lördag 25 juli 2015

Cornflakespaj med rabarber

Här skruvas det Ikea-skåp så det står härliga till. Ja inte av mig då för jag skurar för fullt. Så fort ett skåp flyttas ska väggar, tak och golv torkas och sen ska det nya skåpet torkas innan det ställs på plats. Men snart står alla skåp där de ska och det roliga kan börja. Det roligaste kommer att bli att fylla mitt nya vitrinskåp med en massa fina glas, skålar och fat.

Med en rabarberdjungel i trädgården är det självklart att det finns rabarberpaj på alla sommarkalas. Och lika självklart är det att jag måste variera pajerna lite, nu senaste blev det en variant med corn flakes.


Cornflakespaj med rabarber
7,5 dl rabarber
0,75-1 dl socker
0,75 msk potatismjöl
Smulpaj
125 g smör
5 dl cornflakes smulas
1,5 dl vetemjöl
0,75 dl socker

Lägg rabarbern i botten av en ugnsform.
Blanda socker och potatismjöl och strö det över rabarbern.
Smält smöret.
Smula cornflakes med handen ner i en bunke.
Blanda vetemjöl och socker med cornflakes.
Häll det smälta smöret i blandningen och rör om.
Lägg cornflaksenröran ovanpå rabarbern i formen.
Grädda i 225 grader i ca 20 min. 

Isak tyckte den var lite hård, men jag tror andra skulle kalla den krispig. Jag hade den mindre mängden socker till rabarbern och jag tyckte pajen var lite väl sur så nästa gång provar jag med mer socker.

Om den ska vara mjölkfri är det bara att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin. Den borde bli god och vara enkel att göra glutefri också, se till att de corn flakes du använder är glutenfria och använd en glutenfri mjölmix eller kanske det glutenfria havremjölet som finns nu.

Glass-skålar

När jag fyllde år fick jag fina rosa glass-skålar av kartong med plastskedar av Ida. Undra varför en glasstokig tjej ger sin mamma fina rosa skålar som man ska äta glass i? Jo, för att man själv vill äta glass ur dem. Smart tjej! Och vad passar bättre att muntra upp en nygipsad tjej med än att hon får använda de nya fina skålarna.

Visst är det fina skålar?
Åh vad gott det ser ut….
Jag måste bara provsmaka lite.

fredag 24 juli 2015

Smörgåstårta - Favoriten

I dag blev det äntligen en tur till Ikea och jag fick köpa lite smått och gott som jag länge velat ha. Så nu sitter jag ute och njuter av den sista kvällssolen på altanen och Leif är inne och monterar möbler. Bra arbetsfördelning :) När han är klar med alla hyllor och skåp ska jag äntligen få rensa, sortera och få lite ordning både här och där. Perfekt jobb nu när det visst ska regna i flera dagar (igen).

Jag klarar knappt att skriva ner det här receptet för jag blir så sugen på att äta smörgåstårta igen. Många tror att det är svårt att göra smörgåstårta och vågar inte prova utan köper hellre. Men det är ju jätteenkelt att göra och inget man behöver oroa sig för.


Smörgåstårta - Favoriten

Dagen före servering
Kantskär
36 skivor Rasker rostbröd, både vanlig och fiber använde jag

Blanda ihop allt till lager 1
5 kokta ägg
200 g philadelphiaost
lite grädde för att göra det smidigare
salt och peppar

Blanda ihop allt till lager 2
ca 15 (ganska små) skivor skinka, klippt i små bitar
2 små burkar krossad ananas, avrunnen
1 burk crème fraiche
1 msk majonäs
salt o peppar

Blanda ihop allt till lager 3
ca 100 g bredbar leverpastej
ca 100 g gurksallad
lite grädde för att göra det smidigare

Vispa ihop allt till täcklagret
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs

Montering
Lägg 9 skivor fiberbröd på ett fat. Ev. behöver några skivor delas för att passa på fatet.
Bred på äggblandningen.
Lägg på 9 skivor vitt bröd. 
Bred på skinkblandningen.
Lägg på ytterligare 9 skivor fiberbröd. 
Bred på leverpastejblandningen.
Lägg på de sista 9 skivorna vitt bröd.
Bred på täcklagret. 
Plasta in och låt stå kallt i ca 1 dygn.


Samma dag som servering
Garnera med
krossade ostbågar runt om
tunna gurkskivor
3 kokta ägg
0,5-1 kg oskalade räkor som skalas
physalis
vindruvor
körbärstomater
konserverade mandarinklyftor
machésallad
stjärnfrukt

Det här var riktigt gott och jag tror verkligen det här är mina favoritfyllningar och favoritgarnering. Jag vill ha mycket frukt och grönsaker på smörgåstårtor. Leverpastej kan ta över smaken över hela tårtan så ta inte för mycket av det lagret, den här mängden är perfekt enligt mig. De andra två fyllningarna kan man ta lite mer av om man vill eftersom ingen av de smakerna är speciellt dominant.

torsdag 23 juli 2015

Grillade fyllda paprikor

Tänk så härligt det är med bra kompisar!
Ida var lite låg och ledsen på förmiddagen pga den gipsade armen. Hon tänkte på allt hon inte kan och får göra och hon ville absolut inte gå till någon kompis. Vi försökte följa henne till nån kompis men hon ville inte visa gipset, hellre låg hon hemma och såg film. Mitt lilla hjärta som älskar att vara ute med kompisar! Men sen vände det tack vare bra kompisar som kom hit med presenter och "drog" med henne ut på skoj. Och nu har jag min svamliga tokiga glada tjej tillbaka. Så lite som behövs, men det viktiga - det var nån som gjorde det.

På instagram efterlystes receptet på de grillade fyllda paprikorna. Det svåra med alla dessa grilltillbehör är att det är Leif som grillar och det är inte det lättaste att få ur honom hur han gjorde. Hur varm är grillen? Hur länge grillade du? Direkt eller indirekt värme? Men jag gör så gott jag kan att få fram recepten åt er.


Grillade fyllda paprikor
paprikor
gul lök
crème fraiche tomat o basilika
riven ost

Dela paprikorna på mitten. Ta bort hinnorna.
Finhacka löken och blanda med crème fraiche.
Fyll paprikorna med blandningen.
Strö på riven ost.
Grilla tills paprikorna får lite färg.
Ta sedan bort från den höga värmen, men värmhåll dem ett tag så att paprikorna blir mjuka.

Ännu ett gott grilltillbehör som Leif lyckades riktigt bra med. Hoppas ni vågar er på att prova för det här var riktigt gott. Crème fraiche tomat och basilika är en av mina favoriter, självklart kan man ta vilken crème fraiche man vill.

Ida med gips

Igår blev det en lite annorlunda dag mot för vad vi hade hoppats på, för vi var tvungna att tillbringa stora delar av den på sjukhus. I tisdags ramlade/snubblade Ida och fick jätteont i handleden, hon som sällan gråter pga smärta grät ovanligt mycket så jag misstänkte på en gång en spricka. Men hon blev lite bättre efter ett tag så vi avvaktade med att åka till sjukvården och hoppades att det bara var en stukning. Men när hon vaknade tidigt igår pga smärta ringde jag hälsocentralen där vi fick remiss till röntgen för att kolla upp skadan.

Det var lite små-spännande när vi skulle följa de röda prickarna så långt vi kunde för att komma till akut-röntgen.
Kul med lite "skattjakt" mitt i allt det tråkiga.

Röntgen visade en spricka nästan mitt på underarmen och därför behövdes det gips över armbågen för att hon inte ska kunna vrida armen och förstora skadan. Tråkigt med spricka och gips men vi får vara glada att vi slapp operation.

Duktig Ida när gipsningen precis har påbörjats
Mycket som ska lindas innan själva gipset ska på.
När det var dags för gipset gick det fort så att det inte skulle stelna.
Och sen skulle det lindas utanpå gipset.
Viktigt att armen får rätt läge innan gipset torkar.
Nu är det nästan klart för duktiga fina Ida
På Akutmottagningen spenderade vi flera timmar. Skönt när vi fick gå därifrån.
Underbara Ida hemma med armen i gips
I dag blir det nog en lugn dag med mycket film för det tar ett helt dygn innan gipset har stelnat ordentligt så det gäller att vara lite extra försiktig till dess. Sen hoppas vi att hon kan leka och ha kul resten av sommarlovet trots gipset.

Tur i oturen att sprickan var i vänster hand och hon är högerhänt, att det inte är en varm badsommar och att vi redan har haft vår Mallorcaresa så att vi inte var på väg på badsemester snart.

onsdag 22 juli 2015

Vitlöksbröd på grillen

Trots bristen på riktig sommarvärme och sol så grillar vi mest varje dag och det här är sommarens nya succétillbehör fixat på grillen. Detta måste ni prova!

På väg till grillen.
Brutet och klart att äta.

Vitlöksbröd på grillen
1 lantbröd, långfranska, bergis eller liknande
1 riktigt stor klick Smör, Norrgott, Bregott eller liknande
3-5 vitlöksklyftor
riven ost

Skär brödet både på längden och bredden, men inte ända igenom, så att det blir ett rutmönster. Men det ska alltså sitta fast i botten. Ibland tar jag hjälp av en sax som fungerar bättre än kniv på vissa bröd.
Pressa ner vitlöken i den stora klicken smör och rör om.
Smöra alla skurna sidor i brödet.
Strö riven ost i skårorna (om du lyckas, annars går det lika bra uppepå)
Sätt brödet på en foliebit och vik upp kanterna.
Ställ på grillen i låg värme tills brödet är genomvarmt och osten har smält, ca 20 minuter
Bryt eller skär bitar av brödet och njut!

Alltså vilken höjdare detta är! Så otroligt gott och jag älskar att använda grillen så mycket som möjligt på somrarna. Varför använda ugnen när grillen ändå används?! Första gången vi gjorde detta hann jag knappt smaka för det var så hård åtgång på det. Andra gången hann jag med lite bättre, men det gäller att hålla sig framme :)

Saxen var ett bra hjälpmedel när jag gjorde rutmönstret
Smarrigt och gott

tisdag 21 juli 2015

Hjortronsås

Sitter och försöker få någon ordning på datorn, kameran och bloggmejlen. Har en massa förfrågningar och mejl jag inte har svarat på, har ännu fler kort och recept jag inte har delat med mig av och både kameran och datorn behöver rensas på kort. Måste ta tag i detta nu! Först ska jag ge er denna snabbfixade kalla sås som passar perfekt till lax eller röding.

Åh när jag ser bilden här nedan där solen lyser på mattallriken längtar jag än mer efter solen. När bilden togs hade vi en underbar dag och kväll med sol o värme och mycket altanhäng. Har haft alldeles för få måltider på altanen, härligt altanhäng är nog det jag kommer sakna mest under hösten och vintern.


Hjortronsås
2 dl creme fraiche
2-3 msk hjortronsylt
salt

Blanda och smaka av med lite salt. 
Låt stå kallt o dra en stund smaka sen ev. av med mer hjortronsylt och/eller salt.

En annorlunda och rolig twist på sås till fisk. Hjortron förknippas väl mest med sylt eller efterrätter. Jag tyckte den var god till den grillade rödingen men min mamma tyckte den var för söt och valde hellre örtostsåsen som jag också hade rört ihop.