söndag 7 december 2014

Enkel rödvinssås

Jaha då var den här helgen slut. Nej, jag har inte tagit fel på dag, jag vet att det är söndag. Men det är så mycket att göra på jobbet och för att förhoppningsvis få lite ledigt kring jul så ska jag jobba undan lite idag. Funderar bara på vilket rum jag ska sätta mig i för att få vara i fred från alla "mamma var är…?", "mamma vad ska jag äta?", "mamma vad ska jag göra?" osv. Ni kommer väl ihåg den här bilden?

Tidigare har jag gjort en rödvinssås med en massa ingredienser, igår gjorde jag den här varianten med färre ingredienser. Därför kallar jag den här för enkel rödvinssås.


Enkel rödvinssås
3 dl kalvfond (hemmagjord eller fond+vatten)
3 dl rödvin
1 gul lök
1 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
peppar
salt
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör

Häll upp rödvin och tillsätt hackad lök, lagerblad, timjan och peppar.
Koka ett tag så att rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna.
Tillsätt kalvfond och låt såsen koka ihop ytterligare. 
Smaka av! 
Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. 
När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek tillsätter du lite smör, och silar sen av den.
Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackpotatis. 

En sås som passar perfekt till en god köttbit. Den var god men jag föredrar, även den här gången, min goda Balsamicosås. Det är inte många såser som slår den till kött. Har ni inte provat den än så lova att ni gör det nästa gång ni äter kött.

lördag 6 december 2014

Middagsdejt

Isak var hem och åt och duschade en snabb sväng mellan träningarna, Olivia åt på restaurang för att fira en kompis och Ida åt på hockeyn. Det innebar att det bara var jag och Leif som åt middag hemma i dag. Så det blev en sen middagsdejt med min man. Mysigt! Extra bra att Luleå vann så att det var en glad man som kom hem.


Middagsdejtmiddag

Lite rödvin och tända ljus fick också plats på bordet så klart. Man behöver inte gå på restaurang för att ha en mysig middag med god mat, man kan fixa det lika bra hemma. Dessutom kan man sitta i mysbyxor och äta :)

Saffranspannacotta

God morgon underbara lördag!
Jag är ensam vaken i ett tyst hus med tända ljus och nyhetsmorgon som sällskap. Ska snart börja med frukosten för jag räknar med att jag alldeles strax får sällskap. Och precis när jag skriver det kommer en liten tjej upptassande. Härlig långfrukost väntar och sen blir det lite julplanering (Vad ska köpas? Vad ska bakas? Vad ska fixas?) Åh vilken härlig tid vi har framför oss….

Jag har ju glömt publicera glöggminglets efterrätt. Men här kommer receptet och nu hinner ni fixa ihop en omgång till i kväll.


Saffranspannacotta
5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker Multi
0,5 g saffran

Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Vispa ihop och koka upp.
Låt koka i en halv minut.
Häll upp i glas eller skålar.
Låt stelna några timmar, eller över natten, i kylskåp.

Åh så gott det här var. Jul samlat i ett litet glas. Saffran är en av julens godaste smaker och i en pannacotta kommer den goda smaken verkligen fram. Pannacotta är ju dessutom så himla enkelt att göra så det är en perfekt efterrätt på julens alla fester. Och det finns nog inte många efterrätter som är så lätt att allergianpassa.

Det skulle vara fint att garnera med lite röda hallon men jag ville inte blanda in nån mer smak som konkurrerar med den goda saffranssmaken.

fredag 5 december 2014

I väntan på….

Vet ni vad?
Vi har en helg utan stora planer och det känns så skönt! Jag njuter redan av att jag inte har en tid att passa på länge. Jag hann knappt innanför dörren innan mysbyxorna åkte på och vinglaset plockades fram. Mys på högsta nivå :)

Middagen blev en gammal fredagsfavorit - lövbiff i ostsås. Vill ni ha en enkel och god middag måste ni prova den. Fast jag har ju tjatat så mycket om den så alla har kanske redan smakat den. Och självklart blev det en god kopp chai-te till efterrätt och nu när det är adventstider lyxade jag till det med en bountyboll också.

Åh vad jag älskar fredagar…och jultider...


Nu inväntar vi Idol-finalen och då flyttar vi fredagsmyset från köket till tv-soffan. Vad har ni för planer för kvällen och denna andra-advents-helg? Ska ni ta det lugnt och samla energi som jag eller är det glöggmingel och julbord inplanerade?

torsdag 4 december 2014

Fiskexperiment

Även i dag blev det lite övertidsjobb men eftersom det är torsdag har Leif kommit hem och då kan jag jobba i lugn och ro utan stress att jag måste hem till barnen. Jag hade lyxen att komma hem till dukat bord, övriga i familjen hade redan ätit men de satt kvar och höll mig sällskap i alla fall.

Leif hade experimenterat med fjällröding, ost med chilismak och citronpeppar. Ett lyckat experiment som jag ska be att han förklarar mer utförligt så att jag kan ge er receptet på denna god fisk med lite hetta.


I morgon är det fredag och dags för nå helggott. Jag har lite olika idéer och förslag men ska prata ihop mig med kocken om vad han vill tillaga för fredagsmiddag. Vad ska ni äta för fredagsgott? Och ni missar väl inte Idolfinalen i morgon? Det lär bli fredagsmys i soffan hela kvällen. Precis som vanligt alltså :)

onsdag 3 december 2014

Pepparkakor och ädelost

Har ni druckit nå glögg än i år?
Hade ni pepparkakor till glöggen? Hade ni ädelost till pepparkakorna?

Nu vågar man ju knappt servera pepparkakor utan ädelost i jultider. Det är lika självklart till glöggen som russin och mandel. Visst håller ni med?

Vill man göra nå roligare än att ställa fram en burk med pepparkakor och en tub ost får ni här två tips från mig: 
Här hittar ni ett recept på en julig ädelostpaj som passar perfekt till glöggen. 
Ett annat gott tillbehör är krustader med ädelost och hjortronsylt. Receptet hittar ni här.

Här nedanför får ni två inspirationsbilder på hur man enkelt kan servera pepparkakor och ädelost på ett lite roligare sätt. Visst blir man lite sugen? 


Kavli lanserar varje år minst en ny smak. 
Årets smaker är Ädelost Apelsin, som gav en fräsch smak på osten och Gräddädelost. 
Kavli har just nu en instagram-tävling där man kan vinna 5000 kr från royaldesign.se. Gå in här och läs mer om den julinspirerade tävlingen. Kanske är det just du som är en vinnare.

tisdag 2 december 2014

Julskinka med kaneläpplen

Tur att jag njöt ordentligt igår när jag kom hem tidigt för i dag blev det en extra lång dag på jobbet istället och jag kom inte hem förrän vid sju-tiden. Ida hade tur och fick äta och vara hos en kompis, så skönt för mig att veta att hon hade det bra och jag kunde jobba på i lugn o ro utan att känna stressen över att jag måste hem.

Ett gott och snabbfixat tilltugg på julbordet eller till glöggen är dessa juliga skinkspett.


Julskinka med kaneläpplen
julskinka
äpplen
kanel 
socker

Skiva julskinkan och dela varje skiva i bitar.
Klyfta äpplet och dela varje klyfta på hälften.
Stek äpplen i lite smör i några minuter.
Pudra kanel och socker över äppelbitarna.
Lägg en äppelbit på varje skinkbit och stick igenom en tandpetare.

Olivia tyckte att detta passade jättebra ihop för det blev nästan som skinka med äppelmos. Det var en riktigt bra beskrivning faktiskt.