torsdag 12 juni 2014

Enkla choklad- och jordgubbsbakelser

Nu är det nedräkning även för mig. Det är bara en arbetsdag kvar till min sommarsemester börjar. Fast det är kanske fel att kalla det för sommarsemester när sommarvärmen vägrar komma hit för att stanna. Men eftersom min plan för nästa vecka är att städa ett av våra förråd ska jag väl vara glad om värmen uteblir. Vi har precis kommit hem med några bokhyllor som jag hittade på en köp-sälj-bortskänkes-sida, så nu ska det bli organiserat och fint i förrådet. Jag är riktigt laddad!

Såg ett recept med choklad och jordgubbar som såg så enkelt ut så jag var tvungen att provbaka och proväta dem i dag.


Enkla choklad- och jordgubbsbakelser
4 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
0,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
110 g smör
1 ägg
1,5 dl mjölk

grädde
jordgubbar

Blanda vetemjöl, kakao, strösocker och bakpulver i en skål.
Tillsätt smöret i bitar och blanda/nyp ihop.
Vispa ihop ägg och mjölk lite lätt för hand.
Blanda ner äggblandningen i de torra ingredienserna.
Rör ihop till en smet.
Klicka ut smeten i ca 10 högar på bakplåtspapper. 
Grädda i ca 10 minuter i 225 grader. 
Låt svalna.
Vispa grädden och skiva jordgubbarna.
Skär av toppen av varje bulle, spritsa eller klicka på vispad grädde och lägg på några skivor jordgubbar. Eventuellt kan du lägga på locket sen, men jag tycker det blir finast utan. 


De är inte speciellt söta, du får själv avgöra om det är en fördel eller nackdel. Jag som försöker dra ner på socker men ändå älskar bakverk och efterrätter tycker att det är en stor fördel. Man känner sig lite nyttig trots att man äter godsaker. Fast jag lurar nog bara mig själv :) och nog hade det varit godare med en kladdkakemuffins.

Det var jätte-enkla bakelser att baka som jag slängde ihop medan jag kokade pasta. Allt ska bara röras ihop och ingen elvisp behövs, sånt gillar jag.

Utklickade blivande bakelser innan gräddning

onsdag 11 juni 2014

Årets sista och Idas första skolavslutning

Vi vaknade till dimma och tråkigt väder men innan vi cyklade iväg till kyrkan kom solen fram och vi har haft en underbar dag. Det var dags för Idas första skolavslutning och det var en förväntansfull tjej som vaknade i morse och längtade efter att äntligen få ta på de nyinköpta kläderna.

Här kommer ett bildregn från dagen.
Ida väntar på att få cykla iväg till sin första skolavslutning. Olivia hade varit snäll och gjort en fin fläta dagen till ära.
Gissa om jag är en stolt mamma till dessa tre fina?
Mormor och morfar bjöd på lunch och i väntan på den passade Isak på att träna lite...
…och Ida körde lite yoga.
Syskonkärlek
Go'fika hos mormor och morfar på deras underbara altan.
Bästa utsikten

Fetaostsås med soltorkade tomater

Allt firande i samband med skolavslutningarna verkar ta på våra krafter. Jag, Olivia och Isak har alla tagit en eftermiddagslur medan Ida har varit hos en kompis. Så skönt det var! Det var riktigt jobbigt att vakna, men efter en kopp te piggnade jag till något. Jag hade gärna haft sovmorgon i morgon men det är två dagar kvar att stiga upp tidigt. Det lär jag nog klara :) Nästa vecka får vi lite sovmorgon när Ida ska gå fotbollsskola som börjar först 9.30.

Nu när sommaren är här lär det grillas en hel del, så här kommer ännu ett recept från min försommarfest, som passar perfekt till grillat kött.


Fetaostsås med soltorkade tomater
1 brk crème fraiche,
200 g fetaost
2 tsk torkad basilika
6-7 soltorkade tomater

Skär tomaterna i mindre bitar.
Mosa fetaosten.
Blanda ihop alla ingredienser.

Det här var en riktigt god röra med många av mina favoritsmaker så den kommer jag definitivt ha på vårt bord fler gånger under sommaren.

tisdag 10 juni 2014

Skolavslutning 1 och 2 av 3

Nu har storbarnen fått sitt efterlängtade och välförtjänta sommarlov!



Eftermiddagen har jag tillbringat i Mjölkuddskyrkan där jag har sett två fina skolavslutningar. Isak har gått ut sexan och börjar högstadiet till hösten. Olivia har gått ut åttan och påbörjar sen sitt sista grundskoleår.

De som är emot att skolavslutningar firas i kyrkan borde ha varit med idag. Den kvinnliga prästen pratade några minuter om tänkvärda saker på ungdomarnas språk och hon nämnde inte Gud eller Jesus en enda gång (om det nu är det skolavslutning-i-kyrkan-motståndarna är rädda för). Hon är så himla bra och hon gjorde det inte enkelt för sig genom att säga samma sak på de båda avslutningar. Var lite orolig att jag skulle behöva höra samma ord två gånger, men det slapp jag. Perfekt! Spännande att se vad hon säger imorgon då det är dags för lågstadiet (ja, jag vet att det inte heter lågstadiet nå mer, men alla vet vad jag menar).

Isak med kompisarna när de firar sitt sommarlov
Olivia med klasskompisarna i kyrkan

Det blev inget större firande för oss i dag, bl.a. för att Olivia ville stanna och se niornas avslutning som började strax efter hennes och sen ville hon vara med kompisarna. Men i morgon efter Idas avslutning, då alla har sommarlov, har vi bokat bord och ska äta lunch på stan. Hoppas på strålande sol och värme så att vi kan sitta ute. Önska kostar ingenting….

Olivia och kompisarna har äntligen fått sommarlov!

måndag 9 juni 2014

Blåbärspannacotta

Huvudvärken verkar vara på väg bort. Men jag vågar inte ta ut nån glädje i förskott, utan avvaktar till i morgon. Spänningshuvudvärken har suttit i ovanligt många dagar (hela långhelgen) så i morgon borde jag vara kvitt min värsta fiende.

I morgon blir det en halvdag på jobbet innan det är dags för två skolavslutningar i kyrkan och sen avslutar vi dagen med en myskväll för att fira storbarnens sommarlov. Tror ni de längtar? Ja, inte till myskvällen utan till sommarlovet. Jag kommer själv ihåg känslan inför sommarloven, ren lycka.

Nu har jag fått en ny pannacotta-favorit, som jag har hunnit göra två gånger på en vecka.


Blåbärspannacotta
5 dl grädde
1 dl gelésocker
1,5 dl blåbär

Mixa blåbären ordentligt med stavmixer.
Koka upp grädde och socker.
Låt koka i 30 sek.
Rör ner blåbärsmoset och blanda ordentligt.
Häll i portionsglas.
Låt stå kallt i minst en timme.

Så enkelt och så gott. Jag trodde att man skulle vara tvungen att sila blåbären, men det behöver man inte alls. Men se till att mixa dem ordentligt. Och visst har ni slutat att använda gelatin till pannacotta? Det är så mycket enklare att använda gelésocker.

Det blir ganska mycket pannacotta när man gör på 5 dl grädde. Jag gjorde ju små smakportioner och då blev det jättemånga men jag skulle gissa att det är ganska lagom till ca sju vanliga portioner.

Sponsrad video: Godare än grönsaker!

Isak har blivit helt juice-tokig på sista tiden och han vill att det alltid ska finnas minst ett juicepaket i kylskåpet. Jag vågar inte tänka hur många liter han har druckit senaste tiden. Det känns bra att juice-tillverkarna försöker göra juice nyttigare bl.a. juice med mindre socker och mindre tillsatser och det senaste är alla grönsaksjuicer. Nu har även Rynkebys God morgon juice hakat på trenden med grönsaksjuicer, som då heter God morgon Green Juicing.


Rynkebys God morgon Green Juicing är hälften frukt och hälften grönsaker och finns i två smaker rödbeta/svartvinbär och morot/pumpa. Kaninernas favorit är morot/pumpa. Vilken är din? Jag har inte hunnit smaka dem ännu men svartvinbärssmak är en storfavorit hos mig så jag tyckte att det tillsammans med rödbeta låter spännande.
Detta är en sponsrat inlägg

Choklad- och smördegsnurror

Då kickar vi igång sista skol- och jobbarveckan. Tyvärr startar den med en huvudvärk from hell. Varje litet gupp och spricka i vägen när jag cyklade i morse var en pina jag inte trodde jag skulle överleva. Jag är van denna spänningshuvudvärk som kommer från rygg och nacke, men det här var värre än på länge. Tack vare en stor dos värktabletter börjar den nu släppa en aning, men är inte helt borta.

Nu när det är så synd om mig måste jag nog trösta mig med lite choklad. Det bästa som finns! På tal om choklad så har jag inte gett er receptet på denna enkla kaka med choklad och smördeg.


Choklad- och smördegsnurror
1 rulle smördeg
1 paket philadelphia Marabou

Rulla ut smördegen.
Bred på nästan hela paketet philadelphia-ost.
Rulla ihop smördegen igen. 
För fler och mindre kakor rullar du längs långsidan 
och för färre men något större kakor rullar du från kortsidan.
Lägg rullen i kylen i ca 10 minuter.
Skär i skivor och lägg på plåt.
Grädda i 220 grader ca 10 minuter.

Dessa kakor skar jag upp och gräddade när det var dags för efterrätt och gästerna blev imponerade över att jag "live-bakade" och bjöd på nybakat. Det var inga konstigheter och tog inte speciellt lång tid eftersom jag hade förberett rullen och bara behövde skära upp och grädda när det var dags att äta.


Isak tyckte att de var jättegoda och smakade som munkar. Jag tyckte nog att det var för lite chokladsmak för att vara perfekt.