lördag 13 september 2014

Nån som har äpplen över?

Åh vad jag skulle vilja ha ett äppelträd! 

I år verkar det vara ett riktigt äppelår, alla träd man ser är fulla av frukt. I lördags skulle vi ha fått en stor hink full av stora härliga äpplen, men leveransen åkte fel. Gissa om jag blev irriterad när grannen frågade om vi tyckte om äpplena och vi kom på att vi hade blivit utan. Men jag tiggde i alla fall till mig en lite mindre hink äpplen av Isaks kompis vars äppelträd jag också hade spanat in. Bättre än inget.

Det absolut bästa med Lule-äpplen är att Isak tål dem. Vilken lycka! Han som knappt kan ta en tugga äpplen i vanliga fall kan nu äta hur många som helst och han älskar det. Är det nån mer allergiker som har varit med om det? Det svåra är kanske att våga testa något som man i vanliga fall är allergisk mot.

Är det nån i Lule-trakten som har ett äppelträd i trädgården och inte hinner ta hand om all frukt, hör i så fall av er så kommer vi och plockar. Isak och vi andra längtar efter mer äpplen.

fredag 12 september 2014

Tacofredag

Med en förkylning i kroppen känns det extra skönt med fredag och vila. Den här veckan har det varit aktiviteter och tider att passa varenda kväll så nu njuter jag till fullo av att bara vara hemma och mysa. Bristen på nya roliga blogginlägg har kanske gjort att ni har förstått att jag har haft fullt upp hela veckan. Jag ska försöka bättra mig till nästa vecka.

I dag blev det tacofredag hemma hos oss. Det var ungefär så avancerat som jag orkade med i dag. Undra hur många fler familjer som har haft tacofredag? Jag åt tacosallad medan övriga familjen provade Old el Pasos nyhet Stand 'n' stuff tortillas, som vi nog kommer kalla för mjuka tacobåtar. Det var bra storlek på dem och mycket lättare att hantera än vanliga mjuka tortilla-skal. Har ni provat dem?


När det är fredag måste man få nå gott, tycker Ida och jag håller nog med henne :) Så hon fick en Tip Top till efterrätt medan jag sparar mitt fredagsgodis till senare. Den som spar hon har…..det goda kvar.

Vad har ni för planer i helgen? Själv ska jag hjälpa till med lunchserveringen, och mycket annat, på Isaks fotbollscup i morgon. Så nu måste jag fundera ut nån god och enkel middag till i morgon för vi lär komma hem rätt sent och vara rätt trötta.

torsdag 11 september 2014

Sponsrad Video: "Sanningen" - Systembolaget

Har ni tonåringar? Det har jag!
Skulle ni köpa alkohol åt dem? Det skulle inte jag!

Det finns så många argument varför man ska "köpa ut" åt sina barn - man vet vad och hur mycket de dricker, de får ju ändå tag i alkohol, de som dricker hemma har bättre koll på alkohol osv. Men tror ni verkligen själva på det? Mina barn har ännu inte börjat dricka alkohol och jag hoppas det dröjer länge än. Så jag har inte ställts inför den frågan än. Men jag är stenhård i min uppfattning (och det vet mina barn)! Det är 20 år som gäller på systembolaget, det är inget att diskutera. Dessutom visar all forskning att ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer. Jag drack alkohol för första gången någon månad innan jag fyllde 20, jag hoppas och ber att mina barn går i mina fotspår :) Man kan ha roligt utan alkohol.

 Vill du ha hjälp att stå emot när din tonåring ber om alkohol?
Se videon!

 
Detta är ett sponsrat inlägg

tisdag 9 september 2014

Bästa sättet att tillaga älgrulle

I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet för det var en ganska lugn dag där och här hemma väntar vi på en stor leverans älgkött som ska fixas, paketeras och frysas in. Jag kände alltså att jag gjorde bättre nytta hemma, dessutom var det skönt att kunna hämta Ida lite tidigare för en gångs skull.

Älgrulle sägs vara en av de sämre delarna som lätt blir seg och tråkig. De som säger det har inte ätit älgrulle hos oss. Rullen har samma form som filén och våra grillade älgrullar smakar och är lika möra som filé.


Grillad älgrulle
älgrulle
valfri marinad, t.ex. chilisås, rödvin och kryddor

Blanda ihop en god marinad i en plastpåse.
Lägg i köttet och låt marinera i kylskåp i minst 2 dygn.
Ta upp köttet ur marinaden.
Grilla på indirekt värme, dvs på sidan om glöden, till innertemperaturen är ca 65 grader.
Låt vila några minuter och skär sedan upp och servera med goda tillbehör.

Om du tillagar rullen på det här sättet kan du lura nästan vem som helst att det är älgfilé ni äter :) Jag tror att hemligheten är den långa marineringstiden. Vad har ni för erfarenhet av rulle? Hiss eller diss?

måndag 8 september 2014

Sponsrad Video: Erövra världen genom att upptäcka det goda

Är ni bra på att glädjas åt det lilla? 
Jag försöker vara duktig på det för tänk så mycket man har att glädjas åt då. Och det är ju så underbart att vara glad o lycklig. Vissa människor är bättre på det än andra och dessa människor ger mig så mycket energi och inspiration. Något så litet som en kopp chai-te med skummad mjölk ute i solen gör mig lycklig eller att titta på mina barn, speciellt när de är vänner. Vad i vardagen gör er lyckliga?

Arlas nya varumärkeskoncept Upptäck det goda handlar om att inspirera människor till att lyfta blicken för att se de goda stunderna i vardagen. För mer inspiration av de små stunderna i vardagen, följ @upptackdetgoda på Instagram.



Sponsrat inlägg 

Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär

God morgon till en ny måndag. Efter en underbar helg med sommarvärme, som gjorde det så mycket enklare att tanka ny energi, känner jag mig nu redo för en ny arbetsvecka. Hoppas ni känner detsamma.

Jag börjar måndagmorgonen med att ge er receptet på dessa sötsaker som jag bjöd på efter lördagens surströmmingsmiddag. Kanske inte bästa sättet att börja en ny vecka på men ni får väl se till att spara receptet till helgen.

De har länge legat på min att-göra-lista och nu äntligen dök rätt tillfälle upp. Originalreceptet (jag har gjort vissa justeringar) kommer från Halv åtta hos mig och hon som bjöd på dem fick full pott. Ett sånt recept måste man ju prova, eller hur?


Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär
Maräng
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl rice crisps

Smörkräm
2 äggulor
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Garnering
3 dl vispgrädde
hallon och blåbär

Maräng
Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.
Vänd ner flingorna i marängen. 
Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. 
Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Smörkrämen
Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. 
Låt sjuda, under omrörning, på svag värme till den tjocknar. 
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills smöret smält.
Låt krämen svalna i kylen.

Bred smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. 
Garnera med färska bär.


Jag har tidigare gjort liknande men som tårta. Tårta är ju bra om man är många men är man få är det vackrare att servera dessa portions-pavlovor. Det är ett enkelt recept och jag gjorde 12 stycken (dubbel sats) utan problem. 

Enligt originalreceptet skulle man göra fyra maränger, men jag gjorde sex stycken av en sats och de blev tillräckligt stora tycker jag. Jag gräddade två plåtar samtidigt i varmluftsugn och det gick jättebra. Var lite orolig för att marängen inte skulle blir bra med varmluft, men det hade jag inte behövt vara.

Jag serverade marängerna, smörkrämen, grädde, blåbär, jordgubbar och hjortron var för sig och sen fick var och en bygga ihop sin egna bakelse.

söndag 7 september 2014

Extras veckomatsedel

Som ni kanske redan har sett så var jag med i tidningen i torsdags där jag tipsade om goda och enkla vardagsmiddagar. Här kommer matsedeln som jag hade planerat inför tidningsbesöket. Så den här veckan blir det en mer genomarbetad veckomatsedel eftersom jag även kommenterar lite mer hur jag har tänkt när jag planerade den och ger små tips att tänka på.


Extras veckomatsedel
god och nyttig vardagsmat

Måndag: Persisk köttgryta 
som man kokar redan på söndag för att bara värma upp i kastrull medan bulgur, kamutvete, ris eller liknande kokar klart.

Tisdag: Tortillapizza 
med valfri fyllning, alla gör sin egen och sen ska varje plåt med två pizzor på varje bara vara inne i ugnen 5 minuter.

Onsdag: Morotssoppa
går fort att koka ihop dessutom använder man linserna som blev över från köttgrytan. Blev det över några tortillas från pizzorna kan man göra quesadillas att äta till soppan.

Torsdag: Lax på spenatbädd med tagliatelle. 
Kom ihåg att lägga portionsbitarna av lax och spenaten i kylskåpet på morgonen så är det tinat och färdigt att använda till middagen.

Fredag: Dags för fredagsmys och då passar Djungelkyckling perfekt 
som serveras tillsammans med småskålar av gurka, banan, mango, tomat osv à la taco-style. 
Lägg ett paket kycklingfilé i kylskåpet på morgonen så är de redo att skäras och stekas när det är dags för middag. Har man mycket tid över på torsdagskvällen kan man steka kycklingen redan då så går det riktigt fort vid fredagsmiddagen.

Gör dessutom en råkostsallad på söndagkvällen så har du sallad för en hela veckan, eller låt barnen skära grönsaker medan du gör klart maten :)

Sen är det dags för helg, men helgmat brukar de flesta tycka är enklare att planera så det var inte med i tidningen. Men självklart bjuder jag er på två helgtips även denna vecka.