söndag 14 juni 2015

Kladdkaka med hallonmousse

Igår satt jag bänkad framför tv:n mest hela da'n för att titta på det fina bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia. Mitt i natten fick vi äntligen se den läckra och vackra bröllopstårtan, som jag gärna hade smakat. Att den innehöll pop rocks så att det sprakade i munnen var ju bara så läckert, vilken underbar idé.

På fredagens examensfest hade vi ingen tårta utan istället hade vi bland annat en chokladig kaka täckt med min favorithallonmousse.


Kladdkaka med hallonmousse
Kladdkaka
300 g smör
300 g mjölkchoklad
6 dl socker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1,5 msk vaniljsocker
6 msk kakao

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa en form ca 25x35 cm, eller använd bakplåtspapper. 
Häll i smeten. 
Grädda i 200 grader i ca 20-30 min.
Låt kallna helt

Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. 
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). 
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden. 
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Bred hallonmousse på chokladkakan.
Ställ i frysen ett tag för att kunna skära fina bitar.


Det bästa av smaker! Kladdkaka är aldrig fel och denna hallonmousse är såå god, dessutom är ju choklad och hallon en perfekt kombination. Till vår efterrättsbuffé med rosa tema blev detta så bra för en brun enkel kladdkaka hade ju inte passat på det buffébordet men täckt med ett lager rosa hallonmousse hörde den dit. Och att fira Olivia utan kladdkaka hade känts konstigt för det är inte bara jag i den här familjen som älskar choklad och kladdkakor.

lördag 13 juni 2015

Examensfest

Igår firade vi att vår stortjej har gått klart grundskolan och att de andra två också har sommarlov. Efter traditionsenligt firande i kyrkan hade vi en examensfest hemma hos oss. Kylan till trots tog vi välkomstdrinken ute på altanen innan vi flyttade in i värmen där vi fortsatte äta och dricka.


Välkomstdrink och tilltugg
alkoholfri bål
bruchetta med tomat o basilika
bruchetta med kronärtskockskräm
grissini
crostini
tapenade
oliver


Maten
honungs-och citronmarinerad fläskfilé
basilikapotatis
risonisallad
tomat- och hallonsallad

laponiabröd
brieost

citronfraiche
crème fraiche o thaichilisås
balsamicokräm vanlig och med hallon


Efterrätt
kokosmuffins med rosa frosting
kladdkaka med hallonmousse
rabarbersmulpaj
blåbär
grädde
Oatly vaniljsås

Nu har ni många goda recept att se fram emot de kommande dagarna. De kommer så fort jag hinner kolla kort, skriva recept och publicera inlägg. Nu ska jag duka fram lunch innan jag ska bänka mig i soffan för prinsbröllopet.

fredag 12 juni 2015

Sommarlov

Nu kommer det en kort rapport från soffan. 

Det har varit en helt underbar dag med tre skolavslutningar för mina älskade barn som nu har ett efterlängtat och välförtjänt sommarlov, tio veckor ledighet. Tre olika skolavslutningar i kyrkan hade kunnat bli tjatigt och tråkigt. Men med en helt suverän präst blir det verkligen inte tjatigt och tråkigt. Tre avslutningar och tre olika "tal", det är imponerande.

Mina hjärtan.
Solen kom fram o värmde oss ibland utanför kyrkan

När vi var klara i kyrkan och med betygsutdelning och fotografering åkte vi hem och förberedde kvällens examensfest. Jag hade hoppats på att få sitta ute för det hör till när det är skolavslutning, eller hur? Men kylan och regnet satte stopp för de planerna, men vi envisades med att ta välkomstdrink med tillhörande tilltugg ute trots att vädret försökte förstöra för oss.

Tack o lov för skyddande tak, varma jackor och filtar
Efter välkomstdrinken flyttade vi in där jag hade dukat upp en buffé med bl.a. kycklingsallad, kallskuret kött, tomat-och hallonsallad, laponiabröd, basilikapotatis och risonisallad. En utförlig meny kommer imorgon. Perfekt jobb i soffan samtidigt som man tittar på prinsbröllopet.

torsdag 11 juni 2015

Festdag på gång

Nu sitter ligger jag i soffan och väntar på att få hämta Olivia från kvällens festligheter. Skolan hon går på har som tradition att det anordnas en obligatorisk avslutningsfest för avgångsklasserna och sen måste föräldrarna hämta hem sina barn när festen är slut. Allt för att motverka att de drar ut på stan och ränner.

Jag tycker det är en riktigt bra tradition trots att det innebär att jag måste hålla mig vaken långt efter att min sovklocka har ringt.

Ett litet axplock av vad jag har gjort i dag.

Innan jag däckade i soffan var jag i köket mest hela dan för att förbereda så mycket som möjligt inför i morgon. Det blev så mysigt som jag hoppades på - jag hackade, skar, blandade, kokade, fixade, dukade och kände mig inte det minsta stressad. Hoppas det fortsätter lika lugnt i morgon.

Morgondagen börjar klockan åtta i Idas klassrum med fika innan vi promenerar till kyrkan där hennes avslutning börjar 9.45. Sen blir vi sittande i kyrkan några timmar eftersom Isaks avslutning börjar elva och Olivias klockan tolv. Sen fortsätter vi festligheterna hemma med lunch och tårta innan vi dukar fram examensbuffén. Håll tummarna för att vi får sol, lä och helt underbart väder.

Idas dressing

Ida kom hem en dag förra vecka och var väldigt bestämd att vi skulle äta hamburgare till middag. Jag förstod inte riktigt varför men till slut visade det sig att hon ville göra dressing. En dressing som hennes kompis pappa hade gjort en gång. Vi hade inga hamburgare men jag lyckades övertyga henne om att man kan ha dressing på varm korv också. Till slut nöjde hon sig med det och började plocka fram ingredienserna som hon behövde till dressingen.

Duktig tjej som fixade detta helt själv!

Mycket ketchup är gott...
Majonnäs ska det också vara...
Tillsätt senap o bostongurka och blanda runt.
Gott på korv
Mums vad gott med egengjord dressing

onsdag 10 juni 2015

Grill, rosé och semester

Vid två-tiden stämplade jag ut för sista gången på mitt nuvarande jobb och lämnade ett regnigt Boden. När jag kom till Luleå sken solen (som vanligt :) ) och det var riktigt varmt och skönt. Jag började planera för en grillmiddag med rosévin på altan och sen en härlig, solig och varm kväll. Men de planerna fick jag dock strunta i när det blåste upp till storm, blev kallt och tråkigt. Men grillmiddagen och rosévinet struntade jag inte i.


Nu ska jag vila resten av kvällen så jag är riktigt pigg i morgon då mycket står på agendan. Jag ska duka, pynta, laga mat, baka, städa, fixa presenter och komplettera lite till barnens examenskläder. En himla rolig dag hoppas jag på, bara jag lyckas hålla mig lugn och inte bli alltför stressad. Inga störningsmoment tack! Jag ska stiga upp tidigt och följa Ida till skolan och sen har jag många timmar på mig innan det är kväll.

Kebabkrydda

Om några timmar börjar min semester! 
Så härligt och skönt det ska bli, fast än dröjer det en dryg vecka tills jag är ledig. Den här veckan är det fullt upp med Olivias examensfest och nästa vecka ska allt fixas inför vår Mallorcaresa och husutlåning. Men på midsommarafton då blir det semester och ledigt. Alldeles strax ska jag sätta mig i bilen för att åka till jobbet i Boden för sista gången. Nästa gång jag ska på jobbet då cyklar jag. Vet ni hur skönt det ska bli?!

Jag fortsätter skaffa pluspoäng från barnen genom att göra god mat. I söndags var det dags för kycklingkebab med egengjord kebabkrydda.


Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Använd 3 msk till 1 kg kycklingfilé eller kebabkött.
Glöm inte att salta också.

God och stark kebabkrydda som jag ofta gör dubbel sats av så att jag har färdigblandat till nästa gång vi ska äta kebab.

Vi köper ofta Libabröd till det här. Har ni provat det? Det är mycket godare än de mjuka tortillabröden man använder till tacos. De är färska och mycket godare. Vi köper dem på Willys men nån gång har jag sett dem på Ica Maxi också.

Libabröd fyllt med grönsaker, kycklingkebab och kebabdressing
Färdigkryddad och stekt kyckling