torsdag 18 december 2014

Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt

Nu är det bara en dag kvar innan barnens jullov börjar. Oj, vad de ser fram emot det och oj vad jag är ledsen att jag inte kan vara ledig och hemma med dem hela härliga jullovet. Men jag får se till att njuta ordentligt de dagar jag kan vara ledig och ser fram emot ett långt sommarlov istället. Det är ju en bra arbetstagar-jul med många röda vardagar. I helgen har jag tänkt hinna med en hel del julbak - limpor, kakor och efterrätter. Har inte riktigt bestämt vad än - vi får se vad det blir till slut!

För några veckor sedan kom jag hem till färdiglagad indiskt kryddad kyckling. Leif hade lite problem med receptet som han hittade på ica.se men till slut redde vi ut hur det skulle vara och nu är det dags att ger er det.


Kryddig indisk kyckling med gurkyoghurt
1 dl matyoghurt
1 tsk curry
0,5 tsk spiskummin
2 krm salt
1 krm peppar
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
Gurkyoghurt
1 gurka
1 knippe rädisor
1 dl matyoghurt
1 krm salt
1 lime

Kyckling
Blanda yoghurten med curry, spiskummin, salt och peppar i en stor skål. 
Skala vitlöken och pressa ner i yoghurten. 
Skär kycklingen i 3 bitar på längden. 
Lägg ner kycklingen i yoghurten och blanda väl.
Lägg kycklingen i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72°C.

Gurkyoghurt
Skölj gurka och rädisor. 
Skär gurkan i tärningar och skiva rädisorna.
Blanda gurka och rädisor med yoghurten och saltet.

Skär limen i fyra klyftor.
Servera kycklingen med ris, gurkyoghurt, limeklyftor och gärna ett gott bröd.

Kryddig god kyckling som blev bra till slut trots att Leif hade lite problem längs vägen. Men bra att han kunde rädda upp det till en god kycklingmiddag trots allt. Gurkyoghurten var god och passade perfekt till krydd-kycklingen. Men om man följer originalreceptet blir det nog inte lika mycket yoghurt som i vår variant som syns på bilden. Det var fräscht och gott att servera lime-klyftor till.

onsdag 17 december 2014

Mjukpepparkaka utan ägg

I går drömde jag om te och kaka i soffan. I dag gick den drömmen i uppfyllelse :) Även i dag jobbade jag över ett par timmar, men kom hem i så pass bra tid att jag hann få mitt mys o fika i soffan i alla fall. I morgon finns det till och med hopp om att komma hem i hyfsad tid. Vi får se om jag lyckas!

I söndags bakade jag två mjukpepparkakor, en åt vi upp själva och en fick mina gamla jobbarkompisar dela på. Kul att överraska gamla gänget.


Mjukpepparkaka utan ägg
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
3 dl mjölk
1 dl lingonsylt

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt det avsvalnade margarinet, mjölken och sylten. 
Rör försiktigt till en jämn smet.
Smöra och bröa en rund form.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 grader i den nedre delen av ugnen i 40-60 minuter.

Jag gjorde två kakor och de behövde gräddas olika länge, så håll uppsikt. En rund med ett hål i mitten hade jag inne i ca 40 minuter medan kakan i min stjärnform gräddade jag i en timme. Tidigare gjorde jag den här med mjölkfritt margarin och havremjölk för att även få den mjölkfri och det blir jättebra. Men numera tål hela familjen mjölk så då behöver vi inte tänka på att baka mjölkfritt nå mer.

Det här är verkligen ett kanonrecept! Ingen kan tro att det är en äggfri kaka. Jag känner absolut ingen skillnad på den här mjukpepparkakan och varianten med ägg.

Kaka gjord i min fina stjärnform
Nej, nu ska jag stänga datorn och fortsätta julmysa i soffan!

tisdag 16 december 2014

Trött

Det är en trött mamma i det här huset just nu. 

Jag åkte hemifrån före halv sju i morse och kom hem strax före 22. Direkt efter jobbet åkte jag till Astma- och Allergiföreningens styrelsemöte, men på slutet blev jag så trött och hemlängtan så stor så jag lämnade faktiskt mötet i förtid. Nu är jag på väg till sängen trots att jag inte har fått mitt goda chai-te som jag alltid dricker minst en kopp av per dag. Hur ska det här gå?


Det hade inte varit helt fel att sitta i soffan i vårt julpyntade vardagsrum och dricka chai-te och äta den goda äggfria mjukpepparkakan jag bakade i söndags. Älskar att mysa hemma. Men det får väl bli i morgon istället :)

God natt!

måndag 15 december 2014

Nätshopping

Hur går det med julhandlingen? 

Det här året har jag fått förlita mig på internet och alla affärer som finns där, för när jag väl har tid att handla då har "vanliga" affärer redan stängt. Vilken tur att alla nät-affärer finns. Klick, klick och sen har man allt hemma hos sig några dagar senare. Perfekt i mitt, för tillfället, stressade liv där tid är en bristvara.


När jag satt o surfade förra veckan hittade jag Kontorsmagasinet.se, där finns allt möjligt. Så skönt att slippa runt på flera ställen. Där fixade jag en hel del av kommande julklappar, kan inte visa allt spännande jag köpte för jag vet ju att flera familjemedlemmar läser här inne. Men jag hittade en del godbitar bland allt pyssel, spel, pussel, te, godis, städartiklar (kanske inte till julklapp, men bra att ha själv till och efter jul), ljus, julpynt och en massa annat.

Perfekt att hitta pyssel, spel, te och mycket annat på ett o samma ställe.

söndag 14 december 2014

Glöggryta

Min hemmamysdag blev precis så lugn och skön som jag hoppades i morse. Jag har städat lite, bakat lite, planerat lite och fikat lite. Snart avslutar vi dagen och veckan som vi brukar - med att bada bastu och äta apelsiner. Apelsiner är ett måste i bastun för mig och Ida, det är så gott och läskande i den varma bastun. Sen är vi redo för en ny vecka, den sista skolveckan den här terminen för barnen.

Idag var det dags för ytterligare en jultraditionsmiddag hos oss. Förra helgen åt vi julmustkyckling och nu åt vi glöggryta, båda dessa maträtter äter vi minst en gång varje december.



Glöggryta
600 g grytbitar
0,5 + 1,5 dl vinglögg
2 rödlökar
ca 2 dl vatten
2 msk mörk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
0,5 – 1 tsk sambal oelek
3 morötter
2 dl grädde
ev. 1 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Lägg köttet i en plastpåse. Häll i  0,5 dl vinglögg och låt marinera minst 1 timme.
Ta upp och torka av köttet. Bryn det i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta.
Skala och klyfta löken. Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i fond, 1,5 dl vinglögg, soja och sambal oelek. 
Tillsätt vatten så att köttet täcks.
Koka ca 45 min, lite beroende på vilket kött du använder.
Skala och skär morötterna i mindre bitar. Lägg i dem i grytan. Koka ca 15 min.
Häll i grädden. Koka upp.
Rör ev. ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka 3-5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och sallad.

Söt glögg och stark sambal oelek blir en perfekt kombination som gör att detta är en favorit-köttgryta. Ni måste prova den! I dag, som oftast, åt vi den med ris men det är lika gott med kokt potatis.

Het räkgryta

I dag ska jag inte öppna jobbdatorn någonting utan jag ska njuta av julen som närmar sig. Dagens planer är nämligen julstädning, julbakning, julpyntning, julplanering och julfika. Låter som en kanondag, eller hur? Bakningen har jag redan börjat med, det luktar underbart i köket för jag har två plåtar av de smakrika pepparkaksliknande Gammelstadskakorna i ugnen. Tänker även hinna med två äggfria mjuka pepparkakor, så den goda doften av julkryddor lär bestå.

Fredagens heta räkgryta var verkligen het och gjorde succé. Olivia har redan börjat planera vem vi ska bjuda nästa gång vi äter den.


Het räkgryta
1 kg räkor med skal 
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4-6 färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Smält smör i en gryta och häll i curry, cayennepeppar och paprikakrydda för att puttra. 
Tillsätt champinjoner, purjolök och pressad vitlök. 
Låt blandningen få småputtra 5 min. 
Tillsätt paprika, tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra av grytan från spisen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.

Det viktigaste när man tillagar varma rätter med räkor är att inte låta räkorna ligga i för länge och absolut inte koka. De blir tillräckligt varma om man lägger ner dem i den varma grytan precis innan servering.

Jag använde lätt crème fraiche och matlagningsgrädde och det blev en riktigt krämig gryta ändå. Vårt paprikapulver är extra starkt så det kanske var den i samband med ganska mycket cayennepeppar som gjorde att grytan blev så otroligt stark. Vill du inte ha för stark mat så dra ner på kryddorna och smaka av allt eftersom.

lördag 13 december 2014

Luciadag

Har ni haft en bra Luciadag?
Vi hade turen att få se ett luciatåg i dag med världens sötaste tärna - Ida.


Efter luciafirandet var ingen av oss sugen på att laga mat så det blev köpesmat till middag.
Pizza till Isak, friterad kyckling o pommes till Ida, 3 små rätter till Olivia och indiskt till mig och Leif. Mycket och god mat var det så nu har jag en god matlåda till måndag dessutom. Perfekt!

Vi handlade från ett nytt ställe men vi lär återkomma dit för alla var nöjda med sin mat.


Tyvärr har jag även varit tvungen att jobba en hel del i dag så större delen av dagen har jag suttit klistrad vid datorn. Jag tycker egentligen inte om att jobba på helgerna för jag behöver vilan och återhämtningen. Så jag hoppas det här var ett undantag med en sån här kort framförhållning till deadline.

Nu ska jag sätta mig o jobba ett tag till och hoppas hinna undan det sista så jag blir lite ledig imorgon.