söndag 21 december 2014

Söndagkväll

Är det fler än jag som sitter med söndagsångest och inte vill att helgen ska ta slut?
Jag är inte lite avundsjuk på alla som nu har börjat sin julledighet och får ha sovmorgon, mysfrukostar och pyssla på hemma. Allt sånt som jag älskar.

I morse gravade vi lax på två olika sätt och förberedde sillen som ska läggas in i morgon men så mycket mer har vi inte hunnit med i köket för strax efter lunch var Leif tvungen att åka o hämta vår beställda halva gris. Så då var vi tvungna att börja skära, mala, paketera och väga kött. Inte det jag ville syssla med så här några dagar före jul. När allt kött låg i frysen började vi med dagens middag som var vår goda chili-pulled pork med pommes frites, sallad, gurka, tomat, rödlök och orientdressing.


Vi brukar göra jättemycket julgodis men i år har det inte blivit många sorter pga tidsbrist. Men för vår hälsas skull kanske det är lika bra - "inget ont som inte har nå gott med sig".

Nu ska matlådan fixas i ordning, kläder plockas fram och arbetsväskan packas. Suck!

3-rättersmiddag med färskost-tema

Tre dagar till julafton! Hinner ni klart? Kommer ni ihåg att njuta?
I dag ska laxen gravas, sillinläggningarna förberedas, knäcken kokas och sista finslipningen på julmenyn göras. I kväll får vi även årets julskinka levererad som ska ligga i saltlag fram till tisdag då den ska ugnsstekas. Längtar redan till kvällsmackan på tisdag.

I går tog jag en paus från julförberedelserna och hade en mysig kväll med två barndomskompisar. Vi åt, drack och surrade i flera timmar. En perfekt lördagkväll mitt i julstressen.


3-rättersmiddag med färskost-tema
Förrätt
Sparrissoppa med oststjärnor
Varmrätt
Kyckling-, spenat och pastagratäng med ricotta
Efterrätt
Blodapelsincheesecake med philadelphiaost
Omnom-choklad

Pastgratängen innehöll ricotta-ost och cheesecaken philadelhiaost, så då kändes det som att jag var tvungen att komma på nånting med färskost till förrätt också. Snabbt och enkelt gjorde jag då oststjärnor till soppan och mitt färskosttema var fött :)

Nu ska fjärde ljuset tändas (igen, för vi tjuvstartade redan i fredags), frukosten dukas fram och söndagen kan ta fart. Kom precis på att jag har ju inte planerat nån middag till i kväll. Det har varit fullt fokus på julbordet och gårdagens tjejmiddag. Hmmm undra vad vi är sugna på?

lördag 20 december 2014

Jullimpa

Oj vad det har snöat! 
Igår morse var det is och mörkt ute och nu är det vitt, ljust och vackert. Ser ut som att det kommer bli en vit jul även i år, jag hann bli lite orolig. Nu hoppas vi att den här snön inte regnar bort utan får ligga kvar till april då det kan få börja tina och bli vår. Nu ska jag duka fram en härlig helgfrukost och sen ska jag börja förbereda kvällens tjejmiddagsmat. För i kväll ska det drickas bubbel och surras, ska försöka fixa nå gott att äta också - hoppas jag lyckas.

Sen några år tillbaka finns den här limpan alltid på vårt julbord. Igår fick jag äntligen tid att baka dem.


Söt jullimpa
100 g jäst
5 dl mjölk
2 dl mörk sirap
1 dl apelsinmarmelad
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite mjölk i bunken och rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner resten av mjölken, sirap och marmelad.
Arbeta in rågsikten och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om det behövs.
Dela degen och forma tre limpor. 
Lägg dem på plåt med bakpapper och skär några snitt i varje limpa.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 min.

I originalreceptet var det halv sats och man gjorde två limpor men de blev så små så numera gör jag som detta recept så jag får tre lagom stora limpor. Det blir en söt limpa och det blir så gott på julbordet till allt det salta. Men det är inget man vill äta varje dag.

Har ni några nya traditioner kring jul? Eller har ni "ärvt" alla era traditioner från era föräldrar och er partners uppväxt och föräldrar?

Godast nybakad med ost!

fredag 19 december 2014

Mör och god fredagsmiddag

Fredagkväll och jag sitter och skriver till dig som vanligt. Men nu är det inget Idol på tv som vi är vana vid, nu sitter jag istället och ser en spännande handbollsmatch. Barnen kom hem glada från skolan för nu har det en lång härlig julledighet framför sig med sovmorgon varje dag. De har blivit riktiga tonåringar som vill vara uppe sent om nätterna och sen sova till lunch minst. Det trodde jag inte för tio-femton år sedan då de väckte mig alldeles för tidigt varje morgon.

Dagens mysiga fredagsmiddag blev älgfransyska, klyftpotatis, ugnsrostade grönsaker, färsk spenat och tomat-o-basilika-crème-fraiche. Det bästa med middagen var dock att hela familjen var samlad och åt middag tillsammans, det händer inte ofta nu för tiden. Men när det väl händer då känns det som fest!


Som vanligt fick älgsteken stekas på låg värme (100 grader) i ugnen, 
på så sätt förvandlas även de lite sämre bitarna till det allra möraste köttet. 

Känns som en riktig fredagkväll då man knappt orkar hålla upp ögonen trots att klockan inte har passerat 22. Men än är det ett bra tag kvar tills barnen kommer hem och jag kan gå och lägga mig. Det är nog dags för en kopp te som förhoppningsvis gör mig lite piggare.

work@home

Tänk vad lite som behövs för att humöret åter igen ska vara på topp och för att jag ska må bättre. Allt jobb denna, i vanliga fall, mysiga julmånad gjorde att jag inte mådde bra varken i kropp eller själ. Men efter att ha jobbat hemma igårkväll och idag på förmiddagen och sen fått baka och mysa hemma gör att jag nu känner med gladare och friskare. Jag har ett enormt sömnbehov och får jag inte mina timmar blir jag allt som oftast förkyld. Det gäller att lyssna på sin kropp och det gjorde jag i dag!


Hemmajobbet gjorde att jag äntligen hann baka mina söta och goda jullimpor. De är som godast nybakade fortfarande lite varma med en massa ost på. Mmmmmm. Att sen äta dem med en kopp te sittande i soffan med en massa tända ljus i rummet medan snön faller ute är mys på hög nivå och gör mig gott.

Snart är det slut på soffmyset och jag ska jobba undan det sista innan vi ska sätta igång med fredagsmyset som består av god mat, gott vin och bästa sällskapet i ett nystädat och julpyntat hem.

torsdag 18 december 2014

Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt

Nu är det bara en dag kvar innan barnens jullov börjar. Oj, vad de ser fram emot det och oj vad jag är ledsen att jag inte kan vara ledig och hemma med dem hela härliga jullovet. Men jag får se till att njuta ordentligt de dagar jag kan vara ledig och ser fram emot ett långt sommarlov istället. Det är ju en bra arbetstagar-jul med många röda vardagar. I helgen har jag tänkt hinna med en hel del julbak - limpor, kakor och efterrätter. Har inte riktigt bestämt vad än - vi får se vad det blir till slut!

För några veckor sedan kom jag hem till färdiglagad indiskt kryddad kyckling. Leif hade lite problem med receptet som han hittade på ica.se men till slut redde vi ut hur det skulle vara och nu är det dags att ger er det.


Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt
1 dl matyoghurt
1 tsk curry
0,5 tsk spiskummin
2 krm salt
1 krm peppar
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
Gurkyoghurt
1 gurka
1 knippe rädisor
1 dl matyoghurt
1 krm salt
1 lime

Kyckling
Blanda yoghurten med curry, spiskummin, salt och peppar i en stor skål. 
Skala vitlöken och pressa ner i yoghurten. 
Skär kycklingen i 3 bitar på längden. 
Lägg ner kycklingen i yoghurten och blanda väl.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72°C.

Gurkyoghurt
Skölj gurka och rädisor. 
Skär gurkan i tärningar och skiva rädisorna.
Blanda gurka och rädisor med yoghurten och saltet.

Skär limen i fyra klyftor.
Servera kycklingen med ris, gurkyoghurt, limeklyftor och gärna ett gott bröd.

Kryddig god kyckling som blev bra till slut trots att Leif hade lite problem längs vägen. Men bra att han kunde rädda upp det till en god kycklingmiddag trots allt. Gurkyoghurten var god och passade perfekt till krydd-kycklingen. Men om man följer originalreceptet blir det nog inte lika mycket yoghurt som i vår variant som syns på bilden. Det var fräscht och gott att servera lime-klyftor till.

onsdag 17 december 2014

Mjukpepparkaka utan ägg

I går drömde jag om te och kaka i soffan. I dag gick den drömmen i uppfyllelse :) Även i dag jobbade jag över ett par timmar, men kom hem i så pass bra tid att jag hann få mitt mys o fika i soffan i alla fall. I morgon finns det till och med hopp om att komma hem i hyfsad tid. Vi får se om jag lyckas!

I söndags bakade jag två mjukpepparkakor, en åt vi upp själva och en fick mina gamla jobbarkompisar dela på. Kul att överraska gamla gänget.


Mjukpepparkaka utan ägg
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. 
Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.

Jag gjorde två kakor och de behövde gräddas olika länge, så håll uppsikt. En rund med ett hål i mitten hade jag inne i ca 40 minuter medan kakan i min stjärnform gräddade jag i en timme. Tidigare gjorde jag den här med mjölkfritt margarin och havremjölk för att även få den mjölkfri och det blir jättebra. Men numera tål hela familjen mjölk så då behöver vi inte tänka på att baka mjölkfritt nå mer.

Det här är verkligen ett kanonrecept! Ingen kan tro att det är en äggfri kaka. Jag känner absolut ingen skillnad på den här mjukpepparkakan och varianten med ägg.

Kaka gjord i min fina stjärnform
Nej, nu ska jag stänga datorn och fortsätta julmysa i soffan!