söndag 19 juli 2015

Grattis på födelsedagen

God morgon allihop och grattis på födelsedagen mamma! Nu är det Olivia som skriver, mamma har ingen aning att jag ska göra ett gästinlägg så hon läser detta samtidigt som ni gör det. 

Min mamma fyller alltså år idag, grattis(!), så jag tänkte ge henne en speciell födelsedagspresent... Ett gästinlägg på bloggen. Nu tänker nog alla ni att det inte är så speciellt men genom åren har bloggen växt in i vår familj, det är som en del av familjen. 

Min mamma är världens bästa, nej jag måste faktiskt inte säga det bara för att det är min mamma, jag menar det verkligen! Hon tar hand om alla andra så mycket att hon ibland glömmer bort sig själv... Nu när jag tänker efter är det nog det bästa med henne! Och hennes skratt! Det är riktigt synd att ni som läser hennes blogg inte kan höra hennes skratt genom datorn för det är verkligen ett sånt skratt som man själv blir riktigt glad över! 

Min mamma är helt fantastisk och jag är så himla glad att just hon blev min mamma! Hon har uppfostrat mig på ett så bra sätt, låtit mig ta egna beslut, låtit mig få egna åsikter men det viktigaste av allt, hon har gett mig så himla mycket kärlek under alla dessa år. Hon har suttit och lyssnat på mig när jag varit nere och ledsen, hon har pratat med mig när hon sett att jag mått dåligt och hon har skrattat med mig då jag varit som gladast! 

Jag blir väldigt ofta fascinerad över min mamma, hur hon orkar allt! Hennes förra jobb krävde mycket från henne men hon såg ändå alltid till att jag och mina syskon fick vår "mamma-tid". Sen tycker jag bara det är allmänt coolt att hon fixar allt, laga ny mat hela tiden, hålla uppe bloggen, baka massa nytt, jobba, vara med familjen... Ja men allt!! Supermamma, helt klart! 

Nu tänkte jag avsluta detta gästinlägg med ett stort stort TACK!! Tack för att just du är min mamma och för att du är bäst! 

Nu tycker jag att alla ni som orkar läsa detta bombar detta inlägg med Grattis-kommentarer till mamma! GRATTIS!
Grattis från mig

Mammas presenter från mig och Ida

fredag 17 juli 2015

Pepparsås

Nu börjar jag känna av att jag vaknade alldeles för tidigt i morse och inte kunde somna om. Ska försöka hinna slumra en stund innan vi ska i väg i kväll. Måste ju orka vara trevlig i kväll :) Men det är fortfarande några "jag ska bara…." innan jag kan lägga mig i soffan, nu först är det en tvätt som ska hängas. Men sen kanske….

På kvällens grillfest hos grannarna blir vi kanske bjudna på deras goda pepparsås som jag smakade för första gången för någon vecka sedan och sedan dess har jag även hunnit göra den själv en gång också. Passar alldeles perfekt till grillat kött. Ni måste prova!


Pepparsås
1 dl Caj Ps grillolja/marinad
2,5 dl grädde
0,5-1 msk nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ihop några (många) minuter.
Smaka ev. av med mer svartpeppar. Det ska vara en stark pepparsmak.

Överraskande god, jag hade verkligen inte kunnat gissa att det bara var 3 ingredienser i denna smakrika sås. Den här såsen kommer vi definitivt göra fler gånger. Så himla enkelt och så himla gott.

EFIT - Ett Foto I Timmen

Ni missar väl inte min dag på Instagram, där jag heter matro_sara
Jag kör en EFIT idag, dvs Ett Foto I Timmen. 

Där får ni se vad jag har för mig i dag när jag lägger ut ett nytt kort varje timme. En dag som började tidigt med frukost och sen blev det kalashandling innan jag ställde i ordning en omgång rabarbersaft och snart ska jag baka banankaka.

Vad händer resten av dagen? Följ med så får ni se!

Lyxchokladbollar

Jag vaknade alldeles för tidigt o smög upp till ett tyst hus och njuter nu av att det verkar bli ännu en solig dag. Snart ska jag fixa i ordning frukost och sätta mig ute på altan för ännu en ute-frukost för jag hoppas det är lika skönt ute som det verkar. Eller ska jag kanske passa på att ta en morgonpromenad vid vattnet innan frukost? Det är så lugnt, tyst och avkopplande med promenader tidigt på morgonen.

Till Idas kalas gjorde jag förutom vanliga chokladbollar även denna lyxvariant med digestivekex och doppade i mörk choklad.


Lyxchokladbollar
100 g mjölkfritt margarin
65 g ren glutenfri havre
35 g glutenfria digestivekex
0,5-1 dl strösocker
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk kaffe
garnering 
mörk mjölkfri choklad

Mixa sönder digestivekexen något men låt det vara kvar lite småbitar det blir gott med lite crunch.
Blanda ordentligt ihop alla ingredienser. 
Har smeten blivit för mjuk kan du ställa den i kylskåpet ett tag för att stelna något.
Rulla bollar i valfri storlek ställ kallt.
Smält chokladen.
Doppa bollarna i den smälta chokladen.
Går bra att frysa.

Den här varianten av chokladbollar blev riktigt goda och bra. Känns lite lyxigare än vanliga chokladbollar och gott med lite crunchiga smulor i. Tack vare chokladtäcket blir de extra chokladiga och det är alltid en fördel.

Behöver man inte ha glutenfritt använder man vanliga digestivekex och vanligt havregryn. Behöver man inte ha mjölkfritt använder man smör och valfri choklad.

Jag förenklade momentet med att doppa i choklad: Jag höll i chokladbollen och drog lite choklad runt om den med hjälp av en sked med smält choklad på. Eftersom bollen och chokladen har samma färg fungerar det här sättet utmärkt. När man gör t.ex. Bountybollar som är vita vill man ha ett heltäckande chokladlager och då fungerar det tyvärr inte lika bra.

torsdag 16 juli 2015

Kusinkalas

Nu har vi precis avslutat ännu en härlig grillmiddag. Barnens kusin firar sin 13årsdag med grillat och tårta. Mums!


Nu sitter vi ute och njuter av kvällssolen i väntan på tårtan. Ska bli gott med en kopp te och en tårtbit på deras altan. Sen ska vi åka hem till vårt nystädade hus. Lovely! Vi gjorde ett ryck med städning i morse, så skönt att vi hann o orkade. 

onsdag 15 juli 2015

Chokladbollar till alla

Vid barnkalas, och även vuxenkalas, är det väldigt vanligt att det finns minst en allergiker. Det kanske finns olika typer av allergier/överkänslighet på kalaset dessutom, vissa mot mjölk andra mot gluten. Det absolut enklaste att baka när man inte är van att baka allergivänligt är då att göra chokladbollar. De är alltid nöt- och äggfria, men om man tänker till lite när man köper (och använder) ingredienser så blir de även mjölk- och glutenfria.

Om man inte använder mjölkfritt margarin i vanliga fall så kan det vara bra att använda upp hela paketet på en gång så att det inte bara blir liggande i kylen. Därför kommer här ett recept anpassat för ett paket margarin. Semper har länge varit ensam på marknaden med glutenfritt havre och deras paket är på 500 gram så till detta recept använder man hela havregrynspaketet också om man använder Semper. Nu har även Axa glutenfritt havregryn och deras paket är större.

Till vänster guldskimrande chokladbollar till alla och till höger lyxchokladbollar (recept kommer)

Chokladbollar till alla
500 g mjölkfritt margarin
500 g ren glutenfri havre
7,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
5 msk vaniljsocker
5 msk kaffe
Garnering
råsocker eller pärlsocker

Blanda ordentligt ihop alla ingredienser. Gärna med hjälp av en maskin eftersom det är sån stor sats.
Har smeten blivit för mjuk kan du ställa den i kylskåpet ett tag för att stelna något.
Rulla bollar i valfri storlek som du sen rullar i valfri garnering. 
Går bra att frysa.

Numera rullar jag alltid chokladbollar i råsocker. De blir så guldskimrande och vackra och dessutom blir de inte lika söta som med pärlsocker. Visst vet ni att det går alldeles utmärkt att frysa chokladbollar? Ännu en anledning till att göra en stor sats när man ändå håller på att rulla.

Kinasnittar

Efter flera dagar med sol är himlen i dag täckt med moln. Få se om det håller i sig hela dagen eller om det bara är tillfälligt. Jag tänkte i alla fall börja städa nu på morgonen (förmiddan), lika bra att passa på för när väl solen skiner vill man vara ute. På söndag är det dags för kalas igen och tyvärr verkar det bli ett inne-kalas igen så då är det ju bäst att hinna städa lite så att man vågar vara inomhus. Jag och Ida brukar ha tur med vädret på våra födelsedagar men i år verkar vi inte ha vädret på vår sida. Surt!

Baka med godis blir mer o mer populärt. Ibland har det en tendens att bli för sött tycker jag när man har godis i kakor. Men dessa kina-godisar/choklad/puffar är inte så söta så de provbakade jag med för någon vecka sedan.


Kinasnittar
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kina-choklad (gula påsen med de små godisarna är att föredra)

Vispa smör, socker, sirap och vaniljsocker poröst. 
Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner i smeten. 
Arbeta med händerna till en deg. 
Blanda sist ned kinachokladen.
Forma tre längder och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Platta ut längderna något.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 min.
Skär i snittar.

Kakan i sig var god med bra chokladsmak och rolig grej med kina-godiset, men jag valde fel påse med kina så jag tog den stora varianten och fick jobba på rätt bra för att få in dem i degen. Jag ska snart provbaka med den gula påsen istället där kina-chokladen är mycket mindre. Jag tror då att det blir lättare både att jobba in godiset i degen och att skära snittar.