Nu ska jag vila resten av kvällen så jag är riktigt pigg i morgon då mycket står på agendan. Jag ska duka, pynta, laga mat, baka, städa, fixa presenter och komplettera lite till barnens examenskläder. En himla rolig dag hoppas jag på, bara jag lyckas hålla mig lugn och inte bli alltför stressad. Inga störningsmoment tack! Jag ska stiga upp tidigt och följa Ida till skolan och sen har jag många timmar på mig innan det är kväll.
onsdag 10 juni 2015
Grill, rosé och semester
Vid två-tiden stämplade jag ut för sista gången på mitt nuvarande jobb och lämnade ett regnigt Boden. När jag kom till Luleå sken solen (som vanligt :) ) och det var riktigt varmt och skönt. Jag började planera för en grillmiddag med rosévin på altan och sen en härlig, solig och varm kväll. Men de planerna fick jag dock strunta i när det blåste upp till storm, blev kallt och tråkigt. Men grillmiddagen och rosévinet struntade jag inte i.
Kebabkrydda
Om några timmar börjar min semester!
Så härligt och skönt det ska bli, fast än dröjer det en dryg vecka tills jag är ledig. Den här veckan är det fullt upp med Olivias examensfest och nästa vecka ska allt fixas inför vår Mallorcaresa och husutlåning. Men på midsommarafton då blir det semester och ledigt. Alldeles strax ska jag sätta mig i bilen för att åka till jobbet i Boden för sista gången. Nästa gång jag ska på jobbet då cyklar jag. Vet ni hur skönt det ska bli?!Jag fortsätter skaffa pluspoäng från barnen genom att göra god mat. I söndags var det dags för kycklingkebab med egengjord kebabkrydda.
Kebabkrydda
2 msk spiskummin
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
Blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.
Använd 3 msk till 1 kg kycklingfilé eller kebabkött.
Glöm inte att salta också.
God och stark kebabkrydda som jag ofta gör dubbel sats av så att jag har färdigblandat till nästa gång vi ska äta kebab.
Vi köper ofta Libabröd till det här. Har ni provat det? Det är mycket godare än de mjuka tortillabröden man använder till tacos. De är färska och mycket godare. Vi köper dem på Willys men nån gång har jag sett dem på Ica Maxi också.
Libabröd fyllt med grönsaker, kycklingkebab och kebabdressing |
Färdigkryddad och stekt kyckling |
tisdag 9 juni 2015
Städdag = hämtmat
I dag fanns det inte tid för matlagning så vi lyxade till det med en kebabpizza till middag. Istället för matlagning ska vi storstäda övervåningen. Inte lika kul men nödvändigt. På fredag är det dags för Olivias examensfest och då vill vi ha fint. Tyvärr ser det ju inte ut som att det kan bli en utefest, vädret tvingar oss nog till att vara inne.
Jag smet hem lite drygt en timme tidigare från jobbet och hann då vila på soffan i 5 minuter innan maten så nu orkar jag vara vaken (och städa) länge i kväll. Så himla skönt det var att få slumra lite.
Imorgon är det sista da'n på jobbet och sen ska jag vara ledig i två månader. Underbart! Undra hur det ska firas? På något sätt måste det firas för man måste ta varje tillfälle i akt att få fira - stort som smått.
Imorgon är det sista da'n på jobbet och sen ska jag vara ledig i två månader. Underbart! Undra hur det ska firas? På något sätt måste det firas för man måste ta varje tillfälle i akt att få fira - stort som smått.
måndag 8 juni 2015
Nedräkning
Nu har nedräkningen börjat på allvar!
Ni som följer min blogg har nog märkt att jag har jobbat för mycket, gnällt för mycket och varit hemma alldeles för lite. Jag hatar att gnälla så nu har jag sett till att göra något åt problemet istället. Jag har sagt upp mig från jobbet och efter en lång sommarledighet börjar jag i augusti att jobba i Luleå igen och slipper därmed pendlingen.
Idag bjöd jag på avskedsfika för det är faktiskt bara två dagar kvar att arbeta i Boden. Jippi! Inte helt överraskande var det rabarberpaj jag bjöd på. Tredje pajen på fyra dagar. Den här veckan är det full fokus på skolavslutningen och Olivias examensfest men sen ska jag ta det
söndag 7 juni 2015
Rabarberpaj till många
I fredags bjöd jag gamla...och nya kolleger på rabarberpaj med smak av kanel och kokos och fick så mycket beröm så igår när vi skulle på grillfest hos grannen gjorde jag en ny stor paj och tog med mig som efterrätt. Paj är perfekt att göra till många för det blir inte mycket mer jobb och utseendet på en paj är inte så viktig. Värre vore det om man skulle göra bakelser till många :)
Det är så enkelt att göra paj när man smälter smöret och bara behöver blanda ihop med en slev. När man blandar i hårt eller rumsvarmt smör till en smulig deg tar det mycket längre tid och är mycket krångligare och grisigare. Det här sättet däremot med smält smör är helt i min smak.
Jag använde en mellanvariant av ugnsform, inte ugnens långpanna och inte en liten, utan Ikeas rostfria med ett medföljande galler (som jag inte använder när jag gör paj :) ) Jag tror att många kök har just den formen i nån låda eller något skåp.
Halverar man receptet så blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men onödigt att göra en sån liten när pajen är så god :)
Rabarberpaj till många
1 kg rabarber
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
Pajsmet/deg
300 gram smör
2 dl socker
3 dl kokos
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
Skär rabarbern och blanda med socker, potatismjöl och kanel.
Smörj en ungsform med lite smör. Täck botten med ett lager rabarber.
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ner smöret.
Strö smeten över rabarbern och grädda pajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan servering.
Det är så enkelt att göra paj när man smälter smöret och bara behöver blanda ihop med en slev. När man blandar i hårt eller rumsvarmt smör till en smulig deg tar det mycket längre tid och är mycket krångligare och grisigare. Det här sättet däremot med smält smör är helt i min smak.
Jag använde en mellanvariant av ugnsform, inte ugnens långpanna och inte en liten, utan Ikeas rostfria med ett medföljande galler (som jag inte använder när jag gör paj :) ) Jag tror att många kök har just den formen i nån låda eller något skåp.
Halverar man receptet så blir det perfekt till en vanlig rund pajform. Men onödigt att göra en sån liten när pajen är så god :)
Felnavigerat
Har det inte regnat lite för mycket nu?
I morse promenerade en and förbi ute på gatan istället för att vara nere i vattnet och då kändes det verkligen som att nu får det vara nog med vatten här hos oss.Rosévinet med den snygga etiketten
Rosésäsongen invigdes med det goda vinet med den snygga etiketten - Petite Faiblesse Rosé, som finns i Systembolagets beställningssortiment. Visst kommer ni ihåg det vita vinet med lika snygg etikett? Här kan ni se det. Etiketten föreställer den unga fransyskan Collette som njuter av livet till fullo. När hon minglar på modevisningar och möter nya bekantskaper i St Tropez, vill hon hänföras av dryck som tilltalar alla sinnen. Illustrationen av Collette är tecknad av modeillustratören Yoco Nagamiya från berömda Masa Mode Academy of Art i Japan.
Och inget vintips utan lite fakta: Petite Faiblesse Rosé är gjord på druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon och har liksom det vita vinet en lätt, aromatisk och fruktig stil. Det passar utmärkt som apéritif eller tillsammans med lättare tapas, sallader och asiatisk mat.
Ett gott fräscht vin som jag kommer dricka fler gånger i sommar. Både etiketten och den snygga färgen på vinet gör att det blir extra snyggt att ställa fram på bordet. Dricker ni rosévin på vintern? Inte jag, nån gång kanske det har hänt men det hör inte till vanligheten. Men på sommaren byter jag för det mesta ut rödvinet mot en glas rosé, som jag helst dricker på vår altan.
Igår hade jag en dag på vift med lite tid hemma och ännu mindre tid för bloggen. Men i dag blir det en dag hemma i köket för nu är det hög tid att baka och laga mat inför Olivias examensfest på fredag. Dessutom kommer jag tillbringa tid vid datorn och bloggen för jag har en massa att dela med mig av till er, t.ex. så ska ni få receptet på ännu en rabarberpaj som jag bjöd på, och fick beröm för, både i fredags och i går. Men nu ska det färdigjästa brödet in i ugnen.
Igår hade jag en dag på vift med lite tid hemma och ännu mindre tid för bloggen. Men i dag blir det en dag hemma i köket för nu är det hög tid att baka och laga mat inför Olivias examensfest på fredag. Dessutom kommer jag tillbringa tid vid datorn och bloggen för jag har en massa att dela med mig av till er, t.ex. så ska ni få receptet på ännu en rabarberpaj som jag bjöd på, och fick beröm för, både i fredags och i går. Men nu ska det färdigjästa brödet in i ugnen.
Ha en bra söndag så hörs vi lite senare!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)