Inte har ni väl avgett något nyårslöfte om att ni ska sluta äta godis? Bra! För då kan ni göra dessa godbitar till trettonhelgen som snart är här.
Chokladkola
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
1.5 msk vaniljsocker
0.5 dl kakao
Mät upp smör, socker, grädde, sirap, vaniljsocker och kakao i kastrullen.
Smält och blanda på högsta värme och rör om tills det kokar upp.
Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om.
Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor.
Häll smeten i en form ca 16x20 cm eller i små knäck- eller ischokladsformar.
Låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Om du har hällt smeten i en form:
Skär i bitar med vass kniv.
Linda in bitarna i smörpapper eller plastfolie.
Oväntat god chokladsmak trots att kolan inte innehåller choklad utan bara kakao. Jag som älskar choklad men inte är så mycket för vanligt knäck tycker att det här blev en kanongod variant på knäck och kommer göra den nästa jul också. Jag kokar kolan till 123-124 grader och tycker att det blir perfekt.
Ida, som precis hade ätit blåbär, älskade också chokladkolan |