Då är det söndagkväll och den här långhelgen är över. Fort var det gjort! Men snart är det helg igen och eftersom jag är ledig kommande fredag också har jag bara en 4-dagars-vecka framför mig. Med tanke på hur fort arbetsveckorna går lär det gå lite extra snabbt till veckan.
Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2,5 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten.
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Det här brödet blir verkligen luftigt och gott. Eftersom det bakas i långpanna förstår ni att det är enkelt att baka det också. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att slänga ner lite linfrön i degen också, tycker det är så gott i bröd.
Ett stort härligt bröd |
Degen blev perfekt. Det är inte ofta man lyckas så bra. |