onsdag 9 juli 2014

Ostkex

Är det inte typiskt! Jag rensade kameran igår på en massa bilder och jag var så säker på att jag redan hade publicerat det här receptet så jag kastade alla ostkex-bilder från kameran. Men nu upptäckte jag ju att jag inte alls hade gett er det här receptet. Tack o lov fanns ett kort på ostkexen sparat på datorn.

När jag gjorde de olivfyllda ostbollarna använde jag mig inte av all deg, utan jag lämnade lite till att göra dessa kex. Så att även de som inte tycker om oliver skulle få känna hur gott det var.

Längst fram är ostkexen och bakom ligger de olivfyllda ostbollarna

Ostkex 
100 g smör
2 dl riven västerbottensost
2 dl vetemjöl
1 msk vatten
cayennepeppar
paprikapulver

Blanda smör, mjöl, ost, vatten och en gnutta cayennepeppar till en deg i en matberedare. 
Forma degen till en rulle.
Rulla ev. i paprikapulver.
Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
Ta ut rullen och skär i skivor (ca 0,5 cm).
Lägg över på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i ca 8 min. 
Låt kallna och servera till en god drink.

Jag gjorde rullen riktigt smal så att det skulle bli små söta ostkex, perfekt att sätta hela kexet in i munnen på en gång. Paprikapulvret gav en fin orange färg. Perfekt att göra både dessa ostkex och de olivfyllda ostbollarna - två tilltugg av en deg!

Tillbaka till solstolen i skuggan och invänta middagen!

7 sorters 7-kakor till Ida

Det var för länge sen som jag bestämde att tårtan skulle se ut som en sjua på Idas 7årskalas. Sen när jag började planera inför Idas kalas blev jag mer o mer sugen på att allt skulle se ut som 7:or. Självklart bjöd vi på 7 olika sorter också. Mycket 7:or till en tjej som är född 070707 och fyllde 7 år. Jag har haft så himla kul när jag har planerat o bakat och jag blev så nöjd med hur jag lyckades få dit 7:or på olika sätt. 

7 sorters 7-kakor till 7-åringen som föddes 070707

Jordgubbstårta



Minikokosmuffins med rosa frosting och mandelmassa-sjua




Om ni klickar på namnen så kommer ni till recepten.

tisdag 8 juli 2014

Premiärdopp

Äntligen blev det ett premiärdopp i älven för Ida. I fjol var premiärdoppet redan i maj och i år fick vi vänta ända till juli. Det är nog rekordsent. Jag stod i vattnet ett bra tag medan Ida badade och det var riktigt varmt, det trodde jag faktiskt inte att det skulle vara. Hur har vattnet kunnat bli så varmt?


Innan badet i älven satt vi på altanen i skuggan medan karlarna (Leif & Leffe) jobbade i solen med att skotta ut jord på gården så att den blir jämnare innan vi ska så gräs. Himla bra med arbetsvilliga gäster :)

När vi satt och myste på altanen fick vi besök av sötaste grannen - Chihuahuan Eddie. Ida satte sig genast ner och myste med honom.


Som vanligt blev det sen middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge. Och i dag blev det nå gott. Go'middan bestod av surströmming, tunnbröd, potatis och lök.

Brysselkex

Här har vi vaknat upp till en sommardag med en temperatur på nästan 30 grader. Trots det fina vädret var jag tvungen att börja med att röja och städa lite inomhus. Det märks att vi har haft fullt upp med kalas. Det låg kartonger från alla paket i hela hallen som nu ligger i bilen. Hela tvättstugan var full med smutsiga kläder och handdukar som nu ligger insorterade i rätt tvättkorg och en maskin är igångsatt. Hela köket var fullt med disk som nu är uppdiskad. Så nu kan jag gå ut och njut av sommaren.

En av kakorna på Idas 7-årskalas var Brysselkex som jag garnerade med en sjua för att det skulle passa för en 7-åring.


Brysselkex
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl

Garnering:
1 dl strösocker
1 krm karamell-/hushållsfärg

Arbeta ihop ingredienserna till degen i t ex en matberedare eller på arbetsbänk. 
Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. 
Blanda strösocker med karamell-/hushållsfärg.
Rulla längderna i det färgade strösockret. 
Låt ligga i kyl ca 1 tim. 
Skär längderna i ca 1 cm tunna skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen i 175° ca 8 min.

Sjuan gjorde jag genom att doppa en vass kniv i hushålls-/karamellfärg och sen skriva/skära en sjua innan kakorna gräddas. Utan sjuan är Brysselkex en gammal klassisk småkaka som är enkel att göra, perfekt inför ett kalas då mycket ska bakas. Jag gjorde rullen ganska liten så att det blev små kakor eftersom jag hade så många sorter på fikabordet.

måndag 7 juli 2014

Firat 7 i dagarna 2

Nu har Ida blivit firad i dagarna två. 

Igår hade hon kompiskalas och bjöd på våfflor med en massa gott och i dag var det dags för släkten att fira vår 7-åring och vi började med fika i den härliga och varma sommarsolen.


Hela fikabordet bestod av sjuor!
Ida är född 070707 och i dag fyller hon alltså 7 år. Så läckert, så jag kunde inte motstå ett 7-tema.


Sen bjöd vi på grillat, en fylld fläskytterfilé, och citronpotatis med en äppeltzatziki som vi njöt av ute i den varma härliga kvällssolen. Som vi har längtat efter varma sommarkvällar. Nu när de är här njuter vi för fullt.

söndag 6 juli 2014

Köttfärsgratängpaj

Vilken härlig dag det ser ut att bli i dag. Perfekt eftersom vi har planerat för att Ida ska ha sitt kompiskalas utomhus, hade blivit jobbigt om det spöregnade. Men nu är det inte ett regnmoln i sikte, så vi kan köra kalaset enligt plan. Tur det eftersom vi inte hade någon reservplan.

Jag har ju glömt att ge er receptet på köttfärsgratängpajen vi åt tidigare i veckan, en regnig kall dag. Olivia som tror att hon inte tycker om köttfärs var inte glad när hon såg att det skulle bli något med köttfärs till middag. Men sen såg hon kronärtskockshjärtana och då blev hon genast på bättre humör och hon tyckte faktiskt att det blev en riktigt god middag till slut.


Köttfärsgratängpaj
1 rulle smördeg
4 hg köttfärs
salt o peppar
1 burk färdig tomatsås, ca 400 g
grönsaker
1 rödlök
10 körsbärstomater
20 oliver utan kärnor
1 burk kronärtskockshjärtan
ostsås
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven ost
ev 1 msk maizena
salt o peppar

Degen
Kavla ev. ut smördegen något så att den passar en gratängform.
Smöra formen och klä med degen.
Ställ i frysen.
Köttfärsen
Bryn köttfärsen tills den får fin färg, salta och peppra.
Blanda ner tomatsåsen.
Låt puttra medan du fortsätter med det övriga.
Ostsåsen
Koka upp grädde och mjölk.
Blanda ner osten och låt smälta under omrörning.
Red ev. såsen med maizena utrört i mjölk. Tillsätt lite i taget till bra konsistens.
Smaka av med salt o peppar.
Grönsakerna
Skala och dela löken i klyftor.
Dela kronärtskockshjärtan i fyra delar.
Halvera tomaterna.
Gratängpajen
Ta ut formen ur frysen och förgrädda i 200 grader i ca 3 minuter.
Fyll pajskalet med köttfärsen.
Fördela alla grönsakerna över köttfärsen.
Häll över ostsåsen.
Gratinera i 200 grader i ca 15 minuter.

Mycket godsaker samlade i en och samma maträtt. Jag tog dock lite för mycket maizena så ostsåsen blev lite för tjock, enligt mig. Men det är ju lätt åtgärdat :)

lördag 5 juli 2014

Thaichilipastasallad

Puh nu har vi sjunkit ner i soffan efter en dag full med kalasfix. Vi har städat inne och ute, vispat ihop nästan 4 liter våffelsmet, bakat tårtbotten, klippt gräset, ställt i ordning för 7-kamp, fixat bord, bänkar och stolar, blåst ballonger och fyllt vattenballonger. Nu är det lite småfix som att duka, pynta och grädda våfflor kvar att göra imorgon, så det känns som att läget är under kontroll.

Till gårdagens grillade kött åt vi en krämig pastasallad med smak av thaichilisås.


Thaichilipastasallad
300 g pasta
2 dl lätt crème fraiche
1 paprika
0,5-1 rödlök
1-2 avokado
2 msk thaichilisås
tabasco
salt o peppar

Koka pastan och låt svalna.
Skär paprika i bitar.
Skala och strimla rödlöken.
Blanda pasta, crème fraiche, thaichilisås, paprika och rödlök.
Smaka av med salt, peppar och tabasco.
Skär avokado i bitar och vänd försiktigt ner den i pastasalladen.


Perfekt med avokado i en pastasallad eftersom den gör så att det blir en extra krämig sallad. Nästa gång tar jag nog mindre crème fraiche och en extra avokado. Ta de grönsaker du tycker om, men jag tycker det blev riktigt gott med rödlök och paprika till avokadon och pastan. Sen serverade jag tomat (såå gott till lök) på sidan om för jag var rädd att pastasalladen skulle blir för vattnig annars.

Ett tips är att tillsätta crème fraiche lite åt gången, inte allt på en gång, för att det inte ska bli för mycket. Jag, personligen, vill inte ha för mycket crème fraiche i mina sallader, det här var nästan på gränsen. Men det är ju så individuellt hur man vill ha det.

Alla ballonger som är redo att hängas upp imorgon.