onsdag 17 juni 2015

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

I dag fick vi äntligen lite sol och värme!
Efter lunch sprack det upp och blev riktigt varmt och skönt, nu finns det hopp om sommar. Middagen satt vi så självklart ute och åt, som vi har längtat. Men kring åtta när solen försvann från altanen blev det alldeles för kallt för att sitta ute, men några timmars altanhäng hann vi med :)

Bruschetta behöver inte bara vara med tomat och basilika, som jag visade er i morse. Bruschetta med lite syrlig kronärtskockskräm och salt skinka är ett perfekt tillbehör till fördrinken, som en förrätt eller på ett buffébord. Vi hade den till välkomstdrinken på examensfesten i fredags.


Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (recept, se nedan)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan, avrunna och väl sköljda
0,5 kruka oregano
2-3 msk olivolja
lite färskpressad citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

Mixa kronärtskockshjärtan och oregano med en stavmixer.
Mixa och tillsätt lite försiktigt olivoljan. Kör till en jämn kräm.
Krydda med citron, salt och peppar.

Ännu en bruschetta helt i min smak. Alltså dessa smaker - de är helt underbara. Krämen som blir över kan man använda som en kall sås till kött eller som dip till grissinis. Eller göra en annan förrätt nån annan dag genom att rulla in krämen i lufttorkad skinka. Mums.

Bruschetta med tomat och basilika

När jag skjutsade Ida till fotbollsskolan i morse stannade jag kvar en stund för att få se lite fotbollsövningar. Dagens första övning var överstegsfint som Ida klarade galant. Kanske berodde det på att hon lyssnade på instruktionerna. Vissa av de 8-åriga tjejerna hade lite svårare för att lyssna och höll hellre på att svamla med varandra. Stackars ledare. Trots att solen sken och jag hade en sommar-dunjacka på mig var jag alldeles frusen efter en halvtimme. Är detta sommar? Nu ska det bli extra gott med en värmande kopp te.

I fredags på Olivias examensfest gjorde jag bruschetta till välkomstdrinken (vit sangria). De som blev kvar serverade jag sen till maten, perfekt med drink-tilltugg som sen även passar till maten.


Bruschetta med tomat och basilika
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
4 tomater
0,5 kruka basilika
salt och svartpeppar

Skölj och skär tomaterna i små tärningar. Strimla basilikan och blanda ihop med tomaterna.
Ringla över några droppar av (inte all) olivoljan och smaka av med salt och peppar.
Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Gnid in ena sidan av det varma brödet med vitlök, genom att skära av toppen på en vitlöksklyfta och dra den fram och tillbaka på brödet.
Fördela tomatblandningen på de nyrostade brödskivorna.

Jag gjorde jättemånga bruschettas så jag struntade i att gnida dem med vitlök den här gången - allt för att vinna tid. Jag la snedskurna baguetter på en plåt, penslade med olivolja och grillade dem i ugnen.

Alltså det här är så gott i sen enkelhet. Men dessa smaker är ju såå goda så det behöver inte krånglas till.

tisdag 16 juni 2015

Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin

Oj vad dagarna går fort nu, jag hinner knappt med. Nu har jag bara två dagar på mig att fixa allt som ska fixas inför vår resa. Kan inte fatta att vi åker så snart. Nu är i alla fall shorts, linnen, sandaler och badkläder framplockade, kläder vi inte har fått använda än här uppe i norr. Kan det vara kallaste juni någonsin? I fjol var det kallt, men jag tror det är kallare i år för vi har inte haft en endaste riktigt varm dag.

I morse fick ni receptet på den goda basilikapotatisen, ett perfekt tillbehör till det här kalla köttet.


Citron- och honungsmarinerad fläskfilé med rosmarin
1 st fläskfilé, (ca 500 g)
2 krm svartpeppar
1 msk rosmarin, gärna hackad färsk (eller 1 tsk torkad)
Marinad
citron, rivet skal av 0,5 citron + 2 msk pressad saft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
2 tsk salt

Peppra och bryn fläskfiléerna runt om i panna på spisen.
Lägg dem i ugnssäker form och klappa in rosmarin. 
Ugnstek i 125° till innertemperaturen är 67°, ca 30-35 min.
Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg det varma köttet i påsen.
Marinera i 1-2 dygn i kylen.
Skiva köttet och servera det kallt tillsammans med goda tillbehör.

En god och fräsch smak som passar perfekt på ett buffébord. När man har många gäster är det perfekt att servera kallt kött som man har gjort klart nån dag i förväg. Köttet har lite tråkig färg så garnera gärna fatet med lite färg. Hade jag tänkt till lite innan hade jag lagt körsbärstomater runt om köttet, men nu hade jag inga tomater hemma. Istället fick det räcka med den gröna salladsbädden och lite balsamicokräm på köttet.

Jag förberedde genom att steka klart köttet nån vecka i förväg, efter 1,5 dygn i kylskåp med marinaden frös jag ner köttet liggandes marinaden. Två dagar före festen la jag köttet i kylskåpet så att det fick tina långsamt. Dagen före festen hällde jag bort marinaden och skivade köttet så att det gick fort att duka fram när det var dags att äta.

Basilikapotatis

God morgon! 
Efter att ha sovit bort nästan hela gårdagen ska jag försöka hålla mig vaken lite mer i dag och stor del av dagen kommer jag hålla till i tvättstugan. Sen ska jag även börja ta fram sommarkläder, kläder som vi tyvärr inte ha behövt använda något i år. Men snart… Men nu ska Ida väckas och skjutsas i väg till fotbollsskolan.

En underbart god potatis på sommaren och på buffébord är denna potatis med smak av basilika och vinäger - två favoritsmaker för mig.


Basilikapotatis
1 kg färskpotatis
35 g basilikablad
1-2 vitlöksklyftor
0,5 dl vit balsamvinäger
1-1,5 dl olivolja
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Mixa vitlök, basilikablad, balsamvinäger och olivolja till en grön vacker sås. 
Smaka av med rikligt av flingsalt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över den varma potatisen och garnera ev. med några basilikablad.

Det här receptet är gammalt och jag tror att det kommer från Monica Ahlberg från början. Nu när jag skriver in receptet så ser jag att det står 35 gram basilikablad. Jag använde 35 stycken blad. Undra vad det blir i gram :) Tur att jag inte gjorde något större fel för det här blev gott trots receptmissen.

Jag gjorde i ordning potatisen kvällen innan och lät den stå i kylskåpet under natten. Innan servering tog jag fram potatisen lite i förväg så att den inte skulle vara kylskåpskall.

måndag 15 juni 2015

Trötter

Vilken dag!
Jag har varit så himla trött hela dan och jag har faktiskt hunnit med två sovstunder i soffan och nu längtar jag bara tills det blir kväll så jag får gå o lägga mig. Sena kvällar, tidiga morgnar och mycket jobb har satt sina spår. Vädret kanske gör sitt till också, det är ju inte världens mest uppiggande väder.

Till middag tog vi hand om lite rester och fixade en festmåltid. Av en baguette som blivit över fixade Olivia goda vitlöksbaguetter till förrätt. Vi hade även kvar stekta kycklingbitar och bacon i kylskåpet som jag gjorde en kyckling- och bacongryta av som serverades till pasta. Jag gjorde världens enklaste kycklinggryta, som ni hittar receptet på här.

Efter regn kommer sol

I dag känns det nästan som första semesterdagen eftersom det var fullt upp med skolavslutningarna i torsdags och fredags. I dag började även Idas fotbollsskola - i regn o rusk. Är så less detta väder. Känns bra att ha den här prognosen att se fram emot i slutet av veckan.


Leif steg upp före fyra i natt och åkte i väg på jobb, som vanligt vaknade jag till men lyckades tack o lov somna om. Men när klockan ringde halv åtta var jag såå trött så jag trodde jag hade ställt den fel, men så var det inte. Det var bara att stiga upp, fixa frukost och väcka Ida som skulle i väg på fotbollsskola. Efter lite ärenden och lunch ska jag nu slumra i soffan ett tag innan jag fortsätter med att-göra-listan.

söndag 14 juni 2015

Tomat- och hallonsallad

Efter flera dagar med matlagning och matplanering blev det ett restaurangbesök i dag. Tack för det! Skönt att slippa tänka på mat ibland. Efter en vecka med mycket matplanering blir det nu en vecka med mycket semesterplanering. Om fem dagar åker vi så det är mycket som måste handlas, fixas och packas inför vår Mallorcaresa. Eftersom vi dessutom ska låna ut huset när vi är borta måste det plockas undan och städas en hel del kommande vecka.

Vill ni ha en god sommarsallad och ett perfekt tillbehör så måste ni prova denna sallad med bland annat tomater och hallon.


Tomat- och hallonsallad
0,5-1 påse ruccola, à 70g
500 g tomater, blandade sorter och färger
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 mozzarellaboll
125 g färska hallon
balsamicokräm hallon
ev. färsk basilika

Skiva tomaterna tunt med vass kniv och lägg ovanpå en tunn bädd av gröna blad på ett stort fat.
Krydda med flingsalt, peppar och olivolja.
Toppa tomaterna med riven mozzarella och hallon.
Ringla över hallon-balsamicokrämen och strö ev. över basilika före servering.

Gott och annorlunda med hallon i en sallad. Sedan tidigare visste jag att ruccola, tomat och mozzarella var en perfekt kombination, nu var det kul att utöka salladen med hallon. I stressen när allt skulle dukas fram glömde jag strö över lite basilika, får försöka komma ihåg det nästa gång.