligt, i sann Sara-anda. Det blir liknande mat, men ändå inte :)

måndag 3 augusti 2015

Umekaka med äpple

Oj så tidigt vi var tvungna att stiga upp i dag, men vi lyckades. Tänk, om nån månad skulle jag vara överlycklig för att få ha sovmorgon till strax efter sju. Så olika det kan vara :) Återbesök för Ida både på röntgen och hos ortoped är inplanerade, därför denna tidiga morgon. Får nog ta en lite siesta när vi kommer hem så jag orkar hålla mig vaken på kvällens tjejmiddag hos mig. Följ mig på Instagram, så får ni lite sneak peaks redan ikväll på vad vi äter och dricker.

Senast när jag bakade för vårt altanfika gjorde jag förutom mandelkakan med bär även en äppelpaj. Isak önskade sig en äppelpaj och då fixade jag en äppelpaj. Eftersom mandelkakan innehöll både ägg och mandel ville jag så klart baka något till Isak också.


Umekaka med äpplen
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2-3 äpplen
malen kanel
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Tryck ut pajdegen i en pajform ca 20 cm i diameter.
Skala och skiva äpplena och fördela i formen. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kanel och pärlsocker över äpplena.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.

Lika enkel att göra som en smulpaj men lite annorlunda då man har pajdegen i botten och frukten/bären uppepå (som en "vanlig" paj).

Äppelpaj på väg in i ugnen
Äppelpaj nyss uttagen från ugnen.