fredag 23 januari 2015

Tradition

En bra tradition ska inte brytas! 
Därför sitter jag här i soffan nyvaken och skriver till dig. Det är så skönt och mysigt att efter en god fredagsmiddag och lång arbetsvecka ligga och sova slumra i soffan medan Ida tittar på barn-tv. Nu orkar jag hålla mig vaken tills storbarnen kommer hem dessutom.

Dagen som började på bästa sätt, med sovmorgon, har fortsatt lika bra. På jobbet har jag inte bara haft möten utan även haft tid för lite eget arbete men framför allt hade jag en halvtimmes massage. Så underbart och precis vad mina axlar och min nacke behöver.

Ida njuter av fredagspopcorn och jag njuter av fredagsblommor.

Krossad potatis

God morgon! 
Den här fredagen har börjat på bästa sätt för vi har tagit lite sovmorgon och det är såå skönt. Att få ta det lugnt på morgon är det bästa jag vet, så jag steg upp nästan samma tid som vanligt bara för att kunna ta det riktigt lugnt innan stressen sätter igång. Jag har precis väckt Ida och hon äter lite frukost innan vi snart ska åka i väg till skola o jobb för sista gången den här veckan.
Hoppas ni också har fått en bra start på dagen. Vi hörs lite senare från tv-soffan!

Ett roligare alternativ till kokt potatis och ett fettsnålare och enklare alternativ till potatismos är detta enkla recept.


Krossad potatis
Skala potatisen.
Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet.
Krossa potatisen med en potatisstöt.
Strö över flingsalt och svartpeppar.

Vi skalar ofta potatisen innan vi kokar den för på så sätt att få barnen att äta lite mer potatis. Ofta är de så slöa så måste de skala den själv då skippar de att ta potatis. Det här var ett roligare alternativ till den kokta potatisen och inte mycket krångligare att göra (eftersom vi ändå skalar potatisen). När potatisen var färdigkokt tog jag potatisstöten ett par gånger för att krossa potatisen, kryddade lite och sen var det klart.

Jag serverade potatisen till stekt rödspätta och röd pestosås.

torsdag 22 januari 2015

Pannkaka med bacon

Nu är det redan torsdagkväll och då vet vi att imorgon är det f.r.e.d.a.g. Jag hann inte höra av mig till er igår och ge er detta pannkaksrecept för när pannkakan var färdiggräddad var jag tvungen att åka i väg på styrelsemöte med Astma- och Allergiföreningen. Jag hann inte ens äta en pannkaksbit, jag som har varit så sugen på pannkaka i flera veckor. Jag får nog se till att planera in en pannkaksdag snart igen.

För att få pannkakan lite mer matig är det enkelt att tillsätta ett paket bacon, som man först steker i småbitar i ugnsformen innan man häller på pannkakssmeten.


Pannkaka med bacon
1 pkt bacon
2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg

Dela bacon i småbitar och lägg i en liten ugnsform eller långpanna.
Stek i ugn ca 5-7 minuter på 225 grader.
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och äggen.
Håll smeten i den lilla långpannan över de stekta baconbitarna.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter tills pannkakan har "stannat" och fått fin färg.


Nästan hela formen gick åt på tre personer. Det måste väl vara ett gott betyg? Jag som åkte i väg på möte hann inte smaka mer än nån tugga, men det blev kvar en liten bit som jag hoppas hinna smaka i helgen. Det är så smidig mat att göra där logistiken är perfekt. Medan ugnen blir varm klipper man bacon i småbitar. Medan bacon steks i ugnen vispar man ihop smeten. Medan pannkakan gräddas dukar man.

Ska ni äta nå gott i helgen? Berätta gärna! Vi har inte planerat helgmaten än. Men jag vet så mycket som att imorgon blir det kyckling, för jag tog nyss upp ett paket kycklingfilé från frysen och lagt i kylen så hinner det tina tills imorgon.

tisdag 20 januari 2015

Ekologiska Boira'

Tänkte komma med ett vintips så här början av veckan. Så hinner ni fundera och planera eventuella inköp inför helgen. Själv har jag en liten flaska bubbel på kylning. För några år sedan fick man leta ett bra tag för att hitta goda ekologiska viner på Systembolaget. Men nu kommer nya viner hela tiden, som är både goda och ekologiska. Det gillar vi!


Det senaste röda ekologiska vinet jag har druckit är detta vin som har funnits på flaska ett tag, men som numera även finns på box. Jag (som tycker om genomtänkta detaljer) älskar handtaget på boxen. Så mycket snyggare än det traditionella plastbandet.



Boira’ Organic Sangiovese
Druva
100 % ekologiskt odlade Sangiovesedruvor från italienska Marche. 
Tillverkning
Druvorna har skördats varsamt och sedan jäst i temperaturkontrollerade tankar för att bevara den härliga frukten. Därefter har vinet lagrats i fyra månader på ekfat. 
Doft
Boira’ bjuder på en rik, bärig och ungdomlig doft med inslag av mogna körsbär, fat och örter. 
Smak
Smaken är bärig, lätt aromatisk med inslag av mörka körsbär och örter. 
Passar till
Vinet passar perfekt till pasta, smakrika vegetariska rätter och till lamm eller nötkött. Boira’ är också en passande middagspresent till den som värnar om natur och miljö. 

Nu har jag kommit med två vintips till er i januari. Förutom detta Boira' även Caravan Durif. Har ni något bra vintips till mig? Så kan ni gärna skriva en kommentar här, på Facebook eller på Instagram (@matro_sara), eller så kan ni mejla mig (mejladressen finns uppe till höger). Det finns så mycket vin, men alla är inte goda. Så ge mig era bästa tips!

måndag 19 januari 2015

Lasagnemiddag

Veckan är igång och kylan är tillbaka, brrr. 
Fast egentligen är det ju inte så jättekallt det är bara jag som är bortskämd med att det inte är kallare än minus 10 så ofta numera. Jag är så ovan att termometern visar tvåsiffrigt så jag börjar frysa bara jag ser temperaturen.


Dagens middag var en god och krämig men stark lasagne. Jag tror Leif tappade chilipepparburken i köttfärssåsen igår :) Men den var god trots det och det var så skönt att sätta sig o äta precis när jag kom innanför dörren. Eftersom jag inte var så jättesen hem från jobbet i dag så satt övriga familjen kvar dessutom.

Igår gjorde vi:
En stor sats köttfärssås.
Kokade bechamelsås på 1 liter mjölk.
Varvade lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås i en ugnsform.
Strödde på riven ost.
Satte folie över formen och ställde in formen i kylskåpet.
Idag:
Tillagade vi lasagnen i 200 grader i ca 45 minuter (det var en stor sats lasagne)
Sen åt vi en krämig lasagne tillsammans med råkostsallad.

söndag 18 januari 2015

Söndag i köket

Lite matförberedelser inför nästa vecka hann vi med trots att vi gjorde 
en del roligare, oplanerade, saker i dag också.


Jag började med att göra den goda och enkla råkostsalladen med en massa basilika i. Den klarar sig en vecka i kylskåp så det är perfekt att göra en stor sats och sen ta fram en lagom skål till varje måltid. Isak har börjat älska pizzasallad så jag hoppas jag kan lura honom att det här är en variant på det.

Fläskpannkaka är inplanerad till veckan och till det vill man ha lingonsylt och det hade vi inte mycket kvar av. Så självklart kokade jag en omgång sylt i dag också. Så skönt att ha frysen full med lingon för det finns inte mycket som är enklare att göra en lingonsylt och den hemmagjorda är ju så mycket godare än den köpta.

Imorgon blir det lasagne till middag. Och gissa vad?! Vi förberedde den redan idag :) Så behöver vi bara ställa in den i ugnen ungefär en halvtimme imorgon när vi kommer hem trötta och hungriga. 


Förutom allt matfix inför kommande vecka ordnade vi också dagens middag som blev 
stekt rödspätta, krossad potatis och röd pestosås.

Men nu är det tv, soffa och te som gäller!

Baconfylld Bergis

Då är helgens sista dag här och vår agenda för dagen är klar - jobba vid datorn, tvätta kläder och förbereda mat till den kommande veckan. Det är så skönt att bara behöva värma på maten när alla kommer hem hungriga och trötta. En del maträtter, t.ex. grytor blir ju dessutom godare om de får stå någon dag. Jag ska göra en råkostsallad också, finns inget bättre att ha i kylskåpet under arbetsveckorna. Så smidigt att fylla en lite låda och ta med till lunchen på jobbet och/eller fylla en skål när det är dags för middag.

Gårdagens middag blev en typisk fredagmiddag, enligt mig, trots att det var lördag :)


Baconfylld Bergis
1 Bergis eller annan långfranska
1-2 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 stor morot
4 dl (2 små burkar) crème fraiche mexican chili
1 stor tomat
riven ost.

Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Stek bacon och dela i småbitar. Jag steker så klart i ugnen.
Skölj och skär paprikan i småbitar och stek den litegrann.
Skala och riv moroten grovt, tillsätt till det övriga.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från Bergisen.
Gröp ur Bergisen så att du har kvar ett skal.
Fyll hålet med baconröra.
Skiva tomaten och lägg på röran.
Strö över ost.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt Bergisen.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera.


Som ni ser här ovanför så gick brödet sönder lite och fyllningen rann ut på ena sidan. Om ni tittar på sista bilden ser ni hur det såg ut på andra sidan - inte en droppe utanför brödet.

Det var en riktigt god fyllning som jag kommer använda mig av fler gånger. Det här är ett roligare sätt att tillaga och servera varma mackor. Men eftersom det var svårt att skära upp fina skivor så provar jag nog att använda småfrallor nästa gång. Men gör på samma sätt, dvs gröper ur, fyller och gratinerar och sen får var och en sin egna fyllda fralla och ingen behöver försöka skära fina skivor. (Eller så köper jag en bättre kniv)

Skär av locket och gröp ur
Fyll med en god fyllning
Lägg på tomater och ost
Lägg på locket
20 min i 200 grader och ni har en god middag