tisdag 21 juli 2015

Mandeltårta med chokladkräm

Nu ska jag snabbt skriva någon rad till er och sen ska jag åka på utflykt. Leifs syster med yngsta barnet hälsar på oss så nu ska vi turista i vår egna stad i några dagar. Synd bara att det fortsätter vara skitväder. Allt blir så mycket finare och roligare med lite sol och värme. Ida är överlycklig att ha kusinen boende här och vill nog aldrig att de åker hem till Jämtland.

Jag tyckte att det var dags att ge er receptet på en av tårtorna från mitt kalas. En tårta som passar perfekt för de som inte tål gluten, men mindre bra för de som ska undvika mandel och ägg. Men det fanns andra alternativ för dem. På mina fikabord finns det alltid något för alla (hoppas jag i alla fall)


Mandeltårta med chokladkräm
Bottnar
400 g mandelmassa 
4 st äggvitor 
Chokladkräm
4 st äggulor 
1 dl vispgrädde 
1 dl strösocker 
100 g mörk choklad 
100 g kallt smör 

Bottnar
Rita två rundlar på ett bakplåtspapper cirka 20 centimeter i diameter. 
Pensla rundlarna med smält smör.
Riv mandelmassan grovt, det går lättast om den är kylskåpskall. 
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandelmassan.
Bred ut smeten i rundlarna. 
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 20 minuter. 
Låt bottnarna kallna på pappret innan de lossas.
Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. 
Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. 
Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen. 
Vispa i smöret i små klickar. 
Låt krämen kallna och förvara den i kylen så stelnar den ytterligare.
Bred hälften av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå. 
Garnera med choklad- eller rostade mandelspån.

Denna godistårta med mycket smak av mandelmassa och choklad gjorde succé. En perfekt tårta för de som vill undvika gluten. 

Tårtan kan med fördel frysas och den tinar på cirka 30 minuter. Perfekt inför kalas då det är mycket som ska baka och fixas in i det sista. Den här bakade jag en vecka i förväg och sen fick den ligga i frysen till kalasmorgonen då jag tog fram och garnerade den.

måndag 20 juli 2015

Födelsedag

Som ni läste när Olivia tog över bloggen igår så fyllde jag år. Födelsedag innebär att det är fullt upp så jag hade tyvärr inte tid att höra av mig till er. Vilken tur att Olivia då skrev ett inlägg så ni inte blev helt utan inlägg och att hon dessutom skrev så himla fint gör det ju ännu bättre. Min fina stortjej!

Gårdagen bjöd på ett tråkigt sommarväder, det började med regn men när klockan var två och det var dags för fika så sken solen och vi kunde sitta ute och fika. Sen kom regnet och höll i sig över middagen innan solen kom fram så vi tog kaffe-på-maten ute med härlig kvällssol.


Födelsedagsfika
Himmelsk jordgubbstårta
Mandelkaka med chokladkräm
Cornflakespaj med rabarber
Kanelkrans
Dumlehavrekakor
Kokosmuffins


Till middag hade jag gjort en smörgåstårta som jag varit sjukt sugen på länge och det var så gott som jag förväntade mig. Eftersom barnen inte är så mycket för smörgåstårta gjorde jag deras favoritsallad med pasta och köttbullar. Dessutom gjorde jag en stor härlig vanlig sallad som man kunde äta till smörgåstårtan. Jag tycker det är gott med mycket frukt och grönsaker på och till smörgåstårta som annars kan bli lite väl mäktigt och geggigt..

söndag 19 juli 2015

Grattis på födelsedagen

God morgon allihop och grattis på födelsedagen mamma! Nu är det Olivia som skriver, mamma har ingen aning att jag ska göra ett gästinlägg så hon läser detta samtidigt som ni gör det. 

Min mamma fyller alltså år idag, grattis(!), så jag tänkte ge henne en speciell födelsedagspresent... Ett gästinlägg på bloggen. Nu tänker nog alla ni att det inte är så speciellt men genom åren har bloggen växt in i vår familj, det är som en del av familjen. 

Min mamma är världens bästa, nej jag måste faktiskt inte säga det bara för att det är min mamma, jag menar det verkligen! Hon tar hand om alla andra så mycket att hon ibland glömmer bort sig själv... Nu när jag tänker efter är det nog det bästa med henne! Och hennes skratt! Det är riktigt synd att ni som läser hennes blogg inte kan höra hennes skratt genom datorn för det är verkligen ett sånt skratt som man själv blir riktigt glad över! 

Min mamma är helt fantastisk och jag är så himla glad att just hon blev min mamma! Hon har uppfostrat mig på ett så bra sätt, låtit mig ta egna beslut, låtit mig få egna åsikter men det viktigaste av allt, hon har gett mig så himla mycket kärlek under alla dessa år. Hon har suttit och lyssnat på mig när jag varit nere och ledsen, hon har pratat med mig när hon sett att jag mått dåligt och hon har skrattat med mig då jag varit som gladast! 

Jag blir väldigt ofta fascinerad över min mamma, hur hon orkar allt! Hennes förra jobb krävde mycket från henne men hon såg ändå alltid till att jag och mina syskon fick vår "mamma-tid". Sen tycker jag bara det är allmänt coolt att hon fixar allt, laga ny mat hela tiden, hålla uppe bloggen, baka massa nytt, jobba, vara med familjen... Ja men allt!! Supermamma, helt klart! 

Nu tänkte jag avsluta detta gästinlägg med ett stort stort TACK!! Tack för att just du är min mamma och för att du är bäst! 

Nu tycker jag att alla ni som orkar läsa detta bombar detta inlägg med Grattis-kommentarer till mamma! GRATTIS!
Grattis från mig

Mammas presenter från mig och Ida

fredag 17 juli 2015

Pepparsås

Nu börjar jag känna av att jag vaknade alldeles för tidigt i morse och inte kunde somna om. Ska försöka hinna slumra en stund innan vi ska i väg i kväll. Måste ju orka vara trevlig i kväll :) Men det är fortfarande några "jag ska bara…." innan jag kan lägga mig i soffan, nu först är det en tvätt som ska hängas. Men sen kanske….

På kvällens grillfest hos grannarna blir vi kanske bjudna på deras goda pepparsås som jag smakade för första gången för någon vecka sedan och sedan dess har jag även hunnit göra den själv en gång också. Passar alldeles perfekt till grillat kött. Ni måste prova!


Pepparsås
1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ihop några (många) minuter.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Överraskande god, jag hade verkligen inte kunnat gissa att det bara var 3 ingredienser i denna smakrika sås. Den här såsen kommer vi definitivt göra fler gånger. Så himla enkelt och så himla gott.

EFIT - Ett Foto I Timmen

Ni missar väl inte min dag på Instagram, där jag heter matro_sara
Jag kör en EFIT idag, dvs Ett Foto I Timmen. 

Där får ni se vad jag har för mig i dag när jag lägger ut ett nytt kort varje timme. En dag som började tidigt med frukost och sen blev det kalashandling innan jag ställde i ordning en omgång rabarbersaft och snart ska jag baka banankaka.

Vad händer resten av dagen? Följ med så får ni se!

Lyxchokladbollar

Jag vaknade alldeles för tidigt o smög upp till ett tyst hus och njuter nu av att det verkar bli ännu en solig dag. Snart ska jag fixa i ordning frukost och sätta mig ute på altan för ännu en ute-frukost för jag hoppas det är lika skönt ute som det verkar. Eller ska jag kanske passa på att ta en morgonpromenad vid vattnet innan frukost? Det är så lugnt, tyst och avkopplande med promenader tidigt på morgonen.

Till Idas kalas gjorde jag förutom vanliga chokladbollar även denna lyxvariant med digestivekex och doppade i mörk choklad.


Lyxchokladbollar
100 g mjölkfritt margarin
65 g ren glutenfri havre
35 g glutenfria digestivekex
0,5-1 dl strösocker
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk kaffe
garnering 
mörk mjölkfri choklad

Mixa sönder digestivekexen något men låt det vara kvar lite småbitar det blir gott med lite crunch.
Blanda ordentligt ihop alla ingredienser. 
Har smeten blivit för mjuk kan du ställa den i kylskåpet ett tag för att stelna något.
Rulla bollar i valfri storlek ställ kallt.
Smält chokladen.
Doppa bollarna i den smälta chokladen.
Går bra att frysa.

Den här varianten av chokladbollar blev riktigt goda och bra. Känns lite lyxigare än vanliga chokladbollar och gott med lite crunchiga smulor i. Tack vare chokladtäcket blir de extra chokladiga och det är alltid en fördel.

Behöver man inte ha glutenfritt använder man vanliga digestivekex och vanligt havregryn. Behöver man inte ha mjölkfritt använder man smör och valfri choklad.

Jag förenklade momentet med att doppa i choklad: Jag höll i chokladbollen och drog lite choklad runt om den med hjälp av en sked med smält choklad på. Eftersom bollen och chokladen har samma färg fungerar det här sättet utmärkt. När man gör t.ex. Bountybollar som är vita vill man ha ett heltäckande chokladlager och då fungerar det tyvärr inte lika bra.

torsdag 16 juli 2015

Kusinkalas

Nu har vi precis avslutat ännu en härlig grillmiddag. Barnens kusin firar sin 13årsdag med grillat och tårta. Mums!


Nu sitter vi ute och njuter av kvällssolen i väntan på tårtan. Ska bli gott med en kopp te och en tårtbit på deras altan. Sen ska vi åka hem till vårt nystädade hus. Lovely! Vi gjorde ett ryck med städning i morse, så skönt att vi hann o orkade.