tisdag 23 december 2014

Sparrissoppa

Nu är det slutspurten som gäller! 
Några julklappar kvar att inhandlas, julaftonsefterrätten ska bakas, sista sillen ska läggas in, skinkan ska stekas och griljeras, golven ska skuras, borden ska dukas, men först ett sväng till jobbet i några timmar. Jag hoppas jag kan sluta till lunch för att sen göra ett jobb-ryck hemma för att vara klar lagom till middagen och sen kunna sitta i soffan och äta julgodis resten av kvällen. Vi får väl se om jag lyckas! Jag hoppas även att skinkan är färdigstekt och griljerad lagom till middagen så vi får en riktig smarrig, härlig macka med ljummen skinka och äppelmos. Julens bästa skinkmacka!

Jag tycker det är perfekt med soppor till förrätt så i lördags bjöd jag på denna sparrissoppa innan det var dags för Kyckling- spenat- och pastagratängen, som jag serverade till varmrätt.


Sparrissoppa 6 förrättsportioner
3 msk konc kycklingfond
1 dl vitt vin 
5 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche
2 paket tinad fryst sparris (à 200 g)

Koka upp kycklingfond, vin och vatten. 
Låt sjuda i 7-8 minuter. 
Vispa i crème fraichen.
Skär sparrisen i bitar och spara sparristopparna vid sidan. 
Lägg sparrisbitarna i soppan, koka upp. 
Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer. 
Smaka av med salt och peppar.
Fördela sparristopparna i djupa skålar. 
Häll över den varma soppan. 

En riktig god soppa som jag tänker göra fler gånger. Vinet gör att soppan blir lite syrlig, som jag vet att vissa inte tycker om, men jag tycker det blir en riktig god smak. Mina gäster sa att det var en god soppa, vet dock inte om de var ärliga eller bara snälla :)


Det är gott att servera nån sorts bröd till soppan, i lördags blev det ost- och basilikastjärnor, dvs jag tryckte ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform, sen bredde jag på philadelphiaost och torkad basilika.

Jag la sparrisknopparna i tallriken och tog kort innan gästerna kom. Sen när jag hade hällt i soppan glömde jag så klart att ta ytterligare kort. Vilken tur att jag hade kvar lite soppa till dagen efter så ni fick se en bild på soppan också :)

måndag 22 december 2014

Pastagratäng med kyckling, spenat och ricotta

Måndagmorgon, huset är tyst, alla sover och jag har smugit mig upp för att åka i väg till jobbet. Men passar först på att njuta av tystheten och lugnet med lite tända ljus, en kopp te och en frukostmacka. Nu när jag inte får vara ledig och ha sovmorgon gäller det att göra det bästa av situationen.

Jag bjöd mina tjejkompisar på en god och enkel pastagratäng i lördags. De verkade, tack o lov, tycka om den - Vilken tur! Jag blev lite orolig när jag förberedde maten - Tänk om de inte tycker om spenat! Hade inte varit kul om de inte hade gjort det. Isak hade nog svimmat om han hade behövt äta :)


Pastagratäng med kyckling, spenat och ricotta
700 g kycklingfilé
salt o peppar
500 g pasta, penne
450 g bladspenat
vitlök
250 g ricottaost
2,5 dl pastavatten
soltorkade tomater
2 dl riven västerbottensost

Stek kycklingköttet i smör tills det fått fin färg och är genomstekt. Salta och peppra
Koka pasta i lättsaltat vatten. 
Blanda ner den frysta spenaten när någon minut återstår. 
Häll av det mesta av vattnet, spara 2-3 dl i botten av kastrullen.
Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
Blanda ner kyckling, soltorkade tomater och ricottaost i pastan. 
Rör om och fördela den i en smord ugnssäker form. 
Strö över västerbottensost.
Gratinera mitt i ugnen i 225° ca 15 min. 

En maträtt helt i min smak! Många favoritsmaker i en maträtt som man kan förbereda innan gästerna kommer för att sen göra klart i ugnen medan man äter förrätt. Kan knappt bli bättre! Olivia och jag som älskar spenat älskade så klart det här, men jag tror inte man ska bjuda den till någon som inte tycker om spenat för det blir inte lätt att peta bort allt grönt :)

söndag 21 december 2014

Söndagkväll

Är det fler än jag som sitter med söndagsångest och inte vill att helgen ska ta slut?
Jag är inte lite avundsjuk på alla som nu har börjat sin julledighet och får ha sovmorgon, mysfrukostar och pyssla på hemma. Allt sånt som jag älskar.

I morse gravade vi lax på två olika sätt och förberedde sillen som ska läggas in i morgon men så mycket mer har vi inte hunnit med i köket för strax efter lunch var Leif tvungen att åka o hämta vår beställda halva gris. Så då var vi tvungna att börja skära, mala, paketera och väga kött. Inte det jag ville syssla med så här några dagar före jul. När allt kött låg i frysen började vi med dagens middag som var vår goda chili-pulled pork med pommes frites, sallad, gurka, tomat, rödlök och orientdressing.


Vi brukar göra jättemycket julgodis men i år har det inte blivit många sorter pga tidsbrist. Men för vår hälsas skull kanske det är lika bra - "inget ont som inte har nå gott med sig".

Nu ska matlådan fixas i ordning, kläder plockas fram och arbetsväskan packas. Suck!

3-rättersmiddag med färskost-tema

Tre dagar till julafton! Hinner ni klart? Kommer ni ihåg att njuta?
I dag ska laxen gravas, sillinläggningarna förberedas, knäcken kokas och sista finslipningen på julmenyn göras. I kväll får vi även årets julskinka levererad som ska ligga i saltlag fram till tisdag då den ska ugnsstekas. Längtar redan till kvällsmackan på tisdag.

I går tog jag en paus från julförberedelserna och hade en mysig kväll med två barndomskompisar. Vi åt, drack och surrade i flera timmar. En perfekt lördagkväll mitt i julstressen.


3-rättersmiddag med färskost-tema
Förrätt
Sparrissoppa med oststjärnor
Varmrätt
Kyckling-, spenat och pastagratäng med ricotta
Efterrätt
Blodapelsincheesecake med philadelphiaost
Omnom-choklad

Pastgratängen innehöll ricotta-ost och cheesecaken philadelhiaost, så då kändes det som att jag var tvungen att komma på nånting med färskost till förrätt också. Snabbt och enkelt gjorde jag då oststjärnor till soppan och mitt färskosttema var fött :)

Nu ska fjärde ljuset tändas (igen, för vi tjuvstartade redan i fredags), frukosten dukas fram och söndagen kan ta fart. Kom precis på att jag har ju inte planerat nån middag till i kväll. Det har varit fullt fokus på julbordet och gårdagens tjejmiddag. Hmmm undra vad vi är sugna på?

lördag 20 december 2014

Jullimpa

Oj vad det har snöat! 
Igår morse var det is och mörkt ute och nu är det vitt, ljust och vackert. Ser ut som att det kommer bli en vit jul även i år, jag hann bli lite orolig. Nu hoppas vi att den här snön inte regnar bort utan får ligga kvar till april då det kan få börja tina och bli vår. Nu ska jag duka fram en härlig helgfrukost och sen ska jag börja förbereda kvällens tjejmiddagsmat. För i kväll ska det drickas bubbel och surras, ska försöka fixa nå gott att äta också - hoppas jag lyckas.

Sen några år tillbaka finns den här limpan alltid på vårt julbord. Igår fick jag äntligen tid att baka dem.


Söt jullimpa
100 g jäst
5 dl mjölk
2 dl mörk sirap
1 dl apelsinmarmelad
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite mjölk i bunken och rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner resten av mjölken, sirap och marmelad.
Arbeta in rågsikten och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om det behövs.
Dela degen och forma tre limpor. 
Lägg dem på plåt med bakpapper och skär några snitt i varje limpa.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 min.

I originalreceptet var det halv sats och man gjorde två limpor men de blev så små så numera gör jag som detta recept så jag får tre lagom stora limpor. Det blir en söt limpa och det blir så gott på julbordet till allt det salta. Men det är inget man vill äta varje dag.

Har ni några nya traditioner kring jul? Eller har ni "ärvt" alla era traditioner från era föräldrar och er partners uppväxt och föräldrar?

Godast nybakad med ost!

fredag 19 december 2014

Mör och god fredagsmiddag

Fredagkväll och jag sitter och skriver till dig som vanligt. Men nu är det inget Idol på tv som vi är vana vid, nu sitter jag istället och ser en spännande handbollsmatch. Barnen kom hem glada från skolan för nu har det en lång härlig julledighet framför sig med sovmorgon varje dag. De har blivit riktiga tonåringar som vill vara uppe sent om nätterna och sen sova till lunch minst. Det trodde jag inte för tio-femton år sedan då de väckte mig alldeles för tidigt varje morgon.

Dagens mysiga fredagsmiddag blev älgfransyska, klyftpotatis, ugnsrostade grönsaker, färsk spenat och tomat-o-basilika-crème-fraiche. Det bästa med middagen var dock att hela familjen var samlad och åt middag tillsammans, det händer inte ofta nu för tiden. Men när det väl händer då känns det som fest!


Som vanligt fick älgsteken stekas på låg värme (100 grader) i ugnen, 
på så sätt förvandlas även de lite sämre bitarna till det allra möraste köttet. 

Känns som en riktig fredagkväll då man knappt orkar hålla upp ögonen trots att klockan inte har passerat 22. Men än är det ett bra tag kvar tills barnen kommer hem och jag kan gå och lägga mig. Det är nog dags för en kopp te som förhoppningsvis gör mig lite piggare.

work@home

Tänk vad lite som behövs för att humöret åter igen ska vara på topp och för att jag ska må bättre. Allt jobb denna, i vanliga fall, mysiga julmånad gjorde att jag inte mådde bra varken i kropp eller själ. Men efter att ha jobbat hemma igårkväll och idag på förmiddagen och sen fått baka och mysa hemma gör att jag nu känner med gladare och friskare. Jag har ett enormt sömnbehov och får jag inte mina timmar blir jag allt som oftast förkyld. Det gäller att lyssna på sin kropp och det gjorde jag i dag!


Hemmajobbet gjorde att jag äntligen hann baka mina söta och goda jullimpor. De är som godast nybakade fortfarande lite varma med en massa ost på. Mmmmmm. Att sen äta dem med en kopp te sittande i soffan med en massa tända ljus i rummet medan snön faller ute är mys på hög nivå och gör mig gott.

Snart är det slut på soffmyset och jag ska jobba undan det sista innan vi ska sätta igång med fredagsmyset som består av god mat, gott vin och bästa sällskapet i ett nystädat och julpyntat hem.