Söndagskvällen är här och nu är det nog ytterligare några fler som börjar jobba till veckan, eller hur? Jag har semester en vecka till fast i slutet av den här veckan ska Ida börja vara några timmar på sitt nya fritids, så nu är det hög tid att försöka vända tillbaka dygnet. I morse vaknade jag klockan åtta och det kändes om jag gick upp jättetidigt, nästan mitt i natten. Kommer nog bli några jobbiga dagar när allvaret sätter igång.
I dag har vi roat oss med att städa hela övervåningen och typiskt nog var det nå fel på fjärrvärme-leveransen så vi hade inget varmvatten. Så när det var dags för att skura då fick jag koka vattnet på gammalt hederligt sätt. Men nu har vi ett nyskurat hem i alla fall. Bättre känsla finns knappt!
Till middag blev det grillade fläskkotletter med ugnsrostade rotsaker och grönsaker. Grillar ni lika ofta nu för tiden? För oss blir det inte lika mycket grillat nu när hösten närmar sig men nån grillmiddag per vecka lär det bli några veckor/månader till.
Är lite sugen att baka matbröd, bland annat ett som ska stå i ugnen över natten. Men nu när jag har ett nyskurat kök vill jag inte damma ner det mjöl. Men i morgon kanske… Det kanske börjar bli dags att planera lite middagar också. Saknar ni mina veckomatsedlar? Det gör jag när det är dags att sätta igång med midda'n och inspirationen och idéerna inte infinner sig :)
söndag 10 augusti 2014
Vinprovning
I måndags ordnade jag en liten vinprovning av två vita mousserande viner. Jag har ingen erfarenhet av detta utan gjorde det bara som en kul grej och det blev väldigt väldigt lyckat och roligt. Och jag längtar redan till nästa gång. Tips inför er nästa kompisträff!
Det var Freixenets Mia-viner vi provade, det torra Mia Fresh & Crisp (grön etikett) och det söta Mia Moscato (orange etikett), två olika mousserande viner från samma leverantör. Så lika men så olika!
Vi började med att smaka de olika vinerna, utan tillbehör, och skulle försöka förklara hur de smakade med några ord. Dessa ord associerade vi med de olika vinerna.
Sen hade jag gjort i ordning en liten provsmakningstallrik för att se hur olika de två vinerna smakar till olika saker. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara sån stor skillnad som det faktiskt var. Nu blir jag än mer angelägen om att lära mig mer om viner och mat.
Det var Freixenets Mia-viner vi provade, det torra Mia Fresh & Crisp (grön etikett) och det söta Mia Moscato (orange etikett), två olika mousserande viner från samma leverantör. Så lika men så olika!
Snygga flaskor till goda viner |
Mia Fresh & Crisp (grön)
svalkande, somrigt, lättdrucket, bubbligt, krusbär, fräscht, friskt, omogen nektarin och läskande.
Mia Moscato, Fruity & Sweet (orange)
mogen persika, sött, godis, ciderkaraktär, blommigt, päron, lättdrucket och friskt
Till salta tacochips passade det torra vinet bra medan det blev helt fel med det söta vinet.
Sen tog vi lite salsa på tacochipsen och vi blev nog alla förvånade att vinerna då smakade helt annorlunda mot för när vi bara hade tacochips. Det torra vinet "försvann" och det passade inte alls. Medan det söta vinet var helt ok (men lite tråkigt) och vinet mildrade styrkan i salsan.
Efter det var det dags för brieost och där tyckte ingen av oss att det var nå gott med det torra vinet,
men det var ok med det söta vinet som dock tog över lite.
Sen tog vi lite söt fikonmarmelad på brieosten och då passade det torra vinet bättre, men inte helt bra. Det söta funkar men var dock bättre utan marmeladen.
Sen provade vi hur vinerna smakade till choklad(fingrar) och det torra vinet passade inte speciellt bra, medan det söta passade riktigt bra.
Sist provade vi vinet tillsammans med söta hallon och det passade bra både till det torra och söta vinet.
För att neutralisera och få bort alla smaker från munnen drack och åt vi vatten och baguetter mellan provsmakningarna.
Efter själva vinprovningen dukade jag fram räkor med tillbehör och till det passade båda vinerna riktigt bra.
Mia Moscato, det söta vinet med orange etikett, känner nog många av er igen för det finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Det kostar 59 kr och har en alkoholhalt på 7%.
Mia Fresh & Crisp, det torra vinet med grön etikett finns i Systembolagets beställningssortiment, kostar 69 kr och har en alkoholhalt på 11,5%
Vi hade en trevlig kväll och vinprovningen var ett riktigt roligt inslag, mycket skratt blev det när vi försökte oss på att vara vinkännare. Jag kommer nog anordna fler vinprovningar framöver för det var så himla kul och intressant att se att man själv känner sån skillnad på vin. Nästa gång blir det nog två eller fler olika sorters röda viner som ingår i mitt test.
lördag 9 augusti 2014
Bästa början
Kom precis hem från en trevlig tjejmiddag med god mat
och har nu sjunkit ner i soffan med datorn i famnen och lite lugn o ro.
För det var lite kaosartat precis när jag kom hem och möttes av Olivia som inte vågade andas för att Isak hade spytt. Men jag misstänkte på en gång hög feber istället för magsjuka och min misstanke bekräftades strax senare då det visade sig att Isak hade över 40 graders feber. Febern hade stigit snabbt för han kände sig pigg nån timme tidigare. Alltid tråkigt när barnen är sjuka men bättre med feber än magsjuka.
Tillbaka till middagen!
Drömtallrik! |
Vi började med en god toast, eller två rättare sagt. Den ena med en god röra med gravad lax och räkor (nu när jag skriver blir jag lite osäker om det verkligen var räkor eller bara gravad lax :) ), men framför allt äpple som gjorde den ovanligt fräsch. På den andra var det en stor klick löjrom, och nöjde man sig inte med det (som jag inte gjorde) kunde man ta mer löjrom. Mums!
Vi har haft slut löjrom i frysen ett tag nu men snart är det dags att köpa ny när löjfiskesäsongen är här. Längtar!
Sen dukades det fram rostbiff, två olika sorters potatissallad (den ena med fräscht äpple) och en tomatsallad. Enkelt med gott! Man behöver inte krångla till det så mycket.
Till efterrätt bjöds vi på glasstrut med chili/saltlakrits-glass. Har ni smakat den? Den var riktigt god och jag är redan sugen på en till. Måste nog till affär'n och köpa ett paket imorgon.
Luleå - sommarstaden
Igårkväll lånade Olivia min kamera och tog några vackra bilder på vattnet och solen - två saker som jag älskar med Luleå.
Även i går var det en magisk kväll fast det var lite mer moln än vad vi är vana vid |
Bild tagen från Mjölkudden, där jag bor, in mot stan. Vatten, vatten, vatten - jag älskar det! |
Bild tagen från mina föräldrars tomt igårkväll. Går inte att bo bättre! |
Ännu ett kalas med sol och värme
Sommaren är så härlig. Vi har fest o kalas hela tiden.
Igår var det dags för kalasande igen då min mamma fyllde år och vi fick ännu en varm och härlig dag ute med ännu en magisk kväll. Väderprognosen visade på regn hela dan men det kom inte en droppe och i går blev det även klart att Luleå vann Solligan i överlägsen stil, nästan 100 fler soltimmar än tvåan. Vilken sommar!
Vad ger man till en som har allt? Jo, man ger saker som man kan äta och dricka upp! Det var lite blandat av köpt (hink, vinflaskor, godis och kex), hemgjort (hjortronsylt, rabarberchutney och fikonmarmelad) och egenplockat (svarta och röda vinbär). Största bedriften var väl att jag var ut och plockade bär på morgonen, det är ju inte riktigt min favoritsysselsättning :)
Vi började med gott fika som bestod av både sötfika (kakor och tårta) och ost, kex och mackor. Det är så smart (och gott) att inte bara bjuda på söta kakor och tårta, det känns så fräscht att även få en macka. Framför allt på sommaren då
Efter lite bad (av vissa som inte är badkrukor) så var det dags att plocka fram middagen som bestod av småplock. Me like! Men först började vi med ett gott mousserande rosévin.
Tidigare har jag druckit det vita Mionetto (med orange etikett) och det har blivit en favorit som dessutom är billigt (mycket godare än de flesta dyrare) - Mer än prisvärt alltså. Och rosé-varianten av Mionetto gjorde mig inte besviken trots höga förväntningar.
Ser ni de snygga morotsskruvarna? |
Vi bjöds på mycket gott: caprese på salladsbädd, sallad med fetaost och lufttorkad skinka, omelett med sparris, räkor, sötpotatissoppa, rökt fläskfilé, bröd, kex, ost o marmelad.
Nu blev jag ju hungrig av allt matsnack, vilken tur att det då är dags för frukost och sen ska vi förbereda oss för nästa kalas :) Ida ska på 7-årskalas och jag ska på tjejmiddag i kväll.
fredag 8 augusti 2014
Ost- och örtfylld fjällröding
Nu är det dags för en recepttävling igen. Jag som inte är någon tävlingsmänniska är nu med i tredje tävlingen på kort tid. Men egentligen är det inte själva tävlandet som lockar utan det är allt runt omkring och äran att bli inbjuden. I och med den här tävlingen ska jag få laga mat med likasinnade (och en riktig kock) om två veckor i Stockholm. Gissa om jag ser fram emot det!
Till den här tävlingen är vi några matbloggare som har blivit inbjudna till att komma på ett recept till Cono Surs vita vin Bicicleta Gewürztraminer eller till det röda Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag var lite sugen att tävla med ett fiskrecept den här gången så jag valde Bicicleta Gewürztraminer.
Röding är ju så gott i sig så ofta grillar vi den bara som den är och serverar med en god sås. Men nu kände vi att vi ville göra nå lite roligare av den, så vi fyllde den med ost och örter innan vi grillade. Och det blev väldigt lyckat med en smakrik, krämig fisk som alla tyckte om. Om det passar till vinet? Ja, det får andra avgöra :)
Till den här tävlingen är vi några matbloggare som har blivit inbjudna till att komma på ett recept till Cono Surs vita vin Bicicleta Gewürztraminer eller till det röda Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag var lite sugen att tävla med ett fiskrecept den här gången så jag valde Bicicleta Gewürztraminer.
Röding är ju så gott i sig så ofta grillar vi den bara som den är och serverar med en god sås. Men nu kände vi att vi ville göra nå lite roligare av den, så vi fyllde den med ost och örter innan vi grillade. Och det blev väldigt lyckat med en smakrik, krämig fisk som alla tyckte om. Om det passar till vinet? Ja, det får andra avgöra :)
Ost- och örtfylld fjällröding
små rödingfiléer
cream cheese, smaksatt med örter
färska örter,
t.ex. gräslök, persilja, dill eller andra favoriter
salt
citronpeppar
Filea fisken och ta bort skinnet.
Finhacka örtkryddorna.
Bred osten på skinnsidan
(dvs där skinnet har suttit eftersom det nu ska vara borttaget)
Strö på örtkryddorna.
Lägg ihop filéerna två och två.
Knyt ihop med steksnöre.
Krydda med salt och citronpeppar.
Grilla några minuter på varje sida.
Ta bort steksnöret och servera med kokt potatis och sallad.
Jag tycker det blir bäst och finast om man använder små rödingfiléer för då kan varje person få varsitt fiskpaket. Vill ni inte grilla fisken kan ni tillaga den i 175-200 grader i ugnen i ca 10 minuter, eller steka den i stekpanna för att få en lite krispig yta.
Jag har tidigare gjort en beskrivning av hur man knyter ihop en köttbit, man gör på samma sätt med fisk. Klicka här så får ni en liten förklaring.
Fisken blir så krämig och god med fyllningen så det behövs ingen sås till fisken tycker jag. Men om ni är en "sås-människa" och ändå vill ha sås så skulle jag blanda ihop lite av osten jag använder i fisken tillsammans med crème fraiche och örtkryddor.
torsdag 7 augusti 2014
Krämig Västerbottensostpaj
Tänk att det redan är torsdag och Leif kommer hem i kväll. Den här festveckan har verkligen gått i raketfart, kanske det är alla roligheter som gjort det. "Tiden går fort när man har roligt". Vinprovning och räkfrossa här hemma i måndags, grillkväll hos en kompis tisdags, kalas för mamma i morgon och bortbjuden på middag på lördag. Vilken vecka!
Både till kräftor och räkor är det så himla gott med en västerbottensostpaj, antingen med kantareller, sparris eller som här - helt naturell men extra krämig.
Både till kräftor och räkor är det så himla gott med en västerbottensostpaj, antingen med kantareller, sparris eller som här - helt naturell men extra krämig.
Krämig Västerbottensostpaj
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
2,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
200 g västerbottenost
lite salt o peppar
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform.
Förgrädda 10 min i 225 grader.
Vispa samman ingredienserna till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i 200 grader, ca 20-30 min.
Den ska vara lite lös i mitten för den stelnar ytterligare lite när den svalnar.
Servera den ljummen eller kall.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)