måndag 19 januari 2015

Lasagnemiddag

Veckan är igång och kylan är tillbaka, brrr. 
Fast egentligen är det ju inte så jättekallt det är bara jag som är bortskämd med att det inte är kallare än minus 10 så ofta numera. Jag är så ovan att termometern visar tvåsiffrigt så jag börjar frysa bara jag ser temperaturen.


Dagens middag var en god och krämig men stark lasagne. Jag tror Leif tappade chilipepparburken i köttfärssåsen igår :) Men den var god trots det och det var så skönt att sätta sig o äta precis när jag kom innanför dörren. Eftersom jag inte var så jättesen hem från jobbet i dag så satt övriga familjen kvar dessutom.

Igår gjorde vi:
En stor sats köttfärssås.
Kokade bechamelsås på 1 liter mjölk.
Varvade lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås i en ugnsform.
Strödde på riven ost.
Satte folie över formen och ställde in formen i kylskåpet.
Idag:
Tillagade vi lasagnen i 200 grader i ca 45 minuter (det var en stor sats lasagne)
Sen åt vi en krämig lasagne tillsammans med råkostsallad.

söndag 18 januari 2015

Söndag i köket

Lite matförberedelser inför nästa vecka hann vi med trots att vi gjorde 
en del roligare, oplanerade, saker i dag också.


Jag började med att göra den goda och enkla råkostsalladen med en massa basilika i. Den klarar sig en vecka i kylskåp så det är perfekt att göra en stor sats och sen ta fram en lagom skål till varje måltid. Isak har börjat älska pizzasallad så jag hoppas jag kan lura honom att det här är en variant på det.

Fläskpannkaka är inplanerad till veckan och till det vill man ha lingonsylt och det hade vi inte mycket kvar av. Så självklart kokade jag en omgång sylt i dag också. Så skönt att ha frysen full med lingon för det finns inte mycket som är enklare att göra en lingonsylt och den hemmagjorda är ju så mycket godare än den köpta.

Imorgon blir det lasagne till middag. Och gissa vad?! Vi förberedde den redan idag :) Så behöver vi bara ställa in den i ugnen ungefär en halvtimme imorgon när vi kommer hem trötta och hungriga. 


Förutom allt matfix inför kommande vecka ordnade vi också dagens middag som blev 
stekt rödspätta, krossad potatis och röd pestosås.

Men nu är det tv, soffa och te som gäller!

Baconfylld Bergis

Då är helgens sista dag här och vår agenda för dagen är klar - jobba vid datorn, tvätta kläder och förbereda mat till den kommande veckan. Det är så skönt att bara behöva värma på maten när alla kommer hem hungriga och trötta. En del maträtter, t.ex. grytor blir ju dessutom godare om de får stå någon dag. Jag ska göra en råkostsallad också, finns inget bättre att ha i kylskåpet under arbetsveckorna. Så smidigt att fylla en lite låda och ta med till lunchen på jobbet och/eller fylla en skål när det är dags för middag.

Gårdagens middag blev en typisk fredagmiddag, enligt mig, trots att det var lördag :)


Baconfylld Bergis
1 Bergis eller annan långfranska
1-2 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 stor morot
4 dl (2 små burkar) crème fraiche mexican chili
1 stor tomat
riven ost.

Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Stek bacon och dela i småbitar. Jag steker så klart i ugnen.
Skölj och skär paprikan i småbitar och stek den litegrann.
Skala och riv moroten grovt, tillsätt till det övriga.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från Bergisen.
Gröp ur Bergisen så att du har kvar ett skal.
Fyll hålet med baconröra.
Skiva tomaten och lägg på röran.
Strö över ost.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt Bergisen.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera.


Som ni ser här ovanför så gick brödet sönder lite och fyllningen rann ut på ena sidan. Om ni tittar på sista bilden ser ni hur det såg ut på andra sidan - inte en droppe utanför brödet.

Det var en riktigt god fyllning som jag kommer använda mig av fler gånger. Det här är ett roligare sätt att tillaga och servera varma mackor. Men eftersom det var svårt att skära upp fina skivor så provar jag nog att använda småfrallor nästa gång. Men gör på samma sätt, dvs gröper ur, fyller och gratinerar och sen får var och en sin egna fyllda fralla och ingen behöver försöka skära fina skivor. (Eller så köper jag en bättre kniv)

Skär av locket och gröp ur
Fyll med en god fyllning
Lägg på tomater och ost
Lägg på locket
20 min i 200 grader och ni har en god middag

lördag 17 januari 2015

Kvällslugn

Efter en dag full med jobb av olika slag har vi nu slagit oss ner i soffan för att se nån deckare, polisserie eller liknande. Så skönt att på kvällen tända några ljus, koka en kopp te och sen sitta i soffan och "dum-se" på tv utan att behöva tänka :)

Dagens middag blev Baconfylld Bergis som vi åt efter hockeymatchen som slutade med Lule-vinst. Jag gjorde en god chilistark röra med bacon, purjo, morötter och paprika som jag fyllde i en långfranska (Bergis) och sen gratinerade i ugn. Det blev inte så vackert som jag hade hoppats, men det blev riktigt gott och det är ju det viktiga (trots att jag är en matbloggare och vill kunna ta fina kort).


Klockan är snart tio på kvällen och Ida verkar inte ens ha börjat tänka på att det är dags att sova. När jag säger att hon borde sova svarar hon"Vet du hur ofta jag måste stiga upp tidigt? Det behöver jag inte i morgon" och det har hon ju rätt i vår lilla tonåring som älskar att vara vaken sent och sen ha sovmorgon dagen efter.

Guacamole

Vårt rensa-i-röran-projekt fortsätter och vi är riktigt duktiga tycker jag. Vi har bestämt oss för att varje vecka slänga, ge bort eller sälja minst en kartong med saker vi inte använder och än så länge håller vi det med råge. Känns så skönt! Nu har jag gjort dagens pass i förrådet så nu är det dags för Idas rum där vi ska rensa, städa och möblera om. Men först lite lunch...

I går hade vi taco-fredag, som vanliga familjer som Ida brukar säga. I min taco hade jag isbergssallad, gurka, köttfärs, tacosalsa, majs, tomat och guacamole. Det är det minsta som jag måste ha, ibland lyxar jag till det med lite mer godsaker, så som anans, banan och/eller purjolök.


Guacamole
avokado
crème fraiche
örtsalt

Mosa avokadon tillsammans med crème fraiche.
Krydda med örtsalt.

Så här gjorde jag min guacamole igår och oftast blir det den här varianten. Avokado är så gott i sig så det är dumt att blanda ner för mycket som tar bort för mycket av den underbara avokado-smaken. Men ibland pressar jag ner lite vitlök och/eller blandar ner lite tacosalsa.

fredag 16 januari 2015

Popcorn-mys

Är det fredagsmys hos er också?

Efter en tacomiddag sitter vi nu i tv-soffan och ser Fångarna på fortet, eller Ida ser det medan jag är vid datorn och Leif vid iPaden. Familjemys :) Isak som har varit på bio kom precis hem och äter lite tacorester och för ovanlighetens skull tänker han stanna hemma sen trots att det är fredag. Som den hönsmamma jag är älskar jag när barnen är hemma.


Sitta i soffan med nattlinne och äta popcorn. Kan det bli mysigare? Inte enligt Ida! Det här är fredagsmys på hög nivå. Och så härligt med en lugn stund tillsammans efter en hektisk vecka där man knappt hinner sitta ner tillsammans.

Visst har jag hittat fina popcorn-muggar? Både jag och barnen älskar dem. Popcornen blir lite godare när man serverar dem i muggarna.


Älskar ni fredagkvällar? Det är ingen hemlighet att jag älskar dem. Vetskapen om att jag nu får sova och ta det lugnt två morgnar på raken gör att jag ler med hela kroppen. Det är så underbart och bästa känslan som finns.

torsdag 15 januari 2015

Potatismos och korv

I dag åt vi nå riktig gott - stekt falukorv med potatismos. Jag tycker det är såå gott men vi äter det alltför sällan och det skyller jag på barnen :) De tycker inte om potatismos och för enkelhetens skull för att slippa gnället gör vi då oftast makaroner istället när det är dags för stekt falukorv. Men i dag var det äntligen dags igen för potatismos (vi hade makaron-rester som barnen fick värma om de ville).

Hur gör ni potatismos? Så här gör jag!


Potatismos
potatis
smör
mjölk
salt
vitpeppar

Skala, ev. halvera och koka potatisen tills den är mjuk.
Häll bort vattnet.
Mosa potatisen med en potatisstöt eller press.
Sätt i en stor klick smör, rör runt tills smöret smält.
Häll i mjölk tills det blir en bra konsistens.
Krydda med salt och vitpeppar.
Vispa ev. med elvisp för att få moset extra lent, men akta så att det inte blir klister.

Oftast, nästan jämt, använder jag svartpeppar men till potatismos är det viktigt att det är vitpeppar. Då blir det godast. Vissa använder grädde men det har jag aldrig gjort, dessutom har man ju inte alltid grädde hemma så jag tycker det är bättre att använda smör och mjölk.

Nu är det dags att stänga ner den här datorn och öppna jobb-datorn för några timmars kvällsjobb. Bland annat har jag flera användarhandledningar för det nya systemet att läsa och kommentera. Tur att jag slumrade några minuter i soffan efter middan för annars hade jag nog somnat mitt i läsandet.