fredag 29 augusti 2014

Småplocksfredag

Sitter ni, liksom jag, bänkade framför Kristallen-galan?

Som oftast på fredagar är jag så otroligt trött och bara längtar till sängen. Men än dröjer det ett tag innan jag får lägga ner huvudet på kudden, för Isak har inte kommit hem än. Så länge som inte alla fem är hemma kan jag inte lägga mig utan får snällt vänta uppe. Hur gör ni andra med barn som är ute halva natten? Håller ni er vakna eller kan ni gå o sova?

Dagens middag blev ett perfekt avslut på arbetsveckan. Jag for förbi affären på vägen hem från jobbet och köpte med mig lite smått o gott. Pepparsalami, Junköröra (räkor, lax o äpple), heta kräftstjärtar i aioli, ostar, kex, baguetter, tacochips, salsa, köttbullar, melon och grönsaker.

torsdag 28 augusti 2014

Mys-tv

Helgen närmar sig. Är ni redo? 
Det är jag! Kylskåpet är påfyllt med godsaker, huset är städat och maten planerad. 
Det är väl allt som behövs :)


Nu sitter jag i soffan och ser premiäravsnittet av Sveriges mysigaste program - Hela Sverige bakar. Tekoppen, det städade huset och de tända ljusen höger mysfaktorn ytterligare.

Tilde de Paula är en av Sveriges bästa programledare och Johan Sörberg har varit min favorit sen säkert 20 år tillbaka. Emmas kök tror jag att programmet hette där jag såg honom för första gången och blev helt fascinerad över allt han bakade.

onsdag 27 augusti 2014

Snabb fläskfilégryta

Nu har jag varit på nya jobbet i tre dagar och det känns kanon. Det har varit full fart från början men det är härligt att få jobba ordentligt när man är riktigt på hugget som ny. Men nu kommer nog blir några lugnare dagar då jag ska läsa lite projektbeskrivning, organisation och andra småtråkiga och nyttiga dokument har jag tänkt. 

Nu när jag har längre färdtid till jobbet och jobbar mer innebär det att maten måste gå fort att fixa när vi kommer hem trötta och hungriga. Då är denna fläskfilégryta perfekt, framför allt om man är förutseende och steker köttet dagen innan.


Snabb fläskfilégryta 
ca 700 g fläskfilé eller fläskytterfilé
kantareller
salt o peppar
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja
0,5-1 tsk sambal oelek
2,5 dl grädde av valfri fetthalt
1,5 dl crème fraiche
frysta minimorötter
salt peppar

Skär köttet i skivor, stek och krydda. Lägg över i en kastrull.
Stek kantarellerna, lägg över i kastrullen.
Tillsätt fond, soja, sambal, grädde och crème fraiche.
Koka upp.
Tillsätt minimorötter. 
Koka i ca 10 minuter. 
Smaka av med mer kryddor.


Jag och Olivia åt grytan med färsk bladspenat, kokt broccoli och några få klyftpotatisbitar. De övriga struntade i det gröna. Eftersom jag plockar mina kantareller i frysen, dvs jag använder inte färska, så blandar jag ner dem i köttgrytan. Har ni färska kantareller så steker ni dem och sen strör ni dem över grytan vid servering.

Nu ska jag slänga i mig lite te och sen är dags för Idas första dans för terminen. Ny grupp och ny lärare så det blir lite spännande.

Hoppas ni har en underbar onsdag!

tisdag 26 augusti 2014

Loppi Höststart

Jag var inte bara på ett trevligt mat- och vinevent när jag var i Stockholm i helgen, utan jag hann även med ett välbesökt LoppiEvent Höststart. Det är mitt andra LoppiEvent, första gången var i april och det kan ni läsa om här. Jag är så glad att jag har haft möjlighet att var med på två av dessa generösa, inspirerande och roliga blogg-event, det är inte en självklarhet när man bor nästan 100 mil från händelsernas centrum.


Konferencier var Lina Hedlund från Alcazar, så jag blev lite starstruck :) en annan som gjorde mig starstruck var Leonardo, en Teenage Mutant Ninja Turtles. Dessa TMNT var Isaks första idoler och han var helt galen i dem under några år. När han kom ut från biosalongen (absolut första biofilmen för honom) så var det karatesparkar för hela slanten, han var så söt. När jag sen ville att han skulle äta broccolisoppa kallade jag det för Turtles-soppa och han åt med god aptit, orange morotssoppa var Michelangelo-soppa efter färgen på Michelangelos pannband.

Nu kan man se Turtles på TV4Play Premium, tänk om man hade kunnat göra det för några många år sedan. På Tv4Play kan man även se My littlte pony och Ap-TV med duktiga Zillah och busige Totte. Jag är så fascinerad över detta "par".


Några bloggmammor och deras barn gick modevisning med kläder från Reima, Geggamoja, Glitter, Polarn o Pyret, Rut & Circle, Footway, Barnskospecialisten, me&I och The Flagship company. Mycket snyggt som visades där.


Tallink Silja var ett företag som presenterade sig och sina båtar. Wow vilka båtar, jag blev faktiskt lite sugen att åka på en finlandskryssning för att äta o dricka gott och för lite taxfree-shopping.

Mathems grundare var o presenterade företaget som säljer matvaror (inte "matkassar") över nätet. Och jag blir alltid lika fascinerade över att höra människor som tror på en affärsidé och lyckas med den. Synd att de inte finns i Luleå. Men vem vet om några år kanske de och deras många ekologiska varor även finns här.

En som jag stod o pratade länge med var Friends of Adam De har ett helt glutenfritt sortiment och ni som följt mig ett tag vet att jag älskar allergivänliga produkter. Tyvärr innehöll en del av deras produkter ägg.

Som vanligt går man hem med en välfylld Goodie bag, äääälskar goodie bags :) Ni som bor i närheten av Stockholm kan nu i helgen (30-31 augusti) åka till Lekmer Barkaby så har ni chansen att få en välfylld Loppipåse Förskola. Här kan ni läsa mer om vad den innehåller och hur ni ska gå tillväga för att få en påse.


Vi hann även med att äta en Wrap och dricka en Vitamin Well under dessa timmar på Clarion Sign där eventet hölls. Vilket hotell! Men det kommer ni få veta mer om i ett annat inlägg.

Vitamin Well har varit en storfavorit sen länge och nu hittade jag en ny otroligt god smak Päron/Ingefära. Har ni smakat den? Jag tror det är en nyhet för jag hittade den inte på flygplatsen när jag skulle flyga hem och ville ha en Vitamin Well på planet.

söndag 24 augusti 2014

Mat o Vin i fin kombination

I fredags var jag och några andra bloggare inbjudna av Spendrups vin till Restaurangakademien för att lära oss mer om de chilenska vinerna från Cono Sur. Som en extra bonus fick vi även vara i köket och hjälpa till med matlagningen.

Vi hälsades välkomna av köksansvarige Julius Wallmo som sen guidade oss i köket resten av kvällen, till välkomstdrink var det den goda Cono Sur Brut. Ett mousserande vin i min smak.


Till första förrätt var den en skummad jordärtskockssoppa med anklever och ost i botten, till det serverades ett underbart gott bröd. Att lägga ostbitar och annat i botten innan man häller på soppan var ett tips som jag tar med mig. Till soppan drack vi Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer.


Efter den goda soppan dukades det fram en "havstallrik" som smakade lite för mycket hav för min smak. Det var forellrom, sjöborrerom, rimmad sej, sojatapioka, ostronmajonnäs, sjökorall, citron, olivolja och säkert nå mer som jag har glömt. Till det drack vi en riktigt god Chardonnay.


Tredje rätten för kvällen var kalvbräss med karl johan-svamp, bondbönor och krasse serverad med blomkålsmos och riven tryffel. Till det drack vi en dyr Pinot Noir som heter Ocio. Kalvbräss var riktigt gott och anses ju vara en delikatess som jag aldrig har provat tidigare. Kul att få prova lite nya rätter och smaker.


Vi bloggare delades upp i olika grupper och fick hjälpa till med tillagningen av de olika maträtterna. Jag hjälpte till med sista maträtten som var ankbröst som låg på en linsbädd toppad med stekta kantareller och en blandning av rostad lök och timjan och sen lite färska salladsblad överst. Allt detta serverades till palsternacksmos.


Linsbädden var jag delaktig i. Kokta linser blandade vi ihop med finskurna rotsaker och en rödvinssky, som vi sen smakade av med lite vinäger, salt och smör. Det blev en höjdare. Rödvinsskyn var ett gott sätt att smaksätta linserna på som jag nog kommer försöka mig på hemma nångång.


När det var dags att servera den här goda avslutningsrätten hjälpte vi till att lägga upp på tallrikarna som sen bars ut till bordet. Till detta drack vi Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere.


Som avslutning på en rolig och trevlig kväll bjöds vi på kaffe/te och underbara chokladefterrätter helt i min smak. Vahlrona-choklad med jordnötter, torkade hallon och rostad vitchoklad och eclair med chokladkräm och vilken chokladkräm, det var en av de godaste jag smakat. Synd att jag var så mätt så jag bara orkade en :)


Så mycket gott vi åt och drack under några timmar. Och så mycket jag lärde mig om matlagning och viner. Tack Spendrups Vin, Restaurangakademien och alla bloggare för en minnesvärd, rolig, mysig, intressant och "god" kväll.

Matsedel v.35 augusti 2014

Trots underbara dagar i Stockholm så är det ändå nå speciellt med att få vakna i sin egna säng. Snart är det dags att ställa i ordning lite frukost också. Det blir nog inte lika mycket på vår frukostbuffé som Clarion Sign hade, men jag ska nog försöka få med det bästa. Gott bröd, både mjukt o hårt, goda grönsaker o frukter, kokt ägg, te och juice tror jag att det blir. Men i dag hoppar jag över äggröra, pannkakor och chokladmousse.

Matsedel v.35 augusti 2014
(i receptet är det champinjoner, men nu i kantarelltider så använder vi kantareller, eller hur?)

lördag 23 augusti 2014

På väg hem

Nu sitter jag på Arlanda och ska snart gå på planet hem efter två intensiva men riktigt roliga dagar i Stockholm. Tänk så mycket man kan hinna på två dagar och så många roliga människor man hinner träffa.

I väntan på mer utförligare blogginlägg om mina dagar här i huvudstaden får ni lite bilder som visar lite av allt jag har hunnit med.

Fredag
Lördag