söndag 17 maj 2015

Grahamsrutor

Då är det söndagkväll och den här långhelgen är över. Fort var det gjort! Men snart är det helg igen och eftersom jag är ledig kommande fredag också har jag bara en 4-dagars-vecka framför mig. Med tanke på hur fort arbetsveckorna går lär det gå lite extra snabbt till veckan.

Igår bakade jag ett lättbakat bröd i långpanna, så himla gott det var. Känns som det var evigheter sen jag bakade matbröd, så synd för det är ju så gott med nybakat..och hembakat.


Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2,5 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blir verkligen luftigt och gott. Eftersom det bakas i långpanna förstår ni att det är enkelt att baka det också. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att slänga ner lite linfrön i degen också, tycker det är så gott i bröd.

Ett stort härligt bröd
Degen blev perfekt. Det är inte ofta man lyckas så bra.

lördag 16 maj 2015

På grillen...

I morse sken solen och det såg så härligt ut men inte var det så mycket värme. Värme som vi nu längtar så mycket efter. När tror ni den kommer i år? Trots att det inte är sommar och varmt än så grillar vi så fort vi kan.

Så här i början av grillsäsongen vill man grilla allt och har svårt att bara grilla en eller två saker. Det finns ju så mycket gott att slänga på grillen.


I dag grillade vi förutom revbensspjäll även ostfyllda champinjoner, baconlindad halloumi, sparris och majskolvar. Mycket av det goda...


Ostfyllda champinjoner

champinjoner 
smaksatt färskost

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Fyll färskosten i champinjonhattarna. 
Grilla dem några minuter tills champinjonerna mjuknat något.



Baconlindad halloumi
1 paket halloumi
1 paket bacon

Dela halloumin i stavar och halvera baconskivorna.
Linda en halv baconskiva runt varje oststav.
Grilla tills baconet har fått fin färg.


Sparris
sparris
olivolja
örtsalt

Skär bort nedersta biten på sparrisen.
Lägg på ett fat, droppa över olivolja och salt.
Grilla några minuter.


Majskolvar
förkokta majskolvar
olivolja
örtsalt

Skär ev. majkolven i bitar.
Häll över olivolja och salta.
Grilla några minuter.

Kolasnittar

Efter de senaste dagarnas höstväder lyser solen äntligen igen. 
Det är lite moln på himlen men jag hoppas solen kan sick-sacka sig mellan dem hela dagen. Gårdagen försvann för mig pga migrän, i dag mår jag bättre igen men är fortfarande bitter över att jag gick miste om en ledig härlig dag. Jag får ta igen det ordentligt med de två dagar som återstår av helgen.

När pappa fyllde år fick han en bricka full med godsaker av oss, bl.a. fick han ett ölglas fullt med kolasnittar - en av hans favoritkakor. Prefekt present att ge bort eftersom de är så lättgjorda.


Kolasnittar
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.

En klassisk kaka som nog de flesta har smakat, eller hur? En seg-krispig kaka med kolasmak som går att varierar med olika smaksättningar, men här är originalet utan nymodigheter. Själv är jag mer förtjust i dajm-varianten.

Tidigare bakade jag ofta småkakor då de är så lätta att allergianpassa. De är oftast äggfria helt naturligt och om man byter ut smöret mot mjölkfritt margarin blir de även mjölkfria.

Skär längderna i sneda bitar när de fortfarande är lite varma.

Storhandling, cykelinköp, trädgårdsplanering (inte plantering), matbrödsbak, grillmiddag, svara på mejl, göra veckomatsedel och en massa annat tänker jag hinna med i dag. Vad tänker ni göra? Bäst att jag sätter igång nu om jag ska hinna allt jag vill. Hörs senare med något gott grilltillbehör.

fredag 15 maj 2015

DreamZebras Bed-in-a-box-madrass

I går öppnade jag äntligen min nya madrass som kom hemlevererad till dörren. Helt otroligt att en 180x200-cm-madrass ryms i en kartong som går att bära.

Madrassföretaget DreamZebra lanserades i Sverige under mars och den säljs för en fjärdedel av priset från liknande madrasser eftersom de har valt att sälja Zebramadrassen på nätet för att ta bort onödiga mellanhänder.

DreamZebras madrass levereras direkt hem till dörren vakuumförpackad i en låda på 106 x 53 cm, oavsett om madrassen är 180 eller 80 cm bred. När man sen packar upp madrassen utvecklas den till full storlek inom några minuter. Det var verkligen wow när man öppnade plasten, tyvärr är det svårt att fånga på film (men jag försökte).


DreamZebras erbjuder 10 års garanti och 40 dagars returrätt. Vid retur hämtar DreamZebra madrassen hemma hos kunden. Smidigt, eller hur? 

Just nu kan jag även erbjuda alla mina läsare en rabattkod som ger er 460 kr i rabatt om ni använder rabattkoden MATRODREAM. Rabattkoden gäller till 18 juni. 

Många dyra memoryskummadrasser är sköna men upplevs ofta som kompakta och varma, så är dock inte fallet med nylanserade sängmadrassen DreamZebra. Trots att Zebramadrassen är en memoryskummadrass, det vill säga att den anpassar sig efter kroppens konturer, har den förmågan att andas och håller användaren sval via madrassens unika treskiktskonstruktion. Det nedersta skumbasskiktet ger madrassen stadga och en slitstark bas medan det mellersta skiktets högkvalitativa memoryskum formar sig efter kroppens konturer. Det översta lagret som består av latexskum stödjer och avlägsnar inte bara tryck utan gör också att madrassen kan andas.

torsdag 14 maj 2015

Regn o rusk

Bra början på da'n med sovmorgon, mysbyxor och långfrukost. 
Bra slut på dagen med soffmys, te och ett varmt hus. 

Efter en fotbollsmatch i spöregn och snålblåst var jag rejält frusen när vi kom hem, trots att jag såg hela matchen från bilen. Det var perfekt läge på fotbollsplanen där man kunde parkera utanför staketet och ändå se hela planen perfekt. Där satt vi och såg en segermatch samtidigt som vi kunde småäta godis. Hade kunnat vara mycket värre….


När vi kom hem struntade vi i att grilla, istället stekte vi rödingen i stekpanna på spisen. Till det åt vi potatismos och sallad. Sen bänkade vi oss framför tv:n för att se hockeyn men det gick ju inte lika bra som fotbollen, tyvärr. De borde ha låtit Lule-målvakten Anders Nilsson stå från början så hade det nog gått bättre.


Snart ska jag gå och lägga mig i min nya säng med en madrass från Dream Zebra. Spännande att se hur jag sover i natt. Madrassen var vakuumförpackad och kom hemskickad i en kartong - Bed-in-a-box. Ni får mer info imorgon då ni även ska få se när jag öppnar paketet och madrassen utvecklas till full storlek på någon minut.

Varma räkor

10 timmars sömn!
Ja, det är vad jag har fixat i natt. Inte undra på att jag kände mig trött igår, jag låg nog lite minus på sömnkontot. Nu känner jag mig mycket piggare och gladare. Några timmar hemma i pyjamasbyxor gör nog det här till bästa dagen på länge. Sen i eftermiddag är det dags för årets första fotbollsmatch ute för Isak. Jag älskar att vara på hans fotbollsmatcher, synd bara att det är sånt skitväder ute.

Jag kom på att jag har fler recept som jag har glömt att ge er. Den här förrätten hade Leif fixat en fredag när jag kom hem sent från jobbet. Mysfredag!


Varma räkor
500 gram räkor med skal
2 st tomater
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
0,5 st litet äpple
1 st röd chilipeppar
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
1 nypa salt
2 msk färsk basilka strimlad
4 st skivor rostbröd

Skala räkorna. 
Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Tärna tomatköttet. S
kala och hacka lök, vitlök och äpple. 
Dela och kärna ur chilin fint.
Fräs lök, vitlök och chili i en stekpannan med olja utan att det tar färg. 
Lägg i tomater och äpple och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med salt och honung.
Lägg i räkorna och låt dem bli precis varma. 
Strö över strimlad basilika.
Servera räkröran till rostat bröd.

Leif var nog mest besviken av oss alla, för receptet han följde hette "Heta räkor" så han hade velat ha lite styrka i rätten. Men det var inte mycket hetta i detta, med lite chilipeppar eller chiliflakes fixar man snabbt det - om man vill. Jag tyckte det var gott (trots avsaknanden av hetta) och jag älskar att ha förrätt på fredagar. Den härliga fredagen blir ännu lite mer härlig.

onsdag 13 maj 2015

Varm brietårta med tomat och basilika

Så underbart med en 4-dagars-ledighet. 
Efter två intensiva arbetsdagar med bland annat 80 mil i bil och buss, obefintliga raster, möten med både trevliga och otrevliga personer och ha ätit i raketfart känns det extra skönt med ledighet, äta gott i lugn o ro och bara umgås med nära o kära på hemmaplan.

Kom precis på att jag har ju glömt att ge er alla recept från pappas 80-års-kalas. Här kommer en favorit som är så enkel att göra och som jag alltid får så mycket beröm för.



Varm brietårta med tomat och basilika
500 g brietårta
1 ask körsbärstomater
2 msk basilika
2 krm salt
2 krm socker
1 krm svartpeppar

Lägg brieosten i en form med lite kant.
Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.
Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.
Värm i 225 grader i 8-10 minuter.
Servera till kex, baguetter eller bara som den är.

Det här är ett perfekt tillbehör på ett buffébord eller till ostbrickan. Osten smälter och får en helt ljuvlig smak, mycket tack vare tomater och basilika. Dessutom blir det så vackert med den vita osten, de röda tomaterna och den gröna basilikan.

Smält brieost - så gott!
Den varma brieosten är ett perfekt tillbehör på ett buffébord bland mycket annat gott.