måndag 23 juni 2014

Tidig frukost

Som vanligt på måndagar blir min sömn störd av att Leif stiger upp klockan tre för att åka norrut på jobb. Till slut somnade jag dock om några få timmar. När jag väl gick upp (alldeles för tidigt) så luktade det mat från köket och jag blev orolig att vi hade glömt nån mat framme eller nån platta på eller liknande.


Men sen såg jag att det var Olivia som också hade vaknat många timmar för tidigt som hade fixat brakfrukost. När jag fixar "hotellfrukost" gör jag det enkelt för mig genom att bara duka fram massa gott bröd, pålägg, grönsaker, frukt och juice. Men inte Olivia, hon jobbar lite mer för frukosten.

I dag hade hon kokat rabarberkräm, gräddat amerikanska pannkakor och gjort toasts. Och allt detta före klockan sju på morgonen! Nu lär hon väl sova resten av dagen som den tonåring hon är. Hon har redan gått och lagt sig och nu ska jag också försöka slumra ett tag i soffan innan Ida kliver upp.

Extra gott med pannkakor nu när vi hade nykokt hjortronsylt

söndag 22 juni 2014

Grillmarinad till kyckling

Då är det söndagkväll igen och vi har en händelserik och spännande vecka framför oss med mycket som ska hinnas med men jag hoppas det även blir lite altanhäng i solen. På tisdag ska jag göra något jag aldrig har gjort förut men kameran hänger med så jag ska dokumentera så mycket som möjligt för att sen visa er. Om jag kommer ihåg att ta kort för jag kommer vara skitnervös. På onsdag kommer jag nog ligga hemma och pusta ut och på torsdag ska jag på tjejmiddag med en massa matlagning och surr, även då följer kameran med.

Oftast använder vi samma gamla enkla marinad med thai-chilisås när det är dags att grilla kyckling. Den är jättegod men i dag var jag sugen att testa en ny kycklingmarinad och inte helt oväntat använde jag mig av balsamvinäger.


Grillmarinad till kyckling, räcker till ca 800 g kött
1 dl olivolja 
2 msk balsamvinäger
2 vitlöksklyftor finrivna
2 msk tomatpuré
1 msk soja
1 msk sambal oelek
1,5 msk flytande honung
2 krm nymald svartpeppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en liten skål eller kanna. 
Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. 
Knyt ihop påsarna och låt marinera i kylskåpet i minst 1 timma (gärna längre). 
Låt köttet rinna av väl. 
Salta köttet strax innan grillningen.

Jag blev inte besviken av denna marinad heller. Vilken tur! Så nu kommer jag nog använda mig av denna lite nu och då i under sommarens grillningar. Nästa gång provar jag den kanske till fläskkött som den också borde passa till.

Bygg- och bakdag

Altanbygget går framåt med en himla fart. Den är inte helt klar men vi har en stor yta att sitta på, så till veckan kommer vi ställa dit ett litet bord och några stolar för att kunna sitta o njuta. Eftersom Leif åker i väg på jobb i morgon kommer bygget stå stilla några dagar men det gör inte så mycket nu när vi har en del som går att använda. Så nu kan sommaren komma på allvar :)


Kom på att det inte är så länge kvar tills vi har ett sjuårskalas här hemma så i dag bakade jag två sorters kakor att fylla frysen med. Dels cookies med choklad och dels Isaks favorit äggfria kokosmuffins i miniformat (fast hans favorit är så klart i större format). Så nu blir det provsmakning efter grillmiddagen.

lördag 21 juni 2014

Sockerkaka med jordgubbar och rabarber

Ledighetslunken fortsätter här hemma med långfrukost, soffhäng och datorjobb. Men vi gör även lite nytta. Leif bygger altan och jag passar på att vara inne o städa och tvätta lite eftersom vädret inte är det bästa. Skönt att ha gjort bort lite sånt när vädret sen vänder. Vad gör ni denna midsommardag?

I onsdags bakade jag en riktig sommarkaka med både rabarber och jordgubbar.


Sockerkaka med jordgubbar och rabarber
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 lime, både saft och skal
Fyllning
2 dl färska jordgubbar
2 dl rabarber
0,5 dl florsocker
1 msk vetemjöl

Smör och kokos till formen

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Tillsätt rivet limeskal samt limesaft i smeten.
Skär jordgubbar och rabarber i tunna skivor.
Blanda dem med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. 
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den.

Det blev ganska mycket lime-smak, som jag älskar. Men är man inte så förtjust i lime ska man nog bara använda en halv lime. Som vanligt, nu för tiden, bröar jag formen med kokos men det går lika bra att använda ströbröd. Men jag tycker det blir så gott med lite kokossmak på kakor, framför allt bärkakor.

Inte ens en mat- och bakbloggare lyckas alltid….om nu nån trodde det. När jag bakade den här kakan dubblade jag receptet och använde två formar och det var tur. För den ena kakan tok-fastnade i formen och när den väl släppte så satt nästan halva kakan kvar. Så då kändes det bra att ha en hel och fin kaka i alla fall.

Inte vacker, men god

Midsommarmiddagen

Även i dag började jag morgonen med att gå på en morgonpromenad och på slutet gå förbi och köpa nybakade frallor för att äta en go'frukost. Börjar bli en ganska bra vana :) Men det var betydligt lugnare på dagens promenad såg knappt en människa på hela rundan och på affären (där det alltid är mycket folk) var jag i stort sett ensam.


Trots den kylslagna dagen/kvällen blev det, som vanligt, grillat till midsommaraftonsmiddagen. Vi fyllde en fläskytterfilé med lite smått och gott och sen grillade vi den på indirekt värme. Till det åt vi färskpotatis och en sommarsallad.

Till efterrätt blev det sommarens efterrätt - pannacotta. Undra hur många gånger jag har gjort pannacotta den senaste månaden?! I går blev det med smak av hjortron - även det en höjdare. Går det att göra en dålig pannacotta?

fredag 20 juni 2014

Hipp hipp hurra för Matro

Tänk att i dag är det på dagen 6 år sedan jag började blogga


Även för 6 år sedan var 20 juni midsommarafton och vi hade lunchpicnic på Hägnan. Det var samma då som nu, men så mycket annat har förändrats på dessa sex år.

Till en början var bloggen ett sätt att sortera och hålla ordning på mina recept. Inläggen hade nästan aldrig några kort och jag skrev knappt nå personligt utan det var i stort sett bara receptet. Hade jag fortsatt så hade jag nog inte haft så många läsare som jag nu faktiskt har. Tack alla ni som följer mig och vill ha Matro.

Lite svårt att förstå att ni är flera tusen per dag som läser det jag skriver. Tack vare er är det så kul att tillbringa alla dessa timmar vid datorn och i köket med att leta inspiration på nätet, i böcker och i tidningar, komma på nya recept att prova, ta kort och redigera och sen skriva alla dessa inlägg.

Under dessa 6 år har det blivit över 2200 inlägg. De första åren skrev jag inte ens ett inlägg per dag medan jag nu har minst ett inlägg per dag men försöker ofta skriva ytterligare ett, i alla fall på helgerna då jag har mer ledig tid.

Midsommarafton är här

Enligt väderprognosen skulle det regna i dag men vi vaknade upp till en solig dag så jag började med en morgonpromenad. På vägen hem gick jag förbi Kvantum och köpte med mig nybakat bröd till frukosten. Dagen började på bästa sätt!


Varje midsommar brukar vi ta med oss pastasallad o fika och åka till friluftsmuseet Hägnan i Gammelstads kyrkby utanför Luleå (tillsammans med resten av Luleås befolkning). Men i år hade vi räknat bort det pga regnet, men eftersom regnet uteblev fick vi snabbt omdisponera dagen. Tur att det går fort att göra en pastasallad!

När solen var framme hade vi det riktigt skönt på vår picnic-filt och vågade ta av oss extrajackor, sjalar och filtar. Tyvärr så var inte solen framme hela tiden. Sötast var nog kon med en midsommarkrans runt halsen.


Nu ska jag snart börja med middagen som blir grillad fylld fläskfilé och färskpotatis. Nån efterrätt har vi inte planerat…än.

Trevlig midsommar på er alla!