onsdag 21 maj 2014

Kladdkaka med cheesecake-fyllning

Finns det människor som inte tycker om kladdkaka? Stackars dem i så fall. I helgen bakade jag två liknande kladdkakor. Jag blev inte riktigt nöjd med den första så då gjorde jag en del justeringar innan jag bakade en ny och den blev mycket godare. Fast en kladdkaka blir ju aldrig dålig, man kan egentligen inte misslyckas med kladdkakor. De blir bara mer eller mindre bra.


Kladdkaka med cheesecake-fyllning
Kladdkaka
150 g smör
150 g mörk choklad
3 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Cheesecake-fyllning
200 gr cream cheese
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1 ägg
Till formen
kokos

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 
Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen med kokos.
Vispa ihop alla ingredienser till cheesecake-fyllningen.
Häll ett lager chokladsmet i formen.
Häll på all cheesecake-fyllning.
Häll på resten av chokladsmeten.
Grädda i 200 grader i ca 30 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Efter någon timme i kylskåp är den perfekt för då har det kladdigaste stelnat något.


Det bästa av två världar! Kladdkaka med kraftig chokladsmak och lite syrlig cheesecake-kräm. Dessutom lite god kokossmak på det så kan det inte bli fel, eller hur? "Heaven on a plate" som en provsmakare kallad den…och jag håller med.

Som oftast numera använder jag kokos istället för ströbröd till att bröa formen. Jag tycker det blir så gott när man anar lite kokossmak. Har ni provat det än?

Klickar ni här kommer ni till en massa fler kladdkake-recept, där hittar ni bl.a. ett av mina mest populära recept - den knäckiga kladdkakan utan ägg. Hur ser er favoritkladdkaka ut?

Chokladsmet, cheesecake-kräm och kokosströad form blir...
…en smarrig kladdkaka med cheesecake-fyllning

tisdag 20 maj 2014

Inget blir som planerat

Go'kväll! Hoppas ni har haft en bra dag. 
Min blev lite konstig och inte alls som jag hade planerat, men den blev ändå rätt bra till slut. 

Redan i natt kom Ida ner till mig och kunde knappt somna om för hon hade så ont i halsen. Efter lite benmassage lyckades hon dock somna om men när det var morgon och dags att stiga upp var halsontet kvar och dessutom hade hon lite problem med andningen. Så det blev en vab-dag för mig och det hade jag verkligen inte planerat in i kalendern. Men barnen går först! Tack o lov blev hon bättre under dagen så det blir skola och jobb i morgon.

Tacobiffar på rad redo att ätas någon annan dag

Till middag hade jag planerat att göra Tacobiffar och det gjorde jag också men när det var dags för middag var det ingen som var sugen på det. Så det blev en somrig gröt/fil/kräm-middag istället. Men det gör inget för nu har jag en middag färdig till nån kommande dag.

måndag 19 maj 2014

Mustig långkokt köttgryta

Åh vilken trevlig kväll jag har haft med en massa surr, mat och fika med arbetskompisar från förr. Det märks att våra barn börjar bli äldre för nu har vi tid att träffas lite nu och då, och vi är duktiga att boka in nya träffar hela tiden så att det verkligen blir av. Så var det inte för några år sedan då vi alla hade fullt upp på varsitt håll och på sin höjd hade tid med en lunch nån gång per halvår. Nästa gång vi ses är på en försommar(tjej)fest hemma hos mig som jag håller på att planera för fullt.

Igår stod en köttgryta och puttrade på spisen mest hela dan och vilken köttgryta det blev. God mat tar tid! Ibland i alla fall.


Mustig långkokt köttgryta
2 pkt bacon (à 140 g)
800 g grytbitar 
(jag använde älgkött såklart men det går säkert nästan lika bra med nöt)
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
3 st lagerblad
4 msk kalvfond
3 dl vatten
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
2 tsk timjan
salt
peppar
2-3 morötter, skivade

Stek kött, bacon, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna. 
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, vatten, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme utan lock.
Späd ev. med buljong om det kokar torrt.
Tillsätt morötter ca en halvtimme innan grytan är färdig.
Servera till potatismos.

En tio-poängare som vi kommer göra fler gånger. Det blev verkligen en mustig köttgryta med god, kraftig smak och väldigt mört kött som nästan kokat sönder. Min gryta kokade nästan fyra timmar totalt sett. Det var väldigt gott med potatismos till den här köttgrytan, men det går säkert lika bra med potatis eller ris, eller varför inte ett blomkålsmos.

Matsedel v.21 maj 2014

God morgon! Det blev ingen matsedel publicerad igårkväll det kom lite rosévin emellan. Men här kommer veckans plan, som oftast blir förändrad. Men som jag tjatar om - bättre att ha en plan att förändra en ingen plan alls. Nu har jag precis ätit min standard-vardagsfrukost - en stor kopp te och två sportbrödskivor med leverpastej och en massa grönsaker. Och som vanligt äter jag vid barbordet framför både morgon-tv och datorn för att göra mig helt uppdaterad innan arbetsdagen börjar.

Jag har en spännande vecka framför mig och som ni ser äter jag på restaurang två dagar på en o samma vecka. Det hör inte vanligheterna!


Matsedel v.21 maj 2014
Må: Jag äter kinamat på stan
Ti: Ajvarkyckling och ris
On: Stekt korv och potatismos
To:Köttfärsbiffar och pasta
Fr: Jag är på AW med jobbet
Sö: Grillad lax, potatis och örtsås

söndag 18 maj 2014

Slutar som börjar

Jag avslutar helgen som jag började den - med ett glas Côtes du Rhône Rosé


Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment med art.nr 76846 och kostar 89 kr och heter alltså Côtes du Rhône Rosé 2012.

Det var första gången jag beställde vin på Systembolaget och det var väldigt smidigt, så hittar du nå intressant/gott vin i beställningssortimentet så tveka inte. Jag beställde vinet på måndagkväll och på fredag hämtade jag ut det.


Sommarens stora projekt hos oss är altanbygget och i dag revs den gamla altanen. Till helgen kommer en traktor för att ta bort gräsmattan, flytta buskar och gräva ur lite för att vi ska kunna markisolera innan det är dags för att börja bygga det nya trädäcket. Den nya altanen blir flera gånger större än den nuvarande. Men kan man få för stor altan? Ja, förutom när den ska oljas in alltså?!

Rester av en altan

En varm dag i köket

Oj vad tiden går, jag har inte hört av mig på hela dan och ser att nu är det ju snart kväll. Jag var lite orolig att värmen inte skulle orka upp till oss. Men den orkade upp, lite grann i alla fall. Det har inte varit nån sommarvärme men bra mycket varmare än vad det har varit tidigare i vår och man vågade till och med lämna jackan kvar inomhus.


Men trots solen och värmen har jag varit mycket i köket och där har det varit alldeles för varmt. Dels har jag kokat en mustig köttgryta i flera timmar och dels har jag bakat två kladdkakor. Jag har ett kladdkakeuppdrag och eftersom jag misslyckades med första försöket var jag tvungen att baka en omgång till. Så nu är hela köket ett bombnedslag med kladdiga skålar o kastruller, bakformar, pannlappar, provstickor och mycket annat. Lika bra att ta tag i det på en gång och sen ska jag sätta mig o skriva en veckomatsedel och en handlingslista.

lördag 17 maj 2014

Aperol Spritz - Sommarens drink

Det här kommer bli sommarens drink! 
Det är Italiens populäraste drink och jag förstår varför. God, läskande och otroligt vacker färg.


Aperol är en italiensk aperitif. Huvudingredienserna är pomerans, gentianarot, rabarber och kinin. Den har en klar och orange färg. Den är lite bitter i smaken och påminner därför om campari.

Enkelt recept 3-2-1!