fredag 12 december 2014

Räkor och vitt vin

Efter en god middag sitter jag nu i soffan och ser Svenska Hjältar-galan. Det har precis börjat och jag sitter redan och gråter. Det lär blir många tårar i kväll, lättrörd som jag är. Blir så fascinerad och glad över alla härliga, duktiga, handlingskraftiga och hjälpsamma människor.

Men tillbaka till middagen som var en riktigt god och stark räkgryta med tagliatelle. Leif har alltid sagt att han inte tycker om varma räkor men i dag har jag bevisat att det inte är varma räkor det är fel på utan att det har varit fel på kocken tidigare. Varma räkor är jättegott bara man inte har låtit dem koka.


Räkor och vitt vin är ju en klassiker så självklart öppnade vi en flaska och vi valde ett gott vitt vin med snygg etikett, jag älskar snygga flaskor och/eller etiketter. Illustrationen på etiketten har tagits fram i samarbete med den kända japanska modeillustratören Yoco.

Lite nördfakta om vinet: Petite Faiblesse Sauvignon Blanc doft är ren och aromatisk med inslag av citrus, svartvinbärsblad, nässlor och krusbär. Ett torrt vin med friska toner som passar utmärkt som apéritif och till rätter med fisk och skaldjur. Perfekt även till lättare sallader och bufféer.

Barnen fick också dricka lite extra god och festlig dricka - Bubbliz eftersom vi firade bra betyg. Något som verkligen är värt att fira. Ni kommer väl ihåg att fira lite allt möjligt. Så härligt med lite guldkant på vardagen.

Goda ingredienser blir en god räkgryta!

torsdag 11 december 2014

Kyckling med ananas och chili VV

Tänk att jag kom hem till slut i dag också. Ett tag trodde jag knappt det. Först jobbade jag över en timme och sen åkte jag för att julhandla lite och det tog sin lilla tid. Inte för att det var mycket folk, för det var det inte tack o lov, utan mer för att jag var in på många olika affärer. Jag fick handlat lite smått o gott men inte så mycket som jag hade hoppats på. Det blir nog en till sväng i helgen och en sväng ut på nätet imorgon för ikväll orkar jag inte tänka nå mer. Nu blir det te och soffan resten av kvällen.

Här kommer äntligen receptet på kycklingen ni har hört talas om i flera dagar, från att jag förberedde den i måndags till att vi åt den i går.


Kycklingfilé med ananas och chili (6 portioner 6 pp/portion)
1 kg kycklingfilé
1 liten burk ananasringar
1 dl thaichilisås
1 msk margarin flytande 80%

Dela varje filé på längden.
Bryn dem runt om i lite margarin, salta o peppra.
Skär en ficka i varje kycklingfilé. 
Tärna ananas och blanda med thaichilisås. 
Lägg det i kyckling-fickan. 
Lägg filéerna i en ugnsform, tillaga i ugn i 225 grader ca 20 min.
Servera till ris, extra thaichilisås och sallad.

Enkel god maträtt som man kan förbereda. Me like! Det är ju ingen nyhet att den söta ananasen och den sötstarka chilisåsen är en perfekt kombination till kyckling, eller hur?

Nu var det länge sen jag räknade ut propoints på maten jag gör. Men det här receptet med få ingredienser är enkelt att omvandla till propoints. Jag har räknat på 6 portioner och då är det stora portioner. Om man istället räknar på att det räcker till 8 portioner då är det 5 propoints per portion. Men tänk på att tillbehören också ger propoints. Men har man ont om propoints fixar man det enkelt genom att äta grönsaker till kycklingen.

onsdag 10 december 2014

Utan ork och listor

Det har varit en lugn vab-dag hemma idag men med lite för lite sömn. Jag hade ju hoppats få sova ikapp några av mina timmar som jag gick miste om i natt. Men Ida tyckte annorlunda och är man sjuk får man bestämma (lite i alla fall). Kycklingen som jag redan hade förberett men inte tillagat klart, stod o väntade i kylskåpet. Kändes skönt att bara ta fram och ställa in i ugnen strax innan det var dags att äta. Det var ungefär så mycket jag orkade med i dag :) Receptet kommer imorgon.


Hur går det med era julförberedelser? 

Jag har inte riktigt koll på läget, men i helgen ska jag börja skriva mina älskade listor. Älskar att planera, älskar att förbereda, älskar att skriva listor. I helgen är det dags för julgranen att komma på plats och juldukar ska strykas, tomtar ska tas fram och jullimpor ska bakas. Så lite koll verkar jag ju faktiskt ha trots att jag inte har skrivit en enda lista än.

Nu är det dags att sova. God natt på er!

Sponsrad Video: The New Oral-B Electric Toothbrush with Bluetooth Connectivity

God morgon!

Som jag misstänkte redan igår blir det en vabdag med Ida i dag. Hon har hostat, hostat och hostat hela natten så jag har inte fått mycket sömn. Det lär bli en dag i soffan under filten, jag småslumrandes medan Ida ser film. Ett bra sätt att kurera sig på.

Tomten kom tidigt i år, som Olivia sa när hela familjen fick nya fina eltandborstar. Nu ska det borstas tänder! Till och med Isak borstar tänderna något mer nu. Hade jag vetat att eltandborstarna skulle bli så populära hos barnen hade jag köpt det för längesen.


Men vi har inte nyaste tekniken, men slarv-Isak skulle nog behöva det :) Tänk om det var nån annan än jag som påminde honom om tandbortsning.

Oral-B Smartseries är en eltandborste med Bluetooth-teknik. Tandborsten har en app kopplad till sig som håller koll på dina tandborstningsvanor, påminner dig om att använda tandtråd och säger till när det är dags att byta borsthuvud.



Detta är ett sponsrat inlägg

tisdag 9 december 2014

Havreformar med grädde och bär

Usch vad Ida hostar i sömnen. Låter inte bra :( Vi vill inte ha någon sjukling och i morgon har hon dessutom dansavslutning med en liten uppvisning för föräldrarna. Det vill vi inte missa! Men det är nog lika bra att jag laddar upp med hostmedicin och astmaspray nere hos mig för det lär komma en sjuåring tassande i natt.

Uppdaterat: Jag hann inte ens gå ner o lägga mig innan Ida vaknade. Lill-stackarn. Hoppas lite medicin gör att vi får sova i natt.

Vilken tur att jag fick lite tid över så jag hann gå igenom lite bilder för då kom jag på att jag har glömt ge er receptet på den här goda efterrätten. Nu när jag ser bilden och läser receptet blir jag ju sugen på att baka en ny omgång. Kanske en perfekt efterrätt på julafton?


Havreformar med grädde och bär
100 g smör
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,25 tsk salt

Fyllning:
bär
vispad grädde

Smält smöret och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Häll på smöret och rör ihop.
Smörj 6 formar i en muffinsplåt och tryck ut degmassan tunt i formarna.
Ställ kallt minst 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Grädda formarna ca 15 min tills de är gyllenbruna.
Låt kallna.
Vid servering: Fyll formarna med vispad grädde och bär

Jag som älskar havrekakor älskar den här efterrätten med smak av havre. Dessutom älskar jag saker som går att förbereda och det går jättebra med den här efterrätten. Baka havreformarna dagen innan (eller ännu tidigare och frys in), och sen när det är dags att äta dem så är det bara att fylla med grädde och goda bär.

Eftersom vi var sju stycken som skulle äta gjorde jag sju havreformar och degen/smeten räckte till det utan problem. Om man inte trycker upp degen hela vägen upp på kanten räcker det nog även till åtta formar.

Hasselbackspotatis

God morgon!  

Nu är det alldeles strax dags att väcka Ida och göra henne i ordning för skolan och sen sätta sig i bilen för att åka i väg till jobbet. Det lär bli en lång arbetsdag, vilken tur att jag förberedde kycklingen redan i går så att middag går fort att fixa när jag väl kommer hem. Bara hoppas att den blir god också för det är ett nytt recept jag provar med kyckling, ananas och thaichilisås. Men med dem ingredienserna känns det svårt att misslyckas.

Innan jag fortsätter med morgonsysslorna tänkte jag hinna ge er ytterligare ett tillbehör från lördagens middag, nämligen den här potatisen.


Hasselbackspotatis
jämnstora potatisar
smör
salt
ströbröd

Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom.
Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form.
Pensla dem med smält matfett och ställ in dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 20 min.
Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
Strö över salt och ströbröd.
Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

Ett gott klassiskt sätt att tillaga potatis på som jag dock ofta glömmer bort när det är dags att bestämma tillbehör.

Lägg potatisen på en träslev när det är dags att skära den i tunna skivor så råkar du inte skära igenom potatisen.

måndag 8 december 2014

Baconlindade haricots verts

Vilken lyxdag! 

Det började med sovmorgon och sen var jag på utbildning i Luleå så det blev ingen övertid och ingen lång pendling idag. Men när jag väl kom hem i tid för att laga middag var ingen sugen på ny mat utan ville hellre äta rester och gröt. Kycklingen som var upptagen från frysen fixade jag då i ordning till i morgon istället då jag lär komma hem senare än i dag. Skönt att bara behöva sätta in den i ugnen i ca 20 minuter och sen är middagen klar. Bara att hoppas att fler är sugna på mat då.

Här kommer ytterligare ett enkelt och gott tillbehör från lördagens middagsdejt.


Baconlindade haricots verts
baconskivor
haricots verts 

Dela upp haricots verts i fyra högar. 
Linda en hel baconskiva runt varje hög.
Stek dom i stekpanna runt om.

Riktigt gott tillbehör. Krispigt salt bacon passar perfekt till de mjuka lite söta haricots verts. Att gömma grönsaker innanför lite bacon kan vara ett bra sätt, att få såna som inte väljer grönsaker i första hand, att äta grönsaker. Ibland gäller det att vara lite smart :)

Innan stekning
Efter stekning