Igår stod en köttgryta och puttrade på spisen mest hela dan och vilken köttgryta det blev. God mat tar tid! Ibland i alla fall.
Mustig långkokt köttgryta
2 pkt bacon (à 140 g)
800 g grytbitar
(jag använde älgkött såklart men det går säkertnästan lika bra med nöt)
(jag använde älgkött såklart men det går säkert
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
3 st lagerblad
4 msk kalvfond
3 dl vatten
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
2 tsk timjan
salt
peppar
2-3 morötter, skivade
Stek kött, bacon, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna.
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, vatten, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme utan lock.
Späd ev. med buljong om det kokar torrt.
Tillsätt morötter ca en halvtimme innan grytan är färdig.
Servera till potatismos.
En tio-poängare som vi kommer göra fler gånger. Det blev verkligen en mustig köttgryta med god, kraftig smak och väldigt mört kött som nästan kokat sönder. Min gryta kokade nästan fyra timmar totalt sett. Det var väldigt gott med potatismos till den här köttgrytan, men det går säkert lika bra med potatis eller ris, eller varför inte ett blomkålsmos.