torsdag 11 september 2014

Sponsrad Video: "Sanningen" - Systembolaget

Har ni tonåringar? Det har jag!
Skulle ni köpa alkohol åt dem? Det skulle inte jag!

Det finns så många argument varför man ska "köpa ut" åt sina barn - man vet vad och hur mycket de dricker, de får ju ändå tag i alkohol, de som dricker hemma har bättre koll på alkohol osv. Men tror ni verkligen själva på det? Mina barn har ännu inte börjat dricka alkohol och jag hoppas det dröjer länge än. Så jag har inte ställts inför den frågan än. Men jag är stenhård i min uppfattning (och det vet mina barn)! Det är 20 år som gäller på systembolaget, det är inget att diskutera. Dessutom visar all forskning att ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer. Jag drack alkohol för första gången någon månad innan jag fyllde 20, jag hoppas och ber att mina barn går i mina fotspår :) Man kan ha roligt utan alkohol.

 Vill du ha hjälp att stå emot när din tonåring ber om alkohol?
Se videon!

 
Detta är ett sponsrat inlägg

tisdag 9 september 2014

Bästa sättet att tillaga älgrulle

I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet för det var en ganska lugn dag där och här hemma väntar vi på en stor leverans älgkött som ska fixas, paketeras och frysas in. Jag kände alltså att jag gjorde bättre nytta hemma, dessutom var det skönt att kunna hämta Ida lite tidigare för en gångs skull.

Älgrulle sägs vara en av de sämre delarna som lätt blir seg och tråkig. De som säger det har inte ätit älgrulle hos oss. Rullen har samma form som filén och våra grillade älgrullar smakar och är lika möra som filé.


Grillad älgrulle
älgrulle
valfri marinad, t.ex. chilisås, rödvin och kryddor

Blanda ihop en god marinad i en plastpåse.
Lägg i köttet och låt marinera i kylskåp i minst 2 dygn.
Ta upp köttet ur marinaden.
Grilla på indirekt värme, dvs på sidan om glöden, till innertemperaturen är ca 65 grader.
Låt vila några minuter och skär sedan upp och servera med goda tillbehör.

Om du tillagar rullen på det här sättet kan du lura nästan vem som helst att det är älgfilé ni äter :) Jag tror att hemligheten är den långa marineringstiden. Vad har ni för erfarenhet av rulle? Hiss eller diss?

måndag 8 september 2014

Sponsrad Video: Erövra världen genom att upptäcka det goda

Är ni bra på att glädjas åt det lilla? 
Jag försöker vara duktig på det för tänk så mycket man har att glädjas åt då. Och det är ju så underbart att vara glad o lycklig. Vissa människor är bättre på det än andra och dessa människor ger mig så mycket energi och inspiration. Något så litet som en kopp chai-te med skummad mjölk ute i solen gör mig lycklig eller att titta på mina barn, speciellt när de är vänner. Vad i vardagen gör er lyckliga?

Arlas nya varumärkeskoncept Upptäck det goda handlar om att inspirera människor till att lyfta blicken för att se de goda stunderna i vardagen. För mer inspiration av de små stunderna i vardagen, följ @upptackdetgoda på Instagram.



Sponsrat inlägg 

Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär

God morgon till en ny måndag. Efter en underbar helg med sommarvärme, som gjorde det så mycket enklare att tanka ny energi, känner jag mig nu redo för en ny arbetsvecka. Hoppas ni känner detsamma.

Jag börjar måndagmorgonen med att ge er receptet på dessa sötsaker som jag bjöd på efter lördagens surströmmingsmiddag. Kanske inte bästa sättet att börja en ny vecka på men ni får väl se till att spara receptet till helgen.

De har länge legat på min att-göra-lista och nu äntligen dök rätt tillfälle upp. Originalreceptet (jag har gjort vissa justeringar) kommer från Halv åtta hos mig och hon som bjöd på dem fick full pott. Ett sånt recept måste man ju prova, eller hur?


Rice crispies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär
Maräng
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl rice crisps

Smörkräm
2 äggulor
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Garnering
3 dl vispgrädde
hallon och blåbär

Maräng
Vispa äggvitorna. Tillsätt sockret och fortsätt vipsa till ett hårt skum.
Vänd ner flingorna i marängen. 
Spritsa eller klicka ut marängen till 6 runda kakor på ett bakplåtspapper. 
Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Smörkrämen
Blanda äggulor, socker, vaniljsocker, mjöl och grädde i en kastrull. 
Låt sjuda, under omrörning, på svag värme till den tjocknar. 
Tillsätt smöret och fortsätt röra tills smöret smält.
Låt krämen svalna i kylen.

Bred smörkrämen på marängtårtan och sedan den vispade grädden. 
Garnera med färska bär.


Jag har tidigare gjort liknande men som tårta. Tårta är ju bra om man är många men är man få är det vackrare att servera dessa portions-pavlovor. Det är ett enkelt recept och jag gjorde 12 stycken (dubbel sats) utan problem. 

Enligt originalreceptet skulle man göra fyra maränger, men jag gjorde sex stycken av en sats och de blev tillräckligt stora tycker jag. Jag gräddade två plåtar samtidigt i varmluftsugn och det gick jättebra. Var lite orolig för att marängen inte skulle blir bra med varmluft, men det hade jag inte behövt vara.

Jag serverade marängerna, smörkrämen, grädde, blåbär, jordgubbar och hjortron var för sig och sen fick var och en bygga ihop sin egna bakelse.

söndag 7 september 2014

Extras veckomatsedel

Som ni kanske redan har sett så var jag med i tidningen i torsdags där jag tipsade om goda och enkla vardagsmiddagar. Här kommer matsedeln som jag hade planerat inför tidningsbesöket. Så den här veckan blir det en mer genomarbetad veckomatsedel eftersom jag även kommenterar lite mer hur jag har tänkt när jag planerade den och ger små tips att tänka på.


Extras veckomatsedel
god och nyttig vardagsmat

Måndag: Persisk köttgryta 
som man kokar redan på söndag för att bara värma upp i kastrull medan bulgur, kamutvete, ris eller liknande kokar klart.

Tisdag: Tortillapizza 
med valfri fyllning, alla gör sin egen och sen ska varje plåt med två pizzor på varje bara vara inne i ugnen 5 minuter.

Onsdag: Morotssoppa
går fort att koka ihop dessutom använder man linserna som blev över från köttgrytan. Blev det över några tortillas från pizzorna kan man göra quesadillas att äta till soppan.

Torsdag: Lax på spenatbädd med tagliatelle. 
Kom ihåg att lägga portionsbitarna av lax och spenaten i kylskåpet på morgonen så är det tinat och färdigt att använda till middagen.

Fredag: Dags för fredagsmys och då passar Djungelkyckling perfekt 
som serveras tillsammans med småskålar av gurka, banan, mango, tomat osv à la taco-style. 
Lägg ett paket kycklingfilé i kylskåpet på morgonen så är de redo att skäras och stekas när det är dags för middag. Har man mycket tid över på torsdagskvällen kan man steka kycklingen redan då så går det riktigt fort vid fredagsmiddagen.

Gör dessutom en råkostsallad på söndagkvällen så har du sallad för en hela veckan, eller låt barnen skära grönsaker medan du gör klart maten :)

Sen är det dags för helg, men helgmat brukar de flesta tycka är enklare att planera så det var inte med i tidningen. Men självklart bjuder jag er på två helgtips även denna vecka.

Frukost på säng

I morse lyxade jag till det med lite sovmorgon. Så skönt och så välbehövligt! 

Gulliga Ida kom sen ner med en frukost-på-säng-bricka till mig. Jag älskade omtanken men jag har faktiskt aldrig förstått tjusningen med att äta i sängen så jag tog med mig brickan och gick upp i köket.


Och i köket fick jag en kanonfrukost med mitt favoritsällskap och med mina favoritmackor (som jag då slapp göra själv). En hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos och en hårdbrödmacka med ost och paprika. Och till det blev det så klart en stor kopp te.


Även i dag skiner solen från en klarblå himmel så nu ska jag ta mig ut på en promenad innan jag ska åka med Isak och handla lite måste-saker nu inför hösten. Ida ska följa med en kompis ut med båten och fiska lite, hon lär få en riktigt mysig dag.

Senare i dag kommer nästa veckomatsedel. Missa inte den!

lördag 6 september 2014

Årets försenade premiär

Nu har jag redan sjunkit ner i tv-soffan trots att klockan bara har passerat sju. Det känns som det är mycket senare och det beror nog på att vi åt redan klockan fyra idag. Vi ville sitta ute o äta och ville då passa på medan det var soligt och varmt och då kan man inte äta så sent som vi brukar äta på helgerna.

Vi åt en riktig delikatess som man dock helst äter utomhus eftersom det luktar en hel del om maten. Men för er som tror att det smakar som det luktar - Ni har fel, fel, fel. Ni förstår väl vad det är för delikatess jag pratar om? Precis, det var äntligen dags för årets surströmmingspremiär för mig.


I dag åt vi två lyxvarianter på strömming, märken som man inte kan hitta på affärerna. Det var Grand Kallax och Bocköns, meningarna gick isär runt bordet om vilken som var bäst. Dock var vi rörande överens om att båda var riktigt goda.


När maten var uppäten blev det lite småkyligt ute och vi flyttade in i köket där jag bjöd på goda efterrättsbakelser - Rice cripies-pavlovor med smörkräm, grädde och bär. En höjdare och de var så enkla att göra så de kommer jag definitivt göra igen.