onsdag 3 december 2014

Pepparkakor och ädelost

Har ni druckit nå glögg än i år?
Hade ni pepparkakor till glöggen? Hade ni ädelost till pepparkakorna?

Nu vågar man ju knappt servera pepparkakor utan ädelost i jultider. Det är lika självklart till glöggen som russin och mandel. Visst håller ni med?

Vill man göra nå roligare än att ställa fram en burk med pepparkakor och en tub ost får ni här två tips från mig: 
Här hittar ni ett recept på en julig ädelostpaj som passar perfekt till glöggen. 
Ett annat gott tillbehör är krustader med ädelost och hjortronsylt. Receptet hittar ni här.

Här nedanför får ni två inspirationsbilder på hur man enkelt kan servera pepparkakor och ädelost på ett lite roligare sätt. Visst blir man lite sugen? 


Kavli lanserar varje år minst en ny smak. 
Årets smaker är Ädelost Apelsin, som gav en fräsch smak på osten och Gräddädelost. 
Kavli har just nu en instagram-tävling där man kan vinna 5000 kr från royaldesign.se. Gå in här och läs mer om den julinspirerade tävlingen. Kanske är det just du som är en vinnare.

tisdag 2 december 2014

Julskinka med kaneläpplen

Tur att jag njöt ordentligt igår när jag kom hem tidigt för i dag blev det en extra lång dag på jobbet istället och jag kom inte hem förrän vid sju-tiden. Ida hade tur och fick äta och vara hos en kompis, så skönt för mig att veta att hon hade det bra och jag kunde jobba på i lugn o ro utan att känna stressen över att jag måste hem.

Ett gott och snabbfixat tilltugg på julbordet eller till glöggen är dessa juliga skinkspett.


Julskinka med kaneläpplen
julskinka
äpplen
kanel 
socker

Skiva julskinkan och dela varje skiva i bitar.
Klyfta äpplet och dela varje klyfta på hälften.
Stek äpplen i lite smör i några minuter.
Pudra kanel och socker över äppelbitarna.
Lägg en äppelbit på varje skinkbit och stick igenom en tandpetare.

Olivia tyckte att detta passade jättebra ihop för det blev nästan som skinka med äppelmos. Det var en riktigt bra beskrivning faktiskt. 

måndag 1 december 2014

Kantarellsås med konjak

Plötsligt händer det!
I dag hade jag slutat jobba, hämtat Ida, lagat mat och ätit innan klockan var fem. Så underbart! Kvällen blir så mycket längre och lugnare när man kommer hem i tid. Bra start på december alltså. Tror ni hela månaden fortsätter lika lyckosamt?!

Väldigt ofta gör jag min smakrika och enkla kantarellostsås, men när jag tillagade rådjur så gjorde jag en kantarellsås med smak av konjak.


Kantarellsås med konjak
kantareller
1 dl konjak
3 dl matlagningsgrädde
1 msk honung
4 msk kantarellfond
0,5 tsk rosmarin (torkad)
vitpeppar
salt

Häll konjak i en kastrull och låt koka på medellåg värme tills vätskan reducerats något.
Tillsätt grädde, honung, fond och kryddor. Låt koka.
Stek kantarellerna, tillsätt till såsen
Smaka av med salt och vitpeppar.

Den här varianten av kantarellsås var minst lika god som min vanliga variant, men den var något krångligare att göra. Men den var inte alls speciellt svår att göra, utan det är mer för att man jämför med den andra såsen som är så otroligt enkel att göra.

söndag 30 november 2014

Glöggmingel 2014

I dag blir det ingen veckomatsedel utan istället bjuder jag på vår glöggmingelmeny från igår. Kanske hittar ni nå gott inför årets julbord. Det blev över så mycket mat och dryck så dagens middag blev en repris från igår men med nya gäster.


Vi började med glögg och tillbehör
glögg
pepparkakor
gräddädelost
ädelost med apelsinsmak
lingonkräm med pepparkaksticks
russin o mandel

Sen dukade jag upp ett buffébord
ägghalvor med löjromskräm
nubbesallad med knäckebröd i glas 
gravad lax

julskinka och kaneläpplen
köttbullar o rödbetsallad i glas 
grönsaks- och saffranpaj med glutenfri pajbotten
sallad 
gurk- och tomatspett
vitlöksdressing

rågkex
smörgåsrån
knäckehjärtan
norrgott
brieost
senap

Till kaffet och teet dukade jag fram
nötfria rocky road
saffranpannacotta 

Barnen hade mat- och filmkväll i källaren där det bjöds på
korv- och köttbullspett 
pommes frites 
tomat- och gurkspett 
ketchup

och sen mumsade de på
godis
julgodis
glass

De såg nog inte så mycket av filmerna, istället blev det mycket lek och bus. Trots att det blev sent och många barn blev trötta var de vänner hela kvällen. Ida var så nöjd med kvällen och längtar redan till nästa fest. Vid frukosten i dag sa hon "Kan jag inte få bjuda hit gänget i dag igen", bra betyg på en lyckad kväll.

Första advent

God morgon! 
Hoppas ni alla har en riktigt god första-advent-morgon. Det har vi! Efter gårdagens trevliga glöggmingel tog vi alla en härlig sovmorgon i morse och har alldeles nyss stigit upp.


Nu ska vi duka upp en härlig frukost med rester från gårdagen, tända första ljuset och se på Vinterstudion. Dags för en riktig mys-och-ta-det-lugnt-söndag.

Återkommer senare med gårdagens meny som ni ser på bilderna här nedanför.

fredag 28 november 2014

Honungsglaserade grönsaker

Finns det nå bättre än att sjunka ner i soffan en fredagkväll? Inte mycket, eller hur! 
Nu när huset är städat och lite adventpyntat är det extra mysigt att sitta i soffan och mysa. Imorgon händer mycket roligt - förutom att det är lördag. På kvällen har vi glöggmingel, men innan dess ska vi på öppet hus i gymnasiebyn inför Olivias kommande gymnasieval. Spännande!

Till söndagens rådjursmiddag åt vi detta goda tillbehör. 


Honungsglaserade grönsaker
3 morötter
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk honung
rapsolja
1 tsk torkad timjan
1 msk soja
svartpeppar

Skala och dela morötterna i mindre bitar.
Skala och klyfta löken.
Skölj och dela paprikorna.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek grönsakerna i omgångar på medelhög värme tills de tar färg men fortfarande är krispiga inuti. Morötterna tar lite längre tid medan paprikan går väldigt fort.
Lägg tillbaka alla grönsaker i pannan och sänk värmen.
Smaksätt med soja, honung, timjan och peppar.

Det här var ett riktigt gott tillbehör helt i min smak så det kommer jag definitivt göra fler gånger. Jag hade gärna använt broccoli också både för den goda smaken och den gröna färgen. Men eftersom det var Leif vi firade och han inte tycker om broccoli avstod jag - den här gången.

torsdag 27 november 2014

Sesamgriljerad skinka gluten-, mjölk- och äggfri

På lördag är det dags för vårt glöggmingel där vi till glöggen (och annat drickbart) tänker bjuda på olika smårätter, både med jultema och utan. Självklart kommer vi även att bjuda på julskinka så ikväll var det dags för julens första, men inte sista, skinkmacka. Sååå gott!

Eftersom två av gästerna är glutenintoleranta ville jag inte använda vanligt ströbröd när jag griljerade skinkan. Eftersom jag inte hade glutenfritt ströbröd hemma och det var dags för griljering gällde det att tänka snabbt. Sesamfrön kom jag då på.



Sesamgriljerad skinka, gluten- mjölk- och äggfri
2 msk sesamfrön
2 msk senap

Låt skinkan svalna något.
Blanda ihop sesamfrön och senap.
Bred över skinkan och griljera högt upp i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.

Det här experimentet blev riktigt bra - snyggare än med ströbröd och minst lika gott. För ärligt talat hur mycket äter man egentligen av griljeringen? Det är ju skinkan och äppelmoset som är det viktiga. Eftersom Isak är äggallergisk har jag aldrig haft ägg i min griljering och har aldrig saknat det heller. Vad gör äggen för nytta? 

Efter griljering
Före griljering